Last news in Fakti

21 Ноември, 2018 19:00 5 025 46

В България гледат на Македония като на неосвободена българска земя

  • българия-
  • македония-
  • самуилова държава

В македонските учебници преобладава враждебният тон към България, казва едната страна. В България на Македония се гледа като на неосвободена българска земя, твърди другата. Ревизията на учебниците по история продължава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Самуиловата държава, Кирил и Методий - две от спорните теми в учебниците по история, с които се занимава двустранната българо-македонска комисия. Нейна задача е не да променя учебниците, а да даде препоръки за промени, като целта е да отпаднат предубежденията и враждебността.

С Гърция работата по учебниците едва сега започва, докато с България е вече в по-напреднала фаза. Целта е да се премахнат всички спорни исторически интерпретации, които досега са обременявали отношенията между съседите. Процесите са двустранни, тоест - изменения са необходими както в македонските, така и в учебниците на български и на гръцки език.

"За да няма нови травми"

Като начало Гърция и Македония вече си размениха всички учебници за начално и средно образование, по които ще се преподава през следващата учебна година. На първата среща между експертите от двете страни все още не е било обсъждано самото съдържание на учебниците, обясни Виктор Габер от двустранния интердисциплинарен екип. Ставало е дума единствено за правилата в бъдещата съвместна работа и за графика на срещите.

„Работим с огромен брой учебници и материали, някои от които ще бъдат преработени, така че да не предизвикват нови травми у бъдещите поколения, които ще учат по тях", обяснява македонският експерт.

Гърция и Македония са разменили учебниците по всички предмети, но Габер смята, че фокусът ще бъде върху учебниците по история и география. Втората среща ще се състои в средата на януари.

В по-напреднала фаза е процесът между Македония и България. Двустранната комисия вече проведе две срещи - през юли в София и през октомври в Скопие. На тези срещи беше анализирано съдържанието на учебниците по история за пети и шести клас в България и за шести и седми клас в Македония.

„По отношение на съдържанието за праисторическите и античните периоди нямаме различни гледни точки. Първите забележки се появиха, когато стигнахме до Средновековието. Става дума за интерпретацията на такива явления като Самуиловата държава и просветителите Кирил и Методий", обяснява ръководителят на македонския екип Драган Георгиев. По неговите думи, от българска страна има една обща забележка: че в македонските учебници преобладава враждебният тон към България.

"Скитащо племе"

Българският професор Илия Илчев, също член на двустранната комисия, представи наскоро в предаване по bTV няколко примера от македонски учебници:

„Възникването на македонския народ е дълъг процес, започнал още през 8 век пр.н.е."

"Като скитащо племе, българите постоянно променяли своето местоживеене. Те се занимавали с развъждане на коне, лов и грабеж."

"Св. Константин-Кирил и брат му Методий през 855 г. създали славянската азбука, наречена „Глаголица". Глаголицата била съставена от 38 букви. Тъкмо по това време в североизточните области на Македония започнали български нападения, така че светите братя трябвало да напуснат Македония."

"Прабългарите принадлежали към етническата група на турските племена."

Много са недостатъците в учебниците, смята Илия Илчев. Но забележки има и македонската страна. Драган Георгиев не посочва конкретни примери, но цитира общата забележка по отношение на анализирания период: че в България на Македония се гледа като на неосвободена българска земя.

„Всяка страна има свои забележки, но целта е да намерим общ език и да дадем подходящите препоръки. Тук говорим не за историографията, а за учебниците по история", припомня той.

"Няма кавги, няма остри реакции"

Засега под лупа са взети само учебниците по история, но след година е възможно да бъдат прегледани още учебниците по география и по литература. Следващата среща на двустранната комисия е в края на ноември в София.

„Тонът на дискусията е позитивен, няма кавги, няма остри реакции от едната или от другата страна. Говорим на професионално равнище с изключително точен речник. На всички е ясно, че тези учебни програми са възниквали в продължение на седем десетилетия и че нищо не може да се промени от днес за утре. Сътрудничеството е добро и вярвам, че така ще продължи", обобщава Георгиев.

