Last news in Fakti

11 Ноември, 2018 19:28 15 242 46

Уж почтеност

  • борисов-
  • симеонов-
  • морал-
  • позиция

Каква е разликата между почтеност/честност и интегритет

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не познавам човек, който да не се запъва при превода на английската дума integrity, когато с нея се определя нечия личност. Превежда се като почтеност и честност, както е в речника, но явно преводачите чувстват, че това не изпълва изцяло думата. Тя освен това значи и цялостност, единност. Затова напоследък все по-често чувам, че я превеждат просто като интегритет. Как става това с думите – няма дума, когато нямаме и явлението ли? А нямаме ли го?

Ето каква е разликата между почтеност/честност и интегритет. Примерът е взет от шоуто на Слави Трифонов, но би могъл да е от всяко останало публицистично предаване или от новините. Просто това е първото, за което се сещам. Във вторник вечерта Слави Трифонов беше поканил млада жена, чудесна млада жена, която подкрепя протеста на майките на деца с увреждания с присъствието си и с това, че рисува карикатури на вицепремиера Валери Симеонов, за чиято оставка майките настояват вече трета седмица. Аз вярвам в честността и почтеността на Слави Трифонов, когато става дума за протеста на майките. Не защото човекът носи черна тениска „Системата ги убива“, а защото на него просто му личи, че той истински и вътрешно е ангажиран с тази кауза и че възмущението му от обидите на вицепремиера е искрено. Така че, докато водещият говори с майката, която подкрепя протеста с личното си присъствие, аз се радвам, че един водещ не зарязва каузата си, а пренася нишката ѝ от предаване в предаване.

Дотук добре – блестяща демонстрация на морална позиция, на интегритет. Но веднага, на мига щом интервюираната си тръгва, водещият се захваща с друга своя кауза – несправедливостта от лишаването на омбудсмана Мая Манолова от служебен транспорт на НСО. Министър Владислав Горанов бил много недоволен, че шоуменът е предложил да даде на омбудсмана лек автомобил. Затова, в знак на добро отношение към финансовия министър, Слави Трифонов му предложи кола и на него, но мъничка, понеже той бил мъничък, една ей такава миниатюрна лека количка, даже и шофьор ще му предложи и това ще е Георги Софкин, който ще кара ей така:бррррр….бррр…би-биит. На фона на звуковата имитация се чува познатият „смях на свитата“ откъм бенда и дирижираните с надпис аплодисменти на публиката. Да кажем за нечувалите името на Софкин, че става дума за мъж, когото политкоректният език нарича малък човек, а народът открай време е наричал джудже. Много смешно! Да препоръчаш „малък човек“ на нисък човек, след като си излял от душата си цялото възмущение на света, че вицепремиерът не е съобразил езика си с положението на майките и техните деца с увреждания – ето, тук цялостният образ се пропуква, зейва кухина и дума вече не може да става за интегритет. Разбрахте ли сега, защо честността и почтеността не са достатъчни, за да се каже за някого, че е човек с интегритет? Няма как една половинка от теб да е милостива, а другата половинка – язвителна на същата тема само секунди по-късно. Да говориш с погнуса за вицепремиера и малко след това да се превърнеш в него. Няма как това да е интегритет – точно затова дума означава не само честност и почтеност, а и цялостност. И защо ние нямаме дума за това – дали защото явлението при нас е толкова рядко, че не си е струвало да се измисля дума за него?

Да преминем от този делничен пример към най-високото равнище в управлението на държавата, правителството. За интегритета на Валери Симеонов не е много сложно да се съди, макар той да изглежда сложна личност – с едни свои постъпки е симпатичен, с други отвратителен. Както е речено, във всеки човек живеят два вълка – един бял и един черен, но във Валери Симеонов вълците изглежда, че са повече и се движат на глутници. Когато видиш политик да дърпа и блъска на границата възрастна жена /баба, както рече Симеонов, все едно, че ѝ е внук/, то е ясно, че от този човек можеш да очакваш още такива действия. Такива неща не са еднократни, те са част от манталитета, от поведението, от липсата на интегритет в личността. И ние ги видяхме – от дребните изцепки до гръмотевичното „кресливи жени, които спекулират с уж болни деца“. Така че няма какво да се правим на изненадани – от такъв човек могат да се очакват такива думи. Той не е „man of integrity“, с каквото звание са накичени най-достойните мъже в политиката.

