Last news in Fakti

1 Януари, 2019 10:00 5 157 30

Идиотизмът на политическия ни „елит“

  • слово-
  • нова година-
  • людмил георгиев

Новогодишното слово на проф. Людмил Георгиев

Идиотизмът на политическия ни „елит“ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Покрай множеството обобщения, анализи и високопарни речи в навечерието на Новата година беше пропусната дискусията около най-важния въпрос: как е възможен и защо се възпроизвежда съвременният идиотизъм на българските политически "елити"?

Идиотизъм, който доведе, особено през последните десетина години, до най-ужасяващата за цялата ни история демографска катастрофа! Катастрофа, която в последната си книга "Критическата психология на българската история" (Университетско издателство "Св. Климент Охридски", 2018) дефинирах като Седмото

българско ритуално самоубийство!...

Помните, че Албер Камю започва "Митът за Сизиф" с поставянето на основния, според него, въпрос на философията, а бих казал и на всяко човешко мислене - въпросът за смисъла на живота: "Струва ли си да се живее, след като знаем, че ще умрем - това е въпросът! Другото - дали Вселената има три измерения, дали Духът има девет категории, идва после; то е само забава, най-напред трябва да се отговори"!...

Въпросът за смисъла на живота обаче, не се отнася само до индивидуалната екзистенция, но и до съществуването на нацията, народа, общността, държавата! По отношение на колективното ниво този въпрос трябва непрекъснато да се обговаря както от интелектуалните, така и от политическите елити, но аз не виждам това да се случва в България! Не виждам и не чувам някой да започне дори да разсъждава за смисъла на съществуването на българския народ, на неговата държава, а без осмисляне на смисъла не може да има национални цели, не може да има национални интереси, следователно не може да има национално бъдеще! Без дискусия за смисъла, без неговото осмисляне и формулиране, може да има само

възпроизвеждащ се елитарен идиотизъм, какъвто забелязваме сред

българската политическа класа!...

Очевидно е, поне за мен, че възпроизводството на идиотизма на българските политически "елити" е възможно най-вече в съвременните условия на възпроизводство на идиотизма на европейските политически "елити"! Тези "елити" създадоха днешното европейско време - времето на СИМУЛАКРУМИТЕ, на Копията без Оригинали, както твърдеше Бордияр!

Симулакрумите на подменената реалност, които обгръщат и задушават с пипалата си жестоката действителност! Действителност, която "леви" и "десни" пропагандатори се опитват да обясняват от своята си гледна точка, но те и там си остават - при опитите! Защото опитите за идеологическо обяснение на действителността, независимо от техните окраски, пропускат най-важното - пропускат поставянето и обговарянето на въпроса за смисъла! И точно тук изплува със стряскаща яснота днешната европейска политическа реалност на Симулакрумите - може ли бездетни лидери като Юнкер, Меркел, Макрон, Тереза Мей и т.н. да формулират смисъл за своите народи и държави, за Европа като цяло,

след като не са могли да осмислят своето индивидуално човешко съществуване, полагането на своята лична екзистенция в бъдеще, възможно само чрез собствените си деца и поколения?!... Вместо това и в личния, и в политическия живот се възпроизвеждат Копията без Оригинали - днешното европейско безвремие, в което българският политически идиотизъм безметежно пребивава, тъй като нашата

политическа върхушка има безусловната подкрепа на Симулакрумите!

Шизофренна ситуация, би казал някой, и няма да сгреши! Иван Хаджийски казваше навремето: "Няма един съвременен български политик, който е оправил своите си работи, но пък се е заел да оправя държавата"! Тези думи звучат твърде съвременно, тъй като и днес държавата се използва от политическата класа като най-сигурният инструмент за индивидуалното и семейно-родовото оцеляване и

просперитет! И днес българската държава е джиросана като отговорност на външни фактори - Вашингтон, Брюксел и НАТО, но за българските политици най-важно е тяхното покровителство за всички безобразия, извършвани в страната!... Е, как в такава възпроизвеждаща се историческа ситуация може да се постави и да се осмисля въпроса за българския смисъл?!... Не може, нали?...

Това е положението, уважаеми дами и господа, драги ми другарки и другари!

П.П. Наред с традиционните пожелания за здраве и берекет, бих искал през Новата 2019 г. най-после да започнем да мислим и говорим за смисъла, за българския смисъл! Иначе моята формула е известна, но ще продължа да я споделям догодина, за да не ви досаждам!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отгчен

    21 28 Отговор
    Идиотът от политическия ""елит"", вика: "Дръжте идиотите от политическия елит!"

