17 985 37

Жегата с бензина роди нови безумни "решения" на властта

Касова бележка ще ни показва акциза? Не, благодаря, проблемите са другаде

Жегата с бензина роди нови безумни "решения" на властта
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пробвали ли сте да излекувате бронхит с капки за очи или да загасите пожар, като му "препречите пътя" с нещо запалимо? Вероятно не, защото няма никаква връзка между проблема и неговите симптоми, от една страна, и предлаганите мерки, от друга. Затова и предложените от Министерството на финансите мерки, с които търговците на горива ще са длъжни да издават касови бележки, съдържащи стойността на ДДС, акциз, продажната и покупната цени на горивото, изглеждат комични.

"Целта на предложението е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца", обясняват от министерството, но не обясняват какво общо има това с проблемите на пазара на горива, които са съвсем в друга посока.

„Възложил съм на финансовия министър да направят промени в наредба 18 (по-известна като наредба за касовите апарати - бел. ред.) и когато зареждаш на бензиностанцията, така както при сметките си за ток, хората да виждат разбита цена - колко е производствената цена, акцизът, ДДС - как се формира цената", обяснява премиерът. Това може да събуди повече смях, отколкото нещо друго за всеки, който е обръщал внимание на сметките си за ток, а за останалите - вероятно учудване, тъй като обикновено се гледа крайната цена както при всяка друга стока и услуга, а не как се формира тя.

Със сметките за ток има няколко изключително забавни момента:

1. Те не дават много информация, защото има две тарифи и са необходими допълнителни изчисления.

2. В сметките за ток липсва покупната цена на електрическата енергия от НЕК, защото, ако я имаше, домакинствата щяха да видят, че в много случаи тя е по-висока от продажната цена на крайния снабдител (1).

3) В периода от юли 2013 г. до юни 2018 г. т.нар. цена за задължения към обществото (2) изобщо изчезна от сметките и стана част от продажната цена на НЕК (която също не е в сметките).

4) Гореспоменатата цена, която влезе в сила от юли 2013 г., включва три различни добавки за различните правителствени политики (3), които се виждаха в сметките от въвеждането им от средата на 2009 г. до средата на 2013 г., но бяха скрити заради протестите от зимата на 2013 г.

Всъщност това, което управляващите направиха със сметките за ток -

скриването на надбавките към цената,

които са резултат от правителствената политика в сектора, се случи и в сектора на горивата, но една година по-рано - в средата на 2012 г. Тогава, след едногодишна проверка за наличие на картел на пазара на горива, Комисията за защита на конкуренцията реши, че на пазара няма такъв, може само да се говори за ценови паралелизъм, а компанията с господстващо положение на пазара "ЛУКойл" не злоупотребява с него. За премахване на съгласуваните мерки при определянето на цените КЗК счете, че е "адекватно и достатъчно" цените на едро да не се публикуват и да останат достъпни само за клиентите на търговците. Изглежда, "решението" нито е било адекватно, нито достатъчно, тъй като пет години по-късно комисията отново отчита наличието на ценови паралелизъм.

Проблемите на пазара на горива никога не са били свързани с липсата на информация за клиентите и на практика са публична тайна по същия начин, по който беше и проблемът с КТБ например. Те се коренят в липсата на конкуренция на пазара, която, не на последно място, се дължи и на държавни мерки. Така например през 2009 г. влизат в сила

изисквания вносните горива да минават през данъчен склад,

а заедно с това е наложено задължение вносителите да поддържат и 60-дневни запаси от гориво. Причините за тези мерки бяха борба с контрабандата, повишаване на контрола и събираемостта на данъците.

Добре, но по този начин управляващите засилиха още повече господстващото положение на "ЛУКойл", тъй като около 80% от данъчните складове за горива са пряко или косвено нейна собственост. След като управляващите бетонират монопола на компанията, можеха поне да направят работата на данъчните складове малко по-прозрачна и да се погрижат собствениците им да не прилагат дискриминационни практики и да позволят използването на данъчни складове в чужбина. Не само че нищо подобно не се обсъжда на политическо ниво, ами през лятото парламентът прие Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, който допълнително ограничава конкуренцията в сектора, като затяга регистрационния режим за търговците с горива и въвежда високи изисквания за капитал и банкови гаранции.

