Last news in Fakti

12 Декември, 2018 16:00 2 825 15

Балканите се изселват масово, но не искат мигранти

  • балкани-
  • изселване-
  • миграция-
  • емиграция-
  • мигранти-
  • бежанци

Гърците и унгарците са най-негативно настроени

Балканите се изселват масово, но не искат мигранти - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Показателно е изявлението на френския посланик Тимоние, за това че трябва да се намерят начини как да се спре напускането на младите хора, но и предупреждава, че "Европейският съюз не иска да интегрира страна, която е празна".

"За моето поколение емиграцията не е избор, а нещо, което се подразбира." Това е изявление на млада високообразована гъркиня, която посещава обучение по шведски език в Атина с цел търсене на работа в Скандинавието. Повече от 400 000 гърци, преди всичко млади и образовани хора, са емигрирали от страната през последните години, според доклад на Гръцката централна банка. Това е общо около 4% от гръцкото население. Гърците, както и народите от бивша Югославия, масово се изселват и в миналото през 60-те и 70-те години на миналия век, намирайки си работа в заводи в Германия, Белгия, Швеция и други западноевропейски страни. Но в този период главно се е изселвала нискоквалифицирана работна ръка, докато сега основно емигрира високообразовано поколение, което в нормални условия би трябвало да представлява бъдещето на страната. Според изследванията на Евробарометър, 63% от гърците и унгарците, и 52% от българите смятат, че заселването на мигранти в техните страни представлява проблем, за разлика например от Швеция и Холандия, където съответно 19% и 26% от населението има отрицателно отношение към мигрантите и влиянието им върху състоянието на обществото. Според друго проучване, направено преди известно време от вашингтонската агенция "Пю рисърч", гражданите на Гърция и Унгария са най-негативни в Европа към заселването, като 82 на сто от анкетираните гърци и 72% от унгарците, които са участвали в проучването са заявили, че техните страни трябва да приемат по-малко или дори да не приемат мигранти.

Интересно е обаче, че в същото време в тези страни гражданите считат, че емиграцията на техните сънародници е много голям проблем. С такова мнение са 89% от анкетираните са гърци и 80% от унгарските респонденти. Изселването на трудоспособното население сред по-младите поколения е процес, който в последните години неумолимо се засилва от всички балкански страни, без изключение. Всъщност, в повечето източноевропейски страни миналата година е регистриран значителен спад на населението - най-вече в Литва, където за миналата година то е спаднало с около 1,4%, както и в Хърватия с 1,2%. Миналата година тенденция на обезлюдяване се наблюдава и в Гърция, Румъния и България. Интересни са и данните, които показват колко населението в страните от ЕС средно се е повишило или намаляло годишно в периода от 2000-2017 г. Като изключим малките държави, през горепосочения период най-голям ръст има в Люксембург, Кипър и Малта, Ирландия, Испания и Швеция. Успоредно с това има очевидна отрицателна тенденция в демографския спад в няколко държави-членки на ЕС. В негативната зона на дългосрочен отрицателен естествен прираст, считано от 2000 г. нататък, се намират Гърция, Полша, Унгария, Хърватия, Естония, Румъния и България. В зависимост от големината на страните, това приблизително означава, че всяка година при тях изчезва по един град с размер от 50 до 100 000 жители. Анализите във всички случай показват, че миграционните движения са най-вероятното обяснение, когато става въпрос за увеличаване на населението в отделни ЕС-членки, като увеличението на мигрантите в периода 2000-2017 е бил пет пъти по-голям от цифрите, произтичащи от разликата между родени и починали. Но не и когато става въпрос за балканските страни, където общото изменение на населението е постоянно отрицателно.

Често се твърди, че членството в ЕС ще спре емиграцията на младите хора. Но реалността отрича тези твърдения. Данните, показващи изселването на жителите на ЕС в търсене на работа и по-добър живот в други държави-членки, сочат постоянно увеличение. На върха на класацията Румъния се откроява с почти 20% от работещото население, което е напуснало страната. 14% от гражданите на Хърватия и 12,5% от гражданите на България на възраст от 20 до 64 години през миналата година са били регистрирани като жители в други държави-членки на ЕС.

Източник: БГНЕС

Автор: Ивица Челикович за "Плусинфо"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    64 0 Отговор
    И аз съм принуден да работя извън България, но не ща цигани в апартамента си.

    Коментиран от #13

  • 2 ванката

    52 3 Отговор
    неискат мигранти защото не са прости а населението бяха защото е принудено от вас!!! след като искате балканските държави да не се обезлюдяват направете минимална заплата 1000€ за всички страни членки

    Коментиран от #3

  • 3 наясно

    34 4 Отговор

    До коментар #2 от "ванката":

    То поначало, "демокрация", "свобода", "либерализация", "права на човека", "европейска солидарност" са днешните политически еквиваленти на едновремешните шарени стъкълца, с които са подмамвали негри и индианци, да ги заробват, да им вземат златото, децата, земята, живота... всичко.

