Last news in Fakti

30 Декември, 2018 10:06 12 417 169

България, 1984: Когато снегът почервеня от кръв

  • възродителен процес-
  • българия

Tри съдби на хора, свидетели на бруталния „възродителен процес“

България, 1984: Когато снегът почервеня от кръв - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки от тях има своя лична история и драма – от онзи декември 1984, когато снегът в селата край Кърджали почервеня от кръв. Вилдан Байрямова представя три съдби на хора, свидетели на бруталния „възродителен процес“.

Боряна Хъзова е кмет на село Бенковски, а в онези смутни дни била служителка в администрацията, пряко ангажирана с насилственото преименуване на българските турци. В нощта на 23-и срещу 24-и декември 1984 г. Бенковски бил обсаден от танкове и войска. Чиновниците от кметствата трябвало да се явят на работа посред нощ, за да проведат технически смяната на имената.

"Беше ме срам"

„Работехме денонощно, довеждаха цели групи хора с автобуси, които бяха принуждавани „доброволно“ да попълват заявления – иначе не ги допускаха до работното им място. Противопоставиш ли се – или в Белене, или бой до смърт в милицията“, разказва Боряна.

Онези, които не се подчинявали на заповедта, трябвало да стоят с часове навън в зимния студ, а после ги изпращали в лагер. „Онези с баретите действаха мигновено – водят някого да попълва документи, той се съпротивлява и… след минута вече го няма. Беше страшно, това не трябваше да се прави, мен ме беше срам“, казва Боряна.

Тя не можела да си обърне езика и да назове някой свой съсед с новото му име, поради което и понесла наказания. „Бях между чука и наковалнята, бях заставена да им избирам имена… че коя съм аз? Беше ме срам от всичко! Огромна грешка на БКП и непростимо престъпление бе това, а наследниците ѝ още не са поискали прошка“, възмущава се тя. „Когато през 1989 г. започна масовата вълна на изселване към Турция, на хората им оставяха само по няколко часа да съберат най-необходимото и да поемат към нищото“, с болка си спомня Боряна.

"Родината не се забравя"

Мюмюн Иляз, който е дошъл в кметския кабинет по личен въпрос, разказва своите преживявания от онези драматични дни: „Връщахме се от работа с миньорския автобус от рудника на „Горубсо“, когато въоръжени войници ни взеха паспортите. Цяла седмица нямахме право да ходим на работа, а когато най-сетне го разрешиха, всяка сутрин трябваше да взимаме разрешителни бележки за излизане от селото“, спомня си 72-годишният мъж.

Въведен бил вечерен час, а за пътуване трябвало да се иска изрично разрешение от кметството. „Над 20 години бях работил с българи в рудника, приятелството ни е живо и сега. И те тогава плакаха заедно с мен, началникът ни се ядосваше на партията. Забраниха коленето на курбан по байрамите, молитвите в джамията, езика, погребалните ритуали, всичко“, разказва той.

Според него, България е пострадала от всичко това: „Ако не беше репресията, хората щяха още да са тук и тази земя нямаше да е пустееща. Изтръгнаха турската интелигенция, а това бяха изучени в българските университети инженери, лекари, учители, агрономи, средни специалисти“, казва мъжът. След 10 г. прекарани в Бурса съпрузите се върнали пак в Бенковски – заради въздуха на планината. За Мюмюн в България е най-хубаво, въпреки всичко преживяно преди години. „И сега сънувам ливадите на моето село, където в детството пасях животните, родината не се забравя“, заключава той.

"Не вярвахме, че патроните са бойни, а те поваляха хора"

„На 26 декември сутринта жителите на селата Каялоба, Китна и Могиляне потеглихме към Бенковски, искахме да обясним, че не сме съгласни да ни вземат имената“, разказва Лютви Юсеин, който тогава е бил на 20 години. В Могиляне товарен ЗИЛ блокирал пътя, но една голяма група от около 500 души не се подчинила на забраната да продължава похода си до кметството.

Командирът на военното поделение начертал с тебешир бяла линия на асфалта – като граница, отвъд която не бива да се прекрачва, а войската започнала да стреля на месо. „Не вярвахме, че патроните са бойни, взехме ги за халосни, а те поваляха хората. Тогава беше убито 18-месечното момиченце Тюркян“, спомня си Лютви.

Там на място загинали двама души, имало и доста тежко ранени, народът се разбягал. „Ние не искахме конфликт, целта ни беше само да изкажем несъгласието си. Снегът беше 40 сантиметра дълбок и просто почервеня от кръвта“, спомня си Лютви.

Два куршума улучили краката му. В болницата той лежал 3 месеца и 17 дни, през това време при него идвали цивилни служители на ДС, разпитвали защо и накъде са тръгнали хората. Взели му паспорта, наложило се да си избира ново име – от Лютви бил прекръстен на „Люцкан“. През пролетта на 1989 г. му дали 24 часа срок да напусне страната. Цялото семейство тръгнало за Турция, но след 4 месеца, прекарани в Бурса, се завърнало. а скоро след това Тодор Живков паднал от власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    98 29 Отговор
    Ма много ясно,че ще си Иван а не Хасан!!!

    Коментиран от #85

  • 2 Хасан

    54 141 Отговор
    Възродителния процес влезе в човешката история заедно с Вартоломеевата нощ и Холокоста ...един акт на насилие,на фашизъм на комунистическия режим

    Коментиран от #4, #24, #39, #44, #52, #102, #124

  • 3 антрашпиц

    236 34 Отговор
    До кога с тоя възродителен процес бе !Ай стига че ми писна вече.Ам когато 500години цяла България е била почервеняла тогаз ко да кажеме а?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Фики

    169 25 Отговор
    Люцкане, нормално историята се повтаря. Твоите деди Ви направиха от българи, турци. В България турци нама, това са българи, на които им е променено самосъзнанието. Нека се знае !!!
  • 6 Хасан

    23 113 Отговор
    Оттогава всяко българско поколение расте с вината ,за малодушието,за мълчанието на своите бащи когато това престъпление ,това насилие пред очите им..

    Коментиран от #8, #113, #167

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 антрашпиц

    127 19 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Аз не чуствам вина,нито баща ми!

    Коментиран от #11, #33

  • 9 Салам Алеко

    125 19 Отговор
    На тая колко са и платили, за да представя бомбаджиите герои! Както казва брат ми Хасан, "да ни мирно седяло, не би чудо видяло"! Варна искаха и автономия, и получиха екскурзията! Е това е истината! Айде Салам Алеко!

    Коментиран от #14

  • 10 Irmao

    62 22 Отговор
    Нека пак да почервенее!

    Коментиран от #41

  • 11 Хасан

    15 73 Отговор

    До коментар #8 от "антрашпиц":

    Това означава ли и аз да не ти съчуствам за Батак???!!!

    Коментиран от #16, #106

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Малко е било

    104 21 Отговор
    Трябвало е да бъдат изселени всички които не се чувстват българи.Да се бутнат всички джамии и други.Но ние е сме много толерантни но не трябва.

    Коментиран от #17

  • 14 Хасан

    37 36 Отговор

    До коментар #9 от "Салам Алеко":

    Никой не искаше автономия ..а заедно строяхме социализма ...работехме в ТКЗС и АПК

    Коментиран от #49, #81, #109

  • 15 Справедлив

    125 14 Отговор
    Еми точно затова сте мразени вие от ДВ--преди да пишете сърцераздирателни статии за "възродителният процес" и да ревете-напрвете хронология на събитията.След като турските тайни служби създават терористични клетки в България-а някои от тях даже имат активна дейност(терористична и пропагандиска) тогавашното ръководство на България организира разговори с виши турски политици.Като искането е,да се спере финансирането и промиването на мозъците на българските мохамедани.При този разговор,Тодор Живков казва-"не може така да действате със българските мохамедани-това е все едно ние да правим същото с българските християни в Одринските земи-да ги финансираме и да ги подтикваме към тер.дейност"...На което му било отговорено-"какви български християни в Одринско-всички отдавна са преименувани със турски имена и са приели исляма-просто нямате ваши българи в Одринско".....Точно това е дало повод на Т.Живков да започне въз.процес-като пак е постъпил хуманно.Дал им е правото-или български имена-или през границата....И съответно радикално настроени мохамедани са правили золуми-стига се до убийства на българи в смесените села.Това е накратко реалито.

