Last news in Fakti

5 Януари, 2019 16:00 3 060 24

Евроизборите ще бъдат като боя на Шипка

  • евроизбори-
  • европейски избори-
  • 25 май

25 май може да се окаже ключова дата за бъдещето на България

Евроизборите ще бъдат като боя на Шипка - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако правителството на Борисов успее да премине невредимо през зимния сезон и остане на власт, европейските избори на 25 май ще бъдат ключовото събитие за бъдещето на страната.

Този извод, който отчетливо доминира политическите анализи между двете години – отминалата 2018-а и 2019-а, не е произволно хрумване или нахъсване на противниците преди вота. През цялата втора половина на 2018 година управляващите сякаш ходеха по въже, опънато над пропаст.Всяко заклащане там, горе, всяка уловена от публиката нестабилност предизвикваше прогнози за предсрочни парламентарни избори или най-малкото - резонния въпрос дали третият кабинет на Борисов ще изкара мандата си докрай.

И имаше защо да се задава този въпрос. След като свихме знамената на европредседателството, а фанфарите замлъкнаха, шумът от скандалите стана дразнещо силен и постоянен:

- публични разпри между патриотите;

- остра реторика на БСП;

- протест на майките на деца с увреждания, които месеци наред не се „махнаха от главата” на премиера;

- безпрецедентен блокаж на Търговския регистър, разбирай – на бизнеса;

- чума в Странджанско и доброволни отряди за защита на козичките;

- трагедията край Своге, която насочи обществения гняв срещу визитката на ГЕРБ – пътната инфраструктура;

- „хубавият“ ремонт на Графа в София;

- протестите през ноември из цялата страна, макар и без „жълти жилетки“.

И така нататък, и така нататък...

Към средата на декември се усети, че управляващите с всички възможни средства затягат юздите.Изглежда, че нямат намерение да ги пуснат поне до към края на април, когато стартира предизборната кампания за европейските избори.
Причините за тази крайна решителност са както вътре в страната, така и навън.

За Европа майските избори също са съдбоносни

До май 2014-а, когато бе предишният вот, Брюксел събираше критиките предимно със своята бюрокрация, формализъм, елитарност. През 2015-а ситуацията рязко се обърна и разклати цялата европейска конструкция.
За начало на труса послужи онова „Добре дошли!“ на германската канцлерка, което блокира Шенген и провокира още по-десен завой на редица държави на пътя на мигрантските потоци.

Днес Европейският съюз не е същият.

Брекзит предстои, независимо дали със сделка или без. Или, може би, нов референдум на Острова, който би разрушил представата, че демократичните общества се градят върху решения, които не се ревизират през година-две.

В Унгария Виктор Орбан засега балансира между ЕНП, където членува ФИДЕС, и новата европейска десница, която подлага на ревизия проповядваната от Брюксел идеология. Засега…

В Австрия 32-годишният канцлер Себастиан Курц и неговата Австрийска народна партия управляват заедно с националконсервативната Партия на свободата на Австрия и заявяват общи интереси със страните от Вишеградската четворка.

Неузнаваема е и Италия на фона на обстановката през 2014 година. На власт са крайнодясната „Лига“ и антисистемното движение „Пет звезди“.

Франция се върна към духа на 1968 година, когато студентските бунтове промениха изцяло континента. Сега на улицата са недоволни от всички възрасти, а рейтингът на новата надежда на фернската политика Еманюел Макрон падна до рекордно ниски нива. Метежът на „жълтите жилетки“ ще има пряко въздействие върху европейските избори. Първо, защото се разпространи като вирус из цяла Европа. Второ, дава нови аргументи на основната заплаха за Брюксел – Марин Льо Пен и Движението за Европа на нациите и свободите, обединило националистическите партии.

През декември тази година премиерът на Белгия подаде оставка, след като дясната националистическа партия Нов фламандски алианс напусна правителството заради решението Белгия да подкрепи Глобалния пакт за миграция на ООН.

Накратко: битката ляво-дясно отчетливо се измести по оста либерализъм (мултикултурализъм) – национализъм.

А има и още. Европа е разкъсвана от интересите на САЩ, Русия, Китай.

