Last news in Fakti

16 Ноември, 2018 20:12 4 426 37

Срещу „Борисов" 3 не протестират бедните, а избирателите на ГЕРБ

  • „борисов" 3-
  • герб-
  • протест-
  • избиратели

Гневното настояване за достоен живот и висок стандарт заплашва да се превърне в перманентна революция, способна да помита правителства наред

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От няколко дни страната е обхваната от протести. Черни знамена демонстрират в София, във Варна гневни лица са изпълнили площадите, в Перник блокират пътя към столицата, край Благоевград - основната артерия, водеща на юг.

Демонстрантите са единни в две неща: искат достоен живот и не искат да виждат никой от познатите им политически лица.

Какво правят самите политици? Гледат, обясняват и коментират в зависимост от мястото си в разпределението на силите в момента. Някой виждат справедливия гняв на народа, други – платени футболни агитки и провокатори на безредици.

Кадрите с пълните площади събуждат спомени – по-стари и по-нови.

За февруари 2013 г., когато заради обхваналите страната протести първият кабинет на Бойко Борисов подаде оставка четири месеца преди да дойде времето за редовни избори за Народно събрание. Нищо не предвещаваше такава развръзка, докато не бе окървавен митингът пред паметника на Васил Левски на 19 февруари. Тогава в авангарда на протеста бе „Атака“. На другия ден, 11-ти поред от началото на недоволството, премиерът изненадващо се появи заедно с целия кабинет в парламента.

Изненадващо, защото Борисов не идваше в пленарната зала, дори когато там се разискваше и гласуваше по вот на недоверие. Според предварителния дневен ред за онзи 20 февруари предстоеше да се гласуват промени в състава на правителството - на мястото на Симеон Дянков, който щеше да напусне кабинета, финансов министър трябваше да стане Томислав Дончев, а на строителния министър Лиляна Павлова предстоеше да се закълне като вицепремиер.
Но това не се случи, защото Бойко Борисов обяви, че подава оставка.

Днешните протести могат да бъдат сравнявани и с недоволството, съпътствало на практика целия мандат на правителството на Пламен Орешарски (2013 – 2014 г.), довело до оставката му като министър-председател.

Гневът срещу кабинета „Орешарски“ имаше пикове (като „нощта на белия автобус“ - 23 юли 2013 г.) и спадове, но и ясен профил на протестиращите. В негово ядро бързо се превърнаха симпатизантите на традиционната десница, останала извън 42-я парламент. Не случайно от онова време е изразът за „умните и красивите“ като част от протестите. През септември 2013 г. в началото на политическия сезон партия ГЕРБ направи вял опит да яхне протеста, но не ѝ се получи и бързо се отказа. Точно защото онези протестиращи не бяха от гласувалите за нея.

И в двата случая – и през 2013-а, и през 2014-а, след оставката на премиера се премина директно към предсрочни парламентарни избори.

Прилики обаче могат да се съзрат и в случващото се в средата на мандата на Сергей Станишев, 2007-а. Тогава, по времето на тройната коалиция БСП - НДСВ - ДПС, нямаше протести, страната току-що бе станала член на Европейския съюз. Според президента (2002 – 2012 г.) Георги Първанов с приемането в ЕС целта на правителството е постигната, премиерът трябва да подаде оставка и да се отиде към предсрочни избори.

В онези времена Първанов бе наричан „архитект на Тройната коалиция“, защото успя да намери подходяща формула на властта след първоначалните неуспехи на 40-ото Народно събрание да излъчи кабинет. Но Станишев, министър-председателят и лидер на БСП, не беше съгласен с държавния глава.

Под негово ръководство социалистическата партия получи международно признание - стана член на Социалистическия интернационал и ПЕС, но във вътрешнополитически план нямаше завършен мандат като управляваща сила. И това ѝ тежеше. Предсрочно бяха приключили и двата кабинета на Андрей Луканов, и правителството на Жан Виденов и заради това аргументите на всеки депутат от левицата, оказал се в телевизионно студио, лесно бяха обезвреждани с мантрата - „вие, дето все ви гоним с камъни, да мълчите“.