Вместо всичко това управляващите вярват, че ако клиентите виждат в бележките си цената, на която търговецът купува и продава горивото, и дължимите данъци, проблемът ще се разреши - ей така, от само себе си. От прозрачността в бележките

няма да стане ясно каква е печалбата на търговеца

нито на едро, нито на дребно. Тя няма да прекрати ценовия паралелизъм, нито ще промени господстващото положение на "ЛУКойл" на пазара. Няма да създаде конкуренция.

Единственото, което прозрачността в касовата бележка може да направи, е да накара хората да се замислят каква част от цената отива за данъци. Но това е решение на друг проблем - търсене на отговорност от политиците за размера и употребата на събираните данъци. Високите цени на горивата не са резултат от липсата на прозрачност в касовата бележка, а на целенасочена държавна политика, вече близо 10-годишна, която не позволява на пазара да се развива и в резултат на която потребителите плащат по-високи от необходимото цени.

[1] Това се дължи на кръстосаното субсидиране между битови и небитови потребители на регулирания пазар, в резултат на което първите плащат по-ниски цени за сметка на по-високи цени при вторите.

[2] Цената, която всеки потребител на електрическа енергия плаща за провежданата от правителството политика в сектора.

[3] Политики за възобновяеми енергийни източници, за високоефективно комбинирано производство на топло- и електрическа енергия и за невъзстановяеми разходи по дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Plovdiv
  Отговор
  1 19:25  29.11.18
  Някой трябва в един момент да накара политиците да отговорят на един въпрос, но така, че да няма къде да мърдат: Как така, за близо З0 години населението на България намаля с една трета, здравеопазването, социалната система и образованието бяха практически ликвидирани, изобщо стана невъзможно да се живее тук? И всичко това без земетресения, без природни бедствия, без войни, без каквито и да било форсмажорни събития?? И същите мършояди да бъдат принудени да поемат отговорността за тази свинщина, която сътвориха!!! Сини, червени, жълти, гербери, костов, борисов, станишев, виденов, сакскобурготски - мястото им е в Белене!!! И само един бърз въпрос накрая: Кой кретен предложи най-голямото летище в България да бъде наречено с името на Недоразумението, което пусна през 1991-1992 г. масово бандитите от затвора и реално създаде Мафията и мутризира държавата??? И което Недоразумение призна измислената "държава" македония през 1991 г, която гърците не са признали и до ден днешен??? Кой предложи Летище София да носи името на един Национален предател???

  Коментиран от #3, #28

 • Meganoob BG
  Отговор
  2 19:46  29.11.18
  На бас че веднага щом спрат протестите бензина и нафтата ще скочат на 3 лева.
 • filo
  Отговор
  3 20:44  29.11.18

  До коментар #1 от "Plovdiv":

  Населението намаля, защото отвориха границите. По време на комунистическия рай всички знаем, че не можеше да се излиза никъде и затова хората бяха насилствено държани тук. Ако можеше да се пътува много повече хора щяха да избягат на запад. Разбра ли сега добре другарю.

  Коментиран от #6, #14, #21


 • ТОЧКАТА
  Отговор
  4 20:52  29.11.18
  Досега гълтахме ,,лекарството,,ПО-ВЕЧЕ ПАЗАР!!! с конкуренцията като основна съставка и нито се излекувахме от беднотия ,мизерия, бандитизън,агресия,измами,лъжедемокрация , нито си оправихме държавата ....която УЖ не била държава по време на соца а концлагер....И ТОЗИ!!!просто ни предлага ПО-ГОЛЯМА ДОЗА от същия боклук....!!!!?
 • РАМБО
  Отговор
  5 20:52  29.11.18
  Руснаците продължават да си ни контролират ! Дори и аз отначало не вярвах на такива неща , но ако се замислиш едни от най-важните отрасли - примерно АЕЦ , горивата , така здраво сме вързани с тях че няма мърдане !!! И ще ми обяснява говедо В. Златев че сме имали най-евтините ( и некачествени ) горива .Съветски пържолник !

  Коментиран от #16, #19

 • Plovdiv
  Отговор
  6 21:03  29.11.18

  До коментар #3 от "filo":

  Не, не разбрах... Защото в също социалистическата Югославия по това време можеха да пътуват свободно, но там нямаше демографска катастрофа, както тук...

