42 770 77

Варна трайно се превърна в най-трудния град за живеене

Вече всеки сняг, дъжд, вятър е бедствие. В сряда управата чакаше застудяването в пълна бойна готовност, но пак се провали. И настана апокалипсис

Варна трайно се превърна в най-трудния град за живеене
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 22 ноември 2018 г. жителите на Варна получиха ценна новина. Общинската администрация разпрати към медиите информация, че е проведено съвещание по повод предстоящата зима – и всички служби категорично декларирали готовност да я посрещнат! “Варна е готова за зимата”, бяха заглавията. Шест дни по-късно градът изживя истински ужас. По светло валя дъжд, вечерта се застуди, духаше силен вятър и всичко това бе напълно достатъчно същите служби да капитулират. Времето всъщност не бе чак толкова тежко, защото снегът бе малко, проблем създаде ледът. И не връхлетя внезапно, тъй като четири дни преди това прогнозата вещаеше виелици и застудяване.

На въпросното заседание една от обсъжданите теми били училищата. И, разбира се, те се оказали напълно готови да посрещнат предизвикателствата.

Но ето каква точно я свършиха,

по-точно Регионалното управление по образование (инспектората): през 2/3 от деня училищните часове не бяха намалени; някъде следобед бе спусната директива последните занятия да се съкратят, за да могат децата от втората смяна да се приберат навреме; “Важно за родителите! Във връзка с влошените метеорологични условия и грижата за запазване живота и здравето на учениците РУО-Варна и директорите на училищата са създали организация за своевременно приключване на учебния ден до 17.30 ч.” – такова съобщение се появи на сайта на инспектората; занятията обаче не свършиха в 17.30, а поне половин час по-късно; и децата хукнаха към спирките в час пик, където… чакаха за автобус 50 минути; после пътуваха час и двадесет минути разстояние, което иначе се взема за 15 минути (буквално!). Всичко това насред виелици и студ. С тежките раници, които вече са досадна подробност.

Причината за този ужас бе нарушеното разписание. Представители на общинското дружество “Градски транспорт” също били присъствали на заседанието по подготовката и, разбира се, се оказали категорично подготвени! Автобусното обслужване в отрязъка 18 – 21 часа обаче бе катастрофа, която, съвсем сериозно, трудно може да бъде описана. Примерът с пътуването за час и двадесет минути е от линия №13. №20 е чакан 55 минути. Там студуващи хора се обаждат на шефа на “Градски транспорт”, той казва, че автобус бил блъснат от кола, но нямали друг да пратят; накрая возило идва, множеството от всички спирки се тъпче в него като овце (описание на журналистка в социалните мрежи); по бул. “8-ми Приморски полк” пък автобус не може да изкачи лекия баир,

поднася, тръгва назад, замирисва на изгоряло, пътниците се изплашват,

искат да слязат, шофьорът обаче не разрешава (появи се клип в интернет). Аспаруховият мост бе невъзможно да се премине. Всичко това в крайна сметка са дребни детайли от целия блокаж – за град, в който денивелацията е най-много 10 метра.

Ужасът по пътищата, естествено, не касаеше само градския транспорт. 28 ноември вероятно бе денят с най-много катастрофи. Блъсналите се автомобили задръстваха улици и булеварди, една огромна част от които и без това са барикадирани заради ремонти. Ледът затвори като в капан хиляди превозни средства. Никога досега хора, пътища и автомобили не се бяха омесвали в такава бъркотия (при голям сняг поне МПС-тата не излизат, а сега бяха навън). Стигаме до много интересен въпрос – защо в крайна сметка ледът създаде такива огромни проблеми. Ами защото върху него

очевидно нямаше пясък и луга,

е отговорът. А защо нямаше? “Машините по поддръжка попадаха в задръстванията”, дойде на другия ден отговор от общината. Какво да се прави – затворен кръг. Вечно колело!

Нека за малко да разсъждаваме от позицията, да кажем, на кмет. Или пък на шеф на “готова за зимата” институция. Какво ли си мислят те след плачевния резултат на усилията си? Вероятно следното: никой не е по-голям от природата; подобни кризи се случват и в най-уредените държави; хората се разглезиха, едно време пеш се вървеше по улиците насред двуметрови преспи, никой не роптаеше; слезе ли някой от колата въобще, след като бе ясно, че времето ще е лошо; как няма да настане ужас, след като хиляди шофьори карат още с летни гуми... Много хора вероятно си ги мислят тези неща, има истина в тях. Но е половината.