Днес всичките тези политически спомени се събраха в едно.
Борисов едва ли иска да е лидер на партия, която „все я гонят с камъни“, но също така едва ли иска да поеме отговорността за един окървавен протест. А такава опасност има винаги, когато на едно място се събират хиляди, заредени с адреналин хора.

Но има и нещо друго.

Партия ГЕРБ натрупа почти десет години в управлението, най-дългият срок за годините след 1989 г. Кадрите ѝ добиха самочувствие, свикнаха с властта. Те едва ли се възприемат като проекция на Борисов, както бе в началото, когато на плакатите за местните избори през 2007 г. до всеки кандидат-кмет на ГЕРБ стоеше ликът на Генерала.

И ако премиерът утре поиска да подаде оставка, депутатите от ГЕРБ като негови работодатели в парламента, могат като нищо да не му я дадат. Така, както „не дадоха Делян“. Неслучайно се говори, че в декларацията си от началото на септември, когато обвини Борисов в авторитаризъм и похабяване на кадрите, лидерът на НФСБ Валери Симеонов всъщност е озвучил недоволство в ГЕРБ, а не толкова в Обединени патриоти.

Но отнякъде трябва да дойде решение. Площадите трябва да се успокоят.

В демократичната политическа система властта се упражнява чрез партиите. Те се състезават на избори за доверието на избирателя и тази, която го спечели, формира правителство.

Но как да се използва този класически механизъм, когато резултатът е непредвидим, защото никой не припознава протестът като свой?

Управляващите от ГЕРБ искат да го пришият, ако не на социалистите, то на техни близки партии. Но от БСП са категорични – подкрепяме, но не организираме протестите.

Защо социалистите, които през лятото отидоха при фермерите в Болярово, а по-рано поканиха в парламента майките с черните тениски „Системата ни убива“, днес не са на площадите?

След избори социолозите обичат да правят профил на избирателя. Хората, които днес виждаме на улиците са млади – между 25 и 45 години, от голям град, работещи - българската средна класа. Тези хора рядко посягат към червената бюлетина. Срещу властта протестират гласоподавателите на ГЕРБ. Тези, които не искат да дават гласа си за „комунистите“, които „са взривявали църкви“, без да вникват в подробности какъв точно е произходът на тези, които избират, нито за какви точно църкви става дума.

С действията си те отричат миналото и за тях БСП е това минало. А ГЕРБ е новото и „европейското“. Европейското, както си го представят – да „им“ използваме еврофондовете, да можем да работим „там“, ако искаме, но да „не ни учат“ как да живеем.
Това много точно формулира в едно изречение млада жена от блокиралите пътя край Благоевград - „не ми пука за чистотата на въздуха“.

Така че Бойко Борисов има голям проблем. Досега той винаги е подавал оставка с увереността, че ще спечели следващите избори. И така е ставало. Но дали и днес ще стане така? Тази увереност в благоприятния изход от утрешните избори е подкопана от факта, че срещу теб протестират избирателите ти.

Те може и да не разбират, че исканията им са в разрез с факта, че България е член на ЕС, но премиерът добре го знае. Европейската комисия настоятелно призова България да изпълни изискванията за чистота на въздуха, заплашват ни санкции. Европейският съюз постепенно се отказва от автомобилите, от чиито ауспух излиза рак (по думите на финансовия министър Владислав Горанов). Повечето коли, чиито собственици днес протестират, не биха могли да влязат в една голяма част от градовете в Западна Европа. Към стандарта на които уж се стремим.

Премиерът няма как да не знае това. Но няма как да не знае и какъв е стандартът на средната класа в България и какъв е в другите страни от ЕС.