До края на годината членовете на двустранната комисия трябва да докладват на своите правителства за свършената дотук работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Meganoob BG

    67 3 Отговор
    Много ясно че никога няма да ни дадат Македония, цяла Европа и дори останалите велики сили изпитват панически страх от обединена и силна България, защо мислите че постоянно ни съботират като поддържат и подкрепят прости и без образование хора да властват над българския народ?
  • 5 Горд Българин

    68 3 Отговор

    До коментар #2 от "Македонеца":

    македонците са Българи и скоро ще си го признаят и тази изконна българска територия македония, която е само едно географско понятие ще стане отново България. ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО, НЯМА И НЯМА ДА ИМА.
  • 6 българина

    50 2 Отговор
    а как да гледаме по друг начин??? кое там не им е българско с изключение на албанците които са пришълци от друга държава с име албания, да си ходят там

    Коментиран от #18

  • 7 Да да

    59 0 Отговор
    Аз лично гледам на македонците, като на много объркани хора. Едни ги теглят насам, други натам. С годините изкилиферчиха българския език до тази каша, която говорят в момента.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Фен

    7 1 Отговор
    А овче веле де се тика в българските вътрешни работи?
  • 15 стоян георгиев

    27 2 Отговор
    македонците са българи ренегати.и те много добре го знаят.затова и толкова ни мразят.както казваше баба ми :сине пази се не от гърците ,а от гъркоманите,те са много по-лоши от самите гърци щото са станали предатели на собствения народ,един вид яничари!македонците са същата порода само че са сменили в друга посока своята националност.

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЕКСПЕРТА

    24 1 Отговор
    ГОВОРИХ С 1-ИН МАКЕДОНЕЦ КАЗА ЧЕ 1-ВИЯ ЧОВЕК БИЛ МАКЕДОНЕЦ,ПЪК АЗ МУ КАЗАХ САМУ ДЕТО БАЩА МУ И МАЙКА МУ БИЛИ БЪЛГАРИ
  • 18 Ставрю

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "българина":

    Много жалко ние сме братя а как великите сили успяха да ни докарат до там да се мразим без нищо. Все пак надеждата остава. Да живеее Македония да живее България. Там ьето е текло пак ще тече.
  • 19 Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Салам Алеко":

    Да си признаем честно, и ние българите не говорим езика на хан Аспарух. С покръстването, цар Борис приема не само християнската вяра за единна, но и славянският език за единен. Истинският български език, на прабългарите, е забравен след това. Но си прав, че днешните македонци нямат нищо общо с онази Македония, на Александър Велики. На тия историята им е на 200-300г. Цялата се събира на една салфетка.
  • 20 Георги Илиев

    9 0 Отговор
    И понеже всички са македонци и всичко е Македония, знаете ли как се казва
    Луната?
    Горна Македония!
  • 21 НАТО ВЕЦ

    2 1 Отговор
    Като изкъпеш македонец и получаваш чист българин. Те това е.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Македонец":

    македонците са смес между елини и траки.изчезнали са като идентичност като са се елинизирали.демек станали са гърци.съвременните македонци са ренегати на българския народ,приели идентичността на македонци под натиска на титова югославия.тва е горе долу историята на съвременните македонци.те нямат собствен език ,писменност ,литература,национални герои ,до 1945 година,когато се създава сфрю.българите са народ признат и с непрекъснато съществуване от 1700 години,а от 1100 години имаме собствен писмен език,собствена църква и собствена държава ,като етническите си характеристики ги потдържаме и до днес,реално няма друг народ в европа с толкова дълги и постоянни етнически характеристики.може би само арменците.македонците няма как да са покръстили когото и да било щото те са изчезнали като народ много преди да се появи християнството.българите не са били турско племе ,щото турците са народ с много по-млада история от българите ,нито пък са имали знаме конска опашка.македонската историческа наука селски не е наука ,а анимационна историика за бавноразвиващи.всеки дето ви е чел историята се е късал от смях от написаните тъпотии в нея.тва с конската опашка е показателно или че българите били турско племе.и не на последно място.като не ти харесва селски в българия,сбираи месалите и да те няма.заминаваи си там за селската дупка и се прави на умен пред албанците.няма нужда да се вреш у нас и да се мазниш кви сме братя като имаш нужда от паспорт ,работа или болница,а сл

