Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Януари, 2019 16:00 11 991 39

Превратът на Порошенко се провали

  • украйна-
  • военно положение-
  • петро порошенко

Мнозинството на украинския политически елит обаче застави президента да потвърди още веднъж датата на следващите президентски избори

Превратът на Порошенко се провали - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Провокацията с корабите от 25 ноември еднозначно се провали. Планираната от Порошенко двумесечна военна диктатура, която да го остави на власт достатъчно дълго, за да успее да наложи тотална цензура и държавен контрол над икономиката, да се справи с военни средства с враждебните си олигарси и се спаси от правосъдието или мъстта на другите си вътрешни врагове, не се състоя.

Коментар на Валентин Хаджийски за сайта „Гласове“

Преди месец писах, че изказването на Радев за „връщането на украинските кораби и моряци“ е грешка. Към реакцията на кабинета Борисов III обаче нямах претенции – този кабинет е пътник към сметището на историята, а премиерът му – към местата за лишаване от свобода. Още тогава ясно се видя, че западната подкрепа за провокацията на Порошенко, макар наистина факт, е съвсем вяла и няма да доведе то практически действия.

Западът очевидно разбира, че Порошенко отдавна не е негов актив, а тежък пасив. Слаба е позицията на шоколадовия олигарх, по ирония на съдбата – един от някогашните основатели на смятаната за русофилска партия не регионите, един от министрите на сваления с преврат Янукович – и вътре в страната.

И така, срокът на дискриминационно обявеното от Порошенко военно положение главно в граничещите с Русия и в рускоезичните черноморски области или в общо десет от всичките 28, не бе продължен. На 26 декември той изтече и военното положение бе автоматично прекратено. В тези области не се проведоха местните избори, които в останалите части на Украйна се състояха на 23 декември.

Мнозинството на украинския политически елит обаче застави президента да потвърди още веднъж датата на следващите президентски избори, които той няма и теоретичен шанс да спечели – 31 март 2019 г. според приетото решение на Върховния съвет (Рада) – или в пика на отоплителния сезон, когато се плащат сметките за февруари. Предстоят и парламентарни избори през октомври, в които шансовете на президентската клика ще са още по-малки, а Украйна все пак е парламентарна република.

Провокацията с корабите от 25 ноември еднозначно се провали. Планираната от Порошенко двумесечна военна диктатура, която да го остави на власт достатъчно дълго, за да успее да наложи тотална цензура и държавен контрол над икономиката, да се справи с военни средства с враждебните си олигарси и се спаси от правосъдието или мъстта на другите си вътрешни врагове, не се състоя.

Самите кораби остават вързани на кея в Керч. 24-те арестувани моряци се наслаждават на парно отопление в килиите на следствения изолатор на Бутирка в Москва – за разлика от зъзнещите си свободни съотечественици в Украйна. Както беше очевидно, че ще стане още в края на ноември. Умният човек никога не настоява за неосъществими неща!

Въпреки заканите, мобилизацията на резервисти и военните маневри по границите, Киев не дръзна да осъществи нови провокации било по море към Керч, било по сухоземната граница с Русия на Перекоп, било да настъпи по Мариуполското направление срещу Донецката народна република.

Най-важната причина за кротостта на режима е, както прогнозирах преди месец, липсата на реална подкрепа от Запад за военната авантюра на Порошенко.

Меркел и други представители на ЕС и НАТО се обявиха остро против отлагането на изборите. Западна Европа междувременно затрепери от призрака на жълтите жилетки. САЩ си намериха други грижи в чужбина след стъписващото за мнозина решение на Тръмп за пълно и скоростно изтегляне на американските сили от Сирия и наполовина – от Афганистан и последвалите властови рокади в Пентагона и Белия дом. Демократическата и друга опозиция отново яростно заразмахва лозунга за „руския агент Тръмп“, което не може да не действа демобилизиращо в Киев.

А шестото чувство на Доналд наистина въобще не е в полза на Порошенко – неотдавна той например каза, че САЩ нямало какво толкова да се занимават с Крим, дето всички говорели руски. Не се състоя решаващото телефонно обаждане на Вики Нюланд или на самата Хилари, нямаше го тотално некомпетентният по източноевропейските дела Барак в Белия дом както през февруари. Дълбоко в душата на Тръмп украинската катастрофа е само още едно от „кървавите бедствия“ (bloody disasters) в чужбина, в които Обама преднамерено набута Америка. Като почти всички американци, Доналд смята украинците за вид руснаци и страната им – за „една от руските страни“.

