Last news in Fakti

24 Декември, 2018 19:02 10 470 54

Именно те ще управляват Турция след 10 години

  • турция-
  • младежи-
  • учител-
  • секс

Тези хора са мобилни, образовани, глобално ориентирани и необременени от идеология

Именно те ще управляват Турция след 10 години - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преподавател от гимназия в истанбулското предградие Кючюкчекмедже е обвинен в сексуален тормоз над ученичка. Но за провинението си той не е наказан и продължава да води часове. И тогава се случва нещо неочаквано: масово учениците напускат класните стаи, окупират коридорите, стълбищата и аулата на училището, издигайки лозунга "Няма да мълчим повече".

Какво е това - ученически бунт в страната на Ердоган? Ако ви звучи невероятно, би трябвало да се запознаете с резултатите от актуално изследване на реномираната турска социологическа агенция „Конда“, пише "Зюддойче цайтунг". Официално те ще бъдат представени през януари 2019.

Проучването е проведено сред 5 793 турци на възраст над 15 години на различни места в страната – както в градове, така и в села. Един от изводите е, че днешните млади хора на възраст между 15 и 29 години не са толкова консервативни, колкото преди 10 години.

По-малко религия, по-малко забрани

Младите хора все по-малко спазват ислямските обичаи, например за молитва или пост по време на Рамазана. Само 6% от 15 до 29-годишните момичета и жени носят мюсюлманска забрадка, която изцяло да покрива косите им. Преди 10 години този дял е бил от 16 на сто. Мнозинството от анкетираните млади хора са заявили, че искат сами да си избират спътник в живота, а не семейството им. И още от изследването: 93% от младите турци ползват социалните медии, най-вече Фейсбук и Туитър. Кадри от ученическия протест още могат да се видят в YouTube.

"Турция е един вид социална лаборатория за последиците от урбанизацията и глобализацията", казва Бекир Аджирдър, ръководител на социологическата агенция „Конда“. Неговият офис се намира в един от небостъргачите в Истанбул, които постепенно сменят облика на турската метрополия.

Аджирдър е свидетел на огромните промени в страната - самият той е от малък град в Анадола. Роден е през 1956 година - тогава 75% от населението на страната е било селско, днес делът му е спаднал до 7%. "В никоя друга страна няма толкова силна вътрешна миграция - от селото към града", казва по този повод Аджирдър. В резултат на това, според него, е настъпил "дълбок културен обрат". „До неотдавна беше просто немислимо млади хора да се целуват по улиците на турските градове, а днес го правят дори момичета със забрадки“, казва експертът и припомня, че особено в провинцията всеки близък контакт на обществено място се е смятал за "грях".

А колко голям е политическият интерес на младите? „Днешната младеж не се интересува толкова от партиите, повече я вълнуват теми като екологията и защитата на животните. "А най-вече тя иска да се радва на живота, да живее щастливо", посочва шефът на социологическата агенция. Известно е, че президентът Ердоган искаше да оформи едно по-консервативно младо поколение турци. Успя ли да го постигне? В отговор турският социолог иронично се усмихва и казва: „Не всяка мечта се сбъдва“. На въпроса каква Турция искат, 60% са отговорили - европейска. "Турция никога няма да стане като Иран", коментира по този повод Аджирдър.

Какво означават всички тези нагласи за властта на Ердоган?

През март догодина в Турция отново ще има избори за местни органи на управление. „От 16 години насам Партията на справедливостта и развитието (ПСР) неизменно пречели мнозинство. И това вероятно ще остане така още няколко години, защото Ердоган успява да манипулира хората в едно поляризирано общество с помощта на "страхове и емоции", казва шефът на Института „Конда“ и твърди, че Турция се нуждае от вътрешно помирение.

