23 Ноември, 2018 16:00 1 769 10

Де Ниро и празникът на семейството

  • робърт де ниро-
  • успение богородично-
  • семейство

Като млад никак не харесвах традиционния брак, признава писателят

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много съм викал, клеветил, злословил, мучал, ръмжал и съскал. Срещу семейството и неговите „традиционни ценности”. Сега вече се уморих и не знам. Не знам, не знам.

А Робърт де Ниро се развежда. На връх празника Успение Богородично. Не че е голямата изненада един прочут холивудски актьор да се разведе, но все пак е някак показателно, символично. И донякъде – тъжно.

Да, както казах – като млад никак не харесвах традиционния брак (този, който виждах в България, естествено): приличаше ми на уродливо и зло дете, родено от кръвосмешението между най-лицемерното, догматично християнство и еснафската социалистическа демагогия.

Всички хора, които познавах, се развеждаха, (а мнозина от тези, които не се развеждаха живееха, криейки се един от друг) след тях оставаха нещастни деца и объркани приятели, а аз стоях и се питах защо, след като бракът е уж най-хубавото нещо – толкова често завършва така грозно?

Аз съм християнин, вярващ човек. Затова никак не харесвам и църквата в сегашния и вид – наистина подобяваща опиум за народите; но слаб, некачествен опиум, руски, със счукана вар вътре, аспирин и прах изпод леглото. Като хероина, от който умират децата в Люлин.

Но когато прочетох: Роберт де Ниро се развежда; когато прочетох – светъл празник е днес, празник на християнското семейство...И нещо се размислих.

Сигурно ще ми мине.

Когато отричаш дълго една традиция, когато мислиш върху нея дълго - за да търсиш слабостите и... почваш да откриваш и добрите и страни! Тя ти става някак близка. Толкова си я отричал, че вече – заради склонността си да отричаш – започваш да отричаш и отричането си.

И ето – традиционният брак започна да ми изглежда нещо много по-добро от хаоса, който сега цари между хората. Уморих се да величая свободата. Тая свобода - на човека, който не може да се смири и да потърпи, да понесе и да овладее страстите и желанията си.

Един интересен факт, интересен за мен, защото не следя клюките: жената на Роби де Ниро била мулатка. Това силно го издигна в очите ми. САЩ, казах си веднага, като разбрах, все още, съвсем видимо, е страна на расовата сегрегация. И тя не е сегрегация на законите, а на залегналите дълбоко в душите предразсъдъци и нагласи.

Колко са смесените бракове (между черни, бели, жълти) при звездите на Холивуд? 10%? Едва ли! Много по-малко.

Това, че Роби се развежда ме натъжава, защото говори (на мен), че бракът в тоя вид, който познаваме, вече няма никакви устои. А със свършването на тоя познат за нас брак – свършва и цялата ни епоха.

Не компютрите и айфоните са критерий за промяна на времената, а промяната на основните структури. Семейството вече изглежда архаично, отпада, ние от носталгия (а и от демагогски подбуди, лицемерни, естествено) се опитваме да настояваме за „святостта” на семейството. Но и това настояване изглежда нелепо. Все едно се опитваме да привлечем децата към религията, като им раздадем безплатен тамян. А не безплатни приложения за айфоните.

А моята тъга идва от това, че наистина свободата, която идва след традиционния брак изглежда празна и хаотична. Някой ще рече, че там, където се получи празнина, човекът ще създаде много бързо нови правила и ред. Но въпросът е: аз жив ли ще съм да видя тия нови правила и нов ред? А жив ли ще съм, да имам време да ги разбера? А жив ли ще съм, за да успея да ги възприема и харесам?

Ще сме живи ли ние, сегашните хора, за да видим на мястото на разрушеното (не от Роби де Ниро, а от всички хора в целия свят)...нещо ново и смислено, устойчиво и радостно?

Иисус Христос не е бил женен, не е и препоръчвал горещо да се женим. По-скоро е препоръчвал ако можем да овладеем земния си стремеж за телесно осъществяване (чрез семейство и поколение) – да го овладяваме и да се отдадем на издигане на духа си. Оставете всичко и тръгнете след мене! – не са думи, които се връзват с нашите милички, бюргерски представи за християнското семейство с три коли и вила в Панчарево.

Баба ми казваше: "Ние сме хора комунисти, хора еснафи!". Не добавяше „християни”, защото дядо ми щеше да я смъмри много сурово на идеологическа основа.

И аз тъгувам – на празника на християнското семейство – за Роби де Ниро, за Грейс Хайтауър – неговата мургавичка жена – за двете им дечица, за приятелите им, които са ги обичали като семейство, но ще се измъчат, докато ги приемат поотделно...аз тъгувам за всички разпаднали се и разпадащи се семейства... за тия ценности от миналото – защото наистина вече се смирявам – лека-полека.

И ги приемам от сърце за ценности...именно защото съм възпитаван в едно време на християнство, смесено с еснафщина, смесени с комунизъм, смесени с бабини деветини, смесени със смешен, човешки, дребен морал, смесени с високопарни приказки и най-обикновени човешки добродетели...

Време, което мина, а напред не се вижда нищо, което да разбираме.

Може би винаги е било така.

Ще ми се да кажа: Роби, защо не вземете да се разберете, бе?! И да се съберете пак?! Празник е все пак!

Но може би е късно. Пък и Роби е далече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Именно

    4 0 Отговор
    Помисли си още малко ...
    ... какво точно е написал Де Ниро ;)
  • 2 Именно

    1 0 Отговор
    Помисли си още малко ...
    ... какво точно е написал Де Ниро ;)
  • 3 hmhmhm

    5 0 Отговор
    Не се напъвай , че излиза кафево ! Иди удари 300 гр на екс и после една злобарка - по-добре ке ти стане ! Тук място нямаш ... седнал за Де Ниро да разсъждава пияндето ...
  • 4 албен царев гьовренеца

    8 0 Отговор
    Калине ! В главата ти е пълна боза . Не си изтрезнял още ,а си тръгнал да разсъждаваш за "свободата"?! Да беше отворил Евангелието!Там са думите на Господ Иисус Христос -" Ако Синът Човечески ви освободи ще бъдете наистина свободни" Тук става дума за свобода от ГРЕХА Калине,а не за някаква друга фикция,която се нарича свобода,защото ..."който върши грях, РОБ е на греха" . Що се отнася до семейния живот и брака!!! Църковният брак е едно от седемте СВ.ТАЙНСТВА ! "Това,което Бог е съчетал-човек да не разлъчва...". Ти Калине наясно ли си с това?! Вместо да чукаш по клавишите на компютъра,вземи изтрезней и на бистра глава прочети " Църквата и интелигенцията" на архимандрит Рафаил Карелин.Всичко ще ти стане ясно...надявам се !!!!!
  • 5 Кака Гинка

    7 0 Отговор
    Я пийни още едно драги и си легни,че нещо си го закъсал мисловно - не можах да ти прочета докрай умотворенията...
  • 6 ХанкоБрат

    2 2 Отговор
    И защо трябва да си губим времето четейки толкова дълга статия за някаква си джендър подметка. Този помияр дори си мисли, че бил велик актьор, но то всеки плиткоумец вече се мисли за велик, така че не е изненада.
  • 7 Джон Ечемиченото зърно

    3 0 Отговор
    Браво Калинчо , съгласен съм , че трезвенноста е порок!
  • 8 goni

    0 0 Отговор
    Не го съдете!:) Човека няма къде другаде да си изкарва прехраната!:)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.