    Коментиран от #25

  • 16 антрашпиц

    40 7 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Ич биля неща да ми съчустваш за нищо!
  • 17 Хасан

    30 85 Отговор

    До коментар #13 от "Малко е било":

    Турция ти реставрира Желязната църква в Истанбул а ти искаш да буташ джамии....после викаш не съм ”тъмен балкански субект”..
  • 18 Qwertyuiop

    97 12 Отговор
    Хайде да поговорим и за избиването на хилядите българи знайни и незнайни като Левски и Ботев и за разрушаването на стотици български градчета и села, за отнемането на хиляди български деца.
  • 19 Чингиз хан

    75 10 Отговор
    А защо Тюркиян е била заедно с други жени и деца пред мъжете??? Защо? Спомени, нещо?

    Коментиран от #31, #54

  • 20 Грешен код от картинката

    76 10 Отговор
    А какви се явяват пък "Дойче Веле", че да пишат затова?
    Да си оправят техните немски проблеми с бъдещото им турско мнозинство, които са в настоящето!
  • 21 ИСТИНАТА

    88 14 Отговор
    Мойто мнение е такова-и сега ни трябва Т.Живков...Точно в днешно време щеше да е най-полезен.Да видим какви брадати мангусти ще ходят по циганските гета и да се турчеят...Тошо ни трябва днес...
  • 22 Коментар

    61 9 Отговор
    Дойче Веле:
    Следващата Статия Трябва да Бъде за Баташкото КЛАНЕ
  • 23 Ганю Ганев

    83 12 Отговор
    Ходиха на екскурзия, ама бързо се върнаха! Щото каквото им беше и им даваше България, в Турция го нямаше! Ама да храчиш в чинията в която ядеш е типично турско поведение.
  • 24 русенец

    97 9 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Извинявай, би ли ми казал колко души са били убити по това време и дали броят на убитите е по-голям от децата, взривени от турски терористи на гара Буново?
    ...
    Хайде като разказваме какво е било да казваме истината! Почервеняло от кръв, ама другото път!

    Коментиран от #28, #70

  • 25 Хасан

    16 64 Отговор

    До коментар #15 от "Справедлив":

    Това което пишеш е комунистческо ,фашистка пропаганда..по същия начин и Хитлер е обвинил евреите за всички злини,кризи в Германия...как взимали хляба на немеца,как евреи са убили немци за да оправдае Холокоста

    Коментиран от #38

  • 26 име

    62 8 Отговор
    1,5 млн избити арменци . е това е геноцид. а тн възродителен процес е закъсняло събитие. такива процеси направиха и турция и гърция веднага след войната.
  • 27 Хахо

    66 12 Отговор
    Щом си в България си Българин. Никакви турски ,цигански ,имена. Бях в жепе воиски имаше такива там ,незнаеха да пишат ,да говорят като хората. Докато ние Българите пишехме по бойна и политическа подготовка .Тези тъй наречени българи учеха азбуката и сричаха .Имахме един дето позаваше парите по цвят внесто училище по цял ден с овцете.На сила ги водеха на баня неще да се къпе . И още други неща за цял роман.

    Коментиран от #32

  • 28 Хасан

    16 78 Отговор

    До коментар #24 от "русенец":

    Буново беше операция на Държавна сигурност ..целта беше да се оправдае действията на режима сред общесвеността и да се намери подкрепа за асимилацията и впоследсвие депортацията на турците ..този акт трябва да бъде вписан в престъпление против човечесвото

    Коментиран от #40, #69, #98

  • 29 Коментар

    19 7 Отговор
    За Дойче Веле: Oсновната характеристика на Холокоста е преднамереното убийство, изтребление на една цяла нация, включително мъже, жени и деца, което довежда до унищожаването на 60% от евреите в Европа[26] и около една трета от еврейското население на Земята. Освен това е извършен геноцид и са унищожени между една четвърт и една трета от циганското население. Други групи, които са преследвани са поляци, литовски и украински колаборационисти[27], както и 3 милиона[28] съветски военнопленници. На тотално изтребление са подлагани също чернокожи, душевноболни, недъгави, нетрудоспособни, както и хомосексуалисти.
    Създадена е система за масово унищожение на хора, намерени са списъци с многобройни имена на потенциални жертви, както и доказателства за убийства. По време на Втората световна война в окупираните от Германия територии са създадени така наречените лагери на смъртта, където са убити милиони хора. Технологиите за масовите убийства са усъвършенствани непрекъснато.
    Провеждани са жестоки и често напълно нехуманни медицински експерименти, провеждани от нацистите с хора от концентрационните лагери.
  • 30 Вигопрасна

    29 26 Отговор
    Като ви чета коментарите и не се учудвам никак защо в тази държава е пълна разруха и защо сте пълни мизерници в БГ. Искате пак да сменяте имена, ми сменяйте ги бееее, на това няма да тури хляб на масата ви. С този акъл още много години ще миете чинии на запад, ще ядете домати от Македония, а земята ви ще ражда тръни...
  • 31 Фики

    59 12 Отговор

    До коментар #19 от "Чингиз хан":

    Тюркян е хвърлена под БТР на армията. Тя е нямала място там. Това го знам от баща ми, който служеше като граничен офицер по тези места. Цялата работа с Тюркян е силно преувеличена и изопачена.

    Коментиран от #34

  • 32 ооо

    9 11 Отговор

    До коментар #27 от "Хахо":

    ама наистина си ХАХО...на всякъде има хора,които по една или друга причина остават неграмотни!Ама нали ти си мноого умен,за това България"цъфти и връзва"

    Коментиран от #100

  • 33 Помак

    6 44 Отговор

    До коментар #8 от "антрашпиц":

    Вие сте просто дебили с упадъчно комунистическо мислене или сте билитам в милицият.?.Такива като вас са вредни и спират напредъка.

    Коментиран от #42

  • 34 ооо

    10 13 Отговор

    До коментар #31 от "Фики":

    Фиркан си явно...хората го разказват от ВИДЯНО,а ти от течюти...ай сиктир

    Коментиран от #78

  • 35 Eeee

    35 5 Отговор
    Ей не се спряхте с тая западна пропаганда,къде я видяхте тая кръв по снега?
  • 36 Книжка с картинки

    42 6 Отговор
    Престанете бе, ненормалници! Престанете постоянно и целеустремено да насаждате, изкуствено омраза към отминали режими и между населението! Това какво е било е било! Сега трябва да се гледа напред. Да социализма е бил доста строг в България, но Русия сега е водеща сила в света и ние трябва да се възползваме от нейните предложения в полза на Държавата! Но ако населението е сантиментално как да се издигаме нагоре? С американците ли? Които си гледат само нивото на петрола и как да си погасят вътрешните задължения към Рокфелер! МИСЛИ ЧОВЕКО!!! НЕ СТАВАЙ РОБ НА ФЪЛШИФИКАЦИЯТА!

    Коментиран от #48

  • 37 Салам Алеко

    25 4 Отговор

    До коментар #7 от "Demir":

    Щом преводача не може да го преведе! Значи сигурно и българския ти е като турския ти! Не те ли е срам Демирчо? Един език като хората не си научил! Иначе имаш претенции за "грамотно" мнение! Карай, важното е че ти си го разбираш!!

