24 Ноември, 2018 12:48 4 490 15

Polytika: Украйна постепенно се превръща в Израел

  • донбас-
  • украйна-
  • израел

От това как ще приключи руско-украинският конфликт зависи към коя страна ще се придвижи линията на разграничаване

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Пет години след началото на „Революцията на достойнството” Киев се оказа заложник на войната в Донбас – той не може да победи в тази война, както и да признае поражението и да загуби завинаги тази част от територията си. Затова Киев в момента има един избор – да продължи въоръжения конфликт в източната част на страната. Ако изведнъж войната приключи, то в страната ще започне политическа криза, разсъждава полското обществено-политическо списание Polityka заедно с представители на украинската експертна общност.

Украйна постепенно се превръща в Израел – страната която води военни действия, но в която едновременно продължава нормалният живот. Но Киев не е обявил война на Москва. Границата е открита, преминават автобуси и влакове. Фронтовата линия в Донбас денонощно се пресича от 30-40 хил. граждани, например, за да си получат украинските пенсии, пише изданието.

Според Денис Козански, донецки журналист, преминал в Киев, Русия ще даде Донбас само при свои условия: Киев ще трябва да предаде на региона максимално широка автономия, предвиждаща правото на вето във външната политика. В такъв случай Донбас ще стане котвата, която ще удържа Украйна на изток, не позволявайки ѝ да продължи пътя на Запад. За интеграцията между ЕС и НАТО няма да става и дума, пише авторът на статията Збигнев Рокита.

Не сме загубили войната, затова не трябва и да се предаваме. На мнозина им се струва, че това ще донесе мир, но според мен тъкмо обратното: ще започне политическа криза и още по-страшна война. Украинците ще започнат да се сражават помежду си на улиците. Това, че конфликтът продължава е най-добрият от всички възможни варианти”, смята Казански, който смята, че продължаването на войната е не само допустим, а направо най-добър вариант.

Така Киев ще стане заложник на войната – той няма да може нито да победи, нито да признае своето поражение, веднъж и завинаги загубил част от източната си територия, а украинците все по-често се замислят толкова ли им е нужна „евроинтеграцията и териториалната цялост на всяка цена”.

Впрочем, в Украйна все по-често говорят, че загубата на Донбас е донесла и плюсове.

„На първо място в момента има няколко милиона избиратели по-малко, сред които преобладават привържениците на интеграцията с Русия. На второ място Украйна извлече икономическа изгода: Донбас трябваше да се подкрепя от централата власт, остарелите заводи и мини бяха нерентабилни. На трето място ние се избавихме от много агенти, в този регион външното влияние бе много силно”, обяснява член на експертния съвет на киевския Център за изследването на армията, конверсията и разоръжаването Павел Кост, упорито повтарящ мита от времето на „Оранжевата революция”, че уж Донбас е бил подкрепян финансово от правителството.

Кост също напомня, че 75% от местните сътрудници на Службата за сигурност на Украйна и 80% от полицията, а също така много граничари преминават на страната на сепаратистите. Най-големият плюс е според него това, че процесът на формиране на съвременната политическа нация се ускорява.

Polityka цитира интересен експерт: положителният момент в загубата на Донбас той смята това, че Украйна се е отървала от „баласта” под формата на инакомислещо население (да оставим брътвежите за „остарялата” и „смучеща” икономика на Донбас, без която, както показва практиката, „обновената” от Майдана страна просто не може да съществува – заради това тя пак купува донбаски въглища, наречени африкански). Странно е, че авторът не вижда в тези приказки проява на нацизъм: аналитикът в прав текст говори, че милиони жители на Донбас пречат на създаването на украинската нация. Това е чист нацизъм.

Но е висока и вероятността, че ориентираните на Запад украинци няма да победят, смята Збигнев Рокита. На фона на продължаващата война се наблюдава рязък спад на проевропейските настроения: жителите на Украйна са разочаровани от Европа. Според допитване на социологическата група „Рейтинг” само тази година броят на хората, които одобряват западния вектор в политиката, е намалял от 52 да 47%. Едновременно се увеличава и делът на тези, които избират трети път, който да не води нито към Русия, нито към Запада.

