1 Декември, 2018 12:05 7 503 19

Грандоманщина по румънски

  • катедрала-
  • букурещ-
  • църква-
  • православна църква

В Румъния обичат големите неща. В Букурещ се намира втората най-голяма сграда в света – Дворецът на парламента. Ето, че сега в румънската столица бе открита и най-голямата православна катедрала в света

Грандоманщина по румънски - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Две десетилетия след завършването на огромния Дворец на парламента в Букурещ, Румъния отново влезе в новините със строеж на сграда с внушителни размери. В непосредствена близост до втората най-голяма сграда в света, започната от комунистическия лидер Николае Чаушеску, но довършена чак след свалянето на неговия режим, в румънската столица беше осветена новата катедрала "Спасението на народа". Със своите 120 метра височина катедралата се превръща в най-големия православен християнски храм в света. Новата постройка заема и още едно първо място: основната ѝ камбана с диаметър 3,35 метра и тежаща над 25 тона е най-голямата в света свободно люлееща се църковна камбана. Тя измества от първото място камбаната на Св. Петър в Кьолнската катедрала, наричана още "Дебелия Петър".

Разходите дотук: 110 млн евро

Новият православен храм в румънската столица побира 5000 вярващи, но още не е завършен: до освещаването строителите бързаха да приключат с покрива и с монтажа на олтара и църковните камбани. Но до окончателното завършване на строежа, което в православните храмове означава също и изписването на стените отвътре, могат да минат години.

Дотук градежът е погълнал 110 милиона евро - основно обществени средства. Но докато сградата бъде окончателно завършена, разходите могат да скочат неколкократно. В страна като Румъния, известна с лошата си инфраструктура, именно високите разходи за издигането на такава грандоманска постройка пораждат и най-острите критики. Мнозина не одобряват и размерите на сградата, която създава усещане за непропорционалност. Има забележки и по отношение на мястото, на което е издигната. В същото време дори и критиците признават, че досегашният патриаршески храм "Св. Св. Константин и Елена" в центъра на Букурещ не е много представителен, както и че е отеснял за многото вярващи, стичащи се към него - особено на големи религиозни празници. А за изграждането на нова катедрала в Букурещ се говори от 130 години.

Защото точно сега?

След падането на комунизма в Румъния, православната църква постоянно засилва значението и влиянието си. Тя участва активно и в политическите процеси в страната, както видяхме при неотдавнашния референдум за дефиницията на брака. А управляващата Социалдемократическа патия - въпреки комунистическите си корени - също търси близостта на църквата. Затова и гигантските размери на новата катедрала не са случайност.

Що се отнася до момента, избран за нейното освещаване, той също не е случаен. На 1 декември - националният празник на страната - румънците отбелязват обединението на няколко области в единна румънска държава след края на Първата световна война. А през 2018 се навършват 100 години от събитието. И в този смисъл освещаването на новата катедрала малко преди юбилея трябва да подчертае значението на православната църква за днешна Румъния и за румънската идентичност. Точно това обаче буди най-голямо раздразнение сред представителите на католическото унгарско малцинство в Трансилвания и протестантското германско малцинство в страната.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    51 6 Отговор
    Ако беше джамия, само канграчулайшан щеше да има за румънците, от "дойче" веле.

    Коментиран от #2

  • 2 толерантен

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "балама":

    Ми, Бжежински още през деветедестте години обяви Православието за новият враг номер 1 на "запада" след разпадането на СССР. Справка – Ливан (бяха повече от половината християни преди 1975г) Кипър, Сърбия, Македония, Украйна, Сирия, Грузия, Гърция, Армения, България... Русия, разбира се и най-вече. Ред е на Молдова. Да се готви Белорусия.

    Православието е разпространено в Сев.Африка, Близкия изток и Източна Европа.
  • 3 jo hustan

    26 4 Отговор
    Ние Румънците не можем да стигнем,камо ли Американците.Нашите помияри щяха да изпишат поне още 100млн лева отгоре за този храм,ако беше в София.

