4 Януари, 2019 21:18 5 136 50

ВЗГЛЯД: Как да се върнат руснаците в Русия

  • путин-
  • русия-
  • руснаци

Росотрудничество и Федералната миграционна служба трябва да се ангажират с „агитация и пропаганда”

ВЗГЛЯД: Как да се върнат руснаците в Русия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изминалата 2018 година беше белязана от засилено внимание към съдбата на руските сънародници в чужбина и проблема с връщането им в Русия. Бяха казани много правилни думи за това колко слабо е организирана работата по връщането на руснаците в историческата им родина.

В последните дни на октомври Владимир Путин подписа концепцията за миграционна политика, по-точно новото му издание. Президентът описа подробностите на концепцията, като говори на VI Световния конгрес на руските сънародници, живеещи в чужбина.

„Целта е ... да създаде най-удобните условия за преселване в Русия на ... сънародници от чужбина, както и да създаде ясни правила за влизане и получаване на право на пребиваване, работа, придобиване на руско гражданство“, заяви държавният глава. „Ще бъдем щастливи както за тези, които искат временно да дойдат при нас, така и за тези, които решат да получат гражданство или постоянно пребиваване в Русия. А за тези, които са незаконно преследвани, заплашени, ние ще направим всичко, за да осигурим тяхната защита и да осигурим подслон“, каза той.

Росотрудничество и Федералната миграционна служба трябва да се ангажират с „агитация и пропаганда”, за да убедят сънародниците да се завърнат в Русия. Последните са натоварени с проверка на документите на желаещите да преместят и изготвят първични документи. За тази цел в персонала на руските посолства в чужбина бяха създадени специални представителства на Федералната миграционна служба. И в някои случаи - индивидуални точки ФМС

В разговор представител на ФМС потвърди, че тази система все още съществува и, че офисите на службата работят в посолствата в страните, с които имаме дипломатически отношения. Една елементарна проверка обаче показа, че например в руското посолство в Рига с миграцията не се занимава представител на ФМС, а представител на министерството на вътрешните работи на Руската федерация, още повече в рамките на Споразумението между Русия и Латвия от 2 юни 1993 г. „За регулиране на процеса на презаселване и защита на правата на имигрантите“ и държавната програма за подпомагане на доброволното преселване в Руската федерация на сънародници, живеещи в чужбина. Това означава, че посолството просто не разполага с допълнителна позиция, а един човек изпълнява две функции.

В същото време в страни, с които нямаме дипломатически отношения, тази работа е. По разбираеми причини, няма и дипломатически отношения с Донецка народна република и Луганска народна република. Работа в проблемни региони, агитация и пропаганда между различни групи руснаци и руско-говорящи - от представители на „старата“ емиграция до, да речем, „латвийски руснаци“ - никой не е зает.

Естествено, идеята за създаване на някаква специализирана агенция с нестандартни правомощия, която да събере в себе си тези функции.

Като положителен пример за такава работа е обичайно да се цитира израелската служба „Натив“.

Специално създадена през 50-те години на ХХ век, за да „примамят“ еврейското население на СССР. Пикът на дейностите на „Натив“ в СССР е периода от 1967 г. до края на 80-те години на миналия век, когато работата на агенцията се извършва според всички канони на нелегалното разузнаване и подривна пропаганда. СССР и повечето страни от Източния блок не поддържаха дипломатически отношения с Израел, което накрая превърна „Натив“ в категорията на специалните служби, практикуващи незаконни методи на работа.

Да вземем, например, балтийските държави - най-конфликтния регион по отношение на руското и руско-говорящото население.

В Латвия има повече от половин милион руснаци, но безработицата сред тях е значително по-висока от тази на латвийците. В същото време делът на руснаците в Латвия вече е значително по-нисък от общия им дял от населението според преброяването. Това означава, че до 40% от всички латвийски руснаци от страната просто са напуснали, но не непременно в Русия. През 90-те години много латвийски руснаци тихо научиха латвийския език, адаптиран към ролята на „вторичната нация“.