  Коментиран от #33

 • Bg citizen
  Отговор
  7 22:22  29.11.18
  Г-н премиер, възложете на Цацаров да провери Вашия приятел г-н Златев, защо Лукойл ни целува така страстно с горивата, че даже не отговарят и на международните стандарти (справка - проверете с какви октани са в Русия-та) и какво плащаме! Пък тогава реди на финансовия ти крадльо какво да проверява! Стига толкова тъпня - то матриал - матриал, ама докога?!
 • Apple
  Отговор
  8 22:47  29.11.18
  Една стока струва толкова, колкото дава купувача. Щом си на бензиностанцията, виждаш че цената е 2.50 и зареждаш, значи струва толкова. Защо да ти я намаляват? 2-3 седмици без клиенти и ще видиш как цената ще почне да пада като няма продажби.

  Коментиран от #17, #20

 • 9 22:53  29.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • дедо Гошо
  Отговор
  10 23:04  29.11.18
  В този форум преобладават комунистически и проруски тролове,съдейки по плюсовете и минусите по отделните коментари. Отврат!

  Коментиран от #11

 • Джудже
  Отговор
  11 23:55  29.11.18

  До коментар #10 от "дедо Гошо":

  Излиза, че си отвратен поради недостиг на проамерикански тролове!
 • Емигрант
  Отговор
  12 03:16  30.11.18
  Ще повярвам в България,когато на мястото на паметника на "съветската армия"бъде издигнат паметник на Адолф Хитлер и убити от еврейско-болшевишкия режим достоини български интелектуалци.
 • Той
  Отговор
  13 04:54  30.11.18
  А защо като свалиха цената на горивата стоките не поевтиняха а
 • селянин
  Отговор
  14 06:12  30.11.18

  До коментар #3 от "filo":

  Или си твърде малък и ли си на някакви розови хапчета, просто се огледай какво става около теб. Хората не избягаха масово! В началото на 90-те имаше масова бизнес еуфория - хора почти неграмотни ставаха ЕТ и почваха най малкото да продават нещо на сергия. Постепенно този ентусиазъм беше убит, а тихомълком на заден фон докато народа е зает да забогатява унищожиха всичката промишленост. След това всичко си замря от самосебе си и накрая ни взеха в ЕС та да доубият дребния бизнес и да разчистят хубаво за големите международни корпорации. Обаче народа виждайки как всичко става все по зле с кулминацията от Жан виденовата зима всеки почна да се спасява как може навън. В момента у нас освен едните ИТ-та други по честен начин пари у нас не искарват. Та така за гадния комунизъм, да има си много недостатъци, но това което се случва последните 30 години е много по лошо!
 • trol
  Отговор
  15 07:08  30.11.18
  цената на бензина паднала а цените на стоките забравиха да върнат на старите им цени
 • kral
  Отговор
  16 07:10  30.11.18

  До коментар #5 от "РАМБО":

  чии са централите марица изток умнико?
 • Търговец
  Отговор
  17 07:11  30.11.18

  До коментар #8 от "Apple":

  Това е супер тъпизъм. Викаш и водата така като ми е скъпа няма да я купувам и храна няма да си купувам и ток няма.
 • АааНе
  Отговор
  18 08:05  30.11.18
  Не сваляте цените а датите на хората пари т.е. вдигнете заплатите и пенсиите на хората те това е истината.При 200 лева пенсия и 560лева мин.заплата горивата и стоките трябва да са като при бай Тошо
 • kick
  Отговор
  19 08:06  30.11.18

  До коментар #5 от "РАМБО":

  Неее, за никакви руснаци не става въпрос тук, така изглежда само в очите на обикновените хорица, като теб! Лукоил не е руска компания - централата и е в Холандия, там както и в цяла ЕВропа командва клана Родшилд, евреите на практика контролират живота на всички в Европа и САЩ, а хорицата само си недоволстват и блокират пътища!!! Спомнете си какво е казал великия Хенри Форд за евреите!!!
 • Anton 1
  Отговор
  20 08:12  30.11.18

  До коментар #8 от "Apple":