Време е това най-сетне да се разбере и у нас и нашите политици да престанат да правят каквито и да било изявления в полза на киевския режим. Той е обречен и ние трябва да се позиционираме за един съвсем нов свят. А и по начало не биваше да изпадаме до папагалско потаряне на западни клишета, които никога не са били предназначени за самата Украйна, от която никой на Запад никога не се е интересувал нито за миг, а само за притискане на Русия. България никога не бива да играе със Запада против Русия.

Търпят неуспех и останалите панически пропагандни кампании на шоколадовия крал. Скептично е отношението на православните църкви към акцията му за признаване на независима украинска православна църква. Необмислената позиция на фанариотския патриарх по въпроса може да му струва скъпо. Остра реакция в Полша и другаде предизвика и героизацията на укранските националисти военопрестъпници от Втората световна война, изтребили и хиляди поляци и евреи.

Имаше голямо значение и острата реакция на Русия на ноемврийската провокация, и съсредоточаването й на войски до границата с Украйна, и налагането на ефективни нови санкции срещу украински олигарси като Ринат Ахметов, които доскоро се ползваха със статут на свещени крави. Разкритията на руското разузнаване, на службите за сигурност на Донецк и Луганск и на руски и донбаски хакери на плановете на Киев за военни провокации, които изтекоха в медиите, също изглежда изиграха важна роля за предотвратяването им.

Имаха голямо значение и икономическите вреди от военното положение, особено в енергетиката – забавянето на преговорите с европейските партньри за доставката на руски природен газ, както и в доставките за самата Украйна на въглища, ядрено гориво и бензин от Русия. Значителни са вредите и в туризма, където европейски клиенти масово отмениха резервации за пътувания в Украйна, авиокомпании, сред които и „България ер“ отмениха временно полетите си до украински градове. Обявяването на военно положение предизвика паника сред украинските потребители, възникна ажиотаж за продукти като сол, кибрит и жп билети, започна трескаво изкупуване на западна валута.

Провалът на Порошенко да установи военна диктатура в Украйна, както и несбъдването на опасенията от лятото на 2016 г. от задаваща се президентска диктатура на Тръмп, за които навремето писах тук, очертават може би трайна глобална тенденция. Парламентарният строй, съвременните медии, пък и въобще сложността и аморфността на съвременното общество правят прекалено трудна задачата на аспириращите военни или други диктатори. Същите фактори правят неприемливи и теориите на конспирацията.

В самите САЩ хаосът във външната политика, който непрекъснато се задълбочава от началото на хилядолетието, неминуемо ще доведе до скорошно американско оттегляне от Европа, както вече доведе до поне частично оттегляне от Близкия изток. Липсата на какъвто и да е реален ангажимент от страна на Вашингтон към Порошенко в съдбовен за неговото оцеляване момент трябва да говори томове на политици като Борисов и Цветанов, разчитащи на американската протекция за благосъстоянието си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антиджендар

    172 20 Отговор
    Хайде последен валс на киевските фашисти и техните любимци со ро со и д ни те джен да ри

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Оффф

    153 20 Отговор
    Украина е била и ще бъде про-руска. Колкото и да се мъчат краварите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русофил

    124 15 Отговор
    Руският и украинският са братски народи и заедно са отстоявали православната вяра. Заедно са гонили Ржеч Посполита и шляхтата, заедно са ни освободили. Жалки майданнонационалисти не могат да спрат историята.Шоколаденият крал и неговата крайнонациноналистическа клика остават на сухо. В Украйна има и свестни хора, колкото и да не ви се ще има и русофили.

    Коментиран от #11, #18, #24

  • 6 христов

    20 100 Отговор
    Много е зле този който е написал статията.Само ще кажа едно валутата се им стабилизира и няма масово изкупуване на эвро и долари, дори за празниците доста се понижи.А само какво масово строителство се надига от четири години в България такова до сега не съм виждал.

    Коментиран от #15

  • 7 Готин ама не съвсем

    90 12 Отговор
    Браво на автора!
    Един нормален и разумен анализ.