    Коментиран от #47, #84

  • 38 Бранник

    29 5 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Асанчо то беше подготвено сичко и тогава щехте да видите холокост. То колко еврей останаха в германия.Ако бхте видели холокост сега нямаше да има толкоз много български турци и полаци. Изселването при комунетата пред холокост си е една ученичееска екскурзия.
  • 39 а що пропусна

    17 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    арменският геноцид 192-1915 г от Пуйка?
  • 40 русенец

    35 4 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Не те попитах чия е операцията, а колко души избиха турците тогава - жени и деца, и колко бяха избити през така наречения Възродителен процес. Стига си дрънкал общи приказки като Лютви Местан, просто отговори с ЦИФРИ!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Българин

    27 3 Отговор

    До коментар #33 от "Помак":

    То и сега колко турчоля в цъфтяща Турция се издържа с ежемесечни пенсий от България. ПЕНСИЙ КОИТО НИЕ РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА ИЗКАРАМЕ.973
  • 43 Щайнер

    28 5 Отговор
    А бе дайте им по една награда на миризливите цигани ега млъкнат , като не са искали да стават българи да изчезват у Цингалурция , осмърдяха цяла България , къде минат и цветята овехват от смрадта разназяща се от плътта им , не се търпи вече
  • 44 Щайнер

    24 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Няма такова нещо ,,възродителен процес ,, бе и никога не е имало , такова понятие има само в манталитета на циганина , но не се притеснявай ние разбираме че примитивен мозък не възприема истината

    Коментиран от #51

  • 45 Щайнер

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Demir":

    Циганските бръщолевеници не са на мода в България
  • 46 Щайнер

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Demir":

    Циганските бръщолевеници не са на мода в България
  • 47 Щайнер

    15 2 Отговор

    До коментар #37 от "Салам Алеко":

    Ма той циганския не е език как да го преведе преводача ?

    Коментиран от #58

  • 48 Златев

    3 21 Отговор

    До коментар #36 от "Книжка с картинки":

    В какво е водеща Русия? В беднотията и мизерията ли? Или в идиотията на управляващите си?
    Организаторите на ВП трябва да бъдат съдени подобно на виновните за холокоста.
  • 49 Щирлиц

    35 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Хасане ,ти в душата си българин ли се чувстваш или турчин.След като си роден в България обичаш ли родината си или милееш за Турция.Готов ли си да умреш за България.
    Трябва да си наясно че ако в Турция пропагандираш друга нац.принадлежност различна от турската както кюрдите правят няма да си на свобода като тука.
  • 50 Българин

    20 1 Отговор
    Как не видях по рано, че това е статия на Дойче веле? Нямаше да си губя времето за да я чета.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Никола

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Етническото прочистване на 300000 хиляди Българи, отнемането на имоти убийството на 60000 от тях как ще го квалифицира? Ататюрк е направил правилно за Турция избиване на 1000000 арменци+ 60000българи +гърци. Ти ага и подобните като теб сте тук заради дълновидната руска политика. Вместо да си отидете в майка Турция. Ви окопават тук за да разделят народа ни. След освобождението довчерашните мъчителни им дават повече права от дали те кръвта си българи. През кумонизма на вас ага позволява ха тутюн да гледате и изкарате пари за 5 деца. Сега сте балансиори обръч грабители. Ако кюрд в турция прави това...... Отливайте си и живей те в мир. Ако тук искате обичайте ни и махнете арабските имена.
  • 53 Никола

    24 3 Отговор

    До коментар #51 от "ооо":

    Ооооо ага благодаря за присъствието. Защо ли в Батак, Стара Загора и класните и изнасилени, ограбени и унижени не са съгласни с твоя прочит.

    Коментиран от #61

  • 54 Защо ли?

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "Чингиз хан":

    Защото и харесвало! Българин отпред и, турчин отзаде и, и тя по средата, страда от наслада! ..........По други краища на България, му викат "сандвич"!
  • 55 Турбалан

    22 2 Отговор
    Хасане тъй както съм наследник на Тракийски изселници от Константинопол и Кешан само да ти кажа, че съм изтръшкал анаватана ви с хастара на вън и сизключение на една реставрирана църква навсякъде до Арменската граница всичко християнско се руши е заличава. В Кешан християнските гробища са разпра и и надгробните плочи са постлани както калдъръм /надписите още си личат/. Още по пресен пример от Айвали от това лято НА ЦЪРКВАТА СЕГА И СЛАГАТ МИНАРЕТА ПРОСТО И ПРЕСТРОЯВАТ ЕДНО И СТАВА ДЖАМИЯ влез в гугъл или виж снимки от Айвалъка.Аз знам за Арменски Асирииски Кипърски Гръцми Българския Кюрдски геноцид, АИДЕ МОЛЯ ТЕ ПРОЧЕТИ СТАТИЯТА ТХАТА ТРАГЕДИЯ КРАЙ Босфора и виж шо става с християните останали в Турсикито. Да те питам знаеш какво е казал Мидхад паша за произхода ти нали, Доган тирчин ли е а турци ли са татарите черкезите юруци те лазите караманците кюрдите
    .... Чомака Ататюрк създава ТУРСИКИ държа през 1924 през 1926-27 провежда езикова и писменна и езикова реформа и на базата на Азербайджански и машко КАЗАХСТАНСКИ създава и турския език. НЯМА ЕДИН ФЕРМАН ЕДИН ДОКУМЕНТ ЕДНА ДУМА ОТ МЕН ОСМАНСКИ СУЛТАН НАПИСАНА НА ТУРСКИ. ВТОРИЯ ПО ЗНАЧИМОСТ АРХИВ НА ОСМАНЦИТЕ Е В СОФИЯ А ТАМ МНОГО ДОБРЕ Е ЗАПИСАНО КОИ СТЕ. АРА ИТЕ КАЗВАТ ЗА ОСМАНЦИТЕ ЧЕ НЕ СА НИКАКВИ МЮСУЛМАНИ И ЧЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ КРАДЦИ НА АНАТОЛИЯ, КАРАМАНЛИИТЕ/на които Осман е бил чобанин/пишат че е грях и недостойно даже да се седи на една маса с османец.

    Коментиран от #107

  • 56 А бе касетка?

    25 3 Отговор

    До коментар #51 от "ооо":

    Значи кюрдите като слагат бомби да терористи! А те са в Кюрдистан отпреди да се пръкнат турците! А вие дето сте натресе и на нас, без право да живеете тук, когато слагате бомби, сте герои за свобода! Много ти е мазен курбана бе, също като на Настрадин Ходжа!

    Коментиран от #59

  • 57 Адолф

    22 4 Отговор
    Добре си живееха помаците през комунизма,беха превилегировани ся са още по добре,богати изучени Ко искат незнам. Ако тоз възродителен процес който за съжаление не успя беше в Гърция,не снега ,а реките щеше да почервенеят!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ооо

    3 4 Отговор

    До коментар #56 от "А бе касетка?":

    Каскет,и ние сме тук от преди стотици години,не съм се натрапил на никого,живея си живота,гледам да съм изряден към държавата и не плещя глупости като теб

    Коментиран от #62

  • 60 Щайнер

    11 3 Отговор

    До коментар #51 от "ооо":

    Питал съм и баби и дядовци и щом чуят за цигани лошо им става та чак се задушават , даже и те самите казват че такова нещо не е имало , на тебе ли да вярвам кой беше ти ?

    Коментиран от #63

  • 61 ооо

    3 15 Отговор

    До коментар #53 от "Никола":

    защото Историята е писана по начин да съхрани"българския дух"иначе е нямало да ви има ,за това сега има доста историци,критикуващи"великите дела"на Левски,Ботев и компания.За това канонизираха един детеубиец за да има хора като теб,да се мислят за голямата работа..смЕЕЕЕЕХ...

    Коментиран от #64, #111

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ооо

    5 14 Отговор

    До коментар #60 от "Щайнер":

    ЩАЙГА,питал си не когото трябва,аз също съм питал баби и дядовци. ХРИСТИЯНИ,а те разказаха с умиление за турския "гнет".На теб ли да вярвам,кой беше ти...

    Коментиран от #65

  • 64 Леко бе,

    10 2 Отговор

    До коментар #61 от "ооо":

    от смех ще скъсаш чорапогащника!

    Коментиран от #67

  • 65 Баби и дядовци?

