3 750 13

Сбогуване с рая: Кипър и парите на руските богаташи

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дълго време Кипър беше притегателен център за богаташите от бившия Съветски съюз. Руски олигарси прехвърляха парите си на острова, за да избегнат плащането на данъци у дома. Кипърските банки пък не задаваха много въпроси - и искрено се радваха на този дъжд от пари. Стотици финансови консултанти се грижеха за новите клиенти, откриването на фирма беше станало лесно като детска игра, пише германският "Бадише Цайтунг" в своя публикация по темата.

Резултатът от всичко това: днес на острова с население 860 000 души има около 300 000 регистрирани дружества с ограничена отговорност. Много от тях нямат дори пощенска кутия, да не говорим за офис или персонал.

Десетки хиляди съмнителни фирми

Но откакто на острова задуха нов вятър, всичко това вече е история. В средата на 2018 година кипърската Централна банка е препоръчала на всички банки в страната да прекратят отношенията си с "кухите" фирми и с фирмите-пощенски кутии. Мярката засяга най-вече онези фирми, които не могат да представят нищо друго, освен адресна регистрация - нито офис, нито персонал, нито някаква реална дейност. По преценки на експерти от финансовия сектор, в Кипър има около 40 хиляди такива фирми.

Единственото предназначение на тези фирми-пощенски кутии е да служат за прехвърлянето на пари със съмнителен произход към кипърските банки, четем по-нататък в публикацията. Но сега страната е очевидно твърдо решена да прекрати тази порочна практика: "Слагаме край на тези дейност. Не желаем повече такива сделки", обяви кипърският финансов министър Харис Георгиадес.

Тази промяна на курса се дължи най-вече на натиска от страна на САЩ. Още през 2015 година Държавният департамент предупреди, че Кипър "дава повод за сериозна тревога", що се отнася до прането на пари и финансирането на тероризма. През пролетта на тази година последваха и конкретни действия - за разговори в страната пристигна Маршал Билингсли, отговорник за борбата срещу прането на пари в американския Държавен департамент. Твърди се, че именно той е поставил кипърското правителство под силен натиск да затвори всички пътища за прехвърлянето на съмнителни руски пари. Запознати твърдят, че в Кипър има поне 100 000 фирми, зад които стоят граждани на Русия, Украйна и други страни от бившия Съветски съюз. Някои от тях извършват съвсем конкретна легална дейност, други са регистрирани с една-единствена цел - укриване на данъци и пране на пари.

Краят на рая

Контактите между Кипър и Русия не са от вчера. Руският олигарх Виктор Векселберг е основен акционер в най-голямата кипърска банка - Bank of Cyprus. А близо 25 процента от акциите на втората по големина кипърска банка - Hellenic Bank, са притежание на фирмата Wargaming.net, която е собственост на беларуския милиардер Виктор Кислий. Но акционерите не могат да предотвратят действията на кипърските банки, продиктувани от силния американски натиск. По информация на шефа на Hellenic Bank Янис Мацис, само през 2017 година ръководената от него банка е закрила около 50 000 съмнителни сметки. А Bank of Cyprus се е разделила с над 8 000 свои клиенти - и с 3,6 милиарда евро техни вложения. В резултат от тази нова стратегия броят на руските банкови сметки е спаднал с 60 процента, а този на украинските - с 40 на сто, пише "Бадише Цайтунг".

Кипър

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • боцмана
  Отговор
  1 11:20  04.12.18
  Само в Кипър има офшорки , ново преразпределение на черния бизнес и забележете под чий натиск.

  Коментиран от #3

 • Усмивката
  Отговор
  2 11:30  04.12.18
  Ето къде били парите за бедните.
 • Усмивката
  Отговор
  3 11:34  04.12.18

  До коментар #1 от "боцмана":

  И сега като излиза на светло коя е империята на злото ,къде са русофилските слуги да коментират.

  Коментиран от #4, #8


 • антиджендар
  Отговор
  4 13:28  04.12.18

  До коментар #3 от "Усмивката":

  Ква империя та гони бе гендар ! Шти замръзне май усмивката ...

  Коментиран от #6

 • Кирил
  Отговор
  5 13:31  04.12.18
  Парите за пенсии отишли по кражби за луксозни имоти и за бомби по сирия
 • Усмивката
  Отговор
  6 17:05  04.12.18

  До коментар #4 от "антиджендар":

  Май ? Май не си сигорен

  Коментиран от #7

 • Ран Ът
  Отговор
  7 17:27  04.12.18

  До коментар #6 от "Усмивката":

  Маршал първо да провери офшорките на Каймани, Китс и Хевис, Туркс и Каикос, Британска Вирджиния, Бахамите, Мартиника. На тези интересни места се смесват капитали американски, руски, наркокартели. Също и щат Делауер. Въпреки наглите нарушения там нищо не се предприема. Дай сега да притискаме Кипър.

  Коментиран от #10

 • Пешо
  Отговор
  8 18:58  04.12.18

  До коментар #3 от "Усмивката":

  Тя и на Боко офшорката беше регистрирана в Кипър и всичко се покрива, та излиза, че в Боковците са парите на бедните, а и на богатите.

  Коментиран от #12


 • пАРТЕН пАРтЕНКОв
  Отговор
  9 20:34  04.12.18
  вЪН СМРАДЛИВЦИТЕ ОТ еВРОПА ! пЕРАЧИ ,МАРОДЕРИ , МАСОВИ УБИЙЦИ И ОТРОВИТЕЛИ., аГРЕСОРИ , ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕтА .нЯМАТ рАБОТА тУК , ДА ЗАМИНАВАТ ЗА чУКОТКА
 • Зайко Байко многознайко
  Отговор
  10 01:14  05.12.18

  До коментар #7 от "Ран Ът":

  Имаше един съветски филм, казваше се " Губернаторът на Чукотка", та в този филм имаше една култова фраза, цитирам: " Експроприяция експроприяторов", т.е. смяна на собствениците или по нашенски, заграбване на бизнеса.
 • 11 01:16  05.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хихихихи
  Отговор
  12 10:31  05.12.18

  До коментар #8 от "Пешо":

  И не само Боко, ами Плевню с първата си жена и той завалията с фирма в Кипър! Ама на козяшките амеби само руснаците им криви! Така повелява Козяк!
 • MGewehr
  Отговор
  13 18:59  05.12.18
  Мноо важно! На простолюдието-ватенка не му пука, пиеси боряшника и ослепява!

Напиши коментар:


Публикувай