6 Декември, 2018 10:00 4 167 30

Ако Полша беше спряла Хитлер

  • полша-
  • хитлер-
  • нацисти

Маршал Йозеф Пилсудски е усещал, че се задават големи беди. Затова още през 1933 година е кроил планове за превантивна военна акция срещу Хитлеристка Германия. Но замисълът му се проваля. Ето историята

Ако Полша беше спряла Хитлер - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 7 април 1933 година, само няколко седмици след като Хитлер идва на власт, в Берлин се провежда заседание на правителството, на което външният министър Константин фон Нойрат с безпокойство съобщава, че поляците си играят с мисълта да започнат превантивна война. Министърът описва ситуацията като много напрегната и препоръчва да се избягват всякакви провокации от германска страна. По същата тема се провежда и второ заседание на кабинета - в края на април същата година.

Имало ли е наистина планове за превантивна война? И наистина ли Полша е страната, която първа осъзнава опасността и предприема опити да организира останалите европейци за съвместна акция срещу режима в Германия? - пита в. "Франкфуртер Алгемaйне Зонтагсцайтунг" в обширна публикация, която обобщаваме тук.

Планът на Пилсудски

В онези години начело на Полша стои маршал Йозеф Пилсудски - социалист по убеждение и може би най-значимият полски държавник на 20 век, пише германското издание. В късните си години Пилсудски определено не се държи като безупречен демократ - разочарован е от демокрацията и нейните практики, подобно на мнозина поляци и европейци по онова време. Но също както много от своите сънародници, той усеща, че се задават големи беди - предимно откъм големите съседи Германия и СССР.

Още Ваймарската република поставя под въпрос западната граница на Полша, а през 1932 година предприема опити да възстанови „военното равноправие“ на демилитаризираната след Първата световна война Германия. (Ползите от това извлича в крайна сметка не друг, а Хитлер.) През същата 1932 година Полша се опитва чрез демонстрации на военна сила в Свободния град Данциг (Гданск) да посплаши правителството на Германския райх.

Ако Полша беше спряла Хитлер
Снимка: БГНЕС

Веднага след възкачването си на канцлерския пост, Хитлер атакува "несправедливата" западна граница на Полша. Непосредствено след това Пилсудски разпорежда подсилване на полския гарнизон в Данциг - действие, което по това време е било противозаконно. След протести от страна на западните сили Пилсудски е принуден да даде на заден ход. Но всичко това е само димна завеса, зад която се разиграва нещо друго. Нещо, което по-късно е наречено „План за превантивна война“.

Старият революционер и конспиратор Пилсудски не се доверява на официалната дипломация. Предпочита да изпраща лични пратеници, особено когато става дума за парливи теми. Пилсудски залага на тази тактика и в седмиците след идването на Хитлер на власт. Болеслав Виенява, някогашен сподвижник на маршала, заминава през март 1933 за Париж, където се провежда среща на ветераните от Първата световна война. В онези години Франция е все пак най-важната съюзничка на Полша - и двете държави имат основания да се страхуват от германския ревизионизъм.

Хитлер през 1933 година

Генерал Виенява, който не е единственият емисар по този въпрос, но несъмнено най-важният, излага пред французите следните мисли: опасността, идваща от германците, все повече се увеличава и затова трябва да бъде задушена още в зародиш. И още: тъй като се опитва да милитаризира страната, Хитлер трябва ултимативно да бъде призован да прекрати този процес. Ако откаже, Полша трябва да окупира германските земи по източната граница, а Франция - Рейнската област, която по силата на Версайския договор е демилитаризирана.

В Полша очевидно са смятали, че това ще направи Хитлер по-отстъпчив. Или че дори ще го свали от власт. Както пише „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“, подобни представи не са били необичайни за онова време, след като последните войски на Антантата напускат Рейнската област едва през 1930 година.

През април 1933 за Франция заминава втори екип полски пратеници, но Париж дава ясно да се разбере, че предпочита да се държи настрана от нови "авантюри". Лондон е дори още по-категоричен.

Чехите пък, чиито отношения с поляците са по онова време доста обтегнати, се разбъбрили пред Берлин. Среди, близки до чешкия президент, издали на германците, че Полша сериозно обмисля да проведе „превантивна военна акция по германската източна граница“. Именно така е записано в няколко германски документи от онези години.

Краят

Дали една такава акция е можела да се увенчае с успех? - пита германското издание и дава следния отговор: Със сигурност може да се твърди, че през 1933 година Франция и Полша са щели лесно да се справят със силно отслабената Германия и нейната демилитаризирана Рейнска област. След войната обаче водещи френски политици отричат да са знаели нещо за полския план. В същото време още през 1933 година дипломати в различни европейски столици съобщават, че активно се разпространяват идеи за акция срещу Германския райх. Но както обяснява полският историк Марек Корнат, няма нищо по-трудно от това да обясниш на обществеността, че искаш да започнеш война, за да предотвратиш евентуална бъдеща война срещу самия теб.