    7 1 Отговор

    До коментар #63 от "ооо":

    Ни думай Ва?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 месара

    14 2 Отговор
    бе тва дойче веле много взе да взима отношение, какво и защо се случвало у нас. турция или дпс им плаща за такива статии?! а това дойде веле знае ли колко години България е била обляна в кръв, че сега в някои села е забранено на мохамеданите да говорят български, че им се насажда омраза към българите, че ако си поискаш в магазина хляб на български, не ти дават? българина няма нищо против обикновения мюсюлманин, а против лидерите им, които ги държат в страх, и ги манипулират!
  • 69 Хахо

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Сложи си ник неим с Българско Име какъв е тоя хасан.
  • 70 гост

    2 19 Отговор

    До коментар #24 от "русенец":

    върнахмесе защото тези земи са наши,ние повече живяхме тук от вас,виж населението на уж българия преди да дойдем тук и виж когато си тръгнаха османците ще видиш че има увеличение,робство нямало смяна на имена нямало неса бутали църкви ,вие ако бяхте свястен народ нямаше да ваконтролират ,руснаци после турци после европейци,затъвате и затъвате,страшен крадлив народ сте ,при мен работят 65 годишни баби всеки ден мислят за крадене ими казвак как е било хубаво през кумунизма да крадеш и така ,изчезвате ние малко по малко ще превземем тези земи са наши

    Коментиран от #77

  • 71 гост

    2 15 Отговор

    До коментар #58 от "СаламАлеко":

    българите немогат да си намерят жени и се женят за циганки и туркини щото вашите шърфънтии нд стават за нищо освен ескорт на платежоспособни господа

    Коментиран от #72

  • 72 Салам Алеко

    4 1 Отговор

    До коментар #71 от "гост":

    Оооо брачед! Реално погледнато имат право думите ти! Ама скоро четох и за близнаци в Турция! Навсякъде си има сърбежи булки! На кой какъвто му е късмета!
  • 73 0123

    20 2 Отговор
    1 В итервю през 1985 турския консул в Бургаз на въпроса (Колко турци има в Бг? Отговора е : 4-ма Аз , жена ми и двете ми деца.) Справка в архивите на БНТ и БНР.2 В Северна Б-я етнически турци няма.Когато през 1877 руснаците идват на ДУНАВ всички етнически мюсюлмани напускат Б-я поради страха,че руснаците ще ги избият.Така остава голяма обезлюдена територия, която след края на войната е заета от други хора.Когато новата власт ги пита след това какви сте Вие всички казват ,че са наследници на избягалите турци.Казват така за да не изгубят имотите.Така се появяват новите Турци. 3 По отношение на детето Тюркян.Лъжа е ,че е убито от властите . То е смачкано от бягащата тълпа .Жалко за което.Щях да уважавам паметта за нея,ако по същия начин турците почитаха жертвите от вагона за майки с деца от атентата на гара Буново.

    Коментиран от #166

  • 74 Айхман

    6 4 Отговор
    Червен сняг ще има пак...

    Коментиран от #76

  • 75 Осман паша

    4 16 Отговор
    Имало ни е ,има ни ,и пак ще ви имаме трайте си

    Коментиран от #79

  • 76 ооо

    0 4 Отговор

    До коментар #74 от "Айхман":

    Ахмак!Явно така си искал да се напишеш!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Кико

    13 1 Отговор

    До коментар #34 от "ооо":

    Случая е много прост. Провокатор ( вербуван от ???) от местните турци насочва протестиращите не към общината, а към месното поделение. Протестиращит се държат агресивно, правейки опит да нахлуят зад бариерата. Въпреки предупреждението, че действията им са незаконни, част от протестиращите продължават да се държат предизвикателно и да подклаждат огъня. Тогава отделение войници започва да стреля във въздуха с халостни патрони. Ербапите провокатори хукват да бягат, настава суматоха в която едно невинно дете е смачкано от бягащите.

    Коментиран от #83

  • 79 Ще ми имаш балъците!

    8 1 Отговор

    До коментар #75 от "Осман паша":

    Какъв калдаръм-секиш ще ти прая на задния двор! Само трай си!
  • 80 До 73

    11 1 Отговор
    Точно така е. Резултата от т.нар." възродителен процес" е, че шепа тарикати, българи с родни турски имена, си направиха партия и сега вместо да пасат кравите, си имат резиденции в Бояна и по морето, колят и бесят в държавата. Дори в самата Турция, тези "турци" не ги обичат.
  • 81 Помним и знаем!!!

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Строили сте вярно, но и крадяхте и нанасяхте вреди в огромни размери! В един момент презадоволени се самозабравихте!!!
  • 82 Ян Бибиян

    12 0 Отговор
    Няма държава, в която има държавност да остави някакви радикални групировки, подпомагани от чужди служби да безчинстват. Имаше държава, сега сме заобиколени от посредственост, а за това са виновни сегашните ни политици и западните им господари. Питали бай Тошо, кое е най-важното, а той "Баланс на интересите", ето това го нямаме!
  • 83 ооо

    5 5 Отговор

    До коментар #78 от "Кико":

    Дори и сам не си вярваш на скалъпената историйка.Жалко е когато се спекулира със смъртта на беззащитни,така е ЖАЛЪК СИ,аз също твърдя,че историята Буново е направена от ДС,за да се оправдаят интересите на едни хора,но е грешно от моя страна,защото всички загинали са били обикновени граждани и деца.Както се вижда "електората"винаги е използван

    Коментиран от #114

  • 84 Манчо Панчев Ганчев

    0 3 Отговор

    До коментар #37 от "Салам Алеко":

    И ти имаш правописни грешки.
  • 85 Българин

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "гощо":

    Ако Живков беше се кандидатирал днес щеше да спечели изборите
  • 86 Голем рязан шмуй

    3 11 Отговор
    Омразата ви е гнусна и ме отвращава, но живота има своята неумолимо логика и справедливост. Не е никак случайно, че България е най бедната и пропаднала държава в ЕС. И преди да са ви виновни турци, помаци и външни сили, то знайте, че сте жертва, преди всичко, и най първо, на собствената си простотия, омраза и байганьовщина.

    Коментиран от #92, #94

  • 87 сноу

    8 2 Отговор
    Това гаджалите , амуджите и изобщо мьослемлъка ,сякаш е изкарал съкратен курс по актьорско майсторство, ама в някое треторазрядно холивудско студио.Такива чоглави муцуни правят ,така усукват джуки че ти идва да грабнеш едно дърво та ха отпред ,ха отзад ,та да им видиш истинските маймуджулуци.Същия цирк играха и в Босна ,Косово и навсякъде дето не им се тропа по гайдата.
  • 88 Знаещ

    9 2 Отговор
    Как може, ако си Българин да се казваш мюмюн? Българите са Иван, Димитър, Николай и т.н. Мюмюн и Хасан са турски отрепки, които е нормално да живеят в родината им, където се чувстват добре със собствената им религия, а не в християнска България, чиято религия те не спазват и не уважават.

    Коментиран от #90, #99

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Знаещ

    13 1 Отговор

    До коментар #90 от "незнаещ":

    Никога преди поробването на България не е имало мюсюлмани в нашите земи, а в Турция е нормално да има християни, защото Византия си е била християнска. Нормално е коренното население да си е християнско. В Иран преди да ги завладеят нискочелите примати също е нямало мюсюлмани. Прочети малко история. Не боли. Няма нищо хубаво в това да си незнайко. Не знам защо се гордееш с невежеството си?

    Коментиран от #96

  • 94 Знаещ

    9 2 Отговор

    До коментар #86 от "Голем рязан шмуй":

    Че не сме цъфнали е вярно, но е факт, че ти говориш моя език, а не аз твоя. Винаги е добре да говориш езика на по-умните от теб.
  • 95 Генерал

    12 2 Отговор
    Явно на Deutsche Welle им плащат с турски лири да пишат по поръчка. Те, няма да ви кажат какво стана с тракийските българи през 1913, или че в Турция преименуването никога не е било премахвано, а по конституция всеки роден там е турчин. Т. е. същото, за което нас ни хулят и наказват.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Кольо кварталния

    12 0 Отговор
    Нормално съжителство и в пъти по-добро от времето на Баташкото клане например. Или казвате такова нещо е нямало..? И църквата-костница е илюзия,нали?
  • 98 Ъъъъ?!