    Коментиран от #36

  • 8 Фен

    63 4 Отговор

    До коментар #1 от "антиджендар":

    То Украйна като Македония.....
  • 9 onq s konq

    15 82 Отговор
    "България никога не трябва да играе със Запада срещу Русия".И още:"Ние трябва да се позиционираме в един съвсем нов свят"...ТОВА Е СМИСЪЛА в общи линии на цялата статия-ДА СЕ "ПОЗИЦИОНИРАМЕ" ПАК ДО МОСКВА КАКТО 45Г ,от която Позиция се измъкнахме направо "с магия"!А "Бг не трябва да играе със Запада срещу Русия значи само едно-ВЪН ОТ НАТО И ЕС И ПРЕДОСТАВЯНЕ УПРАВЛЕНИЕТО И ТЕРИТОРИЯТА НИ НА РУСНАЦИТЕ...ЗА РУСКИ БАЗИ И ХАЙДУШКА ЕКСПЛОАТАЦИЯ ОТ ОЛИГАРСИТЕ ИМ НА ПРИРОДНИТЕ НИ БОГАТСТВА И ДАДЕНОСТИ....И това ако не е противонационален призив - здраве да е!А уж нямало "свобода на словото"-в Русия за такива писания ДИРЕКТНО ПРАЩАТ В ТЮРМАТА и то за години!!!

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Българан Европейски

    11 85 Отговор
    Хахахаха!!! Трябва дя си напълно изветрял, продънен и мазен съветски каскет за да не разбереш, че "афторчето" и целия сайт Гласове, начело с третополовите брат (тя) и сестра (той) Дачкови е вмирисана пропагандна дришня на хранилка в Съветското посолство. Слава Богу подобни завършени идиоти се броят на пръстите на едната ръка в България. Наздраве на свестните българи, които даже и не дочитат подобни разпраногъзи простотии.

    Коментиран от #13, #26

  • 11 Гост

    87 7 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Кви русофили има там!? Там си има направо руснаци!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Знаещ

    74 6 Отговор

    До коментар #6 от "христов":

    Ха-ха-ха..........валутата им се била стабилизирала....и хората не били купували!!! ЧЕ С КАКВО да купуват бе???? Нямат вече производства, кооперирани с руснаците, Русия им тури и забрана за експорт на укропски стоки и тия няма вече какво да ядят, а този пък бълнува за валутата им!!! Откачалки! И те като нашите македончета, ще се въртят, въртят и ще си се върнат към Русия, макар че нашичките още се дърпат. И има защо де........Русия поне е богата, а макетата защо да идват при нашата немотия...те си имат тяхна!
  • 16 ФорсирамКенефи

    40 8 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Абе Кон - гледай си Бе Ен Ве - то щото тука нищо не разбираш !

    Коментиран от #23

  • 17 Хо̀холь

    16 56 Отговор
    Защо симпатизирате на еврейските олигарси окупирали Русия вече 100 години? Украинците могат да ходят в Полша и виждат колко са напред поляците. Това че са управлявани от некадърни престъпници идва от същото котило на комисарите-олигарси на Съветския съюз. Излезте извън Кремъл и всичко е една кална грозна недомислица. Жалко за руския народ в Русия и Украйна
  • 18 Кръст

    56 15 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Грешиш! Украински народ няма, има православни руснаци и полски католици там където беше Полша преди войната. Сталин окупира източна Полша и тя стана ... западна Украйна. И друго нещо. Решението за нашето освобождаване го взе един човек. Има един Цар Освободител. Отиди в Петербург и се поклони в Църквата на Кръвта където го убиха. Отиди в София пред народното събрание! Той още е там и гледа избраните от теб неблагодарници как провалят всичко за което ни освободи. Да се свети Неговото Име, Цар Александър Втори!

    Коментиран от #19

  • 19 Наблюдател

    11 62 Отговор

    До коментар #18 от "Кръст":

    Ти ли мръсна, руска подлого ще определя има или няма украински народ? Утре по същия начин ще отречеш и съществуването на българите

    Коментиран от #28, #34

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тодор

    10 51 Отговор
    Болните фантазии от тази статия стават смешни , ако човек се замисли върху факта , че никой не знае кой ще стане следващият президент на Украйна .
    А след това си отговори на въпроса - Кой ще бъде следващият президент на Русия , или на Туркмения ?
    И за съжаление на колхозният интернационал , в Украйна вече има механизми да пресича всякакви мераци за диктатура , за разлика от азиатските , посткомунистически държавни недоразумения - Туркмения и Русия !
  • 23 onq s konq

    3 19 Отговор

    До коментар #16 от "ФорсирамКенефи":

    Куя си ти дет ми хуртуваш,чи ни мо та пузная права мааа?
  • 24 Хахаха

    39 6 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Не си прав в едно-руският и украинският народ не са братя.Те са един народ.Все едно да кажеш,че Видин и Пловдив са две различни страни.Виж,за София не твърдя
  • 25 патриотъ

