Last news in Fakti

22 Декември, 2018 16:11 5 904 26

Не им е лесно на младите в България

  • българия-
  • младежи-
  • родители-
  • живот-
  • икономика-
  • пари

На младите в България не им е лесно. Дори и да искат да заживеят самостоятелно, много от тях не могат да си го позволят. Затова и над 2/3 от българите под 30 години живеят с родителите си.

Не им е лесно на младите в България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България най-лесно можеш да се сдобиеш с жилище, ако кръстникът ти е като този на финансовия министър Владислав Горанов. Кръстник, който те пуска безвъзмездно в един от луксозните си имоти. Мнозинството млади българи обаче нямат такива кръстници. И са принудени да живеят с родителите си поне докато навършат 30 - и то не от любов към "мамината мусака".

Те просто не могат да си позволят да се изнесат от дома на родителите си поради финансови затруднения. Според актуално изследване на европейската статистическа служба "Евростат", 2/3 от хората в България под 30 години живеят с майките и бащите си: близо 60% от младите жени и 80% от младите мъже.

Младите българи живеят и най-често в пренаселени домове. Докато в целия ЕС средно 27% от хората между 15 и 29 години обитават пренаселен дом, в България този процент е 62%. По този показател страната заема второ място в Общността. На първо е съседна Румъния.
Защо са още при мама?

Младите хора в България, които живеят с родителите си, могат да бъдат условно разделени на три групи. В първата влизат младежи, които учат/работят, но доходите им не позволяват наем или ипотечен кредит. Във втората влизат т.нар. NEET (Not in Education, Employment or Training) - хора, които не учат, не работят и не са на обучение. А в третата - такива, които искат да бъдат обгрижвани възможно най-дълго време от близките си.

Най-многобройната група са първите. И това не е учудващо. 11 години след присъединяването на България към ЕС, българските заплати все още са най-ниските в Общността - измерени както по размер, така и през индекса на покупателната способност.

Така например в България най-нископлатени за третото тримесечие на 2018 са били наетите лица в "Хотелиерство и ресторантьорство" - със средна брутна заплата от 707 лева (361 евро), "Други дейности" - 788 лева (около 403 евро), "Административни и спомагателни дейности" - 881 лева (450 евро). Все сфери, в които работят много младежи. А като цяло средната брутна месечна заплата в страната за месец септември е 1135 лева (580 евро).

Когато от тези заплати свалим близо 40% - защото, отново според "Евростат", българските домакинства харчат 19% за храна и 19.7% за режийни - като вода, отопление и електроенергия - не остава особено много. Ако с остатъка трябва да се изплаща ипотечен заем или пък да се плаща наем на жилище, мнозина биха останали на минус, а други биха имали пари само за две-три билетчета за градския транспорт.

В аутсорсинг сектора заплатите са значително по-високи, но общият брой на заетите в тази сфера засега не надхвърля 70 000. Колкото и да са българите под 30 години в този сектор, броят им все ще е незначителен - на фона на нископлатените младежи в другите сектори.

Спасението се нарича "чужбина"

Именно ниските заплати и мрачните перспективи в България са една от основните причини, каращи младите хора да напускат България. Тенденция, чийто край засега не се вижда. Че какъв ли шанс биха имали те в родината? Мнозина млади българи просто сменят една нискоквалифицирана работа с друга, понякога не биват осигурявани, не им се плаща реодовно, а младите жени нерядко са подложени на сексистко отношение от страна на шефовете си.

Наскоро един приятел ми разказа следната случка. В Португалия попаднал в ресторант, където една от сервитьорките се оказала млада българка. На въпроса му добре ли се чувства тук, тя отговорила: "Да, плащат редовно и шефът не иска да спи с мен".

Младите хора от България и други източноевропейски страни осигуряват достатъчно работна ръка за "мръсния труд" в Западна Европа. Немалко от тях стават сервитьори, строителни работници, чистачи в Германия, Англия, Испания - там, където безработните им връстници имат по-високи изисквания към работните места. Въпреки това много от емигриралите млади българи не искат да се връщат в родината си.

А родителите рядко могат да им помогнат. Защото много от тях нямат финансовата възможност.