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Също като жертвите на Възродителния процес-дело на турските служби
  • 99 Български турчин

    7 7 Отговор

    До коментар #88 от "Знаещ":

    Аз наистина се казвам Мюмюн и съм български турчин от варненско. Дедите ми от векове са живели с българите. Да имало е караници и противоречия но е имало и сдобряване и общи мероприятия. И сега половината ни градче е от българи. Живеем заедно, строим заедно. На панаира на града пием заедпо. Не съм сеизселвал а можех. Направихме нова хубава джамия. Защо ще ми сменяш рода и името или ще ме езселваш. Ние българските турци от варненско сме кротък и уважителен народ. Нямаме ли и ние права?

    Коментиран от #118, #130, #137, #138

  • 100 Хахо

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "ооо":

    Тогава всички трябваше да ходят на у-ще.Ама като ги мързи да учат. Служих и с турци който имаха и средно образование .Но бяха малко и не мразиха нас Българите. Но повечето от тях не ни понасяха. И се имаха за големата работо ама не щото им набиваха канчето , учи ,пиши но то неще.
  • 101 Гост

    6 2 Отговор
    Всички ”турци” там (и тук в коментарите) да потърсят за плана Баязид и за онази медицинска сестра, която стерилизира много новородени бебета преди 35-40 години.
  • 102 Ти си скапан инвалид

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Ти го туря в гадната мръсна ислямск@ уста. А вашите зверства и масови кланета в Батак и не само там не са ли отдавна в историята на света бе нэрез орязан? Какво си се разревал за някаква си промяна на имена да не са ви трепали бе гнид0? Ах м@мицата ви гнусна как не съм аз на власт. Но каквото си търсите ще си го намерите вие радикални исля.ски б0клуци.
  • 103 От извора

    5 5 Отговор
    Безспорно възродителният процес беше тежка груба политическа грешка на комунистите . Въпреки ,че тя беше предварително договорена с република Турция , на високо ниво, стана повод върху страната да се хвърли черно петно. Възродителният процес бе закъснял с около 70 години. Тогава когато всички съседни страни изличиха различните си етноси, само ние най-толерантните оставихме това за далечното бъдеще. Момента беше избран , в най- относителното спокойствие между България - Турция и западният свят , но въпреки обещанията за ненамеса , бяхме атакувани , турците в България бяха подстрекавани отвън към терористични действия. Много от нормалните честни и човечни турци с които съм разговарял , казват с тъга по отминалите времена- Всичко тогава в държавата беше добре , имаше хляб, работа , спокоен и мирен живот , от българите лошо не бяхме видели , ядяхме , пиехме заедно , и си гостувахме по къщите,помагахме си, Само тази идиотия с имената , да не се беше случвала.
  • 104 Преразказ

    10 1 Отговор
    Участник в тези събития , ми е разправял - В един момент един ми дърпа автомата , опитва се да ми го изтръгне от ръцете , той дърпа с двете ръце , аз дърпам на обратно, и така рязко го пускам , той ошашавен полита назад , един тупаник докато се опомни , и си взимам автомата обратно , Крещя мощно - ще стрелям , и пускам откос във въздуха.
  • 105 Знаещ

    7 1 Отговор

    До коментар #96 от "незнаещ":

    Няма шанс да налея дори и малко знание в кухата ти лейка, но ще опитам. Много векове в Персия е нямало и помен от мюсюлманските кухи лейки. “Мюсюлманското завоюване на Персия е военен конфликт от 633-654 година, довел до унищожаването на Сасанидското царство и присъединяването на Иран към Праведния халифат и Ислямския свят. Военните действия започват през 633 година с първия мюсюлмански поход в Месопотамия, която е завладяна след битката при Кадисия през 636 година. Отслабено от вътрешни междуособици,[1] Сасанидското царство е унищожено през 651 година, като местната съпротива продължава още няколко години. Към 654 година Халифатът подчинява цял Иран с изключение на Табаристан.”
  • 106 Аз Варна

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Хасане,ставаш нахален.Не повдигай темата за Батак.На който не му харесва в България,моля,посоката е юг.

    Коментиран от #150

  • 107 МНОГО СИ ПРАВ. ХАН ТИМУР Е БИЛ

    12 2 Отговор

    До коментар #55 от "Турбалан":

    МОНГОЛ МУСЮЛМАНИН НО Е НАРЕЧЕН ОТ ТУРЦИТЕ НАЙ ГОЛЕМИЯ ВРАГ НА ИСЛЯМА ЗАЩОТО ТИМУР Е НЕНАВИЖДАЛ АГРЕСИВНИЯ ИСЛЯМ/ ТУРСКИЯ САУДИТСКИЯ КАТАРСКИЯ/ А ТОГАВА СУЛТАН БАЯЗИД- СВЕТКАВИЦАТА НАЧЕЛО НА ОСМАНЦИТЕ ГО НАПАДА И ЗАВЗЕМА ЧАСТ ОТ ДНЕШНА ГРУЗИЯ И СИРИЯ НАСЕЛЕНА ОТ ХРИСТИЯНИ. БАЯЗИД ГИ ИЗБИВА. ТИМУР КАТО НАУЧАВА СЛЕД ДВА ДЕНА ЗА ТОВА РАЗЯРЕН ЗАПОВЯДВА ДА ЗАЛОВЯТ ЖИВ БАЯЗИД И ДА МУ ГО ДОКОРАТ.МОНГОЛИТЕ НА ТИМУР ЗАВЛАДЯВАТ ЦЯЛА МАЛА АЗИЯ ДО БОСФОРА КЪДЕТО И ЗАЛАВЯТ БАЯЗИТ.ПО ПЪТЯ СИ ПО ЗАПОВЕД НА ХАН ТИМУР СИЧКИ ДЖАМИИ СА ПРЕВЪРНАТИ НА КОНЮШНИ А БАЯЗИД КАТО ПЛЕННИК Е СЛУЖЕЛ КАТО СТОЛЧЕ ЗА ПОЧИВКА НА КОЙТО СЯДАЛ ТИМУР ИЛИ КАТО СТОЛЧЕ ЗА КАЧВАНЕ НА КОНЯ МУ.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Гражданин

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Хасане, на колко си години? Преживял ли си всичко това или си слушал какво ти говорят вашите?
    Имало е планове за разцепване на България и искане на автономия на турското малцинство.
    Възродителният процес не е хубаво нещо, но е породен от обстоятелствата и според мен единстгвеното правилно решени за защита на целостта на държавата
  • 110 АСПАРУХ

    3 9 Отговор
    ще кажа на всички българи подкрепящи този геноцид през 84-85 година.
    КЪДЕТО Е ТЕКЛО ПАК ЩЕ ТЕЧЕ.
  • 111 Никола

    15 1 Отговор

    До коментар #61 от "ооо":

    140 г не са 500 аркадаш ти не приемаш историята!? Ела попитай потомците на тракийските бежанци. 100г от тогава. Прегръщаш идеята за,, дете убиеца,, Васил Кунчев но ти вероятно си изследвал случая. Станало или не Чистата и свята република неговото дело го обезмъртява. Ага такива гадове като теб мърсят името и на Ботев. Тук си отворил очи за пръв път следователно това е твоята родина. Изучи историята ни и ще я за обичаш. Ако си велик турчин честа не би ти позволила да дишаш тук. Ама там не ви вземат на 50 процента за свой. Като си там те тегли на тук еее хем ни мрази те хем стойте тук. Братя Прошек ага са чехи лъвов и орлов мост са тяхно дело. Толкова за обичали България че си сменили имената на Георги и Богдан. Защо комшо по душа според теб. Мога да ти говоря за великите българи който не искаш да научиш. Жал ми е за теб ага. Ти си дърво без корен.

