Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 16:00 2 776 26

Иванчева и Петрова ли? Смачкани са напълно

  • десислава иванчева-
  • биляна петрова

Ще ви кажа една тайна по случая с Иванчева и Петрова: в тяхното положение са стотици, пише нашата авторка Татяна Ваксберг. И разказва за онези места в България, където смачкването на личното достойнство е неписан закон

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те живеят в нечувано миризливи килии, чиито прозорци не се отварят, а по стените има няколко слоя трупове на дървеници. Единственото разнообразие е всекидневната едночасова разходка на открито. В останалото време разполагат с оскъдно осветени четири квадратни метра площ. Не работят, няма библиотека, от която да си вземат книга, нямат никакво социално общуване, никакви занимания.

Ходят по нужда зад преграда с височина един метър, а самата тоалетна често пъти е просто дупка в пода. След свиждане може да им се случи да ги съблекат чисто голи, за да ги обискират. Нищо, че не са напускали сградата на ареста. Хранят ги с буламачи, поднесени в мръсни буркани.

“Иванчева и Петрова ли? - възкликна един експерт по условията в затворите. - Смачкани са напълно, да. Но добре поне, че не са в някоя мъжка килия, където не може да се разбере дали това е помещение за спане или тоалетна”. Колкото повече знае човек за българските арести и затвори, толкова по-силно развива релативизъм. Дървеници? Лошо. Но пък на други места има и плъхове.

Описаното по-горе не е типично за абсолютно всички затвори в страната, а само за някои от тях - например за тези, до които още не е стигнал планираният ремонт. България е многократно осъждана в Страсбург за състоянието на затворите си. След пилотното решение по делото „Нешков и други срещу България" мерки все пак се взимат. Макар и бавно, макар и късно. За достойнството на стотици арестанти - прекалено късно. Възстановяването след такива преживявания е понякога невъзможно.

Четене с разбиране

Състоянието на българските затвори е като сюжет от учебния предмет “четене с разбиране” - неправителственият сектор говори за това неуморно от 30 години насам, но в отговор получава обвинения, че бездейства или че се занимава с несъществени въпроси, които не засягат мнозинството. Засягат го и още как. Покрай случая с Десислава Иванчева и Биляна Петрова всичко непрочетено за състоянието на българските затвори, всичко недоразбрано, подценено или подминато взе да добива светкавична популярност. Целият съдебен и арестантски тормоз, на който са подложени Иванчева и Петрова, може и да е политически мотивиран. Но не е вярно, че арестантската част от този тормоз е изключение, направено специално за тях. Напротив, съществуват много арести, в които издевателството чрез битовите условия, смачкването на личното достойнство все още е правило, норма, неписан закон.

Впрочем, по ирония на съдбата трябва да сме благодарни за случая с Иванчева и Петрова. Над 60% от затворниците са без образование или с много ниско образование. Няма как да научим от тях през какво преминава един арестант. Могат да ни го разкажат предимно адвокатите или експертите, които изследват проблема. Стига да има кой да ги чуе, разбира се.

Осъдени без присъда

По данни на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, затворниците през 2017 година са били 7 100, а обвиняемите и подсъдимите (тоест, арестанти без влязла в сила присъда) - 539. В последното число влизат Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Предвид всичко, което научаваме за преживяното от тях в ареста, те са станали част от една категория подсъдими, които изтърпяват наказание, докато все още са невинни. Намират се в ареста, защото се предполага, че биха могли да повлияят на свидетел, да избягат или другояче да саботират процеса. Но мярката, приложена към тях, не представлява превантивно блокиране на свободата им, а неутрализиране на достойнството им. Това означава, че при евентуална оправдателна присъда те биха излезли от ареста с вече изтърпян затворнически престой, с десетки снимки с вериги по краката и многобройни унищожителни за достойнството подробности - за тоалетната, храната, болестите, събличането...

И тук ги посочваме, да. С все същия аргумент, с който го правят и повечето други медии: за да илюстрираме състоянието на някои от местата за лишаване от свобода, за да привлечем вниманието към един проблем, който не търпи отлагане. А за самите Иванчева и Петрова ще остане въпросът за личното им професионално бъдеще. Имат ли изобщо такова след всичко описано дотук?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 малко им е!

    15 40 Отговор
    малко им е!
    повечето не заслужават дори хляб и вода !

    Коментиран от #6

  • 2 това заслужават

    26 18 Отговор
    убийци, крадци , изнасилвачи - все хора сасипали съдбите и живота на други хора - никаква милост - да спят на пода и да ядат храна изхвърлена от нормалните хора на боклука !
    боклуците - това заслужават !
    ама пуста евро -толерастия !

    Коментиран от #11

  • 3 Qwerty

    8 3 Отговор
    Лошоооо
  • 4 Полицай

    13 19 Отговор
    Знаете поговорката лакомо....... кръв.... !!!
  • 5 Господин Никой

    46 17 Отговор
    Смачкани са - да, но не толкова от лошите условия на арестантските килии, а най-вече от репресивната машина на властта спрямо неудобните. Иванчева беше трън в очите на ГЕРБ заради община Младост и блокираните далавери с имоти, и направиха всичко възможно за да я прецакат и унижат

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 кънчо

    22 24 Отговор
    А аз живея в апартамент, на който 10% от цената е калкулирана за Иванчева или подобни. И на мен това ми смачква личното достойнство, но нямам излишен кеш да платя на адвокат Татяна Ваксберг да ми пиарства и разбужда съжаление в читателите!
  • 8 Независим

    5 15 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ти пък откъде си толкова сигурен ?

