3 119 16

Тази голяма, откровена кражба, наречена партийна субсидия

Моментът за смяна на модела на партийно финансиране не просто е настъпил, той вече отминава, без да сме направили абсолютно нищо

Тази голяма, откровена кражба, наречена партийна субсидия
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кражбата, бидейки криминално деяние, обикновено се осъществява на тъмно. Невинаги обаче е така. Понякога престъплението се извършва посред бял ден, пред очите на медиите и на обществеността, в най-публичното място в държавата. Такъв е случаят с наглото източване на джоба на данъкоплатеца от политиците, евфемистично наричано държавно финансиране на политическите партии.

Миналата седмица Народното събрание одобри окончателно Закона за държавния бюджет за 2019 г. В него се определя и размерът на субсидията, която ежегодно хазната отпуска на парламентарно представените партии, както и на онези, които са взели над 1% от действителните гласове на последните избори. Изненади нямаше - формациите, които спадат в тези две категории, ще продължат и през следващата година да взимат по 11 лв. за всеки български гражданин, пуснал валидна бюлетина за тях.

Имаше нещо обаче, което си струва да се открои. Висящият от години въпрос за намаляване на субсидията

въобще не беше повдигнат в парламентарните дебати

по бюджета. Нито от управляващите, които отдавна се заканват, че ще я съкратят, за да угодят на желанието на гражданите, нито от опозицията, която по същата причина би трябвало непрестанно да натиска мнозинството да изпълни това свое обещание. Две думи накръст не се казаха по темата! Това е направо поразително, като се има предвид до каква степен идеята да се ореже публичното финансиране на партиите трайно е заседнала в съзнанието на българите. Поне ако се съди по това, че неизменно се повдига на всеки протест, провеждащ се под мотото „смяна на системата”. Както и по факта, че на референдума от 2016 г., иницииран от Слави Трифонов, 2.5 млн. души гласуваха субсидията да бъде намалена до 1 лв. (това са 72% от изказалите се на допитването по този въпрос). По-голям обществен консенсус от това, здраве му кажи! Но тук волята на гражданите се разбива в желязното единство на политическата върхушка.

Да, ГЕРБ, БСП, ДПС и националистите са политически конкуренти. Но когато работата опре до фундаментална промяна на системата, инстинктът им за самосъхранение ги кара да се обединят срещу истинските им врагове - гражданите. Затова инициативата да се смени избирателната система потъна (и няма никога да се реализира, освен ако не се случи драстично разместване на силите в политиката). Затова няма да има и електронно (а много вероятно и машинно) гласуване. Затова и парите на данъкоплатеца ще продължат да потъват в джобовете на партийните чиновници. Защото трябва да се опази статуквото, благодарение на което големите партии дължат своето съществуване.
Е, чухме няколко оправдателни думи от политиците, ако трябва да сме честни. Бойко Борисов, премиер и лидер на ГЕРБ, увери за пореден път, че ще предложи субсидията да падне до левче за глас. За това колко струва думата му говори фактът, че

Борисов така си приказва от 2016 година насам

Пък и ако наистина беше казал нещо на парламентарната си група, то щеше да бъде изпълнено, няма съмнение по въпроса. Но да оставим неблагонадеждността на нашия министър-председател и да обърнем внимание на аргумента му против съкращението на субсидията: „Ако направим такава ниска субсидия - 1 лев, парламентът и политическите партии ще попаднат веднага в ръцете на богатите хора. Защото това е единственият начин партиите да имат своя политически живот, семинари, обучения… Ще се откажем от субсидията, защото 1 лев не е никаква субсидия на практика. Когато вкараме партиите в такъв режим, когато дойдат избори, партиите ще тръгват през бизнеса, да не говорим, че имаше кампании, които се финансират от социално слаби, излезе така от Сметната палата, но това е друга тема. Ставаме зависими от олигарсите, трябва ли да го направим, не съм сигурен”.

