16 Ноември, 2018 19:00 3 089 22

Как Орбан сам се направи за посмешище

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • македония-
  • вмро-дпмне-
  • никола груевски

Най-после научихме повече за "бежанците", които Орбан е готов да приеме с отворени обятия

Как Орбан сам се направи за посмешище - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-после научихме повече за "бежанците", които Орбан е готов да приеме с отворени обятия. Давайки сигурен пристан на един осъден престъпник, Орбан съвсем открито се подиграва на всички ценности и принципи на ЕС.

Най-напред добрата новина: след дългогодишна съпротива срещу имиграцията и многократни откази да приема бежанци, Виктор Орбан най-после се предаде. И не само разреши на един бежанец да влезе в Унгария, но навярно е взел активно участие в организацията на цялата акция: бежанецът да бъде транспортиран до Унгария, да мине през граничния контрол без каквито и да било валидни документи и в крайна сметка да подаде молба за политическо убежище в столицата Будапеща, а не на границата, както повелява тъкмо Орбановият миграционен закон, който получи толкова критики в Европа.

"Бежанецът" на име Груевски

А сега и лошата новина: бежанецът е само един, при това не бяга от бедност или войни, както стотиците хиляди, които не бяха допуснати в Унгария през последните три години. Името му е Никола Груевски - и той бяга от правосъдието.

Бившият македонски премиер и лидер на националистическата ВМРО-ДПМНЕ управлява Македония повече от десет години, през което време успя да натрупа скромно лично благосъстояние и да обърне цялата западна общност срещу себе си. Но благодарение на авторитарния си стил на управление Груевски си спечели и неколцина приятели. С Орбан например той споделя възгледа, че страната му трябва да бъде „нелиберална демокрация". И двамата ненавиждат американския милиардер Джордж Сорос и провеждат агресивни кампании срещу неговите неправителствени организации.

Орбан продължава по този път, докато след слизането си от власт през 2017 Груевски се занимава най-вече с наемането на адвокати, които да го защитават от обвиненията в дългия списък на прокуратурата: корупция, злоупотреба с власт, подклаждане на насилия и т.н.

Първата присъда срещу Груевски беше произнесена миналата седмица: заради незаконното придобиване на един Мерцедес на стойност 570 000 евро. Тази седмица Груевски трябваше да влезе в затвора за излежаване на двегодишната си присъда. Много македонци, изстрадали годините на неговия режим, нямаха търпение да го видят как най-сетне пристъпва прага на затвора в Скопие. Но Груевски явно е имал други планове. Докато полицията все още го издирваше, той публикува във Фейсбук съобщението, че вече се намира в Будапеща, където чака да получи политическо убежище от унгарските власти.

След бягството на Груевски разочарованието в Македония е огромно. За мнозина той е символ на един корумпиран режим, който предизвика най-голямата политическа криза в историята на страната. Ефективната присъда срещу него трябваше да даде старт на оздравителния процес в обществото и да възвърне доверието към съдебната власт и върховенството на закона. Зад бягството му може да се крие някаква тайна сделка със сегашната власт, както предполагат някои наблюдатели, но по-вероятно е причината да се крие в некомпетентността на македонските институции.

Орбан и неговият приятел-бежанец

Колкото до Виктор Орбан - той е изправен пред сложна дилема. Дали ще остане верен на своя корумпиран балкански приятел, рискувайки допълнително влошаване на и без това разклатените отношения с ЕС? Или пък ще реши да го върне в Македония и така да пооправи имиджа си? По-нататъшното развитие много ще зависи от позицията на Еврокомисията и на Европейската народна партия, в която членуват партиите на Орбан и Груевски. Унгария е страна-членка на ЕС, докато Македония е само кандидат. А Брюксел вече от десетилетия отправя към балканските държави едно и също заклинание, състоящо се от три изисквания: върховенство на закона, борба срещу корупцията и подсилване на демократичните институции.