Другата част от истината е немарливият

управленски фактор. Например в образователния инспекторат някой трябваше да прозре, че през целия ден часовете следваше да са намалени, за да може последният да свърши по светло; или да ги оставят нормални, за да се разотидат децата след 19.30 ч., когато трафикът не е чак толкова страшен (стоейки на топло в класните стаи преди това). В крайна сметка никой не разбра дали насред всеобщия хаос следващият ден ще е учебен. По стара традиция щеше да се узнае към 8 часа сутринта, когато съответните фактори са пили кафе, а децата вече са на училище.

Още малко данни за варненския управленски фактор, конкретно в областта на инфраструктурата: на 17 ноември бе затворено северното платно на бул. “Васил Левски”, отвори се южното (транспортната артерия се реконструира, удължението й е митичният огромен проект, над който бди Бойко Борисов); новата организация на движение, съобразно наличните подлези, надлези и пресечки, стори така, че влизането в целия квартал над булеварда да се осъществява през една-единствена улица – “Мир”. Тази не много широка улица следваше да обслужва 20 000 души! И ги обслужваше три дни. На четвъртия все пак се появи фактор, който чу как 20 000 вият на умряло и реорганизира наново движението, та се отвори още един подстъп. Все малки от птичи поглед детайли, но важни!

Ден след ледения потоп положението в града вече бе нормално. Основните транспортни артерии бяха изчистени, сметта се извозваше там, където е възможно. Проблем останаха малките улички, много изпочупени автомобили бяха паркирани по тях. Наобикаляха ги с лопати и кирки служителки по чистотата. 19 сериозни произшествия отчете полицията за предния ден, с ранени хора в четири от тях. В крайна сметка случилото се на 28-и вечерта бе съвсем реален екшън с елементи на ужас.

А ето още няколко дребнотемни, направо досадни “техническо-организационни” подробности около подранилата варненска зима: във вторник, ден преди пришествието, общината съобщи, че всички екипи са строени с “готовност за реакция”; но се оказа, че и така положението е неспасяемо. Друга подробност - на голямото заседание по зимната подготовка на 22 ноември, където всичко се оказало “на шест”, в съвещанието са участвали две важни структури - Съвет за намаляване риска от бедствие и Общинският съвет за сигурност. Реално никой не знае какво точно означават тези имена, но пък звучат авторитетно. Тези структури са създадени със законови изменения през последните 2-3 години, а преди това вместо тях – заседаваха други такива структури.

Участниците в тях са все едни и същи, говорят си едно и също,

резултатът винаги е един и същ. Вероятно са си омръзнали. От петнадесетина години това е компания от общинари, шефове на дружества, фирми по поддръжка, в която само кметът е различен (смени се веднъж)… Даже семейство има сред тях (бащата – шеф в администрацията, синът – директор на фирма по поддръжка). Чудно е как при толкова сплотен колектив бедствието бе изтървано от контрол, след като тъй осторожно бе дебнено.

А положението във Варна вече е едно и също от 6-7 години. Дойде ли студ, дъжд, вятър или сняг, независимо дали причината е природата, многото автомобили, много сгради, редовите хора, управленците, всички или никой, настава неуправляема криза. В другите градове ситуацията не е чак толкова зле – това е обективен факт. Друг обективен е, че по едно време Варна наистина бе най-добрият град за живеене. Сега е най-трудният.

Автор: Диян Божидаров

Източник: вестник "Сега"

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Премиер
  Отговор
  1 16:03  02.12.18
  Герб партията наследница на бкп и дс да гласуват закона за лустрацията.Но не могат .

  Коментиран от #2

 • хохо
  Отговор
  2 16:24  02.12.18

  До коментар #1 от "Премиер":

  И при герб и при бсп фирмите, отговарящи за поддръжката са едни и същи поради простата причина, че няма други. Сега обаче е момента в който кмета потник трябва да наложи сериозни глоби на "подготвените" фирми за да им държи топло до следващото заледяване. МОРЕТО Е НА МЕТРИ ОТ ВАРНА, А ТО ПРЕДСТАВЛЯВА СОЛЕНА ВОДА, ама се иска малко мозък и предвидливост.