А икономиката на страната? - Тя стагнира, казва социологът. Две трети от младите хора са зависими от помощта на родителите си. "Почти не им е останала надежда, затова и обръщат гръб на ПСР, но в същото време не знаят накъде да се насочат. Те се намират в нещо като сива зона", твърди Аджирдър. По думите му, все някога новото поколение ще вземе нещата в свои ръце. "Тези хора са мобилни, образовани, глобално ориентирани и не следват никаква идеология. След 10 години те ще управляват тази страна", убеден е шефът на социологическата агенция „Конда“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    15 33 Отговор
    Това нее верно

    Коментиран от #24

  • 2 Селим

    15 8 Отговор
    Кой каза?
  • 3 Хасан

    39 23 Отговор
    Турската младеж вече има визия..те ще бъдат атомни инженери , авиоконструктори,дизайнери на коли и яхти,конструктори на хеликоптери и изстребители, ще правят зветовни инфраструктурни проекти,диджеи,писатели ,поети,

    Коментиран от #4, #13, #27

  • 4 А пък

    33 51 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    българските турци все още ще са на социалното дъно, необразовани, неграмотни, извършващи нискоквалифициран труд.

    Коментиран от #5, #9, #40

  • 5 Миньо

    76 17 Отговор

    До коментар #4 от "А пък":

    А пък българските българи ще мият краката и задниците на гръцките бабички и дядовци понеже са много образовани и грамотни

    Коментиран от #10, #17, #44

  • 6 Yavuz

    31 10 Отговор
    Ердоган вдигна забраните за забрадки, но не задължи да се забрадят. Когато в Турция беше забранено със забрадки да посещават училища в Запада беше позволено.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Yavuz":

    така е прав си,аз съм свидетел на тези промени
  • 9 Хасан

    31 9 Отговор

    До коментар #4 от "А пък":

    Прав си ,но българските турци разпределят порциите в държавата

    Коментиран от #12

  • 10 А пък

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "Миньо":

    Миньо ще им прави федероски преди да ги измият
  • 11 Морук

    48 6 Отговор
    Българи юнаци да си погледнем кочината и да не мислим за комшиите,само за локум и баклава.и тука знаем кой ще ни управлява,сородоидните синчета на 50 годишната ни номенклтрна система
  • 12 Защо

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    тогава на вас ви дават най-малко. хахахаха
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост2

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "Салам Алеко":

    Салам от свинско,ти си генно модифицирана версия.

    Коментиран от #15

  • 15 Салам Алеко

    9 13 Отговор

    До коментар #14 от "гост2":

    Еволюция ти е нужна още, еволюция! Да е нещо друго да ти го вкарам, мозък е, не влиза!

    Коментиран от #16, #19, #20, #25

  • 16 То се вижда

    34 5 Отговор

    До коментар #15 от "Салам Алеко":

    колко медали по математика печелят нашите българчетат и колко тяхните турчета.

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Batushka

    21 0 Отговор
    Глупости ...всеки народ има своя мелница през която прекарва мислещите докато ги превърне в средностатистически зомбита...
  • 19 Хасан

    26 18 Отговор

    До коментар #15 от "Салам Алеко":

    Еволюция???!!! Българина едно време беше атомен инженер,а децата му е гастарбайтер в Европа..Турчина беше гастарбайтер а децата му сега са атомни инженери

    Коментиран от #35

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 no name no face no number

    16 5 Отговор
    Пак публикувате мокрите сънища на DW
  • 22 файъра

    9 8 Отговор
    фанатици ще управляват фруги фанатици. не ме касае таз измислена държава.
  • 23 Фатих Мехмед

    4 1 Отговор
    Да да точно те ше са муахахахахах
  • 24 Ttt

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Асане това не е за твоят кабак!

    Коментиран от #33

  • 25 А на тебе как

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Салам Алеко":

    Ти влезе....без вазелин. Пхахаха
  • 26 Техните

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "То се вижда":

    Не ти ги показват. Печелят повече от нашите.
  • 27 Ттт

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Ашкулсум бе, ти какъв ще станиш, като пораснеш?

