3 Януари, 2019 19:00 7 249 44

Алекс Алексиев: Македонският език е локален диалект на българския

  • алекс алексиев-
  • македония-
  • език

Това, което стана, се нарича комунизъм и той изигра типичната си пагубна роля и в Югославия, и в България

Алекс Алексиев: Македонският език е локален диалект на българския - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Елементарният въпрос, който си струва да се зададе е защо македонските управници не могат просто да признаят, че езикът е български, както огромното мнозинство от експертите твърдят, и да си спестят всички главоболия. Това пише в авторска статия Алекс Алексиев, син на бележития български писател и карикатурист Райко Алексиев и внук на Никола Алексиев, дългогодишен активист на ВМРО от Солун.

„Има доста хора, които вярват, че ако си затворим очите и Македония влезе в Съюза, той някак си ще цивилизова тази бедна балканска провинция. Други настояват, че ако България не обръща внимание на фалшификациите и обидите и направи всичко възможно да интегрира Македония икономически, нещата ще се подредят“, коментира той и допълва, че този тип поведение е причинил не малко войни в миналото и няма гаранция, че няма отново да го направи. „Един кандидат за членство в Европейския съюз си е присвоил езика и голяма част от историята на един съсед в пълно противоречие на европейските демократични норми. Кандидатът се казва Македония или Северна Македония, ако влезе в ЕС“, посочва Алекс Алексиев за „Фокус“.

„Въпросният език е български, за който македонският е един локален диалект, а историята е стандартната българска история до създаването на Югославия през 1945 г. Това, което наблюдаваме не е нищо друго, освен откритата фалшификацията на историята на един член на ЕС и присвояването на неговия език“, заявява той. „И така, какво точно стана на тази бедна балканска провинция, което да я накара да се държи по начин, който й обещава само неприятности“, пита Алексиев.

„Това, което стана, се нарича комунизъм и той изигра типичната си пагубна роля и в Югославия, и в България. В момента често се забравя, че преди да се скара със Сталин през 1948 г., Тито беше не по- малък тоталитарен сатрап (със своя собствен ГУЛАГ на Голи Оток) от “вожда на народите.”“, уточнява той. „Що се отнася до българските комунисти, те никога не са били нищо друго, освен послушни лакеи на болшевишката партия. Самата Югославия, въпреки постоянните си претенции за ‘братство и единство’ винаги е била една доминирана от сърбите фалшива федерация, както стана кристално ясно, когато тя започна да се разпада след смъртта на Тито в 1980 г.“, подчертава Алекс Алексиев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хроно граф

    23 7 Отговор
    ЙОСИФ Джуга-швили("Юдов-син" от груз.)

    Коментиран от #22

  • 3 1234

    24 15 Отговор
    че комунистите ни го причиниха с македония е прав, но пък сащ ни продадоха на турците евреите и ци ганите!!!! които ти защитаваш. кое е по малкото зло и кое е поправимо!?!

    Коментиран от #28

  • 4 Meganoob BG

    52 4 Отговор
    Никой няма да позволи на балканите да има единна и могъща държава, защото дори тъй наречените "велики сили" знаят какво е да се срещнеш на война с ядосани и небръснати българи.
  • 5 Теърда македония

    13 28 Отговор
    Бе кво ме интересува македония? И едвали македонците ще си свалят пенсийите и заплатите заради нас.
    От какъв зор да дойдат в нашата кочина, да не са полудели или да са олигофрени.
  • 6 Росен

    0 78 Отговор
    Авторът трябва да се запознае с историята на Македония. В основата на съвременния македонски език лежи варския език, който е много близък до българския.

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 До сега Х ли имаше в устата

    7 25 Отговор
    Син, внук и " активист" на ВМРО ! ЯЛОВИ КРАВИ ! Гъ.ците водят хорото срещу нашите макета а нашите като стопени нерези лапат плескавици песни вино и баници! F/U ! Леворезбари, Димитров и Живков били виновни. АЛЕКСАНДЪР БАТЕМБЕРГ комунист ли бе И защо не обедини Македония ? Или и той е човек на Путин! СКАПАНЯЦИ - ВМРО , ЛАПАЧИ ! Г/МНЯРИ !

    Коментиран от #16, #40

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ай де бе

    15 12 Отговор
    И след като комунистите са били виновни, какво правят САЩ в момента да поправят стореното?? Не са ли САЩ като комунистите??!