  Коментиран от #29

 • Иванов
  Отговор
  3 16:25  02.12.18
  Ми да се оплачат на чичко Путин, да дойде да ги размрази, ама ще им се смеят рашките, щото те при минус 20 градуса по Целзий ядат сладолед, а по леда се пързалят на кънки. Много кекави византийци има в тази Варна, много кекави!

  Коментиран от #7


 • Фатих Мехмед
  Отговор
  4 16:35  02.12.18
  При Ердоган ше се живее рахат време да си прибере изстрадалата телитория

  Коментиран от #12, #32, #56

 • ДДД
  Отговор
  5 16:40  02.12.18
  за сметка на това пък цяла варна е синя зона

  Коментиран от #40

 • Някой
  Отговор
  6 16:53  02.12.18
  за град, в който денивелацията е най-много 10 метра!!!!!!! Автора в атласа ли видя тази денивелация !!

  Коментиран от #36

 • Добри
  Отговор
  7 17:10  02.12.18

  До коментар #3 от "Иванов":

  Навремето сме вървяли по 4 километра в преспи до училище и тръгвахме в пет и половина от вкъщи за да не зъкъснеем за физзарядката,защото после имаше конско с шамари от дружинната,кво се оплакват тия глезльовци?

  Коментиран от #15, #17, #19

 • vvvvv
  Отговор
  8 17:10  02.12.18
  Тихоо. Фирмите са наши. И дупка ще купим.
 • Една българка
  Отговор
  9 17:18  02.12.18
  Моля?! Що за злонамерена и лигава статия! Че и дълга, усукана, манипулативна, лъжлива, явно някой много е държал на нея! Аз съм варненка и твърдя, че всичко написано е преувеличено и изкривено, като не отричам съществуващите проблеми!

  Коментиран от #18, #67

 • варненец
  Отговор
  10 17:19  02.12.18
  Само това да бяха проблемите на Варна... Заплатата тук средно е около 800 лева, а цените на почти всичко тук са много по-високи от цените в Пловдив или Русе например, за София да не говорим...
 • Двама българи
  Отговор
  11 17:40  02.12.18
  До едната българка И кое точно е преувеличено? Че заваля и замръзна в 12 по обяд.. Че снега беше 1 см... Че първата кола с луга излезе в 19.00ч... Че объркаха програмата децата в движение през деня... Че ударно се усвояват пари и блокираха целия град с ремонти на пътища посред зима когато такива не се правят Че филмите дето почистват са наши хора.. Че Че.... Абе зомби си или безмозъчна
 • Име като гост
  Отговор
  12 17:42  02.12.18

  До коментар #4 от "Фатих Мехмед":

  Време е да те подрежем от дъното,амуджа мръсна!!!
 • Варненец
  Отговор
  13 17:44  02.12.18
  Автора Диян Божидаров май никога не е ходил във Варна, щом казва, че денивелацията е 10 метра. Денивелацията във Варна е над 150 метра!
 • 14 17:44  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 15 17:46  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • VikiVarna
  Отговор
  16 17:57  02.12.18
  Живея във Варна от 40 години и сме наказани със сурови московсски температури всяка уж есен ноеммври и март! На 1-ви на 15-ти и 23 март 2018 г. три пъти валя голям сняг и беше минус 12 целия март месец! После между 1-ви и 5-ти април беше около един градус по обяд! И сега на 28-29 ноемврли минус 13!!! Такива темп. март месец и ноември дори в Норвегия няма!
 • Ники
  Отговор
  17 18:02  02.12.18

  До коментар #7 от "Добри":

  Стой си замръзнал във времето сега се дават милиони на почистващите фирми които си ги прибират и не почистват не ме интересува какво е било навремето Интересува ме сега защото сега нашите пари на всички хора от Варна отиват в тия фирми които се облагодетелстват и не правят нищо за почистването
 • Ники
  Отговор
  18 18:06  02.12.18

  До коментар #9 от "Една българка":

  Я не се прави на луда герберска подлого два часа не можах да се прибера всичко в лед колите блокирани навсякъде и един снегорин не се видя да разпръсква плясък или луга
 • БАРБА ЯНИ
  Отговор
  19 18:20  02.12.18

  До коментар #7 от "Добри":

  И СТАНАХМЕ ХОРА.....