Може ли обаче да се каже за министър-председателя, че е „човек с интегритет“, както гласи най-високия комплимент, когато става дума за личности на толкова висок пост? Премиерът Бойко Борисов се извини за думите на своя вицепремиер – дотук добре. Освен това каза, че не може да поиска оставката на Валери Симеонов, защото, първо – това не е точно негова работа, а на партньорите в малката коалиция, и второ – защото, ако уволни вицепремиера, правителството ще падне. И това добре, ако беше вярно, щеше да мине за искреност. Само че не е. Кой му е вицепремиер е работа на премиера. Той не може да се намесва в партийните дела на партньорите си, но е изцяло отговорен за всичко, което правят назначените от него заместници и министри. Съмнителен е и аргументът, че правителството ще падне с уволнението на Симеонов – има много начини едно правителство да не падне при уволнението на един човек. А и – ако наистина единственият вариант е да падне – струва ли си да се пази правителство, което се крепи на един компрометиран, нежелан от обществото политик?

Този път Бойко Борисов изневери на себе си – не послуша инстинкта си, който винаги му е показвал коя е обществено печелившата позиция. Този път реши да си направи /или пък доброжелатели му я направиха/ по-сложна сметка. Тя гласи: Валери Симеонов не бива да се маха, за да могат партньорите в управлението да понесат недоволството на хората. Да станат гръмоотвод. Крясъците да се изсипят върху патриотите, вместо върху ГЕРБ. Дали случайно или за късмет излезе и историята с продажбата на българските паспорти, в която се забърка и другият патриотичен лидер, Каракачанов. Тази история се знае отдавна, но се разнищва сега. У нас е така – първо ти пускат филма, а после субтитрите, иди, че ги напасвай. Но пусне ли прокуратурата субтитрите /за Баневи, за Арабаджиеви, за Агенцията за българите в чужбина/ ясно е, че филмът е бил запазен на специален рафт и му е дошло времето. Ето, че след единия патриот, дойде времето и на другия патриот – нека те да оберат хорския гняв. Не случайно крясъците с малко помощ отвън се пренесоха пред централата на НФСБ, като че ли хората искат оставката на Валери Симеонов като партиен лидер, а не като вицепремиер. Такава е очевидно сметката.

И тя е грешна. Бойко Борисов никога не е бил силен в сметките, неговата сила е интуицията. Този път той се уплаши да я послуша. Довери се на сложната игра патриотите да оберат недоволството, а той да излезе бял, чист, невинен. Но това няма да продължи дълго, все в един момент хората ще осъзнаят, че Борисов дава зелника на този, който е нарочен за луд. И вече ще е късно за още един мандат. Така си отиват от политиката хората, за които няма как да се каже, че притежават интегритет. Безславно си отиват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЕНЗИНДЖИЯ

    73 10 Отговор
    Бай Ганьовци НИЕ ги ПОДКРЕПИХМЕ сега сме длъжни да мълчим никой не ние винове че сме доверчиви и вярваме на приказки и мечти
    Народ който избира корумпирани самозванци крадци и предатели не е жертва Съучастник е!
  • 2 Гмеж

    63 8 Отговор
    СГАН ОТ ГИНКОПИТЕЦИ !!!

    Коментиран от #39

  • 3 Христо

    51 9 Отговор
    Имаше една фраза "От глупав по-глупав" за въпросната снимка ще е подходящо думичката глупав във фразата да я заменим с противен...
  • 4 Guðmundsson

    41 47 Отговор
    Ама бсп и дпс никога няма да управляват. Който е за тях е пълен мазохисти. Защото ако сега има проблеми, то с другите ще е невиждана катастрофа.
  • 5 БАЙ ГАН4О

    55 9 Отговор
    Да ти е драго да ги гръмнеш и двамата
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО

    31 10 Отговор
    Валерчо, да ти сполети нещастие и болести!
  • 8 Guðmundsson

    15 20 Отговор
    Абе като цяло това е най-малкото зло в момента. За съжаление от 1944 насам нито един управляващ не гледал преди всичко интересите на народа.
  • 9 123

    36 6 Отговор
    Вие двамата на снимката бягайте бързо че какво ви чака народа така ще ви се радва че ще съжалявате че сте се родили
  • 10 име

    27 27 Отговор
    комунистите днес ще се изядат за власт. а иначе ще свалят правителството. а оня от сараите и той се е забързал към политическата власт. тяхната работа няма да стане. а слави е просто нагаждач и тарикат .
  • 11 Ша са опраим