Пасивното поведение на съответните органи беше парадоксално обвързано със странната идея за запазване в Латвия на най-голямата в Русия диаспора в Европейския съюз. Това е, от една страна, има програма за презаселване на сънародници. И от друга страна, има възможност да се запази руско-говорящото население на Латвия като инструмент на политическо влияние. Причината за това „разделено поведение“ е първоначално неправилната оценка на ситуацията в Латвия, която се основава единствено на митове и спекулации.

В Естония руснаците съставляват повече от една четвърт от общото население, но делът на гражданите сред тях е не повече от 12%. В същото време делът на руските граждани, родени и постоянно пребиваващи в Естония, е около 20% от цялото руско население. Делът на така наречените неграждани постепенно намалява, но тези руснаци получават гражданство не от Русия, а от трети страни.

Естонските агенции за сигурност продължават да свързват руската общност с „инструментите на политическо влияние на Русия“, което се отразява негативно на настроенията в общността, където мнозина са склонни да правят бизнес, а не позиционират своята етническа или политическа позиция. Активистите отдавна са емигрирали. В това отношение положението в Естония е много подобно на Латвия, с изключение на това, че моралният натиск върху руснаците в Естония е много по-силен, отколкото в Латвия.

Балтийският пример е просто много характерен. Той веднага обяснява защо е необходимо да се преразгледат самите основи на работа със сънародниците.

Никой не казва, че създаването на нова държавна агенция веднага ще реши всички проблеми и сънародниците ще се втурнат към Русия като река. Това е само един от възможните теоретични начини за подобряване на работата в тази област.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    58 41 Отговор
    Вземете си русофилите от България,че от 140години правят зулуми срещу българите и стават за селяни в Сибир!!!:):):)

    Коментиран от #2

  • 2 НКВД

    33 31 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Заминавай да копаш леблебия в обетованата земя!

    Коментиран от #4

  • 3 някой си там

    42 27 Отговор
    В Русия пропагандират връщането на руснаците от чужбина, а нашите медии пропагандират прогонването на българите, като постоянно изтъкват "спасението" в терминал 2! Иначе в Русия всяка година се завръщат около 300 хиляди руснаци. Около 100 хиляди по програмата преселение на съотечествениците от бившите републики. Около 100 хиляди се преселват самостоятелно от тези републики, без да чакат реда си по тази програма и около 100 хиляди се завръщат от Западна Европа и САЩ.

    Коментиран от #11, #12, #13, #14, #20, #40

  • 4 гост

    29 24 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    А бе ,знаеш ли,че и руснаците искат да копат леблебия в обетованата земя,но не им дават.

    Коментиран от #5

  • 5 НКВД

    13 19 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Еми като не разрешават на русите ходи ти тъкмо ще ти плащат в любимата ти валута! И да не си забравиш ермолката
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 FlorenceZank

    0 10 Отговор
    Миналия месец спечелих 25 000 щатски долара за използване на най-ефективната онлайн операция от пет до осем часа на моя компютър и това беше толкова чисто, че според мен не можех да го приема като автентичен, преди да стартирам на този уебсайт. Ако искате да спечелите този тип огромни монети, елате и бъдете част от нас. направете този интернет сайт онлайн ...........

    ➨➨➨➨➨ www.WebJob33.Com
  • 8 NikNay

    10 0 Отговор
    По същия начин както българите в България.
  • 9 Alpha_Lone_Wolf

    33 19 Отговор
    Където е стъпил комунистически ботуш, няма връщане. По 500 000 руснака напускат Русия годишно в посока империалистическия запад.
  • 10 Drittes Reich

    38 19 Отговор
    Ушанките се спасяват от калното блато. Вова губи роби, да прибере българските носталгици-русофили, че вече се вмирисват на урина.
  • 11 гост

    31 11 Отговор

    До коментар #3 от "някой си там":

