1 606 9

Здравната каса е събирателен образ на отвратителното

Всичко е символика - триумф на мракобесната държава над винаги грешния и осъден да греши в документацията гражданин пациент

Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Здравноосигурителната каса, а не Народното събрание е събирателен образ на отвратителното в българската държава. В това съм вече напълно сигурна след днешните поредни часове (б. р. - четвъртък), пропилени в опит да регистрирам поредния си протокол за лекарството ми за рак на гърдата.

Здравноосигурителната каса е добре смазана машина за унижение на достойнството и съсипване на здравето на хората. Същите, с чиито пари тази каса съществува.

Тя до такава степен е проникната от цинизъм, безхаберие и чиновническа арогантност, че дори портиерът се държи като гаулайтер. Служителките, които контактуват с пациентите, са едни - подписвам се под това - от най-невъзпитаните, груби, мрачни и прости същества, които може да срещнете.

Вече сънувам като кошмар обеления лак на ноктите им, стърчащите на фъндъци коси в тупирани прически и торбичките със салам, мляко и домати, с които дефилират пред чакащите ги часове наред болни.

Знаете ли какво представлява чакалнята на Районната здравноосигурителна каса на София-град - нещо като преддверие на морга, ако се съди по осветлението и запуснатостта. Плюс няколко натъпкани до стените пейки, където с виновен вид се свиват 50-60 хронично болни.

Знаете ли какво представлява информационната им система - един странен мръсен апарат за номерца.

Знаете ли колко брошури, информационни табла, инструкции и прочее полезна информация за пациентите има в наличност в тази чакалня - николко, нищо, ниенте!

Тази каса съществува в собствена паралелна дебилно-бюрократична реалност, която диктува на всеки шест месеца някакво нововъдение - лист, код, изискване, класификация, майна-си-райна, каквото ще да е, само да могат да те върнат да си оправяш документите, за да се мъчиш, да си губиш времето, да се поболяваш и да се чувстваш нищожен и жалък.

Понеже знам това, на всеки шест месеца, когато трябва да си подновявам протокола, поглеждам на сайта на касата - дали пък няма да пише какво ново трябва да донеса, нещо, с което да ме изненадат - и мен, и лекаря ми, някакъв образец, обяснение, улеснение. Не, актуална информация никаква. А и това, което е написано, е дело на някой с тежки комуникационни проблеми.

И разбира се, днес ме върнаха отново. След два часа чакане. Заради липса на една цифра от едно число, което даже не е от новия код на новия ми протокол, който код е правилно изписан, съгласно новите инструкции. Тази липсваща цифра е на края на иначе точно изписаната класификация на диагнозата ми. И проблемът бил голям, защото тази точно цифра, видите ли, обяснява в кой точно квадрант на гърдата ми е бил туморът, който е махнат преди близо две години?!

Разбира се, тази цифра няма никакво отношение към лекарството и лечението ми, сега и завинаги. Със сигурност няма и разумна причина, която да обясни защо изведнъж тази цифра трябва да се изписва. Даже няма графа, кутийка, квадратче за нея... Всичко е символика - триумф на мракобесната държава над винаги грешния и осъден да греши в документацията гражданин пациент!

Не мога да ви опиша какво облекчение се разля върху физиономията на служителката, когато с нотка на садизъм ми каза: "Ми не може, госпожа, ще се върнете при онколога си." Попитах я знае ли, че пред кабинета на всеки един онколог в България във всеки един момент чакат поне 50 души. Отговорът: "Айде сега, не ми обяснявайте, че знаете ли аз какво мога да кажа?!" Попитах я само дали знае какво е да се лекуваш от рак на гърдата, като пожелах да не научи.

Тръгнах си, почувствах се отново унизена и смачкана, въпреки че се бях заклела да не се чувствам така, поревах си... За пореден път се убедих, че тази държава не е за хора. Стиснах зъби. Казах си, че все някога ще има справедливост. Проверих си липсващата цифра - оказа се 4. И утре пак отначало.

