Last news in Fakti

12 Ноември, 2018 13:11 2 369 16

Акад. Георги Марков: Тъжно е, че след 10.11 надеждата за по-добро бъдеще не се осъществи

  • акад. георги марков-
  • социализъм-
  • демокрация

Това е краят на една епоха, която ние наричахме епохата на социализма

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус“.

- Акад. Георги Марков, 3 десетилетия след Прехода какъв е прочитът на вътрешнополитическия живот на страната тогава? Какво означаваше случващото се тогава за България?
- Това е краят на една епоха, която ние наричахме епохата на социализма. Това е епоха, която тогава изгуби икономическата си конкуренция със Запада. Ние имахме съревнование, те имаха конкуренция. На 10 ноември 1989 г. партията сама свали Тодор Живков от власт, защото предния ден, вечерта падна Берлинската стена. Не, че някой е отишъл на площада, да му иска оставката, а просто падна Берлинската стена и перестройката на Горбачов, която срещна известна съпротива в България, с нейните представители Луканов, Петър Младенов, посланика Шарапов, които устроиха един преврат на Тодор Живков и го свалиха. Те поставиха начало на толкова мъчителния и продължителен Преход. Ние вярвахме, че ще бъде за по-добро. Една система, ще свали друга система, но за съжаление не се оказа така. Най-жалкото е, че 2 млн. млади българи са извън България. Аз поне съм изследовател на войните и смея да твърдя, че никога България не е губила толкова много човешки потенциал, който е почти невъзстановим. Нямам представа, какво са мислили след падането на Живков тогавашните меродавни фактори, но те не успяха да сменят системата. Системата се изрази в една разруха в селското стопанство, в културата. Тези 29 години не са много оптимистични. Сега управляващите, които тогава обещаваха сияйно европейско бъдеще на България, къде са? Тога е моят въпрос. Те обещаваха икономически растеж, стабилност, но дали наистина това беше едно светло бъдеще.


- Имаше ли предварителен сценарий на събитията?
- Тогава Горбачов се опита да спаси системата, но се оказа рядко некадърен да я спаси. През 1987 година Тодор Живков беше в Китай и на връщане от Китай се отбива в българското посолство в Москва. Тогава той казва: „Вижте какво, от перестройката на Горбачов нищо няма да излезе“. Тогава той е познал, защото Горбачов с приказки, с гласност за повече социализъм, започва да разгражда от настройката на системата. Горбачов се срути, той не успя да спази системата. Си Дзинпин в Китай обаче успя да я запази и да я промени. Това не се случи в Източна Европа. Някои може да се радват, но пък мен ми е тъжно, че в Чикаго живеят 135 хил. млади българи, и че в заводите ни няма вече квалифицирана работна ръка. Има безработица, работа за метачи, но не и квалифицирана работна ръка. И каква икономика можем да развиваме за напред? Изнасяме руди, а на времето правеха електрокари, мотокари и акумулатори и какво ли не. За съжаление, равносметката в икономически план не е положителна.

- Имаме ли основание да твърдим, че руска намеса допринесе за падането на режима в страната?
- Определено. Дисидентите да не се заблуждават, че те са свалили Живков. Това, че някой е скачал пред „Кристал“ и са му ударили няколко шамара и е имало клуб за перестройка, това не събори режима на Живков, който беше укрепван 30 години. Просто го събориха тези, които работиха за Москва, начело с Андрей Луканов. Те си въобразяваха, че ще направят капитализъм за себе си. Луканов казва: „Да, тези искат капитализъм, но другари, ние ще бъдем капиталистите“. Капиталисти не се раждат така. И не се създават така. Вижте КТБ, на площад „Гарибалди“, където е бил Атанас Буров, беше заместен от Цветан Василев. Той беше назначен, но капиталистите не се назначават. Това беше голямата заблуда на Луканов. Затова и него го убиха като куче и кой сега си спомня за Луканов? Днес се разходете в полите на Витоша, вижте къщата на Евгения Живкова, където Тодор Живков завърши живота си - една хубава двуетажна къща, с един декар двор и градина. И вижте какви имения, замъци има в полите на Витоша. За това ли скачахме на площадите? Или, докато едни скачаха на площадите, други си уредиха живота. Децата им, парите и имотите им са навън. Тези, които са богати, не свързват бъдещето си с България. Гледат, какво още да задигнат. Това е една тъжна равносметка. Не се намериха последователи на Атанас Буров, да кажат: „Ние ще градим нова България“. Не само да забогатяваме. Сега разкриват разни олигарси, които ги знаят от началото на Прехода, а сега ги разследват, предизборно. Тъжното е, че надеждата на хората за едно по-добро бъдеще не се осъществи. Вярно, ние пътуваме свободно по света, но какво от това, когато чета в интернет, че български роби-строители в Германия работят за по 2 евро на час, а техните колеги - за 14 евро. За какво става дума? Малко трябва да се снижи възторженият тон и на управляващи и на опозиция. Пропуснахме историческия шанс, както и други държави от Източна Европа. Нашият народ заслужаваше нещо по-добро. Едно европейско бъдеще, но не да ровят хората в кофите за боклук. Да не си въобразяват тези от именията, че ще живеят щастливо в България. Не може човек да бъде щастлив сред нещастни хора. Не е много оптимистично, но има още една година от кръглата годишнина на 10 ноември, надявам се да сме живи и здрави и пак да си говорим и да имаме по-големи основания за позитивизъм.