Развръзката не може да дойде от парламента – не е изминал и месец, откакто правителството оцеля при вот на недоверие, поискан от БСП.

Борисов единствен може да разсече гордиевия възел на заплетената ситуация. Като отново подаде оставка и предизвика извънредни избори. Но не го прави. Вече не е сигурен в резултата. Нещо повече, на „Дондуков“ 2 е Румен Радев, а не Росен Плевнелиев и служебното правителство няма да му подсигури комфорт по време на предизборната кампания.

На ГЕРБ им остава да чакат и да се надяват – че коледно-новогодишните празници ще изместят фокуса на обществения интерес, че някак ще добутат нещата до европейските избори и по инерция ще ги спечелят. После – пак по инерция ще спечелят и местните. След това с още малко усилия – и целият мандат избутан. Трудно.

Но и БСП е в не по-малко трудна ситуация. Лидерът Корнелия Нинова твърди: „Ние сме алтернативата!“ Но не припознава протестите. Защото се съмнява, че алтернативата, която вижда партията ѝ във „Визия за България“ и тази, която искат протестиращите, са едно и също нещо.

И традиционната десница не застава зад протестите. Според "Демократична България" властта се самосваля, налице е пълзяща политическа криза.

Политиците, все едно леви или десни, усещат – днешните протести рискуват да се превърнат в перманентна революция на недоволните от прехода. Затова нито една от партиите на прехода не ги припознава.

Утре, който и да дойде на власт, ще се сблъска с гнева на тези, които искат да разполагат с удобството на автомобил на достъпна за тях цена. Искат да се чувстват европейци. А в старите влакове не се чувстват така.

Собственият автомобил - това е статусът, от който не искат да се откажат. Стандартът, който беше обещан на техните родители през 1989 г.

Те няма да спрат да го изискват от управляващите, които и да са те. И ще бъдат прави – 30 години им го обещават, техните родители, баби и дядовци го изстрадаха, те не искат да се мъчат като тях. Искат да живеят достойно днес и сега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 партизан за бой се стяга

    108 8 Отговор
    Оставка, крадливи мекерета до просяшка тояга ни докарахте!!!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 filo

    25 83 Отговор
    Има ли някой луд, издържал да прочете тая платена тирада.
  • 4 Тришо

    19 69 Отговор
    Пак червени коментари.

    Коментиран от #31

  • 5 893

    33 13 Отговор
    Лошото е че и да се стигне до избори насреща нищо ново и пак до тук ще я докараме...
  • 6 Бай Иван

    24 64 Отговор
    Аз не искам оставка!Пак ще спрът фондовете и какво ще дойдат комунягите с турците и ще е... майката на БЪЛГАРИЯ както са го правили и преди!

    Коментиран от #19

  • 7 Бай Ганьо

    40 6 Отговор
    Да си отива, само компрометира синята идея.
  • 8 СУй леп и Уешко мЕсо

    7 30 Отговор
    А ма, ооо, ти сама ли го измисли, КИФЛО, или ти го дадоха написани и само да се пидпишеш? Това е "плява" както се казва на земеделски език. Вместо дс кажеш нещо истинско, пълниш пространдтвото с глупости. МАРШ ОТ ТОК ПАСМИНА ДОЛНА
  • 9 СУй леп и Уешко мЕсо

    39 4 Отговор
    Какво пишеш за борисов, тия нещастници, не заслужават дори да бъдат споменавани, освен на проверката в затвора.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хаджи Папурко

    46 5 Отговор
    Днес един кърлеж се откъсна,хаирлия да е.Утре цялото котило с диагноза герб.АМИН, ДАЙ БОЖЕ.
  • 12 АРМ

    36 4 Отговор
    Трябват ни мажоритарни избори,Велико народно събрание и тотална смяна на системата.Да пробваме и това,но първо да приемат бюджета да няма хаос и да си ходят.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Шоо

    9 30 Отговор
    Днес протестират не умните и красивите. Не знам дали са грозните, ама определено са наивните, даже глупавите. Да, всеки който чака правителството да го направи богат и щастлив е откровен глупак. Да протестираш срещу стандарта на живот, означава, че ти е ниска заплатата. Ами ако си чиновник, напусни. Ако си в частния сектор, протестирай срещу работодателя си. Ако си му много ценен, ще ти вдигне заплатата да не напуснеш. Ако ти е скъп бензина, не зареждай 1 месец и да видим как ще издържат без клиенти и на кого ще продават. И т.н и т.н.