    Коментиран от #4

  • 4 Шансу Имамов

    5 40 Отговор

    До коментар #3 от "jo hustan":

    В българия има 30 процента роми които са ммюсюлмани и 20 процента турци които и те са мюсюлмани,на нас ни трябват джамии,ама българите не дават,ама ако се обединим с турците ние ще управляваме и ще направим много джамии.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Салам Алеко

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Шансу Имамов":

    Ох на батко момчето, ракета му се приискало! Май бързаш да отлетиш? Не се притеснявай, ще дойде време да литнеш!
  • 7 Щайнер

    14 8 Отговор

    До коментар #4 от "Шансу Имамов":

    И циганите и турците са с един и същ произход

    Коментиран от #10

  • 8 нервен

    7 0 Отговор
    Простете невежеството ми но някой може ли да ми разясни по какъв критерий "Дворецът на парламента" в Румъния е втората най-голяма сграда в света ?? По площ ? По застроена площ? По височина ? По брой помещения ? Че отворих в нета една две статистики на колосални здания по света и не видях това нещо да фигурира изобщо камоли да е топ 2

    Коментиран от #12

  • 9 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    Много зависи от "гледната точка" ! Ако гледаме от телевизионната кула на Русчук, по-голяма сграда от румънския Парламент наоколо не се вижда. Ако се качи човек на ню-йоркски небостъргач и погледне към Румъния - нищо няма да види ! Земята е много ямучеста, крива, топчеста, пък и далеч. Ама щом Дойче веле казва - няма да лъже я !!! И сега кое е по-голямо - Парламента или Черквата ? 25- тонната камбана окачена ли е, люлее ли се, звъни ли хубаво, къде е отлята - въпроси, въпроси........Пак ще се ходи в Букурещ ..........
  • 10 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Щайнер":

    Не е вярно, турците нямат нищо общо с циганите, за един турчин най-голямата обида е да му кажеш циганин.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Добре

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "нервен":

    Най големия парламент а не сграда. Румънците се оправиха не ги гледайте, ами ние какво ще правим. Похарчили 110хл. евро, ама имат най-големия православен храм. Ами ние като похарчихме 4млрд. за КТБ
    и насреща няма нищо.

    Коментиран от #13

  • 13 нервен

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Добре":

    Ахаа парламент добре благодаря за уточнението !! Значи е някакъв грешен/неточен превод на статията!! Още един път мерси за инфото
  • 14 Радо

    2 0 Отговор
    Мисля, че няма грешка, сградата на румънския парламент се води втората по големина сграда в света след Пентагонът, предполагам за площ иде реч.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 mediator37

    3 0 Отговор
    Вчера на 01.12.2018г. бях в Букурещ, гледах военния парад, обиколихме и парламента с тази новата църква. Направи ми впечатление, че наистина е непропорционална. Дори, бих казал изненадващо грозна отвън. Стряскащо грозна откъдето и да я погледнеш, отпред, отстрани, отзад. Много тясна, и много висока, като трансформатор. Централното кубе изглежда като отсечено, защото не са му сложили купола отгоре. Влизаха и излизаха много хора. Църквата е тухлена и не се връзва с парламента, а са в един и същи двор. Църквата я направиха в двора на парламента, който е втори по кубатура след Пентагона. В парламента, известен още като Дворецът на Чаушеску се намира и най-големият в света тъкан килим.Какво да ви кажа за румънците- усмихнати и ведри, защото имат пари. Живеят добре, харчат. Пътищата им не са лоши, годишната винетка е 54лв. -електронна, без да лепиш стикер на стъклото.
  • 17 нервен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Радо":

    Че Пентагона не е парламент ! Начи пак се връщам на въпроса по какъв критерий е втора в света ? Щото ако е по обща площ примерно централата на GM в Детройт е два пъти по-голяма ... Завода на боинг пък да не говорим . Та за това ми е интересно
  • 18 неподходящо е

    2 0 Отговор
    Д.В. е хубаво да си гледа собствените катедрали на които неговите пастори свалят кръстовете за да не дразнат мигрантите , а не да изразява мнение за истинската вяра.
  • 19 Ботев Пловдив

    1 0 Отговор
    Кьолнската катедрала е строена няколко века. Сега араби изнасилват германски момичета пред нея. DW мммълчи по случая, защото е ясно откъде им се плаща, от онези които окупираха Германия 45-та. Аз бих дал от залъка си за Катедрален храм в центъра на Пловдив - на площада пред турското казино Тримонциум. Църквата е ИДЕНТИЧНОСТ, да знаеш кой си, да сте обединени в една вяра, в една ценностна система, в една нация. Няма значение колко вярвате и колко псувате днешните попове. Църквата е над човешките слабости и най-дълговечният израз на вярата е един Катедрален храм.