- Има ли еднозначна оценка за 10 ноември, близо тридесет години по-късно?
- Не. Не искам да цитирам един политик от Прехода. Той беше интелектуалец в политиката. Знаете ли, тогава в политиката масово навлизаха интелектуалци. Тогава, той ми каза, виж какво, ти поне си историк - няма за всички. По света е така 1 % богати, владеят 99% от населението. Ще има и богати и бедни. Той беше откровен. Тогава в Народното събрание бяха Йордан Радичков, Тодор Колев, Васил Михайлов - големи българи. Всички се отдръпнаха, защото политиката е мръсна работа. Тогава всички партии лъжеха, че ще има средна класа. Това е гръбнакът на демокрацията, който се свързва с Германия. Аз като професор, знам, че не мога да бъда богат, но не трябва да бъда и беден. В Германия един професор получава месечна заплата около 7 000 - 8 000 евро. В Българската академия на науките месечното възнаграждение за професор е 860 лв., къде е средната класа, защо ни лъжеха, че ще я създадат? Те казваха - професионалистите напред. А, дойдат ли на власт - правят партийни назначения. Те се стремят към властта, за да се обогатят и назначават разни калинки, които нямат нищо общо с професионализма. Крайно време е хора-професионалисти да бъдат на власт и те да управляват държавата. Не трябва да бъдат разни послушковци, които искат да изкарат до пенсия. Българските депутати взимат 1 500 лв., освен тяхната заплата, те взимат безотчетни в плик. Коя държава има тези разни партийни субсидии? Крайно време е да се усетим. От 10 ноември, ние се надявахме да заживеем като европейци. Аз не говоря за себе си, аз съм академик, направил съм кариера. Аз говоря за другите около мен, за които ми е тъжно. Човек не може да живее щастливо, когато има нещастни около него.

- Ако трябва да формулирате в две изречения, какво означава 10 ноември 1989 г., как бихте го определили?
- Политически партиен преврат във вихрушката. Това беше вихрушката на БКП. Тя реши да направи тази перестройка, да промени системата, и да остане на власт. Те искаха да запазят икономическата власт, за да влияят на политическата. Това е, Луканов, човекът на Москва, който извърши преврата срещу Живков. Но, какво се получи? Убиха Луканов и го забравиха и вече други нови богаташи казаха имаме ли парите, имаме и властта. Някога идеологията беше на върха на държавата и оттам - идеология, власт и пари. Сега вече златният телец е над всичко. Тъжното е, че младежта бива възпитавана така. Говоря за „интернет поколението“, което е възпитавано в преклонение на златния телец. Няма я възрожденската поговорка, който се учи, той ще сполучи. Не. Дават разни тъпотии по телевизията, това е срам. Може ли да кажеш по телевизията, че Христо Ботев е написал „Малкият принц“? За какво става дума? Ако ние се стремим да направим младите невежи, за да ги управляваме по-лесно, това вече е постигнато. Остава 1 година до навършването на 30 години от Прехода, за историята, това е по-малко от една епоха, но за човешкия живот, това е страшно много време. За съжаление, тези 30 години не донесоха това, което очакваме.