    Коментиран от #10

  • 4 Дорп

    33 10 Отговор
    Как да остане човек в България?!? Мутри те бият на пътя само за кеф, полицията те рекетира за пари, държавните служители те мачкат за кеф и пари, НИКЪДЕ няма адекватно училище за децата, цигани изнасилват бабите ни а полицията даже не ги регистрира, обезумели хора по улиците... Не благодаря!!! Със сълзи на очите си уча децата ми на български но поне имат шанс за нормален живот извън България.
  • 5 Гост

    32 2 Отговор
    Не искаме мигранти тия, които не се изселваме.
  • 6 нашенец

    32 0 Отговор
    52% от българите не желаят мигранти, струва ми се много малко, това значи, че половината биха ги приели. Кои са тези хора?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 патриотъ

    22 0 Отговор
    Политиците смятаха,че ще заменят избягалото население с пришълците,но нещо им се объркаха сметките.Дори и негрите не искат да останат в България и дано си остане обезлюдена,да видим от кого ще крадете,мръсници!
  • 9 Поглед отгоре

    5 0 Отговор
    За да има бъдеще, Българския Парламент, трябва да реши, как да предотврати, бавната смърт на България, като държава.
    От ясно, по-ясно е, че след 15 години, няма да има желаещи, за Българската Армия, да не говорим за чистачи и работници в земеделието.Закона не пречи, на нормалния гражданин.
    Явно, пречи на някой, да се изявява, като политик, това е болно
    състояние на самозабравил се, болен мозък,тип" Граф-монте" Кирилов ,ако, по този начин, възпитаваме България, то Депутат Кирилов, ще бъде първата жертва на собствените си предложения.Да се вкараш сам в затвора ,означава лудост.
    Това, което е спешно, да се гласува веднага,е заплатите в частния сектор,1000 лева минимална заплата.
    Трябва със закон, да гласуват заплати, които позволяват, оцеляването на Българина като индивид.
    Всичко друго, в този Парламент е пълна скръб.
    Закон, който се създава за 2% от населението и занимават 98%
    от населението от сутрин до вечер ,за да покажат, кой, колко е
    силен за деня, е една заблуда, за да може да се краде още по-безотговорно, и раята да се управлява.
    Препишете законодателството на една, не корумпирана държава
    и решете проблема, един път завинаги.
    Иначе утре , Бойко Борисов и Ахмед Доган ,са следващите
    кандидати за бесилото .
  • 10 Санчо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "наясно":

    И не само. Вождовете са сьщите. Виж само как се надуват с чувалите маниста(джипове,банкови сметки и ...),докато продават сьнародниците си като колегите си от Африка. Апропо,един прецедент стана такьв с продажба(намиране на работа),докано уж спял по паркингите.ха ха.нищо ново под сльнцето,просто думите за успиване на робите са различни.
  • 11 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    БАЛКАНИТЕ УЧАСТВАТ В СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ ,КАПИТАЛИ И ТРУДОВА СИЛА !!! ЖИТЕЛИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ТЕРИТОРИИ НАРЕЧЕНИ "БАЛКАНИ "НЕ МИГРИРАТ НА СОБСТВЕНАТА СИ Е В Р О П Е Й С К А ТЕРИТОРИЯ / ДА УРАЛ /!?!?!?
  • 12 1234

    1 0 Отговор
    Ами вие като искате взимайте си бееее,напазарувайте си ги,нали много плачете за тях.Вземете си,но после да не съжалявате,защото те/имигрантите/,не обичат да работят,обичат само да разглеждат ,да поибават жените ви,и да ги храните.Ха да са ви честити,вече не можете да ги изгоните от държавите си.
  • 13 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "балама":

    Алооууу , дане мислиш че германеца умира да види прошляци в двора си?
  • 14 ussr

    1 0 Отговор
    С тези ниски заплати не оставят голям избор!!!
  • 15 ХанкоБрат

    1 0 Отговор
    Протестиращите „честни“ работодатели, вкупом с мюсюлмано-джендърска партия ГЕРБ, всяка седмица пускат статии в „свободната“ преса за наемане на бежанци. Така с години се опитват да оправдаят започналата подмяната на етноса в България. По същия метод мюсюлмано-джендърите минаха успешно през цяла Европа, така че башибозуците от ГЕРБ да не ни спускат подобни лъжи, защото българинът не е макак. Партията на башибозука не спира да налага джендъризма, регистрираха дост, сега си родиха и циганска партия, вкарват ни в еврозоната без допитване... и сега излизат с номера - фирмите искали маймуни!