  Коментиран от #68

 • Ogiigo
  Отговор
  20 18:20  02.12.18

  До коментар #15 от "Име като гост":

  Сега и зими няма и транспорт има, а според автора едва ли не е станал апокалипсис!
 • Тъпо, много тъпо!
  Отговор
  21 18:23  02.12.18

  До коментар #15 от "Име като гост":

  Тъпо, много тъпо!
 • Mladenova
  Отговор
  22 18:27  02.12.18
  Много точно описва положението!
 • Данчо
  Отговор
  23 18:42  02.12.18
  Да започнем от Варна...!Бесило за Потника и цялата му свита от високото тяло,после в София -Дръвник на жълтите павета за Б.Б.,дето му викат Тъпата глава и ония 240 боклука.....и после ......ПП- после зимата ще е красива ,а градовете уредени.......
 • Варна
  Отговор
  24 18:46  02.12.18
  Ми нека да го кажа: - Фирмата назначена от Борисов, за почистването на града е на Делян Пеевски. Тя се казва ЗМБГ и въпреки десетките оплаквани към общината и РЗИ Варна не се прави нищо по въпроса. Даже напротив! - Вече като се обадиш за да правиш оплакване инспекторите молят да не се подава официален сигнал, и че щели да им се обадят за да си свършат работата. Градът е в ужасно състояние - мръсен до неузнаваемост! Преди това бяха другите герберастки фирми като Титан АС. - Не че те много чистиха, но Пеевски е брутално нагъл! Кал има на абсолютно всяка улица, без изключение!
 • Чочо
  Отговор
  25 18:48  02.12.18
  Така е било така и ще бъде докато минимум40% от хората когато гласуват трябва да гласуват за една личност колко гласуваха за Портних не повече от 25% и какво стана едно голямо нищо.Затова на избори кмет трябва да се става с минимум40% от вота на хората те не са толкова прости че да не знаят за кого да гласуват.
 • Бивш гражданин на Варна
  Отговор
  26 19:30  02.12.18
  Варна - не, благодаря. 6 години живях в този град, буквално при всеки по-силен дъжд се чувствах като във Венеция. За тези години валя сняг три пъти по 10 см и всеки път бяха чудеса и блокади. Ниски заплати, високи наеми, незадоволителна инфраструктура. Не ми е ясно кой е отговорен за това положение, но определено Варна не е това, което би трябвало да бъде.
 • Варненец
  Отговор
  27 19:44  02.12.18
  На дипломатичен език се казва" Липса на административен капацитет". В превод.- Некадърно управление.
 • 123
  Отговор
  28 20:55  02.12.18
  Какво очаквате от ТИМ-аджии...
 • Морко
  Отговор
  29 21:03  02.12.18

  До коментар #2 от "хохо":

  При,, лошия,, Кирил Йорданов взимаха морска вода и решаваха проблема със поледицата.
 • Неутрален
  Отговор
  30 21:26  02.12.18
  Аз мисля, че Варненци сами са си виновни. Защото във Варна преобладават мрънкачите, тарикатите и мързеливите хора, лош материал. Докато в Бургас нещата са съвсем различни точни, работливи и приятни хора това е причината.

  Коментиран от #37

 • 31 21:26  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 32 21:47  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Кукуруку
  Отговор
  33 21:55  02.12.18
  Още от времената на оня амбриаж К.Йорданов , Варна е територия на ТИМ мафията, а фирмите „...строй” са нейно котило! Техните снегорини се разкарват с вдигнати гребла при сняг, а самите фирми печелят всички поръчки по пътната инфраструктира - ремонт и строежи. И действат БАВНО И НЕКАЧЕСТВЕНО. Лапват милионите, а след тях пътищата са кенеф. Цацаров призна, че във Варна законът не действа.

  Коментиран от #51, #53, #55

 • 34 22:28  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Оффф
  Отговор
  35 22:49  02.12.18
  Много се изПортниха нещата във Варна.
 • Мале, мале
  Отговор
  36 22:52  02.12.18

  До коментар #6 от "Някой":

