1 159 16

Защо хората в България не вярват на медиите

Монополизъм, неясна собственост, задкулисие – всичко това кара голяма част от българите да не вярват на медиите и журналистиката. Ето още изводи от едно допитване на фондация „Конрад Аденауер“ и агенция „Алфа Рисърч“

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Журналистиката и медиите в България са изпаднали в тежка ситуация. Липсва прозрачност за собствеността и начините за финансиране на медиите, средствата за финансиране на независими и качествени журналистически разследвания са крайно оскъдни. По мое мнение, много от българските журналисти не осъзнават ролята си в обществото и в процеса на демократизация на страната. Ето защо като германска политическа фондация ние се стремим да насърчим тяхното професионално израстване, особено в сферата на разследващата журналистика", посочва в интервю за „Дойче веле“ шефът на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“ Хендрик Зитих.

Зитих разказва за едно ново допитване в Германия, според което две трети от хората имат пълно доверие в свободата на медиите и журналистите. В България едва 10% от анкетираните в тазгодишното изследване вярват, че българските медии са независими, припомня Зитих. Около две трети от анкетираните българи смятат, че българските медии са повече или напълно зависими. В това отношение няма почти никаква разлика между мненията на млади и възрастни, между хората с висше и средно образование, както и между жителите на градовете и селата. Единствено хората с основно или по-ниско образование са по-сдържани в съмненията си за независимостта на медиите.

Монополизъм, неясна собственост, задкулисие

Телевизията засега запазва монополното си положение като средство за масово осведомяване по политически теми. Тя се ползва и с 60% от доверието на гражданите. Новинарските интернет-сайтове и социалните мрежи заемат съответно второто и третото място като източници на политическа информация и по доверие. Вестниците и списанията на хартиени носители остават на четвърто място. Роля за това отстъпление са изиграли и множеството скандали около печатните издания, свързани с неясната собственост, монополизма и медийното задкулисие, коментират експерти по медийно право и журналисти във водещи издания.

Данните, представени от Нели Динева от „Алфа Рисърч", сочат, че през 2018 г. доверие към Европейския съюз изразяват 34% от анкетираните, което е с 10 пункта повече от дела на недоверчивите. Германия е страната, която се ползва с най-висока степен на доверие сред българите. Следва я Русия, но тазгодишната анкета отчита спад в позитивните нагласи към нея с 6 пункта спрямо 2017 година. Колкото до съотношението между привържениците и противниците на НАТО в България, противниците в момента водят с 3:2. Силно критикуваната външна политика на американския президент Тръмп несъмнено е сред причините за резкия спад на доверието към САЩ. Понастоящем едва 8% от българите подкрепят тази страна, докато 55% не одобряват водената от нея политика.

Фалшивите новини, кръвосмешенията между медии, институции и олигарси, както и механизмите, по които държавата и общините финансират определени медии – това са само част от проблемите на актуалната медийна среда в България. По данни от новото изследване на Фондация „Конрад Аденауер" и „Алфа рисърч“, източник на фалшиви твърдения и новини най-често са печатните медии. Следват ги социалните мрежи като Фейсбук и Туитър, телевизията и новинарските интернет-сайтове.

Договори за „медийно обслужване“

Крайно съмнителна е практиката на министерства, агенции и общини да сключват договори за „медийно обслужване“ с определени средства за масова информация. Така с парите на данъкоплатците властимащите си плащат за медиен комфорт, изтъкват експерти и журналисти. Поради тежката комерсиализация на българските медии, де факто съществуват редица „забранени теми". Така например извънредно рядко българските зрители, читатели и слушатели ще научат за порочните практики на банките да вдигат или въвеждат едностранно такси и комисионни без знанието на клиентите си. И няма как да е иначе, тъй като именно банките са сред най-големите рекламодатели. И всяко издание, позволило си да критикува невиждания в Европа произвол с правата на техните клиенти, рискува да загуби щедрите си спонсори, при това в един момент на влошаваща се конюнктура и свиващ се медиен пазар в страната.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • толерастията е вредна
  Отговор
  1 18:50  23.11.18
  Аз вярвам само в DW - Меркел пропаганден машинен ! Шегувам се разбира се ;)
 • Пепа
  Отговор
  2 19:02  23.11.18
  Бих се изпърдяла в устата на еврейските медии в българия.да им вони на гъз.

  Коментиран от #16

 • мнение
  Отговор
  3 19:16  23.11.18
  Мафията си има държава. А управленците в държавата ни служат на мафията. Медиите са само брънка от гнилата ни "демокрация".

  Коментиран от #15


 • 4 20:02  23.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Глобал рисърч
  Отговор
  5 20:04  23.11.18
  Не е само в България. Питайте Тръмп. Пък в Германия още вървят, щото немците са квадратни. Ма и те почнаха да се усещат, чак.
 • Паток
  Отговор
  6 20:12  23.11.18
  Не вярвам, защото са соросоидни и поръчкови! Най малко вярвам на гейовете от DW !
 • Ryty
  Отговор
  7 20:26  23.11.18
  Щото бслужват кенефи като герб, то се видя в една пародия наречена шоуто на мъндьо
 • Безсмислено заглавие
  Отговор
  8 20:47  23.11.18
  Задава си отговори този "автор"!
 • 622
  Отговор
  9 21:55  23.11.18
  Mедиите във всички страни на около лъжат. Те служат напълно на режима. И в България, и в Гърция и в Турция, същото се случва. Но само турците са глупаци, защото те са единствените които вярват в тях.
 • Гьобелс
  Отговор
  10 22:10  23.11.18
  Щото медиите са машина за пропаганда!
 • 11 22:11  23.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • плевен
  Отговор
  12 23:06  23.11.18
  DW са нагли, нискоквалифицирани лъжци. Никой не ги иска в България. Да се махат от тук.
 • ХанкоБрат
  Отговор
  13 02:35  24.11.18
  Какви български медии и журналисти ви се привиждат. Това е просто пропагандната машина на Сорос. Чрез ЕС и НПО-ата си се опитва да превърне Европа и България в свърталище на мусулмано-джендъри, като заличи православните християни. Всеки подкрепящ Еврогейския съюз предпочита да бъде роб, пред това да се нарече Българин.
 • onq s konq
  Отговор
  14 03:32  24.11.18
  Партийната зависимост на Пресата НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СВОБОДАТА НА СЛОВОТО.Затова и самият Борисов каза,че ако нямаше Свобода на словото,нямаше да ме изкарват "такъв и онакъв" !Кога в Русия по вестници,телевизия и в тамошната "Дума"/парламента им/ ще се сипят подобни хули за Путин както тук за Борисов?Ама русофилите това не го споменават...сигурно защото Путин е безгрешен!
 • Гост1234
  Отговор
  15 15:14  24.11.18

  До коментар #3 от "мнение":

  Медиите са говорители и АДВОКАТИ на бандитската клика която ни управлява журналистите са станали духовни про$титутки които угодничат и слугуват на олигарси депутати прокуратура .манипулират и дезинформират обществото !
 • Асенчо таксито
  Отговор
  16 16:31  24.11.18

  До коментар #2 от "Пепа":

  Топ отговор

Напиши коментар:


Публикувай