    Коментиран от #36

  • 11 Майкъл Юнак

    17 3 Отговор
    Бугарски язик свешчен на моите деди, па ли ке те делиме?!
  • 12 Антим първи

    26 4 Отговор
    Нали знаете, че Жоро тарабата искаше да хариже и пиринско, а и цяла България на Югославия? А по-късно късно правешкия циганин, искаше да ни присъедини към ссср!
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 2 Отговор
    Македонците 3-то поколение са като "бесни кучета", направо налитат на бой ако им оспорваш "иденцитета".

    Коментиран от #14

  • 14 Антим първи

    19 0 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Така ги дресираше навремето коминтерна!

    Коментиран от #17

  • 15 Антим първи

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    Батюшка гундяев, направи една услуга на българите- вземи два пирона и бръкни в контакта бре, поне ще изгориш за да свериш!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 0 Отговор

    До коментар #14 от "Антим първи":

    Нека не си правим илюзии, без твърди крути мерки от страна на България, там нещата няма да се оправят!... За голямо съжаление!
  • 18 Сталин

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Росен":

    РосенчО -ТитО!
    Обърка се моето момче, два милиона българи вече ги направихме "македонци". Дай сега да ги направим на тракийци, мизийци и шопи. После тракийците на родопчани, странджанци и северни тракийци, мизицийците на добруджани и северняци, шопите на граовци и петрунци. Ако пак не слушат на още по толкова нации с техните конституционни(официални) езици. Та РосенчО ние сме творци - откриватели - инвентОри бе РосенчО . После по един танц ще им покажем, но не казашки, че тия българи си мислят, че и там има тяхна семка. Браво РосенчО ти нали не беше българин? Щото ако си мислиш за такъв първо плюй на портрета на татка си и на деда си, после и в огледалото плюй и пак ела. Хайде бъди здрав. Ела да те тупна по голата пачичка - "ТУП - ТУП"
  • 19 стоян георгиев

    15 5 Отговор
    алекс алексиев казва винаги нещата точно и ясно,но такъв тип хора нямат бъдеще у нас.затова сме и на тоя хал.
  • 20 с късото име

    2 24 Отговор
    Въпросът е много по-сложен,и не опира до език или комунизъм!Македонците са гръцко племе ,като спартанците, миконците,йонийците,траките ,дорийците мизийците......гърци са! И всичко друго е подмяна на историята,както се получи с интерпретацията на оссманското присъствие,/вместо турско робство/!
    Ал . Македонски умира на 10 или 11 юни 323 г. пр. Хр. !Къде точно, на кой клон сме ние в днешен Иран по това време,че и претенции имаме някакви!!??

    Коментиран от #26

  • 21 Гост

    21 2 Отговор
    Македония е българска земя. Това е абсолютен и неоспорим факт, НО, драги български братия, как ще си я върнем точно в тази епоха и време, след една загубена балканска и две световни войни, 45 години сателит на СССР и 30 години бедна нео-колония на САЩ и Израел?С още войни може би ? Мисълта ми е да се оправят сами. Много мъки за нищо. Да ми вика татарин. Много песимистично звучи, но няма връщане на тази земя.
    Тя е предназначена за конфликти от страна на САЩ и като територия за Албания. Поне западната част тоест. Съдбата и е предназначена и тя не включва евентуално присъединяване към България.
  • 22 Анонимен

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "хроно граф":

    Това за името на Сталин е пълна глупост, изчовъркана от носа, и преди си я пробутвал в коментарите.
  • 23 Чичо Тони

    14 1 Отговор
    До 20 - с късото име. Македонците отпреди 2300 години наистина са били гръцко племе (по-точно древногръцко), но какво общо имат днешните жители на БЮРМ с древните гърци, освен че напавиха паметник на Александър Македонски в центъра на Скопие?
  • 24 Мария

    8 2 Отговор
    КАКЪВ МАКЕДОНСКИ ЕЗИК?КАКВА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ?КАКВА ВЕЛИКА ПРОСТОТИЯ И ГЛУПОСТ.ДА ВЗЕМАТ БЪРЗИ И УМНИ РЕШЕНИЯ.СЛЕД НЕГЛАСНОТО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА КОСОВО СЛЕДВАЩИТЕ ЩЕ БЪДЕ ТЕ.И КРАЙ НА ВЕЛИКАТА МАКЕДОНСКА ДЪРЖАВА.РАЖДА СЕ ВЕЛИКА И ОБШИРНА СТРАНА НА ОРЛИТЕ.
  • 25 БЪЛГАР

