14 Ноември, 2018 20:00 11 728 21

Готвачът на Путин - милиардер с особени интереси

  • евгений пригожин-
  • готвач-
  • владимир путин-
  • русия

Евгений Пригожин е собственик на луксозен ресторант в Санкт Петербург

Готвачът на Путин - милиардер с особени интереси - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Евгений Пригожин е по-известен като "готвача на Путин". Милиардерът, който притежава скъп ресторант в Санкт Петербург, има обаче и някои съмнителни интереси. А те съвсем не се ограничават само до кулинарната сфера.

Името му напоследък все по-често фигурира в публикации на руския печат. Милиардерът Евгений Пригожин, собственик на луксозен ресторант в Санкт Петербург и известен още като "готвача на Путин", е бил забелязан да участва в среща на високопоставени военни от Русия и Либия, провела се на 9 ноември. Пикантното в случая е и това, че името на Пригожин фигурира в списъка на онези руски политици, фирми и частни лица, срещу които САЩ наложиха санкции. Съобщението за срещата публикува руският вестник "Новая газета".

Изданието разкрива, че интересите на Пригожин не се ограничават само до кулинарната сфера. Неговите фирми за кетъринг доставят храна на армията и много руски училища. И не само това. Бизнесменът контролира тъй наречената "фабрика за тролове" в Санкт Петербург, която разпространява дезинформации и подклажда настроения срещу Запада. Твърди се също, че Пригожин е замесен и в действия срещу представители на опозицията и неудобни за режима лица.

Изпълнители на „мокри поръчки“

Журналистът от "Новая газета" Денис Коротков цитира бивш служител на Пригожин, който му разказал какви са били задачите му, докато е бил на служба при милиардера. Веднъж, например, му било наредено тайно да следи противници на Пригожин. Друг път трябвало да инсценира катастрофа, за да принудят една жена да се съгласи на сделка в спор за недвижим имот. В трети случай трябвало да организира отравянето на един руски блогър.

Неизвестни лица явно са направили опит да спрат скандалната публикация. Ден преди тя да излезе от печат, пред сградата на редакцията бил поставен венец като за погребение, украсен със снимката на журналиста Коротков. А след публикуването на статията пред редакцията се появила ненадейно и отрязана овча глава - отново с лични "поздрави" към журналиста. По-късно някой докарал пред редакцията живи овце в клетка, украсена с логото на "Новая газета".

„Новая газета“ обаче е издание, чиито автори отдавна са свикнали с факта, че са изложени на постоянни издевателства и репресии. Въпреки множеството предупреждения изданието поместило и интервю, което Коротков взел от друг бивш служител на Пригожин. И този втори свидетел потвърдил обвиненията срещу бившия си началник и дори отправил нови.

Коротков заяви в разговор с ДВ, че продължава да живее в Русия и няма намерение да я напуска. Заплахите срещу него му показват, че е напипал болно място. Журналистът обаче е наясно, че животът му е в опасност. Информационната агенция "РИА ФАН", която изглежда също е собственост на Евгений Пригожин, нарича Коротков "изменник на родината" и „поддръжник на терористи“, чието място било зад решетките. Заплахи срещу него се разпространяват и в социалните мрежи. Но журналистът приема всичко спокойно, твърди, че това е част от професията му.

Коротков работи за "Новая газета" от септември 2018 година. Преди това е бил сътрудник на руското интернет-издание "Фонтанка" в Санкт Петербург, където също е писал статии за Пригожин. Руският богаташ, когото Путин беше сравнил с американския милиардер Джордж Сорос, изглежда има и още един бизнес – изцяло нелегален: поддържа частна армия, известна под името "Група Вагнер". С публикациите си във "Фонтанка" Коротков навремето е осветлил някои от тайните операции на тази група руски наемници.

Разностранните интереси на Пригошин

Руският журналист явно все още разполага с добре информирани източници. В началото на ноември "Новая газета" публикува ексклузивен материал, посветен на смъртта на шестима руски наемници в Сирия. По силата на договор между руската фирма "Евро Полис" и сирийския държавен енергиен концерн, руската страна получава 1/4 от приходите от продажбите на нефт и газ в районите, които руски "служители по сигурността" защитават срещу бойците на "Ислямска държава" (ИД) и други противници на режима на президента Асад. Смята се, че зад "Евро Полис" стоят лица, свързани с Евгений Пригожин - без обаче това да е категорично доказано. Самият Пригожин никога не говори пред медиите и не приема никакви покани за участия.