    Коментиран от #122

  • 112 хамсал

    15 1 Отговор
    Мдаааа, а 500 години снега за българина е бил розов! И къде са сега българските имена на българите в Турция, а в Гърция? DW направо ме разчувства!
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Кико

    8 1 Отговор

    До коментар #83 от "ооо":

    Това е истината, която посочих, друга няма. Няма други загинали, няма и чешми на други имена. Не е стреляно на месо. Рано или късно истината ще пробие такава каквато е!
  • 115 Реалист

    2 8 Отговор
    500 години ако е имало робство ,защо са останали бг имената и нямало гонени от страната си?Как така само за 5 години се променят имена и вяра,а за 500 не са могли или не са направили това!??

    Коментиран от #116, #129

  • 116 Кръст

    11 2 Отговор

    До коментар #115 от "Реалист":

    Имало е то, имало е. Помаците затова са такива, идва от Помъ̀чени. Балканският полуостров затова е толкова разделен и изостанал от Европа, заради вас, турците! Всичко ще си върнем някой ден - и Одрин, и Цариград, всичко! Тогава ще млъкнат ходжите по минаретата. Затова умряха Ботев и Дякона. Честита Коледа! Бог е роден! Амин!
  • 117 айтозлия

    5 0 Отговор
    поръчкова статия от ДПС -скоро ще има избори.само вижте колко коментари има.ааа още нещо нито турци нито българи -всички в БГ Български граждани.
  • 118 Гражданин

    13 0 Отговор

    До коментар #99 от "Български турчин":

    Мюмюн, щом се наричаш първо българин,а след това турчин ще имаш уважението на българите.
    Името за мен не е важно. Важно е да милееш за родината си и да искаш тя да е твоята родина.
    Ама ако твърдиш, че си турчин и искаш тук да е турско-нямаш работа по тази земя.

    Коментиран от #120

  • 119 Реалист

    1 5 Отговор
    Конституцията на страната ни е прекалено ясна-Всички за равни пред закона като всички са бг граждани като има различни етноси в страната ни и това според мен е богатство.По-никакъв начин няма как да се толерират действията от 1984 до 1990,защото са фашистки и прекалено ясно виждаме в нашата страна какви последствия имаше.Този ,който не гледа историята ,подлежи да го преживее..А и тепърва предстои хомонашествието и ромското насилие като това са слабостите на страната ни и за вбъдеще,това ще са проблемите,а не кой на какво вярва...
  • 120 Реалист

    0 5 Отговор

    До коментар #118 от "Гражданин":

    Аз също съм от турски произход,но не разделят нито един в нашата страна и за мен няма никакъв проблем в конституцията ни,но не може да се толерират фашисти,които са с крайни мисли и неща които светът се бори все още-расизъм.Както виждаме докато има едни ще има и другии така ние ще останем между тях.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 ооо

    1 4 Отговор

    До коментар #111 от "Никола":

    НИКОЙла,аз обичам България,за това всичко,което имам е тук,мога да бъда на всякъде где искам!Аз избрах да съм тук,но не и децата ми,те са далеч,защото не искам да имат участа на мен и моите близки!Аз корени съм пуснал тук.

    Коментиран от #128

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Крали Марко

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Дрън дрън дрън! МНОГО ПРЕУВЕЛИЧЕНИЯ БЕ РЕЗЯНИ ЛЪЖЦИ. АБСОЛЮТНО НЕСРАВНИМИ СА ХОЛОКОСТА Вартоломеевата нощ и голямата екскурзия на мюмюновците. Много си зле по световна история! По това време служех в Момчилград кашик/пехота/ и виждах нещата как бяха. МНОГО ИЗОПАЧАВАТЕ И ЛЪЪЪЖЕТЕ! Или Другарят Живков трябваше да действа като Пол Пот?, или етническите чистки на Милошевич?, Стреснер ?, Пиночет? и други. ВСИЧКИТЕ ВИ "жертви" сами си го изпросиха или бяха терористи ! НЕ промиване съзнанието на децата ни! Мръсни еврогейски шорошки предатели ! Да не хатами пак АК 7.62
  • 125 стоян георгиев

    2 10 Отговор
    искам да се извиня специално на хасан и компанията турци пишещи тук!съжалявам за направеното от комунистите и искренно ви моля за прошка!!!!тва не трябваше да се случва.беше варварско и нечовешко.не трябва никога да се повтаря.и помислете добре ,когато защитавате диктатори ,щото те са именно тези които причиняват тези неща.не искаите това да се повтаря за други щото пак ще ви застигне.а за сънародниците ни дето много се радват на деянието на бкп,другари преди с турците партията така постъпи и с българите .тя няма скруполи към народ и родина .радоста ви от чуждото нещастие другари води до лоша карма и реално застига всеки пожелал страдания на другите.

    Коментиран от #133, #134

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 щщщщщ

    4 0 Отговор
    Една малка профилактика се случи тогава.Подстрекателите бяха изгонени незабавно към Турция.Лошото е че някои други много си повярваха и хукнаха и те натам.Но бяха посрещнати като кучета и измет.Много бързо се върнаха и осъзнаха че единствено във България някои може да им търпи циганиите....
  • 128 Никола

    6 0 Отговор

    До коментар #122 от "ооо":

    Твоята участ и на деца та ти е еднаква ага. Не сте в родината си, нямате такава. Името ми е Никола а твоето? Мюмюн, Ерхан, Ержан, Осман някак не ми е родно. Ти си Никой и тук и там и......
  • 129 Никола

    2 1 Отговор

    До коментар #115 от "Реалист":

    Чети история, не са потурчени заради данаците и стоте кожи драсни от българите. Някой са давали сами децата си за еничари за по добър статус и облекчения като слуги на султана. Циганите в Пазарджик са правоверните защо според теб? Та отговора е ръцете си даеам Яна не давам на турска Вера.
  • 130 Торбалан

    4 0 Отговор

    До коментар #99 от "Български турчин":

    Евалла ти и ние имаме приятели мюсулмани живеем работим ..и други неша правим но аджеба ти какъв си????Турци сте едва от 1924 АЗ ПОЗНАВАМ МНОГО БЪЛГАРСКИ МЮСУЛМАНИ НО ТЕ ОТКРИТО СИ КАЗВАТ ЧЕ НЕ СА ТУРЦИ А ТАТАРИ КАЗЪЛБАШИ ЮРУЦИ ЛАЗИ ПОМАЦИ.НИКОЙ НЕ ВИ ЗАБРАНЯВА ДА СЕ НАРИЧАТЕ АМА КАКТО СИ ИСКАТЕ /така наречения възродителен процес си беше ИЗМИСЛЕН И ПРОВЕДЕН ОТ ТАКА НАРЕЧЕНАТА ТУРСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ В БЪЛГАРИЯ С ЦЕЛ ЗА ПО ДОБРО НАГАЖДАНЕ В СОЦ СИСТЕМАТА. НИМА НЯМАШЕ КМЕТОВЕ ПАРТИЙНИ СЕКРЕТА ЗАМЕСНИК ПАРТИНИ СЕКРЕТАРИ ДИРЕКТОРИ УЧИТЕЛИ ДОКТОРИ МИЛИЦИОНЕРИ ДАЖЕ ПЗНАВАМ ПОЛКОВНИК ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ТУРЧИН ,ПО ВРЕМЕ НА КОМУНИЗМА КАКВОТО БЕШЕ ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ 80те решиха да го направят и на мюсулманите НА БЪЛГАРИТЕ ИМ БЕ ЗАБРАНЕНО ОТ КРАЯ НА 40 те ДА ХОДЯТ НА ЦЪРКВА ДА КРЪЩАВАТ ДЕЦАТА СИ ДА ПРАВЯТ ПОМЕНИ /МЕВЛИД по ваше му/ ДОКАТО ВИЕ СИ ИМАХТЕ МЕНДРЕСЕТА ГАЗЕТА НА ТУРСКИ ЧИТАЛИШТА ТЕАТРИ даже КОГАТО АТАТЮРК ЗАБРАНЯВА АРАБИЦАТА В ТУРЦИЯ В ЦАРСКА БЪЛГАРИЯ В ШУМЕНСКИЯ ИНСТИТУТ ОТКРИВАТ КАТЕДРА В КОЯТО СЕ ИЗУЧАВА АРАБО ОСМАНСКИ /който си е чист АРАБСКИ/ ЗАТОВА ДНЕС В СЪВРЕМЕННА ТУРЦИЯ СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПРЕВЕЖДАТ ДОКУМЕНТИ ПИСАНИ ОТ СУЛТАНИ И ТО ПРЕВОДА ДОСТА ГИ ОЗОРВА.ДОРИ И ПРЕЗ КОМУНИЗМА ВСИЧКИ ПРЕВИЛЕГИИ ЗА МЮСУЛМАНИТЕ СИ ОСТАНАХА ДАЖЕ И С ПРЕДИМСТВО ВИ ВКАРВАХА ВЪВ ВУЗОВЕТЕ.Когато комшията ми казълбаш през 1991 замина за Турция ключа за къщата си го даде на мен /ТАКА НАПРАВИХА МНОГО МЮСУЛМАНИ/ НЕ МУ ИЗЧЕЗНА ЕДНА ВИЛИЦА ЕДИН ПИРОН ЕДНО ГАБЪРЧЕ, а сега къщи