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 25 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    като не ти харесва селски в българия,сбираи месалите и да те няма.заминаваи си там за селската дупка и се прави на умен пред албанците.няма нужда да се вреш у нас и да се мазниш кви сме братя като имаш нужда от паспорт ,работа или болница,а след това да пишеш тъпотии.нали разбрас хващаи пътя и да те няма.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 НАТО ВЕЦ

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Македонец":

    Да ме "извиняваш", но освен "продукт" в "заведението" означавано с 00, нищо не сте създали.

    Коментиран от #32

  • 31 гост

    1 0 Отговор
    Професорът се казва Иван Илчев и е бивш ректор на Софийския университет и син на акад. Илчо Димитров.
  • 32 Македонец

    1 6 Отговор

    До коментар #30 от "НАТО ВЕЦ":

    "Българският търговски агент в Солун, Атанас Шопов, и солунският валия, Хасан Фехми паша, в началото на 1904 г. са имали разговор, при който валията постоянно се оплаквал от македонците и попитал Шопов: ‘Дали македонците още буйстват в България?’ На това Шопов отговорил: ‘Как да не буйстват, паша ефенди, когато днес по-голямата част от македонското население е в България. По-голямата част от жителите на София са македонци; голяма част от офицерите в армията са македонци; голяма част от видните чиновници са македонци; цялата македонска интелигенция от Македония е в България. Македонска е и тълпата по улиците.’ По това валията констатирал, че македонците играят важна роля в България, при което Шопов добавил: ‘Много важна, паша ефенди, по-важна от всякога. Изобщо, ролята на македонците в съдбата и живота на българите винаги е била важна’. В подкрепа на изнесеното, Шопов пояснил приноса, който са имали македонците в културния план за българите."

    Коментиран от #33, #35

  • 33 Хи их хи

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Македонец":

    Знаем, знаем! И Махатма Ганди, и Фидел Кастро, и Абрахам Линкълн и Кофи Анан и бат Санде-парламенто, сите са макета!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Македонец":

    само че шопов е имал предвид македонските българи.та е все едно да питаш дали шопите или тракииците в българия са се бунтували?в османската империя в онзи момент македонското православно население говорещо на славянски идиом е било признато за българско.справка всичките турски документи по отношение на въпросното население.и тва дето го е казал шопов е истина ,българите от оснманската империя са бягали в българия.що бе македонецо македонското население не е бягало в сърбия или в гърция ако въпросното население не се е чувствало българско?македонските българи са основен икономически политически ,културен елемент на българската нация,подобно на останалите групи от различните други геогравски области на българия.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Македонец

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Бягяли са в България, предимно в София защото още в 1892 година в София има 22.000 Македонци и то на видни места. Те вече имат там познати, там са си у дома. Ако прочетеш този разговор до край, ще разбереш че всъщност А.Шопов моли Хасан Фехми паша да избави некадърните и мързеливи българи от Македонците.И аре малко се подковай, прочети нещо самичък. Ще ти наплащам ей!