    Коментиран от #36

  • 28 Яшко

    7 1 Отговор
    Само като видя пак дойчезеле и ми става ясно кой ша на управлява нас ний пак ще сме поза Г,ама май е време да на пообърнат че не можем да са изправим от нашия си кратунков
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Turgut

    10 2 Отговор
    Браво на Сорос! Той успя да направи младите турци джендъри! Спечелил Ислям и Ердоган!
  • 31 стоян георгиев

    9 7 Отговор
    тенденциите са такива както пише в статията,но е много рано да се мисли че битката е спечелена,щото турция е разделена страна и то много силно.поляризирана е в различни посоки и в момента управлява ердоган с помошгтта на наи-консервативната част от турското общество.лесно може да се стигне до тотална забрана на демокрацията и либерализацията в самата турция.така че хич не е ясно кво ще се случи след десет години там.дано обаче тенденциите се запазят и турция стане нормална европеиска страна.за българия това ще бъде огромен плюс.веднъж икономически и втори път стратегически.богатия и прогресивен съсед е злато.една така турция ще е огромен помощник на българия,но както писах не се знае дали турция ще тръгне в тази посока!

    Коментиран от #38

  • 32 инфо

    6 5 Отговор
    "Турците искат хляб и работа". 2019 г. ще бъде трудна година за Турция. Това е заключението на една дълга статия на Tageszeitung за положението в страната. Поводът беше демонстрация миналата събота в Истанбул, която организира голяма коалиция от профсъюзи под ръководството на КЕСК, много активен съюз от работници, работещи в публичния сектор. Протестиращите викаха „хляб, работа и свобода“. Колумнистът посочва, че турската телевизия пренебрегнала демонстрацията, големите вестници посветиха само няколко реда. В много изяви президент Ердоган предупреди опозицията, че ще плати висока цена, ако стигне до протести. Очевидно правителството се страхува, че в Турция ще има и жълти жилетки. Страхът е толкова голям, че се казва Полицията се готви да блокира изграждането на такива жилетки, което също е започнало в много провинции на страната. Причината за истерията на правителствено ниво се крие във факта, че икономическата криза може да намери израз в следващите местни избори. Кой ще стане кмет в Анкара и Истанбул е важно за цялата страна, затова правителството прави всичко възможно, за да понижи кризата или да я представи като офанзива от чужбина. Германският колумнист описва в мрачни цветове турската икономика, търсенето на млади хора за работа, увеличаването на фалитите и, като цяло, негативните перспективи на страната. Източник: DW
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ГосТ

    16 0 Отговор
    Политиката на Ердоган може да е всякаква,но наистина спазва някаква линия с която да осигури развитие на хората с истински професии. Тук съм съгласен с Хасан. Накрая да не се окаже,че нашите чорбаджии поддържали турското робство са по голямото зло от самите турци. А българските таланти и медалисти от олимпиади, което наистина е повод за гордост, отиват до един в чужбина. И така и трябва, иначе остават на червеите.

    Коментиран от #37

  • 35 Салам Алеко

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    А пък нашитебургии едно време беше с ибрика, а днес е с шишето от Кока Кола захвърлено от турски тираджия в канавката край магистралата!
  • 36 Хасан

    1 5 Отговор

    До коментар #27 от "Ттт":

    Космонавт
  • 37 Хасан

    14 2 Отговор

    До коментар #34 от "ГосТ":

    Най накрая един да ме разбере...искам да кажа да вземем пример от Турция ...децата ни да не искат професионална кариера като берачи на ягоди в Англия,работници в мандри в Норвегия ,общи работници в Германия ...а да бъдат атомни инженери в Белене,хидроинженери и др

    Коментиран от #46

  • 38 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Браво ,Стляне ..за българо турска дружба ...за общо светло бъдеще ....а това което прави Ердоган му казват «позитивна диктатура»..взима твърди политически,икономически решения с цел да се направят реформи и бързо развитие на страната .....това което и предлага Ахмед Доган ..програмно правителство с цел реформи за бърз разстеж .....демокрацията е добра за развитите страни ...богати са и могат да си позволят загуба на време и средства

    Коментиран от #43, #52

  • 39 1944

    3 5 Отговор
    чекистите християни ще помогнат на ердоган да наложи исляма. те имат богат опит в убийствата и репресиите.
  • 40 Не не

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "А пък":

    Нискоквалифициран ще си ти господин умник! Ще се гърбиш тука за мизерните 1000 или 1200 лв. заплата където няма дати стигне за тока за горивото и ще ревеш тука у форума за ниски заплати, докато аз си зимам 2500 еuro. заплата във чужбина!. Кажи ми сега кой нискоквалифициран ?, ти или аз?