  Само човек който не е бил във Варна може да каже ,че има 10 метра денивелация. Тръгни по езерният булевард към затвора нагоре покрай Максуда да видиш денивелация! А относно гумите: БЕЗ КОМЕНТАР. Само да отбележа,че като купих4 бр.чисто нови зимни гуми и тръгнах по улицата до нас реших да натисна рязко спирачка , колата първоначално се зачуди какво се случва , после абс-а ме ритна и спря , отворих вратата и понечих да сляза - бях по гръб , защото беше ледена пързалка. АМА КОЛАТА СПРЯ ! Така ,че "гумаджиите" ще ме прощавате , че няма значение със какви гуми си през зимата -летни или зимни. Има то голямо , не само грайфера е важен във случая.
 • 37 23:05  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Public Owner
  Отговор
  38 23:18  02.12.18
  Е нали морската столица беше това бла бла, пресилени термини. Тоя пробит град нито въздуха му е наред, морето, че е мръсно това е напълно ясно, а и инфраструктурата очевидно хич не е добре. А краят предвещава и факта, че слабоумните местни с комунистическият им манталитет продават жилища на чужденци - руснаци, което хич не е добре. С това темпо на заселване на руснаци след някоя друга година имперска русия може да анексира региона, както направи с крим и варненците, както и целия регион ще станат роби на русия, ще трябва да говорят само руски.. те и сега услужливо, мазохистично и самоубийствено са го научили и целуват краката на пияндетата от севера, но тогава вече ще стане по принуда и задължително и няма да им харесва по никой критерии, но ще е вече късно. Дано все пак се намерят макар и малко но разумни хора в региона които да са против това и да се усмихват на ушанките просто защото искат да им вземат парите, защото иначе наистина зле да си промит мозък който да си мисли, че русия е номер 1 и че са ни братя и някви такива брътвежи. С русия сме имали 4 големи войни след т.н. "освобождение" и във всичките тия войни сме ги смазали, но политиците са ни предавали и пак сме зле. Комунизма пък нанесе такива страшна последици, че никога няма да се оправим от тях. Та варнцнеци, както и други българи които има грешни вярвания - събудете се.

  Коментиран от #39, #45, #50, #64

 • 39 23:25  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • vasik atanasova
  Отговор
  40 23:33  02.12.18

  До коментар #5 от "ДДД":

  да не би да е лошо синя зона селяците се изнесоха

  Коментиран от #48

 • 41 23:37  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • morski
  Отговор
  42 23:38  02.12.18
  видяха селяните морето.помислиха,4е е полето и от ТКЗС то влязоха у БМФто.варна беше град докато не се напълни с ТЕКЕЗЕСАРИ. автора е прав 4е е наи - трудния град за живеене в ПОТУРЛАНДИИЯ.
 • morski
  Отговор
  43 23:40  02.12.18
  видяха селяните морето.помислиха,4е е полето и от ТКЗС то влязоха у БМФто.варна беше град докато не се напълни с ТЕКЕЗЕСАРИ. автора е прав 4е е наи - трудния град за живеене в ПОТУРЛАНДИИЯ.

  Коментиран от #58

 • Божилов
  Отговор
  44 23:45  02.12.18
  Написано по горе е вярно с изключение на твърдението че за сегашното положение в града отново не състоялия се комунизъм бил виновен.Виновна е системата при която живеем и която позволи на алчни предприемачи и корумпирани общинари да съсипятедин хилядолетен град;който точно при комунизма изглеждаше съвсем прилично и привличане много туристи.
 • Реалист
  Отговор
  45 04:37  03.12.18

  До коментар #38 от "Public Owner":

  Недей плямпа , а учи руски ! За турската инвазия във Варна , нищо не споменаваш ! Те са ти братя нали
 • Бургазлия
  Отговор
  46 05:48  03.12.18
  Морската столица, кво става....
 • 268
  Отговор
  47 06:02  03.12.18
  Само искам да добавя че в така създадения хаос нямаше нито един представител на пътна полиция или РПУ ,стояха си на топло някъде по кафетата или в службичките . Положението наистина беше за 2-3 часа бедствено ,хубавото е че нямаше пожар ,защото пожарна само по въздуха ,за линейки няма да говоря защото със сигурност са трябвали и нямаше как да са стигнали .
 • По доставката
  Отговор
  48 06:23  03.12.18

  До коментар #40 от "vasik atanasova":

  Е изнесоха се по нагоре. Зад зоната е ад.
 • Морски
  Отговор
  49 07:29  03.12.18
  Варна си е Варна, никой не държи да ви харесва... Яжте си джумерките и даже не идвайте насам 😁😁😁
 • Кантемир
  Отговор
  50 08:19  03.12.18

  До коментар #38 от "Public Owner":

  По добре Руска Варна, отколкото Ердоварна
 • Хаха
  Отговор
  51 08:58  03.12.18

  До коментар #33 от "Кукуруку":