- Носим ли още родилни петна от мисленето преди Прехода?
- Носим си ги тези родилни петна. Това преклонение пред силните на деня. Аз, който съм живял в тази епоха, след като съм влизал в Партийния дом, сегашното Народно събрание ме потиска. Не мога да го възприема за Народно събрание. Депутатите днес казват: „Ние сме силните на деня“. Виждам, че вече те забравят тази преживяна история. Аз обаче ги предупреждавам, нито с тях е почнала историята, нито с тях ще свърши. Трябва да имат чувство за историзъм. Никой не строи държавата на гола поляна. Те не могат всичко да сменят. Едно цяло поколение да заличат. Това са хора, които не са били подготвени да управляват. Всички носим родилните петна. Всички носим минало. Това не трябва да го забравяме. Днес също е така, никой не може да се отърве от миналото. Поне да се учим от него и да извлечем ценните поуки.

Това са 29 години, близо 30, аз го наричам изгубеното поколение. Не всичко е пари. Парите понякога са робство. Виждам в интелектуалните кръгове, в проекти, знам трудно се живее без тях. Когато някой го поканят да говори за Васил Левски, той не трябва да пита за хонорар. Това е кощунство. Има някои неща, които са по-трайни от парите. Духовното е над материалното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕдинОтПреживяващите

    38 3 Отговор
    Марков, аз ще направя еднозначната оценка на "10 ноември":
    1. Обкръжението на Живков искаше промяната, за да могат да използват всички възможности за забогатяване дето ги имаше тогава.
    2. Москва беше заета със себе си
    3. Западните политици се "кефиха" на разпада на социализъма!
    4. Западните олигарси ни бяха "скроили шапката"- блокаж на икономика и селско стопанство.И досега сме пазар на Европа.
    5. Световната и европейската банки се погрижиха за 1000 : 1 обезценяване на лева: така контролират финансовия дълг на страната.
    6. Всякакви мутри , борци , активисти, "специалисти" и прочие станаха "елит" просто защото ги мързи или се унизяват да работят.А и как да е по-различно когато може да се приватизира...
    7. Партиите се надлъгват и досега на тема демокрация (само и само да са на власт - там лапат най-много), защото това било станало на 10 ноември.
    8. И в заключение : обществен строй "демокрация" не съществува! Има капитализъм. Или това което се случи на 10 ноември е РЕСТАВРАЦИЯ НА КАПИТАЛИЗМА !!!
  • 2 НАТО ВЕЦ

    27 3 Отговор
    Когато пъхнеш прът в "колелото на историята" и то се врътне рязко назад, "возещият се" си разбива главата. Те това ни се "случи" след 10.11.1989г.
  • 3 балама

    31 1 Отговор
    Къв "преход" кви пет лева. То поначало т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните.
    Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец.

    Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци.
    Това се има предвид под "меритокрация".

    А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ.

    Нужен е образователен ценз.

    Възрастов ценз.

    Социален ценз.

    Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.
  • 4 Тръмп

    7 24 Отговор
    Всичко е точно,не се плашете мили ми дебили,комуняги,русофили,неграмотници и селяни!!!:):):)Академиците на БАН са по-умни от Айнщайн,който не е заслужил с нищо титлата Академик!!:):)Опитът на Академика да се разграничи от своите приятели комунистите е жалък и смешен да бъде Исторически Обективен!Не е,и никога няма да бъде !:):):)
  • 5 Тръмп

    8 26 Отговор
    И да ревете и да не ревете,бай ви Тошо няма да се върне,та мечтите да станем Съветска република и Путин да ви храни са нереални и загубени в Историята!Куба,Венецуела и Сърбия все още са в комунизма и не са прокопсали!Тито си пускаше своите по света,а българина живееше в Затвор!:)За това умните избягаха,заради подобни ”академици”!!:(:):):)

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Браво!!!

    33 4 Отговор
    Много добра статия!!! Когато 2007 година приеха БГ в Евро Съюза станах на крака и се разплаках, докато гледах репортажа по телевизията. Като гранична държава очаквах да се налеят бая пари в народа, за да обичаме Европа и САЩ, и да защитаваме границата. Мислих си, че дойдат много западни туристи, ще има улеснение за бизнеса, ще се подобри здравеопазването, ще има повече справедливост и наказания за виновните. За жалост сме попаднали във времена, в които се организира Световна Война, а ние като гранична зона на Европа ще бъдем бойното поле. Затова 12 години в Евро Съюза БГ не е мръднала с една стотна нагоре, защото няма нужда от нашия прогрес, а има нужда само от нашата територия за бойно поле
  • 8 светец