Павел Кост е уверен, че ВСУ биха могли за няколко седмици да заемат територията на републиките. Но при едно условие: на Киев трябва да му помогнат международните миротворчески сили. На миротворците залага и Георгий Тука, заместник-министърът по въпроса на временно окупираните територии и вътрешно-преместените лица. Той изобщо е привърженик на това, че образец на военната операция в Донбас трябва да бъде т.нар. „хърватски” сценарий. Но това е само теория, признава авторът на статията и надеждите за въвеждане на миротворци изчезват.

Западът обръща все по-малко внимание на конфликта. След пролетните избори в Европейския парламент срокът на действие на европейските санкции срещу Русия може и да не бъде удължен, западните лидери показват, че имат кратка памет: след срещите на Доналд Тръмп и Ангела Меркел с Путин дипломатическият бойкот на Кремъл стана история. Изданието отбелязва, че Западът, съдейки по всичко, иска не само да достигне до решение на конфликта, а да достигне до него бързо и може би вече се опитва да накара Киев да отстъпи.

Polityka особено подчертава, че войната в Донбас е сами един от многото фронтове на руско-украинската война, може би дори не най-важният. Това е хибриден конфликт, войната тече по региони, на информационен и енергиен фронт.

Изданието добавя в списъка с фронтовете още един – полският, уверявайки, че на този „фронт” Русия настройва украинците и поляците един срещу друг. И плаши с предстоящите украински избори – „Русия навярно ще поиска да повлияе на резултата им”, споделя мнението си Павел Коста.

„Убеден съм, че руснаците ще провокират локална ескалация на конфликта. Линията на фронта ще се придвижи малко, а украинската армия ще понесе големи загуби. Целта е украинското общество да се въвлече в смут, да се докаже, че властите не контролират ситуацията”, уверява Кост.

Ако се достигне до ескалация на конфликта, Порошенко ще може да обяви военно положение, без да обявява война на никого. „Ако се случи така, той ще има възможност да отмени изборите в част или в цялата страна. Тогава той ще остане президент, докато военното положение”, прогнозира Кост.

От това как ще приключи руско-украинският конфликт зависи към коя страна ще се придвижи линията на разграничаване. Полша, съсед и с двете страни от конфликта, следва да има това предвид, предупреждава Polityka.

Превод: В.Сергеев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъжно соросче

    28 1 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 боцмана

    43 4 Отговор
    С малката разлика ,че Израел има подкрепата на евреите от цял свят. Не виждам тези бивши фашисти да получат чак толкова голяма подкрепа. По скоро ги използват като претекст за действията на запада срещу Русия.
  • 4 патил

    34 2 Отговор
    "Демокрация", "либерализация", "толерантност", "европейска солидарност"... това са съвременните еквиваленти на шарените стъкълца, с които навремето са примамвали негри и индианци, да ги заробят и да им отнемат златото, земите, децата, живота... всичко каквото имат.
  • 5 Пол Кристи

    28 1 Отговор
    Дали Украйна ще остане единна върху картата на света или ще се разпадне няма никакво значение за разрешаването на основния проблем. Главната цел на събитията в Украйна е да разделят Европа и Русия дотолкова, че европейците напълно да се откажат от сътрудничество с Русия и да преориентират икономиката си към пълно сътрудничество със САЩ. Главната цел е по-здраво да се обвърже икономиката на Европа с икономиката на САЩ, а междувременно какво ще става с Украйна, това не интересува никого. Украйна е само средството, чрез което може да бъдат разрешени всички проблем, без да се въвлича светът в поредната световна война. На Украйна е отредена ролята на свлачище, което ще прекъсне европейското сътрудничество с Русия. А какъв строй ще има в нея, начинът на управление, това са абсолютно безинтересни въпроси. Само народът на Украйна ще може да определи доколко трагична ще бъде съдбата му в установяването на новия ред в Европа. Събитията в Украйна може да си вървят както си искат, но в крайна сметка те трябва да доведат до разрив между руснаците и европейците."