  Това старо търговско правило е вярно , но дали трябва да се отнася и за стоки консуматив от стратратвгичвско значение ! Това не са домати ! Държавата има лостове да контролира социално и обществени значимо дейности и услуги . В цял свет е така . Икономиката има и други правила ,но трябва да си учил . Те понякога са вплетени в политиката и пазарния принцип отстъпва . Рука обаче не цената ,а налозите ни е...т майката ! Може да се компенсират от много места ,ама никой не иска да спира хранилките , например по границата !:) Хем с митата ще се стимулира производство в БГ ,хем ще се събират пари ! Не ставаме за нищо ние . Няма по - крадливо племе !
 • 21 09:04  30.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гтобаджийте
  Отговор
  22 09:11  30.11.18
  Вън
 • Сатаната
  Отговор
  23 09:34  30.11.18
  За всички който зареждат 100 октана. Такова гориво не излиза от Бургаската рафинерия. Който не вярва на мен все има някой познат да го светне. Да коментирам лобито от лайн__и нямам нерви.
 • 24 09:34  30.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Djeronimo
  Отговор
  25 11:48  30.11.18
  В цената на горивата перото акциз,ддс,данък не си ли плащаме вредните емисии които ще отделят тези горива? Защо трябва да ни вдигат и данъците на колите заради тези емисии? Не плащаме ли два пъти едно и също нещо
 • патриотъ
  Отговор
  26 13:23  30.11.18
  Всичко е от антинародната политика на управляващите в последните 30 години!Половината от цената на бензина/и не само/е данъци и затова е толкова скъп,а управляващите по никакъв начин не искат да намалят тези данъци,за да могат да смучат повече кръв от народа!
 • Фатих Мехмед
  Отговор
  27 14:04  30.11.18
  Аз ви казвам че при Ердоган ше се живее по добре вие не вервате хахахах да скочим и да му покажем е трябва да си прибере изстрадалата територия

  Коментиран от #29, #31

 • САШО DICKOFF
  Отговор
  28 16:10  30.11.18

  До коментар #1 от "Plovdiv":

  планът ран-ът
 • bbb
  Отговор
  29 16:37  30.11.18

  До коментар #27 от "Фатих Мехмед":

  С всички простотии тук пак е по-добре при нас. Който иска да ходи да си живее там. Никой не е вързан тук
 • Абе да ви
  Отговор
  30 16:38  30.11.18
  Това много ще ми помогне като ми напишете на касовата бележка с колко ме дерете измет гербаджийска
 • аса
  Отговор
  31 16:41  30.11.18

  До коментар #27 от "Фатих Мехмед":

  Като говориш за промяна на територията на република България се чуда дали да не те докладваме службите, и да ти намерят ай пи адреса. Такива идеи за нарушаване на териториалната цялост на България са подсъдими....
 • Мемфис
  Отговор
  32 18:30  30.11.18
  Последните 30 г били виновни! През последните 30 г управляват тези, които управляваха 45 те преди тях! КОМУНИСТИТЕ! Всички нещастия за България идват от Русия! Бойко не бил комунист! А какъв е? Ако не неше нямаше как от мутра да стане премиер! Нямаше как без одобрението на Джуджагин ба управлява БГ вече 10 год в посока единствено изгодна за ушанките! В този форум има 2-3 които са платени или от самият сайт или от донори свързани с руските служби, но не мога да си обменя и многото безмозъчни, които не се замислят, как вече 30 г бившите партийни дейци станаха собственици на всичко ценно в БГ. В НС няма нито един, който да не е свързан с бившите ДС и БКП -червената мафия! Мислете ЕЙ, хора мислете защото в родината ни ще останат само чиновници-търтеи, милиционери, сигани престъпници и безпомощни пенсионери!

 • Неее не си тъп
  Отговор
  33 18:58  30.11.18

  До коментар #6 от "Plovdiv":

  Югославия не беше нито в СИВ, нито в Варшавския договор
 • Ужас
  Отговор
  34 20:28  30.11.18
  Стига сте ревали като недоклатени булки... На който му е скъпо да не кара! Никой не ви е длъжен с нищо. Всеки от вас трябва да дава нещо за държавата, а не държавата да дава на вас мързеливите!!!!
 • до Мемфис
  Отговор
  35 21:59  30.11.18
  Мемфис,явно ,че в главата ти е каша и казаното от тебе не е твоето собствено мнение,а нечие чуждо.Боко е американска подлога и няма нищо общо с Путин.А,че продължават да ни управляват същите индивиди и отпреди 30 години,това е ясно и на децата,само че,с американски протекции и по програмата на Сорос и Ротшилд-Ран-ът.А ти слагаш всичко в един кюп ,та все Русия ти виновна.Русия е виновна единствено за това,че ни помогна да имаме собствена държава!

  Коментиран от #36

 • 36 22:03  30.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ша са опраим
  Отговор
  37 22:36  02.12.18
  Изроди оставка

Напиши коментар:


Публикувай