Според някои сведения, частната армия "Вагнер" наброява 3 000 наемници. Денис Коротков твърди, че разполага с личните картони на повече от 2 000 новобранци на „Вагнер“. Частната армия едно време изпълняваше мисии в украинския район на Донбас, но напоследък интересите ѝ се пренасочиха към Северна и Централна Африка. По силата на официално сключен договор, Русия изпраща в Централноафриканската република свои "военни консултанти". На запитване на ДВ Кремъл отказа да съобщи повече подробности по този въпрос. Наблюдателите обаче са убедени, че въпросните "консултанти" също са наемници от групата "Вагнер". Коротков твърди, че руски наемници действат и в Судан, Южен Судан и на остров Мадагаскар. Възможно те да са и в Либия, след като Пригожин е бил поканен на срещата между високопоставени руски и либийски военни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много важно

    33 21 Отговор
    Не знам защо ни занимавате с тези получовеци?!
  • 2 Снайперист

    28 10 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 3 Грантаджийче

    34 31 Отговор
    Аааааа... "новая газета"?? Платените мекерета на Березовски, грантаджиите на западна хранилка са имали проблеми??
    И кой ги защитава - другите платени от американски фондации мекерета - Дойче Зеле.
  • 4 Роги

    27 23 Отговор
    Ааа ясно,дойче веле,явно и те си водят някаква медийна война с Русия.
  • 5 НАТО ВЕЦ

    21 20 Отговор
    Тъкмо се чудех, кой готви дечица за жужето и дОйче Зеле ме осветли.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Путкин

    7 8 Отговор
    Те около тоя крадив гном, всички са милиардери а руснаците мизерстват! И парадокс : готвачът суфлира при вземането на военни решения!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    4 4 Отговор
    Аиде молиимм члизалка с вкус на водкаа супа с вкус на водка за другара пичин муахахаха
  • 14 важно е да се уточни

    4 2 Отговор
    Този въпросният милиардер,милиардер в рубли ли е или в гущери?
  • 15 Хер Отто Флик

    4 2 Отговор
    А дали води малки момченца от школото в покоите на Шеломович, та той да ги целува по пъпчетата, че и по- долу?
  • 16 ТУКА МУТРИТЕ ДЪРЖАВА СИ ИМАТ

    3 2 Отговор
    ВИЙ НА ЗАНИМАВАТЕ С НЯКВИ МЛРД..ЗАНИМАЙТИ НА И ПРЕБРОЙТЕ СИЧКИ ДАНЪЦИ ТАКСИ И Т.Н ДЕТ НА ДЕРАТ .ПРЕБРОЙТЕ ГИ И ДА КОМЕНТИРАМЕ.....
  • 17 стоян

    2 2 Отговор
    Браво за куража на журналиста =де да имаше и тук такива журналисти

    Коментиран от #18, #21

  • 18 Хер Отто Флик

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян":

    A, скоро ще отиде при Политковская и Немцов! Очаквай скоро да му се случи "неизяснен инцидент"!
  • 19 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    Дойче Велес е като някоя селска клюкарка. Вероятно,може би,изглежда,един познат на служител при готвача на Путин му казал....Поне разбрахме,че загиналите вагнеровци в Сирия са шестима,не 200.Дойче Веле няма да скрие радостната новина за триста или двеста убити.Фабрика за тролове, ръководена също от Готвача, която подклажда настроения против Запада!?Че руския човек и без такива фабрики вдява какви планове си прави за територията на неговата родина демократичния Запад .Брей,многостранно развит готвач!Направо висша класа.Явно е спечелил доверието на Путин не само с готвене.Но дали при изброените по горе дейности от Дойче Веле му остава време дори едни яйца да издържи за руския президент? Дойче Веле,вие също сте тролове,такъв и стил имате в писането ,малко тромав.Русия също си има информационна войска.Наричайте ги както си искате.Такива са реалностите днес.По-добре информирания печели битки ,а може и цели войни.А онова скомлъчане как Готвача е наредил да се отрови някакъв блогер, евтини сте.Как да го отровят са смятали,с мухоморка или с Новичок?И кой е този герой,не споменавате имена.Гледайте повече аналитически предавания за политика на руската телевизия и в Интернет. Ще ви се проясни,че не само Навални може да си говори срещу руския президент колкото си иска и каквото си иска.Е,без псувни ,разбира се в ефир.
  • 20 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    А по отношение на вагнеровци в ЦАР, Русия има не само официален договор с тази държава, но и този договор е съгласуван с ООН.Явно на тези смутни територии само със съгласието на ООН може да припари чужда войска там.Ексклузивна новина по тази тема не можахте да сглобите. Опитайте пак с истории за тровене .
  • 21 1944

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян":

    на другаря кеворкин скоро му дадоха награда за цялостен принос към журналистиката на държавна сигурност.