    Коментиран от #132

  • 131 туби

    5 0 Отговор
    трудно е било и на пострадалите при атентатите. защо да забравяме и Буново, Златни пясъци и гарата в Пловдив. та нима там нямаше пролята кръв - някой да се извини, или целта оправдава средствата. защо тогава съдим милицията и армията от онези години. нека не забравяме, че Родината майка затвори границата, не България. запита ли се някой как са преименувани българите в Турция.
  • 132 Български турчин

    2 2 Отговор

    До коментар #130 от "Торбалан":

    Ашколсун. Имало и свестни българи с които да живеем и работим заедно. Ние така се знае кото турци от българия. Говорим турски език. Ходжата чете на турски. Като ходим в Турция не се чувстваме комфортно и там ни казват вие, българските турци сте живели от стотици години и имате право да живеете в България. Прав си, че в нашата родина има различни народи помаци, власи, арменци, руснаци, македонци, казълбаши, турци, цигани. Само циганите се делят на пет племена. Пожелавам празничпо настроение и весело посрещане. Те злобарите свършане нямат.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Възмутен

    5 0 Отговор
    Докога Факти ще публикуват антибългарските бълвочи на Дойче Веле ?!
  • 136 джук бозаджан

    4 0 Отговор
    дойчовелевци и александърандреевци няма ли какво друго да пишат ами това точно намериха ...
  • 137 Торбалан

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "Български турчин":

    PP а сега къщите ви братятя ви сигани ги обират докато спите .ТАКА ЧЕ ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС СЕ ОГЛЕДАЙТЕ ОКОЛО ВАС СИ И ТАМ ТЪРСИ ВИНОВНИ.Господин ВЛАДИМИР ЗИДАРОВ КАТО УЧИТЕЛ В МОМЧИЛГРАД ХОДИ С МИЛИЦИОНЕРИТЕ И ГЛОБЯВА УЧЕНИЦИ ЗА ГОВОРЕНЕ НА ТУРСКИ ПРЕЗ 80 те и после дели паричките и в кебапчиницата с биричка ми не е само той огледаи се в достовете дпсетата и виж аджеба кой какъв е бил преди 90та аджаба.АКО В БЪЛГАРИЯ СЕ ОТНАСЯХА С МЮСУЛМАНИТЕ ТАКА КАКТО В ТУРЦИЯ С ХРИСТИЯНИТЕ ДНЕС НЯМАШЕ ДА СЕ ПЛЮЕМ ПО ФОРУМИТЕ . ОТ НЯКОЛКО МИЛИОНА ХРИСТИАНИ В ТУРЦИЯ ПРЕДИ 1964 днес десетина хиляди МИ САМО В ИСТАНБУЛ ПОЛОВИНАТА ИМОТИ И КВАРТАЛИ къштите и днес си седат макар че малко сигани са се самонастанили де КЪДЕ СА ТЕЗИ ХОРА ?? ОТГОВОРА Е ТИХАТА ТРАГЕДИЯ НА ГЪРЦИТЕ/РАЗБИРАЙ НА ХРИСТИАНИТЕ /КРАЙ БОСФОРА така че чукни в чичко ГУГЪЛ тихата трагедия край босфора и ЧЕТИ.
  • 138 Торбалан

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "Български турчин":

    PP а сега къщите ви братятя ви сигани ги обират докато спите .ТАКА ЧЕ ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС СЕ ОГЛЕДАЙТЕ ОКОЛО ВАС СИ И ТАМ ТЪРСИ ВИНОВНИ.Господин ВЛАДИМИР ЗИДАРОВ КАТО УЧИТЕЛ В МОМЧИЛГРАД ХОДИ С МИЛИЦИОНЕРИТЕ И ГЛОБЯВА УЧЕНИЦИ ЗА ГОВОРЕНЕ НА ТУРСКИ ПРЕЗ 80 те и после дели паричките и в кебапчиницата с биричка ми не е само той огледаи се в достовете дпсетата и виж аджеба кой какъв е бил преди 90та аджаба.АКО В БЪЛГАРИЯ СЕ ОТНАСЯХА С МЮСУЛМАНИТЕ ТАКА КАКТО В ТУРЦИЯ С ХРИСТИЯНИТЕ ДНЕС НЯМАШЕ ДА СЕ ПЛЮЕМ ПО ФОРУМИТЕ . ОТ НЯКОЛКО МИЛИОНА ХРИСТИАНИ В ТУРЦИЯ ПРЕДИ 1964 днес десетина хиляди МИ САМО В ИСТАНБУЛ ПОЛОВИНАТА ИМОТИ И КВАРТАЛИ къштите и днес си седат макар че малко сигани са се самонастанили де КЪДЕ СА ТЕЗИ ХОРА ?? ОТГОВОРА Е ТИХАТА ТРАГЕДИЯ НА ГЪРЦИТЕ/РАЗБИРАЙ НА ХРИСТИАНИТЕ /КРАЙ БОСФОРА така че чукни в чичко ГУГЪЛ тихата трагедия край босфора и ЧЕТИ.
  • 139 s7un7101

    4 0 Отговор
    Хубави времена са били, сегашните политици са долни к*рви
  • 140 Балъци ! А причините кой създаде ?

    1 0 Отговор
    Имаха и ПРАВА ! Имаха и СВОБОДИ ! Имаха си и ИМЕНА и ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ ! Имаха МЕДИЦИНА, ОБРАЗОВАНИЕ, РАБОТА , ПЕНСИОННО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ. Имаха всичко ОБИЧАЙ, , ТРАДИЦИИ И ИМЕНА ! ДА ама НЕ ! ЗАПАДА хубаво у нас да е не ще ! И разръчкаха етнически дразги - ГЛАСНОСТ, ПЕРЕСТРОЙКА, СВОБОДИ, ДЕМОКРАЦИЯ И другото го знаят всички. - ВУНЯ ! Кой го е ЕНЯ ДНЕС ЗА ДРЕБНИЯТ НАИВЕН ЧОВЕК бил той християнин или мюсюлманин ? Разбиха ни живота на всички. По добре ли са днес мюсулманите по света ? С нас си играят хора които са далеч от нас. А ние кълве лъжите им , като ШАРАНИ !
  • 141 ДОЙЧО бъркаше г/вната

    2 0 Отговор
    Нека сега ДОЙЧО да покаже как трябва да се отнасят всички по света с мюсюлманите. МЮСУЛМАНИТЕ В ГЕРМАНИЯ ЩЕ ИМ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ !
  • 142 s7un7101

    3 1 Отговор
    Божие наказание е човек да се роди мюсюлманин
  • 143 КРЪВТА бе нужна на ЗАПАД

    3 0 Отговор
    А не на БЪЛГАРИЯ ! ЗАПАДА скъпо ще плати за тези кървави демокрации. С тази днешна демокрация ЗАПАДА ОКЪРВАВИ ПОВЕЧЕ МЮСУЛМАНИ от колкото жертви имаше през ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. ДОЙЧЕ, ДОЙЧЕ - ще си изядеш м/йената , пак ръчкаш в г/вната.
  • 144 ЗАПАДА СЕ пука по шевовете и за да

    2 0 Отговор
    Оцелее, подпалиха нашата ЧЕРГА. Това не им помага а само удължава АГОНИЯТА МУ ! ЗАПАДА е загнива, Карл Маркс го е написал в " Капиталът ". И НЯМАТ СМЕЛОСТТА ДА ГО ПРИЗНАЯТ ! НО ! Змията е най - опасна в агонията си ! ДЕМОКРАЦИЯТА любима донесе вместо щастие - мизерия, страх и очакване за световна война !
  • 145 Ст.

