1 865 12

Daily Express: Дойде ли краят на Макрон?

Бунтът на жълтите жилетки завари френския президент неподготвен

Daily Express: Дойде ли краят на Макрон?
Focus
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Настъпва ли краят на Макрон, ще съборят ли протестите френския президент, докато френското гориво пресъхва? Този въпрос задава днешният брой на The Daily Express.

Според английския вестник френският президент Еманюел Макрон е изправен пред най-голямото предизвикателство в кариерата си като президент. Подобни ожесточени протести като тези, които заляха Париж в края на седмицата, както и все по-големият водовъртеж, в който се завъртяват правителството и обществото, се случват за първи път от десетилетия.

Когато протестът на "жълтите жилетки“ избухна на 17 ноември, той завари президента Макрон неподготвен. Протестирайки срещу икономическите му реформи, "жълтите жилетки“ трошаха коли, разбиваха бутикови витрини и вандалстваха в частни домове и кафенета в някои от най-престижни парижки квартали.

Импровизираният протест скоро се превърна в сериозен бунт срещу цените на горивата, а после се преобрази в по-широк порой на обществения гняв срещу цените на самия живот на французите.

40-годишният президент в момента се бори за собствената си лидерска роля, тъй като неговата популярност все повече върви надолу заедно с реформите му, които според мнозинството са в полза единствено за богатите.

Желанието за бунт, масово обхванало обществото, прегази полицията и смаза френската икономика – отменят се хотелски резервации, страдат дребни търговци, инвеститори се оттеглят, а Total обяви, че някои от бензиностанциите на компанията са празни.

Участниците в движението на "жълтите жилетки“ идват предимно от средната класа, имат корени в "сините якички“ (служители, които извършват физическа работа), но членовете и поддръжниците са от всички възрасти, с най-разнообразен трудов профил и от различни географски райони. Движението няма ясно ръководство. Ясните искания на движението са за замразяване на цените на горивата, следващото им повишение се очаква през януари, както и мерки да се спре пилеенето на властовата енергия.

Но "жълтите жилетки“ имат и някои много по-радикални искания, които в момента са някъде по периферията на протеста им, но вече се чуват достатъчно силно и призиви за революция и за отстраняване на Макрон от властта.

Еманюел Макрон твърди, че цените на горивата са увеличени, защото те са част от неговите усилия да се бори с климатичните промени, затова иска да убеди френските шофьори да заменят дизеловите си коли с по-екологични модели.

Неговите категорични възгледи обаче служат единствено за укрепване на мнението сред най-потиснатите слоеве на обществото, че техният президент е част от един градски елит, който се отнася с презрение към тревогите на средната класа.

Източник: Агенция "Фокус"

Франция

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • крив макарон
  Отговор
  1 19:06  05.12.18
  Какво по- голямо доказателство,че джендърите не могат да управляват и не трябва да ръководят света ?
 • среднощен
  Отговор
  2 19:16  05.12.18
  Преди няколко месеца DW писаха, че Макрон е бъдещия лидер на ЕС..!? Да им се чуди човек на анализите на DW..!?

  Коментиран от #3

 • Кумчо Вълчо
  Отговор
  3 19:25  05.12.18

  До коментар #2 от "среднощен":

  Какво те учудва,всичките иом прогнози са такива .

  Коментиран от #4


 • среднощен
  Отговор
  4 19:38  05.12.18

  До коментар #3 от "Кумчо Вълчо":

  Когато сериозни медии спрат да отразяват адекватно действителността, а започнат само да имитират новини и анализи, идва деня на "жълтите жилетки"..!? За политическите лидерите е съвсем естествено да са "неподготвени", когато се разсее "розовата мъгла" около тях, образувала се от "предозиране" с "медиен комфорт"..!!
 • Опечален
  Отговор
  5 19:44  05.12.18
  Странното е колко хора се вързаха на "прогнозите" на еуропейските СМИ, че това било "нов" съвременен човек, "новия" лидер след меркелица!!! Както искайте се отнасяйте към руските политолози, но те ПОЗНАХА, че това "зайче", извадено от шапката на банкерското глобалистично стадо, е НИЩО ДРУГО, ОСВЕН ЕДНА КУКЛА НА КОНЦИ!!! Помислете само, може ли да извадиш напълно непрофесионален политик, просто бивш банкерски чиновник, само и само да е против Льо Пен и да получиш нещо свястно!! За три месеца го правиш популярен със общи сладки приказки и неизпълними обещания.............хммммм.....ето ви резултата!!! "Френска пролет"!!! Честито! Така е като народа мисли само с едната си гънка...........я избира нещастен неудачник, я трети път се връзва...........
 • Иванов
  Отговор
  6 00:03  06.12.18
  Сигурно и наш Златев се бори с климатичните промени и си е така. Колкото по- скъп газьол, толкова по- малко изминати километри и вредни емиисии.И при това го прави на загуба, тоест жертва се за да добруваме ние.
 • ХАСАН
  Отговор
  7 11:35  06.12.18
  Ако искаш да правиш европейска армия и казваш че Европа трябва да се защитааа от Сащ това ще е ти се случи

 • патриотъ
  Отговор
  8 13:11  06.12.18
  Не е ли време да последваме примера на французите и да пометем герберите и цялата управленска измет!Дай Боже!
 • Искрен
  Отговор
  9 13:36  06.12.18
  Помните ли Април-Май 2017г. Във Франция имаше президентски избори. На балотаж отидоха именно президента им Макрон и лидерката на националистите Марин Льо Пен. Тогава всички се обединиха зад Макрон за да не се разбие досегашния модел с избора на Льо Пен. Е смятам, че тогава сбъркаха като го избраха този тип. Той ще е по-слаб и от Оланд
 • Гошо Хазарта
  Отговор
  10 14:01  06.12.18
  Има два вида световни лидери в момента. Единият вид е на традиционните играчи на статуквото които обслужват интересите на различни кръгове, а другият е на тези които постоянно ги критикуват, но въпреки всичко управляват държавите си с добра хватка и със стабилни и устойчиви правила. А този тип Макрон е просто марионетка в ръцете на клана Ротшилд.
 • Гост
  Отговор
  11 15:48  06.12.18
  По колко им плащат на протестърите там? Тук май беше 20-30 лв. Чак пък и цени на горивата...
 • ТОЧКАТА
  Отговор
  12 16:37  07.12.18
  Френската,, пролет,, разцъфтя,върза и ДАВА плодове....С обилните торове на НПО....май....По аналогия ДЬО ГОЛ също направи франция велика сред масови бунтове на студентите.

Напиши коментар:


Публикувай