    Коментиран от #3

  • 2 аналог

    47 2 Отговор
    Това е световен процес (само като видиш Тръмп, Хилъри, Меркел, наследничката й...), който обхваща не само политическия, а цялостния т.нар. "елит". В България, мисля, че Пеевски е подходящо лице на този "елит". Същото е и в "културата", "науката"... навсякъде.
    Гениалният филм "Двойникът" пресътвори на екрана това явление в дълбочина - отровните двойници, които изместват истинските хора и специалисти във всяка сфера.
  • 3 отегчен

    24 24 Отговор

    До коментар #1 от "отгчен":

    Да информирам бъдещите писачи на минуси, че тоя поборник срещу идиотизма в политиката е бивш член на централния съвет на ДПС.

    Коментиран от #6

  • 4 Енас Влахус

    12 23 Отговор
    Корумпиран,алчен ДеПеСар (позорно изгонен от там заради което)....дава акъл ! Докъде стигнахме ?
  • 5 име

    9 16 Отговор
    и този депесар мисли , че като говори напудрено е много умен и казва нещо ценно. същински доганист! и антибългарист.
  • 6 минусчия

    11 13 Отговор

    До коментар #3 от "отегчен":

    Не си прав - тоя не е "идиот", дето не знае какво прави. Тоя е гад, долна и мръсна, кукловод на идиотите в политиката.
  • 7 Еразъм

    21 4 Отговор
    Този професор забравя една съвсем проста истина, че всичките, които ги изброява - Макрон, Меркел, Мей, включително и тук, в България са ИЗБИРАНИ! Така че, каквито са избирателите, такъв е и елитът.

    Коментиран от #9

  • 8 Кузмов

    13 1 Отговор
    Новата винетка е дискриминационна спрямо всички граждани които са на смени и облагодетеста работищите на пет дневна работна седмица . Измислина е за по горният слой от обществото . Такава демокрация ни докараха лицимерите които ни управляват в ”служба” на Народа . Честита Нова Година !

    Коментиран от #13

  • 9 маразъм

    23 3 Отговор

    До коментар #7 от "Еразъм":

    А, ти още не си научил една проста истина, че то поначало, т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните. Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец. Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци. Това се има предвид под "меритокрация". А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ. Нужен е образователен ценз. Възрастов ценз. Социален ценз. Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

    Коментиран от #16

  • 10 Чукча

    9 9 Отговор
    Професорите станаха повече от стугарите при вторите некадърните си личеха, при професорите е по трудно да отличиш плямпалото от умния образования ,честния , защото плямпалото говори това ,което иска да чуе .. управата и масата.Тешко ни.!

    Коментиран от #12

  • 11 DDDDDD

    13 2 Отговор
    Идиотизмът на политическия ни „елит..... заглавието говори само по себе си
  • 12 маразъм

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Чукча":

    Проблемът е, че "масата" "решава".
  • 13 Русофил

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "Кузмов":

    Мнго добре казано. Аз от кога повтарям за дебилитета и олигофрениятана управляващите. През новата 2019 пожелавам спиране на субсидийте от всички грантове на джетндърскоатлантическата сган. Той Тръмп си зне работата.
  • 14 Batushka

    16 0 Отговор
    Смисъла на съществуването на българският народ е ОЦЕЛЯВАНЕТО !1300 години ОЦЕЛЯВАНЕ!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Еразъм

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "маразъм":

    Всъщност с това, което си написал само потвърждаваш казаното от мен! Естествено, че ако гласуват само можещите, знаещите, умните и отговорните резултатите ще бъдат други и следователно пак стигаме до този извод - избраните са такива каквито са избирателите.
  • 17 патриотъ

    7 1 Отговор
    Всичко е вярно.Но,въпреки всичко българският народ ще оцелее във времето и ще продължи да съществува!Все някога ще дойде край на безвремието в което се оказахме и всички предатели ще си получат заслуженото,не се съмнявайте!
  • 18 Гост

    6 4 Отговор
    Не е само да оцелее, бе патриот, 30 години какво сторих те, освен разруха, и явно навън не сте живели мнозина, за да направите сравнение,... Борбите се как да оберете бг народ, сторих те го, с лъжи и измами, предпочитам западните ръководители пред примитивизмите ви....
  • 19 АНАНИ от ЧАКАНЧЕВО

    7 0 Отговор
    ТРУДОЛЮБИВ НАРОД СМЕ, НО НЕ СМЕ НАМЕРИЛИ ПОДХОДЯЩИЯ ОВЧАР ДА НИ ПАСЕ ЗАЩОТО СМЕ СПОСОБНИ НА ..........ПРЕДАТЕЛСТВО....,.