  Кукуруку, ти май определено си отговаряш на името. Стига с тези измислени истории за митични герои. Такива глупави коментари като твоят само пречат на Варна да се развива. Никой нормален човек не се връзва на подобни преразкази на разговорите ви от кварталната кръчма.
 • 52 09:24  03.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бачо Киро
  Отговор
  53 09:32  03.12.18

  До коментар #33 от "Кукуруку":

  Хайде стига глупости. Те нямат нищо общо с Хидрострой, които са взели всеки ремонт в града и поради тази причина остават без машини. Една проста проверка и всичко се вижда.
 • Пендо
  Отговор
  54 09:42  03.12.18
  Варна,Варна,някога беше добре уреден град.Жалко.
 • гоуст
  Отговор
  55 09:43  03.12.18

  До коментар #33 от "Кукуруку":

  Тимаджиите се изтеглиха от местната политика доста отдавна,а обръчите от пътноподдържащи ,сметоизвозващи и снегопочистващи фирми са на ДПС,така,че не се прави на компетентен за работи,дето не ги разбираш!
 • fw190
  Отговор
  56 09:57  03.12.18

  До коментар #4 от "Фатих Мехмед":

  Отивай в Истанбул като не ти харесва тук !!
 • 57 09:59  03.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гагауз
  Отговор
  58 10:23  03.12.18

  До коментар #43 от "morski":

  Е гагауз морски нали знаеш кой е живял тук преди на тоя каманак най бедните.добре че ткзсарите дойдоха да са вдигнат имотите
 • тони
  Отговор
  59 10:27  03.12.18
  ОТ 35 ГОДИНИ ЖИВЕЯ В ТОЯ ГРАД, НО ТАКОВА БЕЗХАБЕРИЕ НЕ Е БИЛО, ДОРИ И ПО КИРОВО ВРЕМЕ.....МНОГО ТОЧНО Е НАПИСАНА СТАТИЯТА, ДАНО ИМА МИСЛЕЩИ ХОРА, КОИТО ДА ОЦЕНЯВАТ КАКВО "ДОБРО" СЕ ПРАВИ.ЦЕЛИЯ ГРАД Е ПОТЪНАЛ В БОКЛУЦИ, ИЗЛИЗАТ ЕДНИ ПАПАГАЛИ, ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ,ЧЕ ЗАДРЪСТВАНИЯТА СА ПРИЧИНА ЗА БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА ПОЧИСТВАЩИТЕ ФИРМИ.И СИ МИСЛЯТ,ЧЕ НЯКОЙ ИМ ВЯРВА......НЕЕЕЕЕЕЕ, БЛАГОДАРЯ!НЕ СТЕ ПОЗНАЛИ!!!!!
 • Брадвата
  Отговор
  60 10:51  03.12.18
  Но продължавате да си плащате данъците, сините зони, таксичките и глобичките. Халал да ви е!

  Коментиран от #61

 • Зак
  Отговор
  61 11:14  03.12.18

  До коментар #60 от "Брадвата":

  Е как да не плащам .аз не искам а ма натискат като рекет.кажи тайната да не плащам
 • Bobi
  Отговор
  62 11:36  03.12.18
  Качих се в автобус на сп. Спортна Зала около 18:00. До знамената на Почивка направи 40 минути закъснение ( това са 4 спирки), където спря и каза, че не може да продължи. А иначе, когато излязох на обяд в 12 часа, вече имаше ледена кора на някои места по асфалта. Как не е забелязано до вечерта, остава мистерия разкрита само на мафията в града.
 • 63 12:04  03.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Inspektora
  Отговор
  64 12:10  03.12.18

  До коментар #38 от "Public Owner":

  По- добре руска, от колкото циганска, а такива като тебе да учат цигански
 • Гост
  Отговор
  65 14:52  03.12.18
  смях ,какво ще стане ,ако наистина завали сняг и не спре да вали 4 дни.
 • Попа
  Отговор
  66 15:27  03.12.18
  Варненските избиратели на кмета на ГЕРБ си заслужават всеки миг от нещастията, които им се случват.
 • Типичен пример
  Отговор
  67 15:44  03.12.18

  До коментар #9 от "Една българка":