    42 10 Отговор
    Долу това крадливо правителство
  • 12 КонтейнИри за боклук

    41 10 Отговор
    Оставка Симеонов.....
  • 13 Първан

    43 9 Отговор
    Боко пълни гащи от страх да не изтърве властта.Знае,че Боко 4 нема да има.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Guðmundsson

    17 34 Отговор

    До коментар #13 от "Първан":

    И 4 и 5 и 6, но бсп никога!
  • 15 Guðmundsson

    13 22 Отговор

    До коментар #13 от "Първан":

    И 4 и 5 и 6, но бсп никога!
  • 16 друг отговор искаш ли

    18 33 Отговор
    Публикувано във факти.бг: А и – ако наистина единственият вариант е да падне – струва ли си да се пази правителство, което се крепи на един компрометиран, нежелан от обществото политик?

    Да струва си - аз ти отговарям журналистче - така, както ти изразяваш лично мнение, така и аз изразявам моето. По-добре правителство със Симеонов отколкото да не е това правителство. Някакви други мъчителни въпроси терзаят ли ти и без това малкото мозъче?

    Коментиран от #20, #22, #23

  • 17 няма да стане тролчета

    17 31 Отговор
    Кво сте се разревали тролчета? Нима за да сте добре вие шепа нехранимайковци, трябва да страда цял народ ако дойдат комунисти и турци на власт? Няма да стане....на.ерете се, но няма да стане.

    Коментиран от #21

  • 18 Тука

    23 6 Отговор
    вече управия нема... Хора не останаха в България от тъпотия...
  • 19 Лингвист

    21 3 Отговор
    Щом в българския език няма такава дума и трябва да прибягваме до чужди речници, логично е да се приеме че “интегритет” не е качество което се среща по тези географски ширини. За сметка на това си имаме куп думи които много прилягат на нечистоплътните народни избраници.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кой, кой

    20 9 Отговор

    До коментар #16 от "друг отговор искаш ли":

    Друг отговор не зная дали искаш, но по изказването ти личи че си съгласен да си прикован до края на живота в инвалидна количка но да останат Симеонов и разБОЙНИКОВИ. Не е ли по-добре здрав и прав но с други по-съвестни. За 29 години не ги ли разпознахте вече - МАФИОТИ
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 .Д.Кънев

    14 3 Отговор
    Хайде стига почетеност у БУТАНСКИ циганин
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Комшията

    17 8 Отговор
    Много ще се радвам ако усмихнатите любимци на народа ги е снимал някой добър снайперист- за последно. Лека им пръст. Да почиват в мир, и на ония свят пак да са заедно усмихнати и далеч от народа.

    Коментиран от #27

  • 27 Съседа

    11 4 Отговор

    До коментар #26 от "Комшията":

    Амин
  • 28 Тръмп

    10 9 Отговор
    Този път комунистите от Редута се справиха много добре с тезата и текста,ноооо пак не е достатъчно за да падне Правителството!:):):)
  • 29 Тръмп

    13 10 Отговор
    От Редута явно не знаят английски,защото интегритета няма нищо общо с истина или честност!Точния превод е приобщаване!:):):)От този фалшив превод се правят и фалшиви тези и изводи!:):):)Честност е да се извиниш за грешна дума,честност е да дадеш 150милиона на майки в нужда/адресата е детето/,а на други да орежеш НСО-охрана която е безсмислена.А един шоумен на заплащане може да прави всякакви сценки и зулуми,но те си остават шоу за забавление!Манолова,Кутев,БСП и ”майките” нито са честни,нито почтенни,нито искат приобщаване-интегритет,а напротив интересува ги конфликта,скандала и шоуто!!!:):(
  • 30 Тръмп

    7 4 Отговор
    Ясен ли съм???Редута е далеч от ”жълтите павета” и най-вече интелектуално!!!:):):)
  • 31 mediator37

    9 21 Отговор
    Прав се оказа Валери Симеонов, че това са кресливи майки с "уж болни деца" , защото на протестите е имало такива, които носят в колички здравите си деца- червени комунистически майки взели пари от Позитано да бутат правителството от улицата, за да може госпожа Лъжа да почне да плюска най-сетне, че е огладняла много.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 BG citizen

    11 4 Отговор
    Много добра статия! Похвала за този, който я е написал. Дано най-накрая успеем да се освободим от зависимостите си като народ и да погледнем за бъдещето си, ако е останало някакво!
  • 34 Тодоров