Коментарът е публикуван във вестник "Труд" през 2014 г. Албена Ивайлова почина на 21 ноември 2018г. Тя беше журналист, пиар специалист и шеф на правителствения пресцентър в кабинета на Иван Костов.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 13:24  23.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гален
  Отговор
  2 13:31  23.11.18
  Просто трябва цялостна смяна на системата и подхода в здравоопазването, като най-вече бъде изхвърлен всеки елемент на търговски принцип при лечението и в отношението към пациентите. Кратко и ясно е, ако не се прави, то е просто защото не е изгодно финансово на някого от властимащите.
 • БОЖЕ!
  Отговор
  3 13:57  23.11.18
  УЖАС!!! И ТОВА ПИСМО ОТ ОТВЪДНОТО НЕ ТРОГВА НИКОГО??? Този народ не заслужава живот!

  Коментиран от #6


 • ГОСТ
  Отговор
  4 14:35  23.11.18
  КАКЪВТО НАРОДА ТАКИВА МУ И ПОЛИТИЦИТЕ !! ЧАЛГА КУЛТУРАТА НЕ Е ПРОСТИЛА НА НИКОГО !
 • гост
  Отговор
  5 15:27  23.11.18
  Понеже съм ползвал здравни услуги и в Германия мога да споделя следното: Германия: отиваш при произволен застраховател и заплащаш от 50евро до 100евро месечно, зависи от възраст, дали си учащ и т.н.; може да не плащаш осигуровки, но ако ти се наложи имаш шанс само в спешното, за да отидеш на лекар ти трябва застраховката, но пък може да я платиш преди да отидеш, не дължиш суми за неплатените месеци. Отиваш при лекар, дълго се чака за час обаче, подаваш си застрахователната карта и това е, след това получаваш фактура от застрахователя за какво е платено, ти не плащаш нищо, само ако вече надхвърля лимитите по договора ти, тогава. Рецептата е на хартия за аптеката, а всеки има електронно досие, лекаря го попълва и аптекаря може да види какво е изписано, има и онлайн аптеки където лекарствата се доставят до вратата. За хронично болни ако един застраховател не ти покрива дадено лекарство, а друг ти го покрива, да кажем диабет, то веднага се местиш при другия без никакви дертове. А да, ако спортуваш плащаш по-малко. У нас всеки знае как е и ако си болен от хронично заболяване си е ходене по мъките от лекар, до аптекар, до специалист, пък чакане за вписване, пък повторен телк, все едно раковоболните се изцеляват напълно. И навсякъде плащаш, бележки, фактури и рецепти, а това, че ти теглят по сто лева от заплатата всеки месец, без да си ползвал медицинска услуга години наред тях не ги интересува. Инак циганите са затлачили медицинските кабинети с техните маймунк
 • дядоЯго
  Отговор
  6 16:49  23.11.18

  До коментар #3 от "БОЖЕ!":

  Явно всеки пишещ тук , смята че "народа" е някой друг .......
 • боцмана
  Отговор
  7 18:03  23.11.18
  Здравната каса е едно голямо паразитно колело в българското здравеопазване. Във всеки град си направиха палати , обзаведени , накупиха служебни коли , плащат си заплати да развъртат хората като маймуни , вземат нашите пари плащат си масрафа и каквото остане го разпределят по болниците както те си знаят.
 • Жовот на ръба
  Отговор
  8 18:10  23.11.18
  То в България, нито да си здрав, нито да си болен, нито да умреш. Навсякъде ти дерат кожата, някакви безмозъчни, кръвожадни пиявици с отживяли кому- нистически разбирания от типа" мой човек".
 • сатан
  Отговор
  9 14:59  25.11.18
  Раково Болните не трябва да бъдат към здравната каса ...както беше преди да дойдат Гробарите на власт ..тяхното лечение трябва да бъде поето от министерство на здравеопазването. Тяхното лечение е много скъпо и не може да се заделят средства от вноските на здравно осигуряващите ....затова и намалят клиничните пътека На всичко отгоре прехвърлиха към здравната каса и децата за лечение в чужбина ... Остава и към здравната каса да прехвърлят и външния дълг . Герберските мутри дерат народа с данъци и глоби но нямат пари за здравеопазване В България се отделя най малък процент за здравеопазване от държ. бюгжет и най големия за полиция Та така или иначе уважаема госпожо виновни са герберските мутри които съсипват държавата а не здравната каса

Напиши коментар:


Публикувай