    Аха , завръщат се , ама транзит , от едното летище на другото с еднопосочен билет на запад !!!! Добре , че дописаха зорлем 2,5 МИЛИОНА кримчани , че да си оправят статистиката , иначе сега щеше да нямаше да плещиш глупости !! Значи по твоите сметки 300 000 х 5 са 1,5 милиона и 2,5 от Крим , Раша трябва да е нараснала с 4 милона последните 5 години , ахахахах !!!! Ама ядец , нараснала е с ПОД 1 милион , да ти обяснявам ли къде са останалите 3 ??!!!!!
  • 12 гост

    25 8 Отговор

    До коментар #3 от "някой си там":

    Ей ти тук официална статистика от 50 години насам , да не почваш пак с "говорит Москва" , да не си мислиш , че другите пасат трева ??? От 149 милиона 92 година , за миналата 144,5 и то след дописаните наготово 2, 5 от Крим !!!! Поне се научете като лъжете , да не е през просото !!!! Можеш да видиш и "неразвитата" Бразилия за същото време , да не говорим , че вече е 50% ПО-ГОЛЯМА икономика от Раша , хахахха !!! https://www.google.com/search?ei=l8EvXIO2FoHUsgGqhKIY&q=%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+2017&oq
  • 13 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "някой си там":

    https://www.google.com/search?ei=l8EvXIO2FoHUsgGqhKIY&q=русия+население+2017&oq
  • 14 гост

    26 9 Отговор

    До коментар #3 от "някой си там":

    Та това са "завърналите се" , ама за малко , хахахха !!! За 25 години , 7 МИЛИОНА !!!!! Представям си ако не им трябваха визи , а можеха да заминат легално , досега Москва да е станала колкото София , хахаха !!!
  • 15 Иванов

    21 8 Отговор
    Да се върнат? При Путин? Може, но с краката напред!
  • 16 Граф Юрий Долгорукий

    16 10 Отговор
    С по-изгодни позиции откъм печалби. Много руснаци дойдоха в България да правят пари. Много западни милионери отидоха в Русия заради по-ниските данъци. Русия трябва да се превърне в рай не за милионерите от САЩ, а за дребните бизнесмени от Европа, за да имаме далавера да инвестираме там без затруднения и на печалба. Руското правителство трябва да даде шанс не само на актьорите от Холивуд, но и на нас търговците от Европа.

    Коментиран от #17, #18, #42

  • 17 Иванов

    12 8 Отговор

    До коментар #16 от "Граф Юрий Долгорукий":

    Какво имаш за продан? Мога да ти помогна, в руското са ми приятели. Държавни тайни ги купуват като топъл хляб, водка имах предвид.
  • 18 Иванов

    8 7 Отговор

    До коментар #16 от "Граф Юрий Долгорукий":

    Какво имаш за продан? Мога да ти помогна, в руското са ми приятели. Държавни тайни ги купуват като топъл хляб, водка имах предвид.

    Коментиран от #21

  • 19 Майна от Пловдив

    22 10 Отговор
    Айде сега ви дойде времето .Таварищ Путин ви кани другари русолизци да се прибирате в майката родина . Това е заповед . Събирайте си дърмите и бегом в Евразия.
  • 20 Мън Мън

    23 7 Отговор

    До коментар #3 от "някой си там":

    Връщат се руснаците на най на най кобрай в Русия . Те избягаха в България ,камо ли да се връщат в Русия . Смях . Никой нормален няма да остане в Империята на злото . Само чебурашките .
  • 21 Граф Юрий Долгорукий

    13 9 Отговор

    До коментар #18 от "Иванов":

    Внасям от РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ Машини и инструменти, а инвестирам там в покупка на хотели и имоти в Москва и Петербург... Дай да се синхронизираме, ако си с този мащаб??

    Коментиран от #22, #24

  • 22 гост

    11 14 Отговор

    До коментар #21 от "Граф Юрий Долгорукий":

    Я зими се синхронизирай с Карлуково или то не е от твоя "мащаб" , хахахха !! За тебе сигурно трябва някаква мащабна лудница , като Кремъл сигурно , откъде ви копат такива ненормалници , направо да не повярваш !!! В картона написаха ли ти , че си граф или си още обикновен изперкал , хахахх !!!