    31 6 Отговор
    Това един от най достойните българи. Да е жив и здрав.Ако такива ни управляваха сега нямаше да сме на това положение.
  • 9 смях

    7 16 Отговор
    Смях. Тези които плюят по демокрацията са тези заради които не сме се оправили още. Носталгичните за "доброто време" с руски стоки, руски програми, руски филми, руска музика. Но тези същите карат западни коли, имат западна марка хладилник, пералня, печка, телевизор и едва ли искат да си сменят. Също децата им искат да пътуват по света и да слушат каквато музика си искат. Дали ако трябваше да се откажат от всичко това биха се върнали в комунистическия строй?

    Коментиран от #11

  • 10 патриот

    8 3 Отговор
    дъртия СДС чак сега разбра ,че с крадливи демократи няма бъдеще.ЛЕВСКИ затова си е водил бележника.
  • 11 Румяна Костова

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "смях":

    Не прочетох в статия носталгия за руски филми и музика.Някои хора имат патологично развинтено въображение ,което съвсем не е в темата и им пречи да с схванат смисъла .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Зайко Байко многознайко

    10 1 Отговор
    неуважение към техните родители. Пенсионерите ни бяха принудени да събират храна от контейнерите за боклуци. Унижавани и убивани от всички правителства на прехода. Разпадна се здравната система, лекарите ни избягаха, сестрите също, една трета от населението също напусна "обетованата" ни държава. Образованието удари дъното. Защото се оказа, че на тази държава не и трябват образовани хора. Главният виновник за унищожаването на СДС и гражданското общество е Драгалевския индоевропеец с модрите джуки Иван Костов , който със Стефчо Усмивката не оставиха камък върху камък.
  • 14 стоян георгиев

    5 1 Отговор
    академик марков казва нещо дето местните путиноиди хич ама хич нещат да прочетат.другари ,демокрацията ни е дадена от савецкия ви съюз.тия първо ни правиха комунизма и изведнъж решиха да ни правят капиталисти.затова и сме на сегашното положение,щото за разлика от останалите бивши соц.страни у нас нямаше сериозна съпротива на комунизма и когато тои падна всички се оказахме в небрано лозе.академика говори за политиците ни като за някакви митични извънземни,те направиха това, те направиха онова...всъщност тои както и останалите българи нямат самочувствие да кажат че именно ние ,а не те са отговорни за прехода и последиците му.затова и заплатките в нефалиралата бан са такива господин марков.докато чакаме някои друг да ни оправи и се радваме на времето на правешкия овцепас ще продължават да никнат като гъби имения по витоша,а населението ще тъне в беднотия и пошлост.българския народ трябва да усети своята сила и своето място,но това няма как да стане с нареждане на лукановци,догановци или борисовци.докато не се появят лидери с морал ,отговорни и можещи ще се радваме на магистралите и каратиските умения на сегашните български политици,а за съжаление с този манталите хич не виждам кога българския народ ще излъчи достоините си водачи.

    Коментиран от #16

  • 15 ganio

    2 0 Отговор
    Акад. Марков спомена професорските заплати на запад. Да, там са сравнително високи, но освен да изнася лекции, от един професор се очаква да развива научна дейност. Очакват се резултати и публикуване на статии в престижни списания с голям импакт фактор. Също така, много професори в областта на природните науки създават свои компании след като разработили нова технология или нови материали. За съжаление познавам много хора завършили доктурантура в БАН, чиито знания и професионални умения ме е срам да коментирам. Разбира се, в БАН има и кадърни хора, които участват в международни проекти и са гост професори в реномирани университети.
  • 16 Това искат от нас

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Може и да има нещо вярно в това , което казваш , но не забравяй , че от 1988г - България е вече в орбитата на англосаксонци , еврей , и донякъде турци. Членове сме на НАТО и ЕС , та тези които наричаш "български управляващи" са само генерал-губернатори на територия под чуждо командване , и ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОВА КОЕТО СТАВА В БЪЛГАРИЯ Е ПРЯКО НОСЕНА ОТ НОВИТЕ НИ ГОСПОДАРИ. Така ,че не очаквай , развитие , или промяна , за онези , със стъкленият поглед , сме само територия , евтина работна ръка , и не дай Боже -пушечно месо.