    3 0 Отговор
    Стига вече ни занимавайте с тези цигани като се мислят за турци да заминават за Турция.
  • 146 Гад

    2 0 Отговор
    Добре бе, толкова ли няма за какво хубаво да пишете по Коледа и Нова година ами ровите в стари рани? Каква е целта на това се питам??? Кой има интерес от това озлобяване??? И всички вие кълвете като шарани на чужди интереси!!!
  • 147 SAAB

    3 0 Отговор
    Deutsche Welle............Четете и учете корана ! :)
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Барутанлията

    0 4 Отговор

    До коментар #106 от "Аз Варна":

    На тез, дето сте най корназ да гоните и сменяте имена ще кажа Скро иде времето турчина пак да напои коня си на Дунава и тогаз? Ночно тези ще сложите първи фесовете.
  • 151 ДОЙЧЕ е к/рва от време !

    2 0 Отговор
    Фердинанд ни нахули 1914 - 1919 да се бием за Дойче през Първата световна. Резултат - 100,000 убити, 100,000 пленени и удавени в кръв завърналите се у дома разбунтувалите се войници - Владая, Кюстендил . Фердинанд БЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ !
  • 152 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #133 от "Българче":

    другарю дето си се писал българче ама си антибългарче, преди да подкарат турците комунистите искаха да няма българия.два пъти при това.веднъж георги димитров искаше българия да се разпадне и да се прикачи към югославия и втори път живков искаше да изчезнем в ссср.съответно се взимаха и мерки за недоволните в тази посока българи.същото като с турското прекръстване!!!милиционери,белене и трепане!!!към 1984 година българските турци бяха обработени и бяхя станали аболютно лоялни към комунизма.не по-различни от българите.с акта на асимилация обаче мнозина от тях се радикализираха и само огромната мъдрост на тяхната общност ни спаси от ситуацията която се случи в бивша югославия.та ти българче като видиш турчин може да му благодариш ,щото ако нашите мюсулмани се бяха радикализирали като тия в босна и до ден днешен щеше да се трепеме.та както писах акта на възродителния процес беше срамно и грозно дело,напълно в унисон с комунистите и тяхната природа,но днес някои техни фенове се опитват да го изкарат едва ли не патриотичен акт.затова и пишат с никове българин,патриот,левски,ботев...,а всъщност тва са хора мразещи не само турците у нас ,а и българия!
  • 153 ДОЙЧЕ е к/рва от време !

    2 1 Отговор
    Дойче след войната бързо се възстановява а на СЪЮЗНИКА България си във войната и Х не дава! ФЕРДИНАНД прати сина си БОРКАТА III . Той отново след 20сет години, 1939 на война ни нацепи пак на ДОЙЧО да поддържаме войската. ДОЙЧО след войната пак бързо се управи а за СЪЮЗНИКА СИ БЪЛГАРИЯ ПАК ЗАБРАВИ.
  • 154 ДОЙЧЕ е к/рва от време !

    3 1 Отговор
    От Дойче, загубихме след Освобождението 1878 - разделиха ни на две. От Дойче ядохме "мазната опашка " 1919 г. губейки човешки загуби, територии 12, 000 кв. км. на Запад, Македония, Добруджа и 100км. ивица излаз на БЯЛО МОРЕ . От Дойче получихме СЕПАРАЦИИ да платим 300 миликона златни франка, храни, въглища и едър рогат ДОБИТЪК за 30 годишен период.
  • 155 ДОЙЧЕ е к/рва от време !

    3 1 Отговор
    И днес в ЕС , ДОЙЧЕ не построи нито един завод у нас. ЗАБРАВА НИ ВЕДНАГА , когато зо помощ и пари опира. А ние като замаяни чакаме някой за нас да замилее и заплаче ! КРЪВТА В БЪЛГАРИЯ БЕ НУЖНА ЗА ДА НИ РАЗКЪСАТ. ЗАМИСЛЕН , ПОДГОТВЯН И РЪКОВОДЕН ПРОЦЕС ОТ ЗАПАДА. Перестройка, гласност права, демокрация,СВОБОДИ ! БОШ ЛАФ ! Погледни в СИРИЯ и помисли кой мъти водата.
  • 156 ДОЙЧЕ е к/рва от време !

    2 1 Отговор
    И САЩ днес са избили повече МЮСУЛМАНИ от колкото жертви имаше през Втората световна война!
  • 157 ДОЙЧЕ е к/рва от време !

    2 1 Отговор
    Е КЪРВАВА ДЪРЖАВА, и съдбата която заслужава НАБЛИЖАВА ! Мургавите момчета ще и отворят очите и ще платят за "добрините " с лихвите !
  • 158 Нашите мюсулмани, нямаха

    1 1 Отговор
    НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ, докато Запада не се намеси да ни размъти главите.
  • 159 Ние сме наивни и глупави и днес

    1 1 Отговор
    И днес не сме проумели че ни БУДАЛКАТ , както и когато пожелаят.
  • 160 Ние можем да живеем заедно

    1 1 Отговор
    МИРНО, ТИХО И СПОКОЙНО С ПОЧИТ И УВАЖЕНИЕ ВЗАИМНО.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 ДОЙЧЕ е к/рва от време !

    2 0 Отговор
    Нима ще се изтрепем взаимно като ГЛАДИАТОРИ от ЕС , в интерес на ДОЙЧЕ ? Всички световни войни идват от ДОЙЧЕ ! Знаем ли историята или сме ЮРДЕЦИ ?
  • 163 Ненормално нормален Язовец

    0 1 Отговор
    20. Да 20 години по - рано да бяха тези събития се случили, днес щяхме да имаме едно по - добра и чиста България. Много е лоша комбинацията от Бай Ганьо и Настрадин Ходжа. По- добре само Бай Ганьо.
  • 164 Варненец

    0 0 Отговор
    Браво на Стоян Георгиев, това е гласът на честта. Другия на кръвта е донесъл много смърт и разруха. Този Дойче е пълен антипод на човешкия разум. Запада е виновен според него. Ако го чуят Януш Хуниади, Владислав Ягело, какво ли ще си помислят. А какви са по националност Виктор Юго, Юджийн Скайлер, Луиджи Позитано, Леандър Леге. Темата е много голяма.
  • 165 Абрее

    0 0 Отговор
    Ето това искат от сайта да се намразите мисля че ще бъде премахнат тази моя.публикация.Факти защо не ми ядете лайното
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Валери

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Асане пиле шарено плиткоумно, единственото лошо нещо на възродителния процес е, че не завърши напълно и до край с транспортиране на всички широки гащи зад граница. И забележи ТРАНСПОРТИРАНЕ, а не избиване каквото практикуват всички ислямисти откакто съществуват и несъмнено пак ще приложат това тук! За съжаление, който не си познава историята ще я изпита отново на гърба си, това важи за българите.
  • 168 Комуниста

    0 0 Отговор
    Стар комунист съм гордея се с възродителния процес малко ви беше пак ще се случи но този път и циганите но няма да се казва възродителен процес а геноциден процес
  • 169 Комуниста

    0 0 Отговор
    Стар комунист съм гордея се с възродителния процес малко ви беше пак ще се случи но този път и циганите но няма да се казва възродителен процес а геноциден процес