    14 1 Отговор
    ДРЕВНИТЕ ТРАКИ И МИЗИЙЦИ НЕ СА ГЪРЦИ!!! ДГЪРЦИТЕ СА ДИВАЦИ КОПИРАЛИ ИСТОРИЯТА НА ТРАКИТЕ, КАКТО БЮРОМ ДН С КОПИРА НАШАТА!!! А ДНЕШНА ГЪРЦИЯ СА МЕЛЕЗИ ОТ ЦИГАНИ, ТУРЦИ, РИМЛЯНИ, ЛАТИНЦИ И ЦЯЛ КУП ДРУГИ!!! НЕ СА ГЪРЦИ! А СВЕРНА ГЪРЦИЯ (МАКЕДОНИЯ И ТРАКИЯ) Е НАСЕЛЕНА САМО С БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ (ГЛАВНО ПОМАЦИ)!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Македонец

    8 0 Отговор
    Ако ни се обръщаше повече внимание от българската държава и имаше стратегическа политика за поддържане на българското самосъзнание и дух ,нямаше да се схигне до тук.
    Вече въпроса е икономически за много хора и няма да има решение.

    Коментиран от #29, #33

  • 28 Кочината русия е на дъното !!!!

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Всички злини на България идват от кочината русия факт неоспорим !!!!!
  • 29 Бесен Язовец

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Македонец":

    Ей тук, вече няма как да не се съглася с теб ! Но какво да се прави държавата ни продължава да се управлява от пребоядисани комунисти, които мислят за всичко друго но не и за бъдещето на България, а още по вече и за Македония ! Те само мислят, как да откраднат по вече пари, че да има и за внуците и за пра пра правнуците и т.н.

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ЗЛОБЕН

    3 1 Отговор
    ВСИЧКИТЕ Л..НА ПО ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ "МАКЕДОНСКИ ВЪПРОС " ГИ Е ЯЛА, ЯДЕ ГИ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ГИ ЯДЕ РУСИЯ. "ВОЖДА И УЧИТЕЛЯ" НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ПРЕДАТЕЛЯТ И ПИЯНИЦАТА Е ЗАПОЧНАЛ ДИ ГИ ЯДЕ ТЕЗИ Л..НА, ТА ДО ДЕН ДНЕШЕН ПРОДЪЛЖАВАТ. ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ КАЗА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ : АБЕ БЪЛГАРИ СА АМА СЕ СЪРБЕЯТ. А БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ИМ ПРАВИ МИЛИ ОЧИ'
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Македонец

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен Язовец":

    Няма бивши/пребоядисани комунисти !

    Както ченгето си е винаги ченге,така и комунистите са за винаги !

    А ти за кои си , че тънко,но тенденциозно оплюваш все едни и същи ?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Прав си

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "ай де бе":

    Ха, не знаеш колко си прав! Всички соросоиди казват, че като бяхме под комунистическа диктатура, комунистите отделиха Македония от България.Е, ЗАЩО днес, когато сме в НАТО и сме под американски диктат, не искат и дума да обелят за връщането на българската област-Македония към България?? И наистина, между САЩ и комунистите разлика няма!
  • 37 дискриминация

    0 0 Отговор
    стига де, бъдете интелигентни и ги оставете да си клюкарят
  • 38 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    Македонците са наши братя и трябва да ги уважаваме. Жалко че чета омраза в коментарите спрямо македонците и Македония. Виждам че коментарите написани с македонската азбука са изтрити. Щом взимаме в предвид че езикът им е диялект, тогава няма нужда да бъдат изтрити. Всичко се разбира какво искат да кажат нашите събратя.

    Коментиран от #39

  • 39 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    маке,аз пиша без главни букви,точно заради такива като теб дето се опитват да минат за мен!!!!както съм ти писал и преди македонците сте мръсна кръв ,ренегати и в никакъв случаи братя.братя са ни македонските българи ,вие сте братя с гъркоманите и сърбоманите дето ви дадоха македонската мая!коте от руля е твоя брат,брат ти е стоян мишев ,киро глигоров или лазар колишевски,там си търси братята остави ни гоце делчев ,дамян груев христо татарчев и останалите македонски българи да ни бъдат братя .

    Коментиран от #41

  • 40 Майна от Пловдив

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "До сега Х ли имаше в устата":

    Няма да плюеш по българското комунистическа безродствена подлого.
    За това което направихте с дебългаризацията трепането ви е малко. Такава съветско-болшевишка сволоч историята не познава. Мръсници сте в кръвта си. Такова гадно племе . От къде се пръкнахте такива уроди.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.