  Извинявам се много, ама Вие сте типичен пример за злобата и надменността, която притежават една голяма част ( но НЕ ВСИЧКИТЕ!) от варненците, особено жени. Само ревете, оплаквате се от кмета(повече от 10 години избирахте един и същи кмет, от който многократно се оплаквахте), от общината, от фирмите, от градски транспорт, от дърветата, птичките и от тоя "гаден гларус кво ма гледа", общо взето от всичко що мърда и диша, само единственото нещо, което не можете да видите, е че проблема е в самите вас и докато се държите надменно и озлобено спрямо останалите наоколо, няма как да очаквате усмивка и положително отношение. Много добре помня как оревахте и оср*хте половината групи във фейсбук заради всичките тея задръствания и за това, че фирмите и общината не са си свършили работата и Вие сега имате наглостта да коментирате и да защитавате институциите, които сами си оплювахте ? Ето за това казах, че сте типичен пример, защото разбирателство с вас (варненци) няма, винаги сте на контра и винаги някой друг ви в виновен. НО пак да кажа, добре че има изключения и не всички са такива.
 • Е тогава
  Отговор
  68 18:44  03.12.18

  До коментар #19 от "БАРБА ЯНИ":

  ЗАЩО дЪРЖАВАТА СТЕ Я ДОКАРАЛИ ДО ТОЯ ХАЛ БЕ ЖИВОТНИ НАГЛИ!?

  Коментиран от #73

 • Хасанчо
  Отговор
  69 19:44  03.12.18
  Варна стана сбирщина от хора от цяла България и всеки идва с мераците си за пробив по всякакъв начин. Селендурщина ," бизнесмени и менки" дето никой не ги поняса по родните им места ,политици и милиционери от Русе , Силистра и др. А, туй жените от Добрич са тук от години. Простотия,корупция,алчност тръгваща от вечните несменяеми общински съветници държащи олигархията в този продажен и тотално разграбен град. Сега когато отидете да си плащате и данък сгради съвсем ще разберете за какво става въпрос. Умните кореняк Варненци отдавна се изнесоха от града към близките села и от там си вземат наемите и гледат да не ходят много -много в Гетото. Отделно половината гред е купен от Рускоговорящи и евреи.
 • Колю
  Отговор
  70 19:48  03.12.18
  "Фатих Мехмед": Да те приберат тебе на 2 метра и то по-скоро.
 • митака
  Отговор
  71 21:02  03.12.18
  не съм от варна и си го премествам
 • 1944
  Отговор
  72 22:49  03.12.18
  плащайте си безропотно данък русия, стига сте мрънкали. да не ви освободят руско-турските братя.

 • БАРБА ЯНИ
  Отговор
  73 23:22  03.12.18

  До коментар #68 от "Е тогава":

  И КАК РАЗБРА ,ЧЕ НИЕ СМЕ Я ДОКАРАЛИ ДЪРЖАВАТА,СЛЕД КАТО НЕ НИ ПОЗНАВАШ.... ИЛИ ГО КАЗА ЕЙ ТАКА ,КОЛКОТО ДА НЕ ЗАСПИШ...???
 • 74 23:57  03.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  75 09:05  04.12.18
  Все Варна ви е в устата. Що така, да не би останалата България да е цъфнала? Дали не е от завист? Щото тъй загубената Варна е най- приятното място за кацане на самолета, след като сте обиколили половината свят. Я си гледайте работата. Като си оправим града си яжте ушите. Чудо голямо, като не ви харесва. Притрябвали сте ни. И си оправете България, че вижте я на какво прилича. Ние нямаме нищо общо с тази страна от близо 8000 години история на нашият град.
 • гост
  Отговор
  76 23:27  04.12.18
  Отдавна карам във Варна ,и сега като гледам регистрационите табели варненските са малцинство маи .Наи ми е кеф да карам из града по празници градъ упостява.
 • Аман от разбирачи
  Отговор
  77 00:04  05.12.18
  Във статия за буксуването на сняг и лед от 08 февруари 2012 година на "Факти" е споменат клип във ю-тюб във който са правени тестове със всесезонни и зимни гуми във едни и същи условия със едни и същи автомобили . Хайде господата които са привърженици на всесезонните и летните гуми да го изгледат , пък сетне да се изкажат по въпроса кое е по -добро . Аз ви предлагам да изгледате това : https://youtu.be/bIfFi5OfnZw После заповядайте да се иза*кате по въпроса за зимните гуми .

Напиши коментар:


Публикувай