    Коментиран от #8

  • 6 Владо

    24 2 Отговор
    Дори по времето на СССР, когато в училище се преподаваше измисленият на основата на Галицийски диалект украински език, украинците предпочитаха руския. Можеше да стане поетапна смяна на езика, но в рамките на 50-70г. Само, че идиотите поискаха всичко, веднага, тук и сега. Украински полтолози и политици предричат разпада на държавата, заради глупостите на официалната власт, но на никой не му дреме. Важното е да гинат хора, да има разделение в Украйна и Европа.
  • 7 Румяна Костова723

    22 1 Отговор
    Украинската власт тази седмица вмъкна стремежа и в ЕС и НАТО в конституцията!!Не зная да има някоя друга страна ,в която желанието да влезе в някоя организация да е заложено в конституцията.Всеки ,който публично изразява съмнения или е против ЕС и НАТО ще може да бъде осъдена и дори вкаран в затвора.Относно икономическите плюсове от загубата на Донбас,съмнявам се,но аз не съм икономист,може и да греша.Америка продава на Украйна три пъти по-скъпо въглища от Пенсилвания, отколкото на другите държави.Но статията като информация иначе е добра.Много обработени от пропагандата у нас мислят,че в Донбас само единици проруски сепари са против украинската власт.А това в действителност са към 90 процента от населението и дали ще могат просто така ,дори и с международна помощ, физически да ги премахнат?
  • 8 Румяна Костова

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пол Кристи":

    Досади вече Порошенко и на европейците и на всички други държави с тази своя вечно протегната ръка.На неговите речи в ООН залите са съвсем празни,присъства само украинската им делегация и тук там по някой заблуден.Словакия например е европейска държава ,която печели милиони от кризата между Украйна и Русия,продавайки на украинците руска газ,с добра надценка.Да не забравяме ,че Америка даде зелена светлина за революция на на Майдана ,а Германия и Франция бяха послушни васали.Мисля,че целите на Америка бяха други при проекта "Украйна".САЩ си имат по-надеждни инструменти ,за да държат във военно и икономическо подчинение Европа и не трябва да минават през Украйна.

    Коментиран от #9

  • 9 стоян георгиев

    4 17 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова":

    румянке,ти от позиция на каква обясняваш че на европа и е досадило от украина?ти не си европеека румянке и нямаш право да говориш от името на европа.ти си фенка на северна корея ,което многократно си признавала тук така че може да говориш кво е досадило на ким чен ун ,а европа я остави на нас европеиците.ние знаем кое е добро или лошо за нас!
  • 10 начо

    3 15 Отговор
    на украйна на този етап,донбас въобще не й е нужен.нека тежи на руския бюджет заедно със санкциите и международната изолация.москва вече се чуди как да се отърве от проблема.ако остане в донбас,губи,ако напусне,пак губи.украйна ще си го върне заедно с кубан и воронеж плюс репарации след разпада на русия

    Коментиран от #12

  • 11 кирил

    4 16 Отговор
    за по паметливите,така беше и с афганистан.остават,губят,изтеглят се пак губят,до толкова,че държавата ссср се разпадна.
    с две думи,русия,отвсякъде е бита карта
  • 12 Дивуй

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "начо":

    Айде и тоз начо разпадна Русия.
  • 13 Блазе им, няма да ЯДЪТ САЛА !

    6 1 Отговор
    Ще наблягат на КАРТОШКА !
  • 14 оо7

    1 0 Отговор
    империята на злото ще се разпадне скоро .....ура
  • 15 има нещо вярно

    2 0 Отговор
    Не в Израел а в Сирия й предстои да се превърне Украйна, направо д упе да им е яко !!!