    Коментиран от #38, #39

  • 38 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Македонец":

    бягали били само в софия!!!!!хахахаха!!!!моята баба се заселиха в атолово бе убавец.тва е на 100 км от черно море.селата влас, равда,част от поморие ,созопол ,голяма част от бургас са заселени с хора от македония и беломорието.македонски домове има в лом русе в пловдив има цели македонски квартали!!!!в западна българия навсякъде има изселници,като почнеш от дупница през кюстендил и стигнеш перник,брезник или трън.били само в софия!!!!!хаххаа.тва като за конската опашка или за тва че сме турци!!!!смях!!!българите от македония идват в българия и нямат проблем нито с езика нито с културата нито с нищо.дали си в търлис или в белово за българина от македония е било едно и също.не случаино една голяма част от българската интелигенция е от македонски българи,но не само тя.те са застъпени в армията.огромен брои генерали са македонски българи.за сравнение в гръцката или сръбската няма ни един .та не лъжи убавецо.щото ще те хвана.аз съм македонски българин и много добре си познавам историята.в пъти по-добре от теб ,макар да четеш и ти активно,което съм сигурен че правиш.и много ми харесва щото тва дето четеш ти плеска силни шамари в ренегатската физиономия.четеики за вморо за делчев,за пърличев ,за мисирков ....ти се реве и тва на мен много ми прави кеф.

    Коментиран от #40

  • 39 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Македонец":

    и кво ще ме учиш кои е атанас шопов и кво е мислил за македонците ли бе ренегатчо?ето ти една книга на атанас шопов ,а тои има бая по темата .в нея ясно може да разбереш дали шопов е смятал македонците за нещо различно от българите,а и дали македонските българи са се имали за прави македонци като теб.приятно четене и като знам кво ще ти предизвика въпросната книга ми е много кеф !
    http://macedonia.kroraina.com/bdobr/ash/index.htm
  • 40 Македонец

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Много ясно че цялата страна е пълна с Македонци. "ПРЕДИМНО в София" е написано. Научи се да четеш, турче. Аре размахвай си конската опашка обратно в Истанбул. Омуртаг Туркоглу такъв! Вън от Македонските земи!

    Коментиран от #41

  • 41 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Македонец":

    ти писа в предния пост че македонците са бягали в българия предимно в софия,а аз ти казах че са бягали в цяла българия. демек лъжеш.и що са бягали в българия като тук сме турци бе ренегате?що и ти сега идваш тук и се мъчиш да запомниш българския химн?нали сме турци?тва с конската опашка въобще не ме притеснява,щото българия има държавни традиции,нашия герб е лъва ,а вие нямате държавен символ.откраднахте звездата на вергина от гърците и обяснявате лъжи за нея.само до преди 70 години еизка ви бе българския ,песните ви бяха български,националните ви герои бяха българи,имената ви бяха български,а сега сте ренегати.кал!!!!смешни и жалки лъжци и крадци на историята със смешни и жалки лъжи и обиди.за конски опашки ,турци и т.н.прочете ли писаното от атанас шопов дето ти дадох ,а ренегате?и както ти казах не пиши тук щото всяка твоя лъжа ще бъде разобличена от мен.и ако искаш ела ме изгони от македонските земи чакам те!!!!не става само с лозунги, идваи!!!!

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Македонец

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Македонското сонце, гробът на Филип е открит в нивата на Кръсте Петков Мисирков която са работили, и била в тяхна собственост 20 колена назад. Това че гръците имат навика на българите(с турски корени) да си присвояват е друга работа. Понеже си селективен с исторографията, да не кажа с баятия пропаганден материял, прочети "За Македонцките работи". Малко да ти прогледаш и ти.

    Коментиран от #44, #46

  • 43 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    и не се опитвай да променяш това което съм написал. Никъде не съм писал че болшинството са били турци. Те са били Македонци. Това че ти си резак, не трябва да се сърдиш. Но тук не размятай конската опашка. Омуртаг Туркоглу такъв.

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Македонец":

    македонско сонце ренегате само датата му е вярна.звездата на вергина е символ нямащ нищо общо със съвременните македонци и няма как да е от нивата на кръстьо мисирков ,дето била 20 поколения негова.тва е поредния македоски плитък идотизъм предназначен за хора дето хал хабер си нямат от историята.