    Коментиран от #20

  • 20 овца

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "АНАНИ от ЧАКАНЧЕВО":

    Проблемът е, че ни "пасат" вълци в овчарски ямурлуци, с овчарски калпаци и геги. А, други вълци ни "пазят", от овчаря.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 567

    5 0 Отговор
    Е ТОВА Е,,,,,,, /първия ми коментар за новата година-ЧНГ на всички БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ/ Е това е,,,,,,, -прочетох мнението -прочетох и коментарите Е Е ееееее-НЕ СТАВАМЕ ЗА НИЩО-БЪЛГАРИ това е моето скромно МНЕНИЕ по *ОБЕЗСМЛЯВАНЕТО НА НАЧИНА НА БЪЛГАРСКОТО МИСЛЕНЕ*,,, ОТ ДНЕС ЗАПОЧВАМ ДА МИСЛЯ ЗА МИСЛЕНЕТО- НО ПО КАКЪВ НАЧИН ДА МИСЛЯ,,,,,,,НЕ МИСЛЯ, А-ЗНАМ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВАМ,,,,,И ТОГАВА ЗА КАКВО ДА МИСЛЯ,,,,,,,,,,,, поне покажете ми в тъмната нощ пътя по който да тръгна,,,,,,,,

    Коментиран от #25, #28

  • 23 име

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "антиджендар":

    каква и коя истина? не знаеш ли ,че е един от идеолозите на дпс? стига с тия изтъркани плочи 30 г. за това сме на това положение.
  • 24 Софиянка

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "овца":

    Ауууууу колко много селяния, овчари, ямурлуци, фъшкий. Замириса на обор.
  • 25 Иво

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "567":

    То пътищата са ясни : 1. Ставаш политик - няма значение от КОИ !Важното е да си в играта 2. Ставаш бандит / мафиот - няма значение с КОИ ! Важното е да си в играта ! 3. Ставаш наркотрафикант - няма значение на КОГО! Важното е да си в играта! 4. Ставаш адвокат, съдия, прокурор - няма значение вината и невинността ! Важното е да си в играта!Всичко друго е за овцете ! СЪВЕТ - първо търси узаконания бандитизъм, като по- неопасен, а после , ако се налага - незаконния ! УСПЕХ !!!
  • 26 Другия с коня

    2 0 Отговор
    Екзистенциализъм и Политика....много интересно,но Албер Камю получава Нобелова награда за Мита за Сизиф....а тук не се разбра дори Поантата ....освен,че всичко се случва в Последните десет години....някои избутаха камъка до върха и сега си нямат камък,който да осмисли Съществуването им....няма и да имат...
  • 27 Тръмп

    2 0 Отговор
    Камю е намерил смисъла в Самоубийството и Катастрофата,та очакваме и тоя дебилен титлоносец да го последва!!!:):):)
  • 28 Съпричастен

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "567":

    Човек, виждаш ми се доста объркан, обърни се към библията там ще намериш пътя....
  • 29 Димов

    2 0 Отговор
    Идиотизмът на политическият елит е следствие на безчестието му и алчността му, подхранвани от външни интереси. Плаща му се с власт, осигуряваща му пари, положение и недосегаемост. Срещу тези неща от него се иска само: Да създава хаос и безредие; Да затруднява всячески работещият човек; Да репресира средната класа (която е главният зточник на БВП за нацията) за да я елиминира до почти нула, а малкото останали от нея да ги досмаже с всевъзможни, абсурдни данъци и ставки; Да толерира безработните и грабливи "граждани", за да засилва безредието, хаосът и недостигът на средства; Да си затваря очите за последното; Да толерира малцинствата до ниво на богопомазани, за да се чувстват като у дома си, докато истинските синове и дъщери на тази страна се чувстват като прокудени.... и наистина биват прокудени; ....и прочие "политически похвати" за изкореняване на населението, на дадена територия. След като тези методи доведат до неминуемото намаляване на коренното население на държавата, то малцинствата вземат нещата в свои ръце и обявяват територията за тяхна. Създали са отдавна "техни" партии, влезли са в управлението, гласуват си "техни" закони и постепенно отменят досегашни, които не им изнасят. Премахват исконни литературни произведения на коренното население от учебната програма, насаждат си свои, повечето пъти поизмислени такива. Използват медиите за разпространение на културните си ценности, които постепенно изместват от страниците родните традиции на коренното
  • 30 Димов

    2 0 Отговор
    , които постепенно изместват от страниците родните традиции на коренното население. Насаждат си техен език - първоначално като "майчин", а после като втори официален, та накрая като единствен официален. А на политическият елит, съдействал за целият този процес, му е обещана висока позиция със стабилно натрупани блага, че и на наследниците му, в замяна на предателството му. До коя фаза е процеса в момента?