В крайна сметка Пилсудски осъзнава, че намеренията му срещат сериозна съпротива. А страната му се оказва притисната между Хитлер и Сталин, които усилено се въоръжават. Затова още през 1933 Пилсудски се обръща на 180 градуса и започва да сондира почвата в Берлин. В резултат през януари 1934 е сключен германско-полският пакт за ненападение. Още през 1932 година Полша подписва подобен пакт и със СССР. Оттук нататък Пилсудски залага на нова тактика - да балансира между двамата диктатори. Негови са следните думи: "С тези два пакта седим върху два стола". Но идва 1939, когато Хитлер и Сталин изненадващо сключват пакт, с който се споразумяват да си поделят шест източноевропейски държави. Така от двата стола Полша пада право на земята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 историята

    41 9 Отговор
    реалната причина Хитлер да влезе в полша е геноцидът , който поляците са извършвали над судетите (германци в полска територия)
    многократно е предупреждавал поляците да престанат с геноцида - ония са си мислели , че сталин стои зад тях и с аси правили пас - накрая са го изяли !
    а през 1933 година световното ционистко общество (евреите) обявавят война на германия, защото Хитлер и заменил дойче марката ( мега обезценена заради еврейските банки) с райх марката, която се е равнявала на 1 час работа - и Германците са се възродили!
    много е интересно кой как чете и пише историята!
    а тя се пише от победителите!

    Коментиран от #4, #5, #13

  • 2 асът на асовете

    23 1 Отговор
    Явно тоя Пилсудски е бил умен и прозорлив човек, ама както винаги "западът" е изпортил нещата.......Франция, и особено Англия са искали Германия да служи като буфер и спирачка срещу все по-силно разпространяващия се социализъм(болшевизъм) идващ откъм СССР И ОГРАНИЧАВАНЕ ЗОНИТЕ МУ НА ВЛИЯНИЕ! Хитлер е бил силно подкрепят от тъпите англета и говеда, въпреки че книгата му "Моята борба" е била известна на всички, и в нея е можело да се види какви са философията и намеренията му! Чак когато Хитлер започва да напада и "присъединява" с военни действия чужди области и държави на ония малоумници им светва червената лампичка и обявяват война на Германия, но вече е твърде късно!
  • 3 Историк

    12 12 Отговор
    Пакта между русия и германия съвсем не е бил изненадващ както пише в статията. Сътрудничеството между тях е било още от идването на Хитлер на власт. германски танкисти и пилоти са се обучавали на руски полигони, а германците са взели ноу-хауто за концлагерите от руснаците.

    Коментиран от #16, #25

  • 4 не е Сталин

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "историята":

    а Англия и Франция са били гаранти на Полша!
  • 5 Историк

    9 14 Отговор

    До коментар #1 от "историята":

    .....реалната причина Хитлер да влезе в полша е геноцидът , който поляците са извършвали над судетите (германци в полска територия) многократно е предупреждавал поляците...

    Судетската област населена с германци е в ЧЕХОСЛОВАКИЯ, бе неграмотнико! Четенето единствено на руски фейкове за историята поврежда умствените способности, а когато те са били в ограничено количество последствията са плачевни.

    Коментиран от #12, #26

  • 6 не на либерал идиотизма

    17 1 Отговор
    "В късните си години Пилсудски определено не се държи като безупречен демократ - разочарован е от демокрацията и нейните практики, подобно на мнозина поляци и европейци по онова време" как историята се повтаря само...
  • 7 Иванов

    20 20 Отговор
    Докато Германия е имала да си връща на Полша, то Раша постъпва напълно безсъвестно с поляците. Показателно за руското безочие е, че 45 години в България и думица не можеше да се каже, че Хитлер и Сталин са били ортаци и Русия се представяше като някоя девица изнасилена от Хитлер, а не каквато си е- дърта разпоретина!