"Шефе, ти си на 55… Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а аз стоя в тази зала (на парламента - б.а.) за 2000 лева и дните ми минават безсмислено." Това казал Горанов на Борисов преди време.* И си намерил кръстник. А други 30-годишни още си стоят при мусаката на мама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 фундаменталист

    37 2 Отговор
    Еми, то "демокрация", "либерализация", "европейска солидарност", "права на човека"... се оказаха съвременния политически еквивалент на едновремешните шарени стъкълца, с които са подлъгвали в робство негри и индианци, вземали са им земята, поминъка, децата, живота... всичко.
  • 3 Иди Амин

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "Диди":

    ТЪПА, пропоганда.
  • 4 сори сорос

    15 12 Отговор
    Интересно, кой кого лъже - "Почти 85 % от българите живеят в свое, собствено жилище, показва анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в ЕС през 2016 година."България e в първата петица в статистиката „собствено жилище“
  • 5 Аз съм пас

    27 4 Отговор
    Ха-ха, доста точна статийка на иначе често извъртащият истината " Немски глас"
  • 6 Снайперист

    16 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 7 Batushka

    18 11 Отговор
    Ам тия дето бяхме млади ама вече влязохме в средната възраст да не сме цъфнали ...мръсна държавичка пропиля ми младоста ...като видя тоя парцал бяло , зелено и червено и ми се драйфа...

    Коментиран от #8

  • 8 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 17 Отговор

    До коментар #7 от "Batushka":

    Аз в казармата кат бех караул и пиках връз тоз парцал даже и като се изпразних и си бърсах пилето от спермата муаххахаха

    Коментиран от #12

  • 9 антрашпиц

    7 3 Отговор
    Абе те нямат пари и живеят с родителите си ама по две или три коли имат.Синчето например с е60,момичето с кабрио..родителите със пасат..

    Коментиран от #11

  • 10 Васил Василев

    8 2 Отговор
    💩 тъпа статия ,младите ако имаха възможност щяха да бъдат самостоятелни ,но има куп неща пречещи на това да се развиват като самостоятелна личност.
  • 11 Васил Василев

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "антрашпиц":

    И ти си прав(права).
  • 12 Васил Василев

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Едно е да не харесвате управляващите и баркоча който са създали ,а съвсем друго да плюете по България.Не е редно така драскачи ..,
  • 13 Димов

    23 2 Отговор
    Няма да давам за пример София, да не ме обвинят, че само с нея изчерпваме България, но в провинциален град ти трябват: поне 250лв за наем на гарсониера; 60лв за ток; 35лв за вода; 35лв за тв нет телефон; по 5лв дневно да удариш две бири след работа (150 месечно); 200лв за храна; 100 лв за транспорт, дори и да си само по автобуси. До тук са 830лв чисти пари на месец. А за дрехи и обувки? А за перилни/почистващи препарати? А за лекарства, като (недайси Боже) се разсополивиш? А за някой лев да спестиш, че да си купиш един ден твой дом? Колко трябва да взима един млад човек в България, за да живее отделно? Май над 1000лв, а? Кой дава такива пари на младите хора без стаж и без опит? Ако си жена и то хубава - хващаш опаричен мъж и хоп - Пепеляшка става принцеса. Ама момчетата са обречени.

    Коментиран от #16, #19

  • 14 Пфффффф

    2 13 Отговор
    Хайде стига глупости, ве! Погледнете студентите, повечето от тях обикалят света, всяка вечер са на чалготеки, ресторанти, механи и къде ли още не. Лятото на басейни, плажове. Имат коли и са с най-новите телефони, и на всичкото отгоре си плащат й университетите. Младите имат предостатъчно пари.
  • 15 Гост

    2 6 Отговор
    Отидете в студенски град,там купона не спира денонощно
  • 16 Георгиев

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "Димов":

    Това е от гледна точка на това, колко му трябват на един млад човек в България и не в столицата. Хубаво! Посочи ми данни дали на останалите европейци парите им стигат за посоченото от теб. Аз ще ти дам примерна сметка за същото в Германия и не в Берлин:
    - самостоятелна гарсониера ще е поне €800 "студен наем", т.е. без газ, ток и вода. Прибави и тях и ще получиш над €1,000 само за квартирата;
    - храна, като в България и дори по-евтина, но поне €250 месечно;
    - 2-те бири дневно от магазина (в кафене ще те одрънкат спокойно и с над €10) ще са ти поне €3 дневно, въпреки, че по магазините има и от €0,70 примерно. Минимално €90-100 месечно;
    - тук да прибавим и парите за транспорт - младите хора масово нямат автомобили, защото е скъпо. Един обикновен билет за метрото ти е €2,80 - €3 за едната посока. Смятай, че излизаш на тези огромни разстояния и после се връщаш поне един път дневно (оптимистично). Поне €120 за месец.
    Няма да говорим за разходите за телефон, Интернет и други опции, които за един млад човек са жизнено необходими за социален живот. Няма да говорим и за дрехи, обувки, разни джаджи, книги, списания, софтуер... Дотук ги изкарахме около €1370. Половината градове в Германия не предлагат тази заплата за сравнително нискоквалифициран персонал (все пак не всички младежи са мениджъри с блестяща кариера или шофьори на ТИР)... Как се оправят ли? Някои се оправят с учене в престижни учебни заведения и после работа в големи фирми. Почти всичките си наемат а