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Граф Йрий Долгорукий

    14 7 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Това официалната позиция на позитано 20 ли е ??? или си атакист мислещ че работиш за розитано 20 ???Според мене си луд атакист просещ стотинки пред Позитано 20 Вразуми се бедняко:)?) Нинова плаща ли ти да почистване на връх Бузлуджа, комунисте нещастен??

    Коментиран от #46

  • 24 смях

    17 11 Отговор

    До коментар #21 от "Граф Юрий Долгорукий":

    Ти да не си проспал последните 30 години? Какви машини и инструменти внасяш, които не можем да си намерим от запада, но качествени? Иначе парите всеки има право да си ги загуби сам. Успех с хотелите в Русия, гледам там много туристи ходят! Ние с нашата територия посрещаме по 8-9 милиона годишно, там, в най-голямата страна на Земята посрещат 20 милиона туристи. СМЯХ!

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 onq s konq

    13 10 Отговор
    Смешен Путин - ще връща руснаци с убеждаване и пропаганда и си мисли че като назначи специален човек по тая част в консулствата ,всички ще се юрнат на обратно...А как пък изобщо не се сеща,че причината за ДРАМАТИЧНО УВЕЛИЧАВАЩИЯ СЕ ПОТОК ОТ РУСКИ ЕМИГРАНТИ Е СКАНДАЛНАТА МИН. РАБ. ЗАПЛАТА В РУСИЯ,КОЯТО ВЕЧЕ А ПОВЕЧЕ ОТ 2 ПЪТИ ПО-МАЛКА ОТ ТАЗИ НА "БЕДНА БЪЛГАРИЯ"?!От там нататък нещата са вързани в логична зависимост със всякакъв вид заплащане на труда в Русия.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Метгонтан

    11 8 Отговор
    Тя агитацията и пропагандата ви не е спирала още от 16 век . По добре да си тръгне късия , и власта да заеме някой некорумпиран и честен човек , ма такива у расия нема

    Коментиран от #36

  • 30 onq s konq

    8 3 Отговор
    Защо не попитате ние циганите къде да отидеме?? ами задавате глупави въпроси:)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Рубладжийче

    15 4 Отговор
    Много добре ще бъде да проведат агитация и пропаганда сред русофилите в България за да се преселят в истинската си родина ВЕЛИКАЯ РОССИЯ. Ние българите ще им бъдем вечно признателните ако ни освободят от тяхното присъствие.
  • 33 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "LindseyZuniga":

    Аз пък познавам един,дето плющеше по един час на ден един като тебе отзад и ония му плащаше повече.
  • 34 Товар ищи

    9 2 Отговор
    Има само два типа руски емигранти – по-голямата част от тях се опитват да избягат далеч от путинщината, а останалите, загрижени че някъде по Света сънародниците им живеят далеч от Родината без путинщина, грижливо им предоставят от нея.

    Коментиран от #35

  • 35 Румяна Костова

    4 7 Отговор

    До коментар #34 от "Товар ищи":

    Завидна логика.По -голяма част от руснаците искат да избягат от режима на Путин,но въпреки това на последните избори 77 процента гласуват за него.Четете другия път какво сте написали преди да ни го предоставите за четене.Ако сте проспивали часовете по математика в училище няма защо всички ние да узнаем това.