    Коментиран от #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бачо Киро

    18 1 Отговор
    Ако става въпрос, Англия и Франция са можели да гътнат германците още по времето на така наречената Phoney War. Това са твърдения на немски офицери пред съда. Две седмици са казали, че е било максимум да издържи Германия тогава, когато дивизиите и са били в източна Европа. Англия и Франция обаче са си барали фара докато Германия е гледала на изток.... Кво им пука... Докато им дошло до главата...
  • 10 Историк

    7 20 Отговор
    Единадесетте плюса на коментар #1, който е пълна фалшификация на историята са поредното доказателство, че русофилията е първосигнална и адмирира всяка теза, макар и грешна, която е против измислените врагове на руската кочина.
  • 11 Усмивката

    0 5 Отговор
    Къде е сега онзи..ммм....мънкащия
  • 12 Усмивката

    6 9 Отговор

    До коментар #5 от "Историк":

    Правиш паралел може би със събитията в Украйна.И сега има обвинения за ходещи бандеровски банди които колят и бесят.Е чудесен повод за война и анексиране на цели полуострови.За хитлеристите ,това е била справедлива война....после апетитети му и някои стари заболявания се възвръщат и резултатът е ....милиони човешки жертви.Питам се ,Путин дали няма нещо от миналото ,та напоследък го избива на агресия...как мислиш

    Коментиран от #14, #28

  • 13 Усмивката

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "историята":

    И германците на Хитлер, познавачо на историята ,само с това ли са се задоволили.Със защитата на онеправданото и подтискано германско население в полски земи,и дотам?.После се обръща към Франция,Англия ,Русия верният му съюзник.....Смяташ ли че Путин сега ,само това са му целите .Защита правата на руснаци в Украинска държава.И с военни операции и анексии са единственият възможен начин.
  • 14 Историк

    6 13 Отговор

    До коментар #12 от "Усмивката":

    И путин като повечето руснаци е обладан от манията за величието на русия, което изобщо няма реално покритие в реалността. Както и с още по-маниакалното виждане на руснаците, че са народ с уникална душевност и морални устои, който е призван да спаси света.

    Коментиран от #15

  • 15 асът на асовете

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Ами те наистина имат такава душевност, може би не уникална но все пак са много по-различни от останалите народности(с изключение на другите славяни)и особено на англосаксонската измет, която задушава и експлоатира целия свят!

    Коментиран от #20

  • 16 Дедо Грую

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Първите концлагери са създадени от агличаните в Южна Африка по време на войната им с бурите (холандски заселници).

    Коментиран от #19

  • 17 Бате Борко

    6 7 Отговор
    Ако Хитлер не бе нападнал пръв,то Сталин щеше да го изпревари. Смятам, че нападението над Полша от двете страни е било съвсем целенасочено и е било просто въпрос на време.
  • 18 СссереМ

    6 16 Отговор
    А какво ли щеше да стане ако САЩ не бяха помогнали на почти превзетата вече матушка,колко ли райхмарки щеше да е водката в Мосщадт?

    Коментиран от #21

  • 19 Историк

    6 14 Отговор

    До коментар #16 от "Дедо Грую":

    Руснаците издигат концлагерното дело на нови, непознати висоти. английските са били като пионерски лагери в сравнение с тях русофилски дядо!

    Коментиран от #24

  • 20 Усмивката

    3 10 Отговор

    До коментар #15 от "асът на асовете":

    Натрапеното никога не е красиво и полезно.Колкото и добряци да са.Последното полезно ,добро нещо за целия свят бе комунизма,второ поколение уродливо наследниче на болшевизма.Ти срещал ли си се лично
  • 21 Помнящ

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "СссереМ":

    Питай пияния руснак дето те е правил !
  • 22 Реалист

    9 2 Отговор
    Поляците винаги са били страхливи лаладжии , а полякините по морето изпълняваха всякакви желания за по една малка бира .
  • 23 Жарко патронааа

    4 0 Отговор
    Малко са ги трепали комунистите тея какавани
  • 24 Усмивката или Историк?

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    Раздвоение на личността ли имаш, а и сам със себе си разговаряш?! Пий си хапчетата, че никак не си добре с главата!
  • 25 Доктор Охболи

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Историка, първите концлагери са направени по времето на гражданската война в САЩ, после в Южна Африка...и ти си един историк...
  • 26 Доктор Охболи

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Историк":

    Умния, а какво дириха поляците в Тешинска област на Чехословакия? Кой с кого си раздели тогава Чехословакия под благия поглед на Франция и Англия? Кой не даде път на съветските войски, които са били готови да помогнат на чехите? А защо ли? Нали си историк, можеш ли отговори?
  • 27 Доктор Охболи

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    И теб да те открехна. Прочете ли кога Пилсудски и Хитлер подписват пакт за ненападение? А знаеш ли кой ПОСЛЕДЕН от всички подписва такъв пакт с Германия? Явно не знаеш, но то ти толкова и акъла, колкото и знанията.
  • 28 Тъпан

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Усмивката":

    Теб явно яко те е агресирал, още се усмихваш...
  • 29 чичо

    0 0 Отговор
    А бе хора,дайте да си разясняваме нещата като нормални бели хора.Стига сме се обиждали.
  • 30 Иво

    0 0 Отговор
    А ако болшевиките не бяха спряли чичето с мустачките ?