    Коментиран от #20, #21

  • 17 стоян георгиев

    3 7 Отговор
    не заплатите са проблем за стоенето при мама и тати.жилище в град извън софия е на ниски наемни цени.ако се вземе от двама пък става символично.само че младите искат да са при маминка да ги гледка ,да им готви и тати да имдава някои лев за еврофутбола и да им купи кола и апартамент ако може.
  • 18 Сорос

    9 2 Отговор
    Тази статийка май е спонсорирана? Във всички описани сфери работят не млади хора, а цигани. Както знаем те не плащат наем, ток, парно и т.н., защото им ги плащаме ние... Така че, те взимат 800 лв. чисто, нещо което повечето не можем да се похвалим.
  • 19 Бачкане ми е майката

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Димов":

    Като цяло си прав, предполагам че цитираните разходи са верни. НО когато не си учил, т.е. Си ниско ниско квалифициран - отиваш и работиш на две работи. Така е по цял свят. Вариант две - започваш много силно да напрягаш това дето ти мърда между ушите и пак (?) се хващаш да работиш - правиш ферма, цехче за домашен кашкавал и т.н. Работиш по 12-14 часа на ден, наемаш мързеливите си съселяни на работа, отваряш магазинче/та в Софето и ставаш чорбаджия... Ма си е пак работа. Аз май не знам вариант дето си седиш у вас и парите идват по пощата всеки месец, всъщност питай циганите. В България само те знаят вариант да взимат пари, без да работят.

    Коментиран от #22, #23, #24, #25

  • 20 яяй

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "Георгиев":

    Потвърждавам. На Запад също едвам свързват двата края.
  • 21 Димов

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Георгиев":

    Браво! По твоите сметки излиза, че на един млад германец му трябват 1370Е, при МРЗ за Германия 1498Е. Т.е. - Германчето спокойно ще си живурка с една тяхна МРЗ, че и ще му останат да скъта. Докато тук, МРЗ е почти двойно по-малко от това, което е нужно на българчето за да живее отделно. Правиш ли разлика, като правиш сравнения?
  • 22 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бачкане ми е майката":

    Като цяло - страхотен бзнесплан, но с малкият проблем, че трябва да се приложи в БГ, където корупцията вилнее с пълна сила, а не в бяла страна. Там ще потръгне. Тук ще затънеш. И тук и там, на младият нищонепритежаващ предприемач ще му трябва заем, да започне бизнес. На запад, банката и клиентът работят като екип. Имаш проблем с погасяването - сядате с банкера и търсите начин да се справите със ситуацията. Тук банката само чака удобен момент да ти отсече главата. Тук банката е твой палач. Не сте екип. Няма доверие. Няма сигурност. Има само бели нощи от страх, дали ще изкараш и тоя месец за поредната вноска, или ще станеш поредната жертвена мушичка в паяжината на банкерите, на която ще й вземат всичко, постигнато до момента, че и още години напред да им изплащаш. Да речем, че се престрашиш и получиш заема. Следва регистрация на фирма (мандрата), наемане или закупуване на подходяща сграда за производство и машинно оборудване. На запад ще стане. Няма да е лесно, но ще стане. Тук ще е кошмар. В момента, колега за когото понякога извършвам платени услуги, вече 9 месеца чака разрешение за закупуване на лентоотрезна машина и абкант. Междувременно, полуготовият му цех виси на гол скелет, на снега, насред поляната, щото имало изменение в процедурата за строителен надзор и щяло да стане ясно след празниците. Те се връщали от отпуск на 10-и Януари. Процедурите в БГ са толкова нарочно омотани и усложнени, че ти идва да си пръснеш главата още докато правиш планове за б
  • 23 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бачкане ми е майката":