    Да не си им светил или просто си прост?!

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 синя трева

    26 6 Отговор

    До коментар #5 от "Господин Никой":

    Няма да те разберат, герберастията е завладяла 80% от "хората" в страната.
  • 11 Емил

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "това заслужават":

    Възможно е да са такива, каквито казваш, но има и набедени - това е предварителен арест, не е затвор! На такива като теб им се пада някой да им хареса къщата и да им спретене едно обвинение в изнасилване (най-лесно се манипулира)!
  • 12 хаха

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "мършо крадлива":

    ...а ти лижи на тиквата уя!
  • 13 противСССРагентите в БГ

    9 3 Отговор
    Цацурата и Гешев ненавиждат демократите и си го изкарват на беззащитните две кметици. Злобата им особено бе увеличена след като разбраха, че Иванчева не е знаела за подхвърлените в колата й пари. Те обвиняват за това Дюлгеров, който според тях не е свършил работата както му е било поръчано. За гяволъците на съветските агенти във властта у нас ще плащат данъкоплатците. Особено тези, които вместо да напуснат държавата са решили тук да правят живота си.
  • 14 Morgoth

    10 6 Отговор
    За определени хора това отношение си е точно каквото заслужават. Проблема е, че в този случай не знаеш виновни ли са или натопени.
  • 15 Сливенският

    3 10 Отговор
    Ма това е затвор МА , нее Хотел.
  • 16 лесни парички

    5 13 Отговор
    искаха да лапнат лесни парички !
    ами не им се получи !
    сега ще папкат дървенички и ще лижат сочни пички!
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "Независим":

    Тия двенките, ако бяха от корумпираните кметове, до сега адвокатите им СТО ПЪТИ да бяха платили на прокуратурата и да са излезли на свобода ....
  • 18 Защо се пените

    4 0 Отговор
    До колкото разбирам това е арест, вероятно съвсем малък процент са неосъдени, вероятно невинни. Смешното е, че се пените, а част от тези невинни или виновни ни съдят в Страсбург и успяват да спечелят сериозни суми обезщетения, които излизат познайте от кого !?
  • 19 име

    1 10 Отговор
    да ги мачкат . толкова пари са потрошили и окрали. гладни въшки.
  • 20 Това е лицето

    3 1 Отговор
    на мафията, която мачка всичко, което поиска - хора, закони, морал...
    Независимо какво са направили теи две нещастнички не заслужават такова уро.дливо отношение. Не че няма да осъдят "държавата" и пак ние ще им платим обезщетенията заради действията на самозабравили се деби-ли. Ако искате да ги знаете поименно - пуснете си "новините" по "телевизиите". Гнилост и зараза, Флоро!
  • 21 Ryty

    7 1 Отговор
    Грозниците от герб така действат, но в живота има и справедливост
  • 22 Име

    1 2 Отговор
    Абсолютно манипулативна статия, от страна на адвоката не успял да измъкне клиента си с по- лека мярка. Взимат на клиентите парите и като се умажат почват да им е виновен някой друг. Трябва да има "Ден на отворени врати" за арестите и затворите, да ВЛЯЗАТ хората да видят какво е наистина. Арестантите получават всеки ден разнообразна храна /от данъкоплатеца/ - Закуска, обяд и вечеря. На обяд има и десерт/отделно има право да му донасят храна от вън, включително да се закупува с лични средства/. Безплатно лекарства, медицинско обслужване, здравни осигуровки, безплатно зъболечение. Всекидневно дезинфекциране на съдове за хранене и помещенията. Право да му донесат близки /всекидневно/ вестници, книги, право на телевизор, радио. Право на всекидневно говорене по телефон. А за това че съда е преценил, че е е "Опасен, има опасност да се укрие, или да извърши друго престъпление, да повлияе на разследването", за това се предприемат специални мерки, като белезници, употреба на физическа сила, помощни средства и оръжие. Ако не беше преценил съда, че е такъв щеше да му даде една от по-леките мерки за отклонение. Има и други интересни неща, които всеки може да прочете от Закон за изпълнение на наказанията, има го във всяка книжарница. А за некадърните адвокати има и други книжки да си повишат нивото, да измъкнат клиента си от ареста, а не да мрънкат.
  • 23 Име

    1 1 Отговор
    Месечната издръжка на един арестант е по- голяма от заплатата на надзирателя, а един пенсионер и много роми биха завидели /неблагородно/ за парите харчени от данъкоплатеца за арестанта.
  • 24 бял

    3 1 Отговор
    Мишки,утре някоя от вас без да иска ще блъсне летално някой с колата и ще реве като прасе като го наврът макар и за година в някоя подобна дупка,не сте имунизирани срещу това,мишки
  • 25 Име

    1 0 Отговор
    Така наречените "килии", се почистват от тях самите, ако са вмирисани и мръсни значи обитателите са си мизерници и в собствената им къща е "вмирисано". А като избяга някой, като ония от Софийския затвор и почне да стреля по теб авторе на статия, ще си обясниш защо има решетки на прозорците.
  • 26 Емил

    1 3 Отговор
    Да са мислили двата миндила-преди да прецакват хората-малко им е