    40 4 Отговор
    Боко и Цоко да си стягат багажа и те,че лошо им се пише!
  • 26 Jesus

    17 6 Отговор

    До коментар #10 от "Българан Европейски":

    Много точен коментар! Евала!
  • 27 Townboy

    31 3 Отговор
    Порошенко следва стриктно инструкциите от Вашингтон без да го интересува какво причинява на украинците. В замяна продукцията на "Рошен" навлиза свободно на пазарав ЕС. От САЩ вероятно са му обещали, като на нашия Боко доживот да е на власт без значение за кого гласува народът.
  • 28 Кръст

    29 2 Отговор

    До коментар #19 от "Наблюдател":

    Грозните обиди са запазена марка на такива като теб, които предадоха род и вяра. Всички до един виете на умряло като ви настъпят по мазола. Не, утре няма да отрека съществуването на българите, защото вие ще се погрижите утре да няма вече българи в собствената им страна. Но докато имам сили, ще се боря срещу ВАШЕТО съществуване. Само така мога да помогна на България.
  • 29 стоян георгиев

    6 36 Отговор
    попрочетох статията до момента на моряците дето се наслаждавали на парното в руския затвор.автора е страхотен.факти по- често публикуваите негови мнения.разбрах че порошенко се е провалил в провокацията си само дето не разбрах ква е въпросната провокация.щото до колкото си спомням русия нападна украински кораб преминаващ през керченския пролив неспазваики собствените си договорености.въпросната провокация бе осъдена от всички наши съюзници и се налагат нови рестрикции върху руската страна .единствено президента ни радев ,тоя интелектуален великан видя обратното,виждам обаче че освен него има и други интелектуални великани у нас.та моля факти да ни запознава по-често с творчеството на този автор и съответно великан.

    Коментиран от #30, #39

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Браво

    18 2 Отговор
    Изключително обективна статия, такива са рядкост особено в този сайт!
  • 32 Браво

    14 2 Отговор
    Изключително обективна статия
  • 33 Милиони TDIта пушат към Германия

    17 0 Отговор
    Тръмп може да е идиот, но не е глупак.
    Дебелото ГДР правилно беше казала преди време, че той е повече икономист и по-малко политик. Същия явно се е усетил, че с тия тъпотии дето ги върши по целия свят малко се е поразпърдял бюджетеца и то не малко, а много. Хартийки не може да се печатат до безкрай, а поради това требва да се натегне малко местната икономика, малко капитали да се позадържат и така нататък.
    При една такава постановка такива пършиви сателитчета като Усрайна и Булгаристан рЕзко изпадат от схемите за финансиране на разни операции по света, колкото и да не ни се иска.
    Затова вместо да се занимаваме с анализи на това, от което почти никой нищо не разбира не е лошо да запретнем ръкави и да почнем да поработваме нещо у нашта кочинка, че не е ясно как ще предрапаме през следващата криза, дето ще цъфне я 2020, я 2021, демек скоро.
  • 34 Каллашник

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Наблюдател":

    Ти си наи големия лъжец. Че вече имали българска. Има цигани мюсюлмани и друга сволач----наричащи се Българи А Руска има и ще има бледи но.
  • 35 Герб и Украйна

    7 0 Отговор
    ПП ГЕРБ и в тази ,каша се навъртяха ,като свинете , на Порошенко!
    Борисов, Бойко, въртя, сука, прави се, на бизнесмен, разкарваха го
    като, Юндолска мечка, из Украйна, три дена, ихо и после, една година тихо!
  • 36 Димитър

    0 9 Отговор

    До коментар #7 от "Готин ама не съвсем":

    Този в.хаджийски руснак ли е или българин преписвал от руски медии за да изкара някоя рубла. Как все още има хора които да вярват, че руската агресия довела окупацията на източна Украйна една суверенна и независима държава каквато е Украйна. Която има честта и достойнството да си защитава собственният суверенитет. Руските тролове и техните български папагали които цитират и папагалски повтарят руските клишета. В България все още има много рубладжии и руски каскети фенове на питиетата борящник и одеколон духи. Не става на въпрос кой ще е президент, а за независима и суверенна държава Украйна

    Коментиран от #37

  • 37 Еййй

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "Димитър":

    Еййй ква тирада си изцепил бе ! Сигурно сти дали 25 долара от сороското НПО " америка за бг" ?
  • 38 То бива фейк ама

    0 6 Отговор
    Върви само за Ацхаймери, защото Порошенко още в началото заяви само месец и ден повече без военно положение. Очевидно е масовото фейк руско присъствие. Много рубли но обезцеени
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.