Значи излиза така - партиите, малки и големи, получавали възможност да бъдат независими благодарение на държавната субсидия, иначе оставали на милостта на олигарсите. Иначе казано, премиерът ни казва, че в момента политиците изобщо не са финансово обвързани с едрия бизнес. Чудесно, защо тогава все си говорим за „черни каси”, нелегални финансови потоци към партиите от контрабанда, изнудване и търговия с наркотици? Просто слухове, разпространявани от злонамерени хора към чистата като новозакупен чаршаф родна власт? Истината е друга и всеки нормален българин я знае. Да, партиите действително разходват субсидията, за да поддържат своя живот - от организиране на конгреси и семинари в планински и морски курорти до пищни, тайни софри и купони, на които се надпяват с „Цъфнал ГЕРБ”. Това обаче

не означава, че не прибират пари от богаташите и мафиотите

Означава просто, че „черните” пари отиват директно в джоба на политиците. Само дето няма кой да го докаже. Защото правораздавателната система, която трябва да свърши тази работа, се намира в една и съща лодка с виновните. И всеки гледа да не я клати много, за да не вземат да потънат всички заедно. А що се отнася до субсидията, проблемите около този механизъм далеч не опират само до размера на предоставяните от държавата пари. Първо, виси със страшна сила въпросът за начина, по който се изразходват средствата. Общоизвестен факт е, че контролът, който Сметната палата упражнява върху партийните финанси, е абсолютно формален. Харченето на държавните пари трябва да се отчита ясно до последната стотинка. Вместо това ние няма как да разберем дали едни 100 лева например са дадени за химикалки и ксерокс хартия за партийния офис, или просто някой е бръкнал в касата, защото му се е приискало да се повози на количките на картинг пистата.
„Партиите имат пълна свобода как да структурират своите разходи, без да нарушат закона. Просто

законът им е оставил една огромна свобода

и това е големият проблем. Субсидиите на големите, на системните партии в политическия процес са високи, а не е ясен режимът на тяхното изразходване”, описваше преди години тъмницата на партийните финанси Валери Димитров - бивш шеф на Сметната палата. Така че, господин премиер, ние няма изобщо откъде да сме сигурни, че с държавните пари плащате само своя политически живот, а не и личния. Второ, дадените наготово пари насърчават вродената ленивост и мързел на партийните апарати. Да не забравяме, че партиите имат право на стопанска дейност - „издателската дейност, авторските права и ползването на интелектуална собственост, както и продажбата и разпространението на печатни, аудио- и аудиовизуални материали с партийно-пропагандно съдържание”, както казва законът. Нали политическите идеологии не са мъртви, нали всеки говори за център-дясно, център-ляво, позиционира се някъде, обяснява: „аз съм такъв и такъв”? Тогава
защо няма никакви следи от идеологическо творчество?

Защо не се издават вестници, списания, брошури („Дума” и „Атака” са изключението, което потвърждава правилото)? Може би защото е по-лесно да платиш на неколцина псевдоанализатори да говорят в твоя полза по сутрешните блокове на националните телевизии? Трето, заради субсидията партиите си позволяват да игнорират напълно събирането на членски внос и дарения. Изследвания показват, че сумарно тези два източника дават по-малко от 10% от приходите на партиите. А това изобщо не е маловажно. Членският внос и даренията не са просто финансов източник, те символизират отдаденост към партийната кауза и идеология. Да не говорим, че представляват доказателство за възможностите на партиите да събират поддръжници.Всъщност при така устроения модел на финансиране партиите нямат никакъв стимул да създадат трайни връзки със своите съмишленици, което е безусловно необходимо, за да водят автентичен политически живот.

"Ако трябва да обобщим, моментът, в който трябва да изменим системата на партийно финансиране в България, не просто е дошъл - той вече отминава. Политиците способстват всячески за запазване на статуквото, защото ги устройва, а гражданите не правят нищо, за да инициират промяна. Спорадичните протести не са достатъчни, трябва реална и задълбочена експертна дискусия, от която да произлязат готови решения и да бъдат представени на политиците по начин, който да ги принуди да предприемат най-накрая нещо. Каквото и да се измени, ще бъде стъпка напред. Ако нищо не се промени по отношение на партиите, няма смисъл да очакваме, че нещо подобно ще се случи по отношение на държавата."

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 20:06  08.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Уууууу
  Отговор
  2 20:12  08.12.18
  To да бяха само субсиидите ...ами БЕЗОЧЕТНИТЕ 2700лв...за какво са пък те .. Те не са ли за тази финансова независимост..... И кой на прави драстично субсидията на 12лв и я намали мини драстично с 1 лв ...Не беше ли мършата от Банкя ...Боко лъжеца Много прости тези Германци ...субсидия само 1лв...всеки може да ги купи защо не и нашата Тиква Та той купи Евросъюза ..по точно купи си авторитет
 • jony
  Отговор
  3 20:18  08.12.18
  Публикувано във факти.бг: В него се определя и размерът на субсидията, която ежегодно хазната отпуска на парламентарно представените партии, както и на онези, които са взели над 1% от действителните гласове на последните избори. Изненади нямаше - формациите, които спадат в тези две категории, ще продължат и през следващата година да взимат по 11 лв. за всеки български гражданин, пуснал валидна бюлетина за тях. Значи ако не гласувам няма кинти !!!!!