    .... още докато правиш планове за бизнеса си. В това време, западнякът вече е построил и пуснал линията да бълва продукция и да прави пари. Да речем, че стигнеш до този етап. Идва време за работната ръка. На запад наемаш квалифициран персонал, подготвен по съответната сфера на производство от някое занаятчийско училище. Ако ли не - пращаш неквалифицирани кадри на специален курс за обучение, по съответната програма. Тук, както ти сам спомена, наемаш селските орки - куцо, кьораво и сакато, щото в наше време няма никакъв квалифициран персонал. Знам го от личен опит. Старите майстори измряха, а нови няма, щото образователната ни система така цъфна и върза, че не излизат никакви кадри, да не говорим за квалифицирани. Ако пък случайно излезе някой дипломиран младеж с мерак и акъл, той щипва да емигрира към белите страни веднага, след като е поработил за нешенските работодатели няколко месеца.... айде да го кажем година. Продължаваме нататък. На запад имаш контролни органи, които преди инспекция на мандрата ти, услужливо ти предоставят пакет със всички изисквания, които тя трябва да покрива. При инспекция, ти съставят протокол, в който отбелязват всичко. Ако някъде има леко разминаване, съветват те как да го оправиш така, че да нямаш повече забележки. Дават ти насоки, как да нямаш проблеми. Докато тук, при посещението на одитора винаги се оказва, че имало някой си нов параграф, на който ти не отговаряш. Все нещо не ти е наред. Дори и перфектен да си във всяко едн
  • 24 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бачкане ми е майката":

    Дори и перфектен да си във всяко едно отношение, той ще намери за какво да се хване и ще ти насвятка глобичката. Дошъл е не с презумцията да инспектира професионално, а да те оскубе в интерес на бюрократичната структура, от която и той суче. Бях още студент, когато лепях реклами в кварталният магазин. Веднъж влезе инспектор и каза на продавача/собственик: "Виж кво... Нали знаеш, че аз от тук без нищо няма да изляза. Кажи ми за какво искаш да ти пиша акта, да не си губим времето взаимно." Няма какво повече да обяснявам. Та освен тия перипетийки (още в първите месеци на работа, на твоят бизнес), ще имаш най-разнообразни букети от главоболия, я с тоя конкурент, който ти е натровил продукцията.... я с другия, който ти краде вечеобучените от теб кадри, с примамки за някой бонус повече.... я с нередовни доставчици.... с нередовни платци (което е нещо съвсем нормално за БГ).... А когато тъкмо си помислиш, че си успял да жонглираш с всичките топки на неволята, правителството ще реши да ти вдигне данъците или да прокара поредният абсурден закон, с който да облагодетелства закупуването на продукти от големите вериги, а на твоят да му стане абсолютно невъзможно, да се реализира на пазара. Въобще: Който не се е хванал да прави бизнес в тая държава, той не е видял, що е то да мине слон през горяща сламка. И проблемът не е в това, че нашенецът не работел - НЕ! Как тогава, като отиде на запад, нашенецът става ценен кадър? Проблемът е в прогнилото ни от корупция, и претов
  • 25 Димов

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бачкане ми е майката":

    Проблемът е в прогнилото ни от корупция, и претоварено от бюрокрация правителство, което не мисли как да разчисти пътят на малкият и среден бизнес така, че да се реализира по-лесно и качествено, а само дебне от кой и как да докопа още някой лев от данъци и всевъзможни такси, дори за едно "добър ден". Тук няма правителство. Няма държава. Има само дебели и лакоми държавници, паразитиращи върху оглозганият организъм на изнемощял народ. И нямам нужда от подобни статистики за да го видя. То не е нещо скрито. То направо си крещи отвсякъде. Не трябва да се мъчиш да го видиш. Трудно е да се правиш, че не го виждаш.
  • 26 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    НА МЛАДИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМ Е МНОГО ПО-ЛЕСНО ОТ МЛАДИТЕ В САЩ ! В БГ МОЖЕШ ДА "СВАЛЯШ ","ЧУКАШ", ЛЮБИШ И УХАЖВАШ БЕЗ СТРАХ ОТ СЪДИИ И "АДВОКАТИ" !!! И ОТГОРЕ НА ВСИЧКО В БГ НЯМА ПУБЛИЧНИ ДОМОВЕ И УЛИЦИ НА ПРОСТИТУТКИТЕ -ПО ПРИНУДА !?!?