23 Декември, 2018 10:05 9 346 10

Някой пак дърпа дявола за опашката

  • сирия-
  • бежанци-
  • война-
  • дявол-
  • опашка-
  • башар асад

Войната в Сирия ще продължи и през 2019 година

Някой пак дърпа дявола за опашката - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наборниците, които сега се уволняват, служиха на Асад 5 години. Пет години те водеха една война, която бързо надхвърли границите на страната и привлече и много чужди играчи. Сега много от тези войници се уволняват. Защото правителството на Асад очевидно смята, че отново държи здраво властта - политически и военно. Но на твърде висока цена: според информации в медиите, половината от 300-хилядите войници в армията на Асад са били убити, ранени или са дезертирали. Правителството си помогна с чужди сили - многохилядна армия от бойци на Иранската революционна гвардия, на иракски и афганистански милиции, както и от ливанския "Хизбула "от години воюва на страната на Асад.

Междувременно правителството се убеди, че бруталните действия към бунтовниците си струват, казва ръководителката на бейрутското бюро на фондация "Хайнрих Бьол" Бенте Шелер: "На базата на досегашния опит, в бъдеще на правителството няма да му се налага да сяда на масата за преговори. Защото то се вижда победител, и защото ще продължи да следва досегашната си успешна стратегия", посочва тя.

Неясната съдба на Идлиб

Това се отнася най-вече за провинция Идлиб. В обсадения от сирийската армия регион живеят между два и три милиона души. Според оценки на ООН, 99 процента от тях са цивилни. Но има и безброй бунтовници, стекли се от други части на страната, включително джихадисти.

Първоначално Турция настояваше за това джихадистите да бъдат обезоръжени, но от това не излезе нищо. Защото тези бойци нямат никаква причина да оставят оръжията си, казва Шелер. "Защо им е да се разоръжават, без да получат нещо в замяна? Например гаранции, че могат да се изтеглят свободно от Идлиб, или пък да си осигурят амнистия", добавя тя.

Бенте Шелер очаква кризата в Идлиб да продължи, докато не бъде намерено решение на сирийската криза като цяло.

Бежанците като политическо оръжие

Ситуацията в Идлиб поражда сериозна загриженост и в Европа. В един коментар на телевизия "Ал Джазира" се казва, че Русия отново играе с бежанската карта в сирийския конфликт. "Русия съзнателно атакува цивилни граждани в контролираните от опозицията региони, за да предизвика бежанска вълна към Турция и Европа. Така Москва иска да принуди тези страни да преосмислят своята подкрепа за въоръжените опозиционни сили".

С това Русия държи в ръцете си много силен коз. Бежанските потоци към Европа промениха значително политическия ландшафт на континента. Дяснопопулистки партии влязоха в парламентите на почти всички европейски държави. Бенте Шелер очаква Русия и Сирия да използват коза с бежанците и в Идлиб. "Ако се стигне да военна офанзива, Идлиб ще бъде козът, с който Русия и режимът на Асад могат да упражнят най-силен натиск върху Европа. И аз съм сигурна, че те ще направят точно това", казва тя.

Иран иска да остане

Независимо от средствата и методите, с които сирийското правителство и закрилничката Русия искат да поемат контрола върху Идлиб, Сирия никога вече няма да бъде същата. За това се грижи най-вече другият закрилник на сирийския режим - Иран.

Според информации на списание "Foreign Policy", в боевете в Сирия са загинали над 2 000 ирански войници. Освен това Иран е инвестирал до 30 милиарда долара в войната в Сирия. Списанието не очаква ръководството в Техеран да се огъне под международния натиск и да се изтегли от Сирия. "След такива големи инвестиции, Иран е твърдо решен да се възползва дългосрочно от стратегическите предимства, които му предлага Сирия - независимо от краткосрочните човешки загуби и похарчени финансови средства", пише изданието.

Бенте Шелер смята, че тази стратегия ще доведе до ескалация на напрежението в региона. Израел, от своя страна, съзира заплаха за националната си сигурност от нарастващото влияние на Иран в Сирия. Затова ще продължи да се противопоставя на иранското присъствие. Неясно е как ще приключи този конфликт. "Защото независимо от острите предупреждения и някои военни операции, с които Израел ясно демонстрира, че няма да търпи иранското присъствие, то се затвърди", казва наблюдателката.

Изглежда, че войната в Сирия е решена в голяма степен на национално равнище. Но международните ѝ измерения остават неясни. А това означава, че и през 2019 година в обширни райони от страната ще остане неспокойно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 херпетолог

    62 4 Отговор

    До коментар #1 от "БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР":

    А един трилион американски долари профукани, за да разсипят последната светска държава в Близкия изток!?! Нямаше ли е по-добре да си ги бяха харчили по друг начин.
  • 3 Справедлив

    48 3 Отговор
    Такива"умозаключения" вече не вървят...-дори и на промитите европейски мозъци им"светна" какъв е проблема и кой го създаде. Западните форуми са пълни с критики към евро-политиците---а към американските политици основно са проклятия. Истината вече излиза наяве-и няма сила която да я спре...
  • 4 5555

    14 1 Отговор
    " Това се отнася най-вече за провинция Идлиб. В обсадения от сирийската армия регион"Може ли от ДВ първо да разгледат картата,а после да си съчиняват
  • 5 Възмутен

    17 7 Отговор
    Добре де...........тия които пишат такива пасквили, да не би да мислят, че ние доматите ги ядеме с колците??? Ей, колкото и да се стараете, НИЩО НЕ МОЖЕТЕ ДА ИМ НАПРАВИТЕ НА БРАТУШКИТЕ, те ще изчистят това змийско гнездо в Близкия Изток, каквото го превърнаха краварите!!! Както изчистиха и неблагодарната еуропка от нацизма! Но ако тогава не си довършиха работата и останалата кафява сган сега пак се надига, то на Изтока се надявам да го направят! И ПОСЛЕ ДА СЕ ВЪРНАТ В еуропката и ДА СИ ДОВЪРШАТ НЕЩАТА! КАТО ЗАПОЧНАТ С укропията и натам....на западенско!!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Диди

    4 25 Отговор
    Заедно с убиецът Асад водят война в Сирия,опустошиха я. Същевременно се молят за Млрд. Евро помощи от Европа,за изграждането на страната.

    Коментиран от #9

  • 7 Диди

    7 20 Отговор

    До коментар #5 от "Възмутен":

    Нищо не си разбрал,естествено няма защо и да си ,,възмутен,,.
  • 8 ЗайоБайо

    12 3 Отговор
    Фрау Шелер и Фондацията и се занимават само с такъв род пропаганда. Гьобелс нищо не е в сравнение с тая
  • 9 ЗайоБайо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Скъпа Дидке, ако на Асад му викаш убиец, каква дума ще измислиш за саудитския чалмалия? Или Йорданския? Знаеш ли колко хора пречука там правителството?
  • 10 истина

    2 0 Отговор
    Разумно е Русия да е на наша страна. Запада е обхванат от гей култура, която се оказа разрушителна и анти-Христка. Много негри и ислямисти не вещаят прогрес там където им стъпи крака.