    Коментиран от #16

  • 14 ЗЕВС

    38 2 Отговор

    До коментар #12 от "АРМ":

    И не само: Цялостна ревизия на приватизираните предприятия от 1989 г. до сега.
    Двукамарен парламент, долна камара 100 депутата, горна камара(сенат) 30 човека, избрани мажоритарно. Премахване на субсидиите за партиите. Смяна на парламентарното с президентско управление. Премахване на плоския данък. Премахване на концесиите, и връщане на природните богатства и енерго ресурси обратно на държавата. Да се създаде държавна банка за подпомагане на малкия бизнес, с минимална 2% лихва по отпуснатите кредити!
  • 15 СУй леп и Уешко мЕсо

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "АРМ":

    Ти, братле, с твоя бюджет, си направо.... какъв бюджет, кфи 5 лева? Тия да ги кОпат живи!!!
    .
  • 16 СУй леп и Уешко мЕсо

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Шоо":

    Ей, умнико, ти играеш по свирката, ама ние искаме свирката да свири така, както ние искаме да играеме! Анадъмо?

    Коментиран от #17

  • 17 Шоо

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "СУй леп и Уешко мЕсо":

    Това ти е проблема. Не музиката свири, както ти можеш да подскачаш. Играеш според музиката. А който плаща, той поръчва музиката. Така е било винаги, така ще е и занапред. Явно ти не си ни от свирачите, ни от играчите, ни от плащачите. Иначе мечтите са безплатни.
  • 18 Шляхтиц

    2 15 Отговор
    Госпожо Кръстева, Вие от коя дупка изпълзяхте?????????????
  • 19 куку руку ку

    26 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Иван":

    Бай Иване, в момента те управляват баш комунягите- ченгетата силоваци...
  • 20 Тръмп

    3 13 Отговор
    Красина е г-жа Вербална клоака!!!:):):)От началото на Борисов-3 не е ходила до тоалетната!!!:):):)
  • 21 Трънчев

    20 1 Отговор
    Винаги съм твърдял: България ще започне да се оправя чак когато внуците на тия, дето казваха "другарю", излязат от политиката.
    По-рано няма да е. Както и да се наричат, какъвто и цвят да са, всички големи са червени демократи. Трябва тотално прочистване.
  • 22 Справедлив

    18 1 Отговор
    Истина е ,че избиратели на Герб не гласуват отдавна за Бойко. Например в Перник много хора се отдръпнаха от Герб заради ултра -корумпираният владислав караилиев - кмет по строителството в общината .
  • 23 Ха ха

    5 11 Отговор
    Аз гласувах за герб.Сега ще гласувам за Курни.Или пък за депесаря.Оня българин дето не мога му запомня името.Голям смях.Ха Ха.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Владо Черноземски

    7 20 Отговор
    Боклука обитаващ президентството трябва да се изрине с
    заедно с долно класната си половинка.
    Банкет за изгонването на Радев от престижният пост.
    Пак ще е пилот ,но на катапулт.
    Въпрос на време.
  • 27 Добри

    9 22 Отговор
    Аз не познавам хора които да не гласуват за герб,а участниците в протестите са супер малко-40 човека в перник,50 във варна и двайсетина пенсионера и традиционните простестиращи-общо към петдесетина,и от тия лумпени съм сигурен че един не гласува за герб,напротив правят страхотна услуга на борисов-дори разколебаният му електорат се надъхва до крайна степен и на следващите избори ще размажат чурвената клоака.