    Коментиран от #48

  • 36 Румяна Костова

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "Метгонтан":

    Хайде оставете на руснаците да избират кой ще седне на президентския стол в Русия и кой ще си тръгне.
  • 37 Франц Кафка

    9 0 Отговор
    Миналата година приканваше евреите да се върнат в Русия , тази година си спомни и за руснаците :)
  • 38 Франц Кафка

    6 1 Отговор
    Нашите путинисти ми напомнят за жената на Гьобелс , която до края е вярвала на фюрера и на колена го е молила да спре настъплението на американците и руснаците и да вдигне Германия от колена .
    Но е имала по - голяма чест от тях !
    Загубила вярата си във фюрера , тя убила своите 6 деца и се самоубила ..
  • 39 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    С въвеждането на капитализма нямат проблеми само държави от бившите "соц", в които не бе отнета земята на хората.По най-некъдърния, брутален и безчовечен начин го "насадиха" у нас - такива са ни икономистите с отлични дипломи по марксизъм-ленинизъм. Изхвърлиха безжалостно робите на труда, които градяха "светлото бъдеще" на улицата. Приватизираха средствата за производство и отвориха границите.... Е ..., гладно седи ли се ? Плебеите с робско потекло /без значение какви паспорти носят/ станаха роби на "хуманния и културен " Запад. В зависимост от доларите раздадени от любимата Партия едни се устроиха в Маями, други във Варна, трети - родени"капиталисти"въртят "бизнес" и са бизнесмени - разбирайте законни бандити !!!Важното е, че сега се полагат неимоверни грижи , не за подобряване на социалната и икономическа атмосфера в държавите-майки, а за децата родени в Канада и Испания и живеещи там със своите родители !! Да се спукат от гордост, че са българи или руснаци - все тая.........Ще почакаме да се върнат ....някой.....

    Коментиран от #45

  • 40 Коментатор

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "някой си там":

    Да се връщат в Русия, ама не искат. Седят си в България.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Димов

    2 0 Отговор
    Руснаците могат да се върнат в Русия, като им се конфискуват имотите по нашенското черноморие.
  • 44 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 0 Отговор
    От сека чешма водка да ручи и сами ше доидат муахахаахха
  • 45 Стефан Стамболов

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Шаран БГ":

    Шаранче, идвай лятото в Бургас, да те черпя!
  • 46 Стефан Стамболов

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Граф Йрий Долгорукий":

    Ти нормален ли си бе? Кой ще купи руски комбайн, ако може да си купи New Holland или FORD? Кой ще си купи дори гаечен ключ от Русия, ако може да си купи такъв от Западна Европа или САЩ?
  • 47 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Под конвой":

    Никой нормален човек не иска да живее на място , където е 6 месеца нощ , а в останалите 6 слънце вижда един път на десет дни и то пак при отрицателни температури повечето време !! Норвегия , Финландия , страни в пъти по-големи по територия и несравнимо по-богати от България , а не могат да докарат по население България ор толкова години !!! А какво да говорим за Раша , дето си е един голям Гулаг , ако не са крепостни , не можеш ги удържа там с калашник даже !!!
  • 48 Голем смях

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Румяна Костова":

    Руми,знаем че си на хапчета и мисълта ти се губи.Какво ти пука за Путин и неговите проценти.В България гласуват за ГЕРБ и БСП и пак си бягат.А руснаците ще се върнат когато пръдне гугутката .Ти имаш ли си и най-малка представа каква е мизерия в Русийската педерация.Дори когато пукне лилипута и свършат всенародните веселия на россияните ,пак няма да се върнат.Знаеш ли какво е да ходиш в кенефа на двора при минус 35 градуса и да нямаш вода в стаята.Да се къпеш два пъти през лятото и да не се къпеш зимата.Просто сереш в кофа в стаята.И кой руснак ще се върне....А 90 процента от населението няма канализация и водопровод.Честита руска коледа.Българската сигурно ви е чужда руски утрепки.
  • 49 ООНету

    1 0 Отговор
    Никогда ! Never! Йок! Връщат се само уличените в отровителство дипломатически служители и бизнесмени.
  • 50 Счетоводител Иванов

    1 0 Отговор
    Предлагам на Путин да се обърне към своите любимци в България които му са големи почитатели и да ги покани да се заминат за Русия .
    така ще разбере истината за "голямата любов" . Нада ли и един човек ще се съгласи да замине за там, освен ако не му предложат твърда валута.