    Коментиран от #51

  • 41 Реалистта

    7 3 Отговор
    От Дойче Веле продължават с умопомрачените си материали !!!
    Ма нали това общество вече 17 години именно Ердоган го създава и възпитава !!!
    Ма нали Ердоган е този , който направи 8 клас задължителен , после 12 !!! Ма нали е Ердоган този който през последните години създаде 300 хиляди специалисти . Ма само 5 хиляди ги пратиха в Русия с държавни пари да изучават ядрената енергетика. Естествунно че Турция няма да е същата. АМИ ИМЕННО СЛЕД 10 ГОД., ЩЕ БЪДЕ ТАКАВА КАКВАТО ЕРДОГАН Я СЪЗДАЛ !
  • 42 Воевода

    6 6 Отговор
    Да идват турците да ни управляват, по добре турци от цигани и комунисти, хората имат и спазват някъв морал..
  • 43 ключаря

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    Много си активен, бе чалма!От къде тези ювелирни мисли под чалматата ти?До сега атомен инженер - турчин не е имало, я има, я не.
    Ние сме имали и най-важното - под ваше РОБСТВО сме били, ама децата раждани тук имат претенции за бащи на компютъра.То и при вас може и да имаше, нали сте ни крали децата за еничари, а вашите прости султани по-хубаво от българка не са намирали!
    Сбирщина, наречена турска нация!

    Коментиран от #45, #47, #48

  • 44 гмо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Миньо":

    Приятелю?кратък точен коментар.браво МИНЪО
  • 45 гмо

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "ключаря":

    Бащата на компютъра?????? Абе човече този човек не знае БЪЛГАРСКИ......
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 свободно мислещ

    5 4 Отговор

    До коментар #43 от "ключаря":

    Ключар.кажи и на децата си на племенници.и братовчеди те си че си бил роб.и те да казват на следващите поколения че сте били роби и така.никога няма да ви напусне робската душичка......
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Англичанин

    4 2 Отговор
    Гледам само негативните новини се публикуват. Турция е голяма държава която се уоравлява от умни хора. Има мн врагова с измити мозъци. Въпреки всички атаки от целия свят "тероризъм, антиполитика към власта, увеличения на валутата?? ЕРДОГАН ще спечели какро винаги и това е мн по хубаво за България. Минималната заплата е 2020 тл с 26%е увеличена? Жалко за България дето ни управляват продажниците.
  • 50 bulmen

    1 3 Отговор
    Турция след 5 години ще се управлява от Владимир Владимирович Путин!
  • 51 да ама не

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Не не":

    Нема кой да ти вярва. Цяла година работиш за едно море в Бългаиря и да покажеш на братовчедите, че имаш нов телефон, а там ядеш салам и хляб и живееш с още 15 човека в един апартамент цяла година. Заплата 2500 евро давата само на местните, а не на икономически мигранти.
  • 52 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    хасанчо няма прогресивна диктатура.диктатурата е прогресивна само пред възможностите за друга диктатура.тя не е носител на просперитет на нивото на демокрацията.ако беше така щеше да има развити диктатури в момента,но за твое съжаление няма.ердоган прогонва в момента от страната си наи-атрактвините в икономическо отношение турци и създава порочен обръч от фирми около себе си подобно на нашия доган тук.тва не води до просперитет ,а до регрес ,монополи и корупция.затова и при гдиктатурите старта е силен ама финала е слаб.

    Коментиран от #53

  • 53 квО бе

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "стоян георгиев":

    Ми Китай квО е бе ? Да не е демокрация? Навсякъде където има малцинства подкрепяни от САЩ се налага да има диктатура. Иначе САЩ правят Майдани. Ердоган бей на гърба си го усети оная година.
  • 54 милена

    0 0 Отговор
    Турция днес просперира.Храната им е истинска,като в България преди демокрацията.Улиците чисти.Хората работят.Любезни.