  Коментиран от #5


 • Ние
  Отговор
  4 20:31  08.12.18
  Ние сме роби на мафията и това е. Или ги махаме всичките политици или живеем до края на дните си, като най бедния народ, потънал в корупция.
 • onq s konq
  Отговор
  5 20:37  08.12.18

  До коментар #3 от "jony":

  Не разсъждаваш ИКОНОМИЧЕСКИ!Ако не гласуваш,партиите действително губят 11лв.Но ТИ...губиш 50-100лв ,които ще ти ги дадат "ОНИЯ ХОРА" пред секцията!Аре пак си помисли...и жена си питай по въпроса:)
 • 4ovek
  Отговор
  6 20:48  08.12.18
  Absoliutnata istina+tova 4e 700 000 Balgari niamat nito edin ЗЪБ v ustata?A i da ne zabravia-NEKA OGRABVAT,NO 6E DOIDE MOMENT V KOITO VSI4KO KOETO SA ZAGRABILI NIAMA DA IM STRUVA NI6O, ZA6O? ZA6OTO KAKVOTO I DA E STRUVA SAMO IMA HORA?????!

  Коментиран от #10

 • 7 20:57  08.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  8 21:22  08.12.18
  Партията трябва да се финансира от дарения и членски внос, нищо друго. Един лев е достатъчен за рекламни материали по време на избори, добре, но повече от това не е нужно. Всичко друго е партийна организация и аз като избирател не искам да плащам на някой тумбак печеното прасе в някой курорт, било то и да е част от семинар на партията. Аз не ходя по такива семинари. Моят шеф ми каза още в началото: каквото си изработиш, това ще ти е заплатата. А депутатите не си дават зор дори да ходят в парламента, камо ли да се запознават с предложения, да проучват въпроси и да решават проблеми. Вижда се ясно от гласуванията и законите им, които нямат последователност и логика на пук на 2018г.
 • filo
  Отговор
  9 22:07  08.12.18
  Абе тоя сайт, заедно с Пик и Блиц са най-пропадналите. Не ги четете, за да не оглупеете допълнително.
 • filo
  Отговор
  10 22:09  08.12.18

  До коментар #6 от "4ovek":

  Нямат зъби, защото не ги поддържат. Вместо за зъболекар си дават парите за цигари и ракия.

  Коментиран от #13

 • Тангра
  Отговор
  11 22:13  08.12.18
  Никакви дарения от фирми и организации, защото това е равносилно на рекет и поражда зависимости. Партиите трябва да се финансират единствено от членски внос, всичко останало е престъпление.

 • Консерватор
  Отговор
  12 22:55  08.12.18
  Поздравявам авторката за статията. Всяка дума е абсолютно вярна. Вече се оляха. Наближава деня когато ще ги връщат с лихвите тези пари. Ако до изборите народа не ги принуди да махнат субсидиите. Поне трябва да се организираме и да бойкотираме изборите така, че никой да не гласува.
 • 13 23:46  08.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • патриотъ
  Отговор
  14 23:52  08.12.18
  Всичко е вярно и най-вярното е,че нямаме друг избор,освен изгонването на всякакви партии и въобще-съд,затвор и конфискация за всички досегашни политици от последните 30 години!!
 • 15 04:30  09.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Шаран БГ
  Отговор
  16 12:55  09.12.18
  Въпросната субсидия е точно 11.20 /единадесет лева и двадесет стотинки/ Безсрамниците наши си я " намалиха " не със 1 /един/ лев, а със цели 80 /осемдесет стотинки !!! Гласът на цял народ е "глас във пустиня" !!! ПОСЛЕ : Когато един гражданин не дава нищичко на тази т.н. държава, с какво право гласува за Парламент, за управници на страната ?? Затворници, безпросветни цигани и "изрядни български граждани" по цялото земно кълбо имат право и гласуват за чорбаджии, които да харчат парите "съдрани " от моя гръб !?!? Защо е тази Конституция, в която пише, че всички граждани са длъжни да плащата данъци ? За кого важи ? За дъщеря ми в Канада, за синът ми в Германия или за Хасан от Анадола ??? Че я превърнаха тази Конституция на парцал е ясно.... Ама хич пък срама да нямат за две пари - туй на какво прилича ???......

Напиши коментар:


Публикувай