По-второстепенен е фактът, че давайки сигурен пристан на един осъден престъпник, Орбан, правителството му и цялата страна стават за посмешище пред света. Това не е нищо ново. По-важното е, че Орбан открито се подиграва на всички ценности и принципи на ЕС, а това би трябвало да предизвика сериозна загриженост както в Брюксел, така и в страните-членки на Общността. Последният му ход показва, че той не само успешно налага своя авторитарен модел, изграден върху корупция, демонтаж на демократичните институции и овладяване на медиите, но и практически го изнася в други страни, защитавайки онези, които следват примера му.

Единствената утеха е, че светът поне научи повече за „бежанците", които Орбан е готов да приеме с отворени обятия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Саше

    55 32 Отговор
    Дойче Веле, нещастни чифутски мекерета! Колкото и да се плюнчите, времето ви изтече. Скоро вие ще сте бежанци. Колкото до Орбан, никой не му се смее, напротив!

    Коментиран от #7

  • 2 Потев

    30 11 Отговор
    Груевски не е цвете, даже имам много лошо мнение за него но не знаеме до колко присъдата му е политическа поръчка или не, все пак странно е че Орбан го приема
  • 3 ХА ХА

    43 14 Отговор
    АААХХАА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ЗНАЕХ СИ.!!!
  • 4 Робот

    44 16 Отговор
    Ха, ха! Много им е смешно на джендър-соросоидите! Орбан ясно каза преди време, че ще дава политическо убежище на хора преследвани от хомосексуалисти и соросоиди. Ашколсун, че си изпълнява обещанията!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЦЯЛА ГЕРМАНИЯ Е ПЪЛНА С ДЖИХАДИСТИ

    33 6 Отговор
    АМА ТУЙ НЕ СЕ КОМЕНТИРА.
  • 7 ааааааааааа

    16 33 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Саше":

    Комунистите се надушват и си помагат. А ти виждал ли си на живо евреи?Май и ти си едно комунистче,а?

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Бат Саше

    23 6 Отговор

    До коментар #7 от "ааааааааааа":

    Ами прати снимка, за да видя еврейче! Иначе аз няма как да съм комунистче, защото съм неонацистче;)
  • 9 5ко

    16 7 Отговор

    До коментар #7 от "ааааааааааа":

    Аз съм виждал. Излъчват много силна негативна енергия. Комунизмът е също жидовско творение. Ти въплъщаваш всичко това.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тръмп

    13 31 Отговор
    На Орбан ще му замръзне усмивката скоро,така става с всички които играят с Путин!!!!:):):)

    Коментиран от #12

  • 12 Хахах

    22 2 Отговор

    До коментар #11 от "Тръмп":

    Чешеш ли страпоня, джендър?!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 сноу

    17 3 Отговор
    Ето -о на велето пак са му пъхнали нещо под вратата и върже небивалици , ама така ги върже, че трябва да си от детската градина ,за да им вярваш.Че къде го има тоя Мерц дето струва 1/2 милион евро.За другите измишльотини не си струва да се четат, камо ли да се коментират.
  • 15 Morgoth

    4 13 Отговор
    Груевски е бита карта, а в политиката приятелства няма - Орбан ще го предаде. Е, може и да го изтъргува за нещо.
  • 16 Интересно

    4 14 Отговор
    Къде ще бяга орбангутаня?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 no name no face no number

    15 2 Отговор
    DW не ви минават картофките и този път, често казано много сте плоски. Нямям идея как ви избират за работа там, но сте юнпоого зле направо жалки и смешни.
  • 19 да да

    12 1 Отговор
    Само дойче веле са способни на бялото да казват и убеждават ,че е черно. Само , че не им се удава защо ли?.
  • 20 Помнещ

    9 3 Отговор
    Жалко , че Орбан не беше на власт преди 20 години да отърве и сръбските четници от холандско - соросоидния съд в Хага, тогава Балканите щяха да са друго дередже
  • 21 Фен

    9 0 Отговор
    Груевски, въпреки че е македонец, все пак е християнин. А любимите на Дойче веле мигрантски боклуци са мюсюлмани. Има няква разлика....
  • 22 иванов

    3 0 Отговор
    Орбан е повече политик от перкел и другите промити мозъци.