    Коментиран от #34

  • 28 Манолев

    12 3 Отговор
    Срещу лошото управление протестират всички, макар не всички да са на улиците. Не може повече да продължава така! 30 години стигат! Стига мафия, стига партийни привилегии, стига ограбване! Искаме нормална държава! Не ГЕРБ или БСП! Промяна в системата!
  • 29 007

    8 3 Отговор
    пълна глупост е заглавието убав сайт ма с много пропаганда , ако изборите са днес понеже протестират *избирателите на ГЕРБ* , може да сте сигурни , че БСП ше бъде така поменетена , че и президента нема да я спаси !!!!
  • 30 гларус кръстоносец

    10 2 Отговор
    На хората им писна от вопиющата некомпетентност на това управление и при Борисов 1 и 2 и 3 . Преди ни управляваха корумпирани а сега некомпетентни и корумпирани. Редовното оправдание "...така казаха началниците" вече не важи. Началникът -народ излезе на улицата и иска оставка. Народът разбра че управлението е безидейно и не отстоява неговите- на българина интереси, а просто козирува на директивите на Брюксел за да остане на власт и да има Е фондове за папкане.Това управление дори не може да си прокара резервите по договорите за защити интерес и национална идентичност. Защото ако прояви повече твърдост пита се чии сметки в чужбина ще бъдат запорирани на върхушката или на обикновения българин. Чистота на въздуха е добра идея , но какво общо има решението с вдигането на данъците на калпак, при условие че две коли една марка , модел и двигател, но различно поддържани замърсяват различно? Всичко е за да се вземат едни пари от данъкоплатеца и да се " преразпределят" от управляващите. Що не поискат ГЕРБ и правителството от Германия Франция и Италия всички марки коли засегнати от "Дизелгейт " или непокриващи екостандартите да се забранят за препродажба в рамките на ЕС !? Защото се искат топки а те ТИКВИ.
  • 31 кеф

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Тришо":

    Пак герберско квичене
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 nowa idea ot GERB

    5 1 Отговор
    нова наредба на правителството

    задължава всички шофьори да носят в аптечката си в автомобила
    пинсета за скубене на вежди и огледалце.
    Започват проверки на потестиращите по пътищата
    и масово налагане на глоби

    така ще се напълни бюджета
    и ще се увеличат заплатите на протестиращите
  • 34 До добри

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Добри":

    Едно време не познавах хора гласували за царя след това за герб а те печелиха
  • 35 ХанкоБрат

    4 1 Отговор
    Народът непрекъснато е заплашван, че ако ГЕРБ падне, на власт ще дойде опозицията в лицето на комунистите . Тази пропаганда се води както от партията на Борисов, така и от про американските НПО фондации, финансирани от Америка за България . Последните го правят, защото така са им заръчали работодателите от Вашингтон. В България има 1014 НПО фондации с около 30 хиляди членове, които бранят ГЕРБ и циганите. И всички те получават годишно финансиране под формата на грантове, за да натискат и прокарват американските политики и икономически интереси в България. Въпросът е, кой разрешава на тези фондации да се занимават с политика, след като нямат право по закон.
  • 36 Кичка

    1 1 Отговор
    Колко сребърника (рубли) взехте???
  • 37 ПренаписанаИстория

    0 0 Отговор
    Само да не пренасписваме история от-има няма няма години. Да по време на Орешарски имаше протести, от ден номер 1 .... някой го съдеше преди човека да е казал даже и здравей. До тук всички го знаем, но не разбрахме защо пишете че правителството на Орешарски падна именно от протести. Такова нещо няма - правителството падна, когато дойде един американски партньор и ни каза какво трябва да направим. Протестите грам не свършиха никаква работа, а и на децата беше ясно че бяха платени и от 2-те страни.