1 386 20

Какво точно съдържа Пактът за миграцията, който България отхвърли?

Какво точно съдържа Пактът за миграцията, който България отхвърли?
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не, в този пакт няма нищо подмолно, нищо тайно, нищо опасно. И не, мигрантите няма да станат още повече, както твърдят неговите противници. Ето какво съдържа Пактът на ООН за миграцията, който България реши да отхвърли...

„Да" на Пакта на ООН за миграцията казаха вчера почти единодушно парламентарните фракции на управляващата коалиция в Германия. Както е известно, България реши да не се присъединява към пакта. На същата позиция застанаха и държави като САЩ, Австралия, Австрия и Унгария. Във всички тези страни противниците на пакта проведоха целенасочена кампания с внушението, че този пакт ще даде право на мигрантите и бежанците да се заселват където си искат. А това е лъжа, твърдят мнозинството специалисти и наблюдатели. Ето за какво всъщност става дума.

Защо този пакт е важен и полезен

В своя уводна статия германският седмичник „Ди Цайт" пише следното: „Пактът, който трябва да бъде приет в началото на декември в Маракеш, е нещо наистина напредничаво, той е въплъщение на един процес, в чиито рамки международната общност придобива нови знания. В този пакт няма нито някаква тайна, нито някаква заплаха. Не са поставени на карта нито суверенитетът на Германия, нито пък бъдещето на страната, както твърдят популистите и привържениците на конспиративни теории. Пактът изобщо не въвежда някакво ново „човешко право на миграция". Опасно е точно обратното: да се откажем от пакта, защото - видите ли - всичко било много сложно или пък поради страх от кампанията, която се води срещу него.

Идеята на тази глобална договорка е колкото проста, толкова и смислена. В момента четвърт милиард души по цял свят бягат от някакви неволи, а тенденцията е към увеличаване. Те бягат от безработицата, от гражданските войни, от насилията, от изменения климат. Те са изселници, които търсят сигурност, препитание и по-добро бъдеще. Няма страна на този свят, която да може сама да се справи с проблемите на тези хора - и с проблемите, които те създават по пътя на своето бягство. Ако тази задача изобщо има решение, то може да бъде само международно. В това са убедени всички държави, които се включиха в споразумението и така се договориха за принципите, според които в бъдеще трябва да се регулира миграцията.

Тази регулация не се е родила в главите на някаква клика от елитарни глобалисти. През есента на 2016 година не друг, а Общото събрание на ООН взе решение за изработването на този пакт. В консултациите се включиха огромен брой участници: правителствата на богати и бедни страни, учени, неправителствени организации, кметове от цял свят, дори Папата. Проведоха се онлайн-семинари, изписаха се безчет доклади, внесени бяха какви ли не предложения.

Дълго време никой не се интересуваше от тези преговори, но те бяха много важни и полезни. Както винаги в подобни процеси, главното беше да се намерят компромиси, но и ясно да се посочат различията. Само за пример: пактът прави ясна разлика между обичайната и извънредната миграция; той взима предвид и факта, че държавите, от които идват мигрантите, често пъти имат съвършено различни цели от държавите, към които тези мигранти са се отправили. Пактът изрично подчертава както суверенитета на отделните страни, така и първостепенната валидност на националните им законодателства. В него е вписано още, че онези мигранти, които се завръщат в родината си, имат правото да бъдат приети и да получат документи. С две думи: 23-те принципа на пакта са формулите на едно глобално здравомислие, което сега трябва да се осъществи на практика.

При това юридически пактът няма обвързваща сила. Никой не може да се позове на него в съда. Целта е той да развие собствена политическа динамика и да упражнява натиск - точно както световните климатични цели.

Дали в резултат от този пакт броят на мигрантите ща намалее? Едва ли. Или пък мигрантите ще станат още повече, както твърдят противниците на пакта? Не, и това няма да се случи. Защото бежанците и мигрантите тръгват на път не под влиянието на някакви договори, а заради войни, суша, бедност. И най-вече защото става дума за хора, които се опитват да вземат в собствените си ръце своя живот и живота на семействата си", пише „Ди Цайт".