    9 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. АМИ ГОСПОДА ОТ ФАКТИ, ПУБЛИКУВАЙТЕ ВСИЧКО ! НЕ ДА ТРИЕТЕ ВСЕКИ 3-ТИ КОМЕНТАР. Нали така - ДЕМОКРАЦИЯ ! Валери Симеонов - безочлив, арогантен, циничен политик. Ако бяхме НОРМАЛНА ДЪРЖАВА, а Бойко Борисов нормален министър-председател и ръководител на партия, този политически бо...к СИМЕОНОВ отдавна да си е подал оставката и освободен от поста си.
    Но нали интереса клати....държавата. А велики анализатори тези дни ореваха света, че протестите били инсценирани. Май на Българина взе да му писва от уродлива политика и политици.
  • 35 Кан Крум

    5 8 Отговор
    Време е да се върне законът за защита на държавата па тогава да ви видя жалката комунистическа зган как ще реве и ще бута ДЪРЖАВАТА да го видя оня дънгалак как ще се прави на разбирач никой не ще да работи само пари иска скъпи били горивата а протестират с колите ония искат висики заплати ама нищо не правят за тях искасе още много работа само с мрънкане не става в нашия край има много работа и собствениците на предприятия вдигат и обещават високи заплати щото иначе остават без работници
  • 36 Коко

    5 8 Отговор
    Надигат се от злоба .добре вървите, даваите все така напред да се смажат комунисти и турци и цигани.
  • 37 Изпращяла ряпа

    3 2 Отговор
    Не ми е ясно кои ще изберем,като всички сме завършили едни и същи детски градини,училища и институти в България.Стоя и мисля и сън не ме хваща...като в оня виц:"Като знам какъв съм инженер направо ме е страх да отида на доктор."
  • 38 Дед Мороз и Снегурочка

    1 1 Отговор
    Путин - величайший воин на небесах. Ад дрожит от нищеты и страха, хотя он санкционирует Россию.
  • 39 Отворени неориенталски очи

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гмеж":

    Силно казано. И все пак не може екземпляр с визията на хун, както личи хунска нравственост и отявлено ориенталски генотип да е лицето на патриотизма в европейска държава. Някой трябва да го заяви. Доста време мина а той така и не разбра, че е сгрешил. Що за хунски интелект. Като раздава квалификации, хунът трябва и да търпи такива.
    Варварин. Само диваците не могат да изпитват състрадание. Хун.
  • 40 до автора на статията

    1 0 Отговор
    Тук в България такова явление "интегритет" не съществува. Съпричастен си с едни на други теглиш една хубава псувня
  • 41 Фон Дьо

    0 0 Отговор
    До Тръмп,Гудмундсон и другите отявлени Капути-явно вие сте на хранилка в централата на ГЕРБ.....
  • 42 Фон Дьо

    0 0 Отговор
    Дават ли Ви редовно тревичка..??Предполага,че интензитетно Ви оправят и А...нално..!!!
  • 43 аката

    1 0 Отговор
    нагла мутра от нфсб
  • 44 Тръмп

    0 0 Отговор
    До дебилите!!!
    Типично за селяка,глупака и простака е да обиждат и невъзможността им за Интегритет,защото нямат аргументи и капацитет да защитят тезите си!:):):)Но умния човек не се обижда от лъжата!!!:):)Истината е непобедима и не се продава или купува!!!:):):)
  • 45 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Те, да кажем, че си отидат. Но жалкото е ,че народа остава / колкото е останал/ със техните егоистични решения и данъци, които много хора сравняват с османските и са категорични - сега са много по-вече.От чехите бати Бойко нищо хубаво не научи, още по-малко приложи. Но имаше наглостта от трибуната на техния Парламент, да ги поучава - да прилагат български заплати и пенсии и......щели "да се оправят". Сега чехите увеличават пенсии и заплати !! Добре, че не послушаха "балканския мъдрец"... Няма нужда да ми превеждате английски думички - имаме си прекрасен язик и отвратителни властници. Убеден съм, че са българи.......... или поне ...български граждани !!!!
  • 46 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Те, да кажем, че си отидат. Но жалкото е ,че народа остава / колкото е останал/ със техните егоистични решения и данъци, които много хора сравняват с османските и са категорични - сега са много по-вече.От чехите бати Бойко нищо хубаво не научи, още по-малко приложи. Но имаше наглостта от трибуната на техния Парламент, да ги поучава - да прилагат български заплати и пенсии и......щели "да се оправят". Сега чехите увеличават пенсии и заплати !! Добре, че не послушаха "балканския мъдрец"... Няма нужда да ми превеждате английски думички - имаме си прекрасен язик и отвратителни властници. Убеден съм, че са българи.......... или поне ...български граждани !!!!