Абсурдни аргументи срещу пакта

Вестник „Тагеспшигел" се спира на аргументите, които привеждат (включително и в България) критиците на пакта:

„Те изкарват направо тежката артилерия: пактът давал на мигрантите от цял свят правото свободно да мигрират и отменял правото на суверенните държави сами да решават миграционните въпроси. Това не е вярно. Подобни упреци само помагат на политическите подстрекатели и насърчават конспиративните теории. Абсурдното е, че с настояването си за отхвърляне на пакта тези критици всъщност увреждат собствените си национални интереси, които уж искат да закрилят. (…) Сигурната, уредена и легална миграция е в интерес на всички засегнати - на изходните и на приемащите държави, на самите мигриращи хора. През последните години става все по-очевидно, че индустриалните държави имат нужда от миграция, за да задържат равнището на производителността и на благоденствието. И обратно - със своите инвестиции и парични преводи мигрантите помагат за подобряване на положението в своите страни", коментира "Тагесшпигел".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • дгд
  Отговор
  1 10:38  29.11.18
  DW най-добре се скрийте и не ни обеснявайте колко е добре да приемаме пактове и т.н
 • Единствен аргумент
  Отговор
  2 10:42  29.11.18
  Белия свят има един единствен аргумент.:когато ми потрябват роби аз ще си ги подбера на пазара и аз ще диктувам условията на придобиването.Роба/мигранта/няма право на избор-той просто е стока. Ако иска да живее в моя дом трябва да живее по моите правила.Като не му харесват-да си стои на дървото.
 • Дааа бе
  Отговор
  3 10:44  29.11.18
  Поредната пропаганда от DW,дръжте си ги вие мигрантите!Все пак вие си ги поканихте.Бедна България няма пари за заплати и пенсии....
 • 4 10:45  29.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  5 10:50  29.11.18
  За долнопробното пропагандно Ойче Зеле имам следното изявление: България би подписала въпросния документ, веднага след САЩ. ;))))
 • Пеньо
  Отговор
  6 11:35  29.11.18
  Важно е не само какво пише в пакта, но и как ще го изтълкуват мигрантите! И сега съществува понятието "незаконно преминаване на граница". Но какво в действителност се получи???
 • Помнещ
  Отговор
  7 11:53  29.11.18
  Подпишем ли Го , очаквайте ново Велико преселение на народите!Не сме длъжни да се чувствуваме виновни за греховете на Германия( а не само за нейните)! Аман от криворазбран либерализъм!582
 • Чинга чук
  Отговор
  8 11:56  29.11.18
  ООН - една безмислена рудиментарна организация!!!
 • 11ап
  Отговор
  9 12:06  29.11.18
  То и през 50 те години на 20 век емиграцията на турци, мароканци, алжирци беше,,добре уредено", а какво стана сега! Джамийи минарета, шериат в цели квартали на Християнска Европа
 • 10 12:12  29.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Червен плащ
  Отговор
  11 12:15  29.11.18
  Въпросът Е :НЕ Кой не Я е подписъл , а Кой Я е подписъл! Ами същите тези държави които ги ограбваха навремето, пък и сега! А сега ние да им плащаме сметката.

  Коментиран от #16

 • Кумчо Вълчо
  Отговор
  12 13:43  29.11.18
  И какво излиза ,че пакта не съдържал нищо, ами защо да го подписваме тогава???? Май и той е като Цариградската конвенция ,подпиши пък после се вайкай.Този филм сме го гледали.
 • Ало ,ало
  Отговор
  13 14:28  29.11.18
  И баба Меркел викна,, Елате , тука са раите и ордите се понесоха с гласове сърдити и Аллах гърмовно въздуха разпра"
 • ХанкоБрат
  Отговор
  14 14:33  29.11.18
  Радвам се че ви харесва пакта. Така секса в дойчланд ще продължи!
 • От Пирдоп
  Отговор
  15 15:32  29.11.18
  Ами да направиме като в Египет : Вадиш 100 000 долара за 3 години и получаваш временна виза!
 • Грмп
  Отговор
  16 18:32  29.11.18

  До коментар #11 от "Червен плащ":

  Добре казано който ги е ограбвал предишни години сега да си взема..

 • 17 16:19  30.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Неразбрал
  Отговор
  18 16:06  02.12.18
  Ама като е необвързващ, защо му се вика "пакт"а не "информационна брошура " и защо трябва да се подписва? На вълка му скърцат зъбите под овчата кожа май.....
 • плевен
  Отговор
  19 21:42  02.12.18
  Ще отговоря само на заглавието, защото прочетох само него: Щом DW го иска, значи е повърната отрова.
 • Иванов
  Отговор
  20 17:37  10.12.18
  Когато САЩ и Израел го подпишат, ние ще сме следващите!

Напиши коментар:


Публикувай