Нестабилна е ситуацията и в Германия, където канцлерът Меркел се оттегли от лидерския пост на ХДС, а партията избра за неин наследник близката до нея Анегрет Крамп-Каренбаеур. Но това не решава, а засилва натиска върху Германия за реализацията на проекта „Северен поток“ 2. Загубилият битката на лидерския пост на ХДС Фридрих Мерц не се връща обратно в бизнеса, а заявява все по-отчетливи политически амбиции. Дали може да е следващият канцлер не е ясно, но е ясно, че е политикът, който има най-близки отношения с Америка – председател на Атлантическия мост за връзките между Германия и САЩ, член на Трилатералната комисия, Ротари клуб и т.н.

Обикновено геополитическите трансформации идват в България с известно закъснение, но винаги идват. С оглед на предстоящите европейски избори е ясно едно: паневропейската ЕНП ще даде мощна подкрепа на ГЕРБ, тъй като всеки глас в новия ЕП ще бъде от изключително значение за запазване на водещото място и за съотношението на силите.

ГЕРБ влизат в битката със солиден еврогръб

ГЕРБ влизат в битката със солиден гръб, което им дава предимство на старта. ЕНП, която на този етап остава най-мощната евросила, едва ли ще позволи оттегляне на Борисов от властта точно в този решаващ момент.

Оттук нататък започва влиянието и на вътрешните фактори.

В последните десет години лидерът на ГЕРБ хвърляше оставка, като зад него плътно стояха партията и подкрепен от самия Борисов президент. Изключението бе след президентските избори, когато светкавичното му оттегляне не остави много време на президента Радев да се огледа, да влезе в детайлите на политическата ситуация и да подбере по свой критерии служебното правителство.

Втори път нито президентът ще допусне пропуски, нито ГЕРБ с лека ръка и самоувереност в следващата изборна победа ще рискуват да се оттеглят в съблекалнята преди да излязат отново на терена.

Втори служебен кабинет, на фона на ескалиралите отношения между държавния глава и управляващите, е кошмарът за ГЕРБ. Това е достатъчно сериозна причина властта да бъде удържана до евроизборите на всяка цена, а целият ресурс – хвърлен в предстоящата битка.

Сериозно влияние върху всички процеси има и предстоящия избор на главен прокурор.

Ако ГЕРБ спечелят повече евродепутати от БСП, ще имат солиден аргумент срещу предсрочни избори. През 2014-а те взеха шест места в ЕП, осигурени от 680 838 бюлетини. БСП бяха разочарованите – при очаквани поне 5 места, те спечелиха четири, а гласувалите за тях бяха 424 037. ДПС, които тогава бяха част от управлението на Орешарски, също се поздравиха с четирима европейски представители, като зад тях застанаха 386 725 избиратели, едва около 40 000 по-малко, отколкото зад социалистите.

Сметката показва, че общо двете управляващи партии имаха повече гласове от ГЕРБ или 810 762.Но след избори, при които си взел по-малко от основния си политически противник и по-малко от очакваното, се поема отговорност. Първо падна правителството, после Сергей Станишев подаде оставка като лидер на БСП и избра Брюксел пред София.

Ако ГЕРБ имат по-малко депутати от БСП, опозицията със сигурност ще катализира предсрочните парламентарни избори. За социалистите влизането в кампания за местния вот, без да има преобръщане на настроенията, би било крайно рисковано, да не кажем направо - пагубно. ГЕРБ имат сериозно предимство на местна почва, разполагат с жилави и крайно прагматични структури.

Може ли на 25 май БСП да се окаже в ролята на ГЕРБ от 2014-а, а ГЕРБ – в тази на БСП преди пет години? Според социолозите управляващите продължават да водят, макар и с малко, или позициите са поне изравнени. Въпреки социологическите данни, отговорът на въпроса е „може, разбира се“. ГЕРБ тогава бяха опозиция, а БСП на власт с Орешарски. Гласуването преди пети години бе и наказателен вот.

Наказателната вълна може да се отприщи и сега.

За останалите политически сили европейските избори също не са без значение.
Патриотичният сегмент в момента има два представители – Николай Бареков и Ангел Джамбазки.Явяването на Обединените патриоти заедно на евроизборите е само добро пожелание. Няма никакви индикации, че това е възможно да стане.

Очертават се три писти в националистическата ниша – на Бареков (Сидеров), на ВМРО и НФСБ и на „Воля“ на Марешки, който се прикрепи към блока на Льо Пен.

Старата десница също има какво да губи (едно евродепутатско място) и има сериозни амбиции, за да не загуби прекия си контакт с Брюксел. „Демократична България“ започва вътрешни избори за определяне на кандидатите. Дали това ще изостри отношенията вътре или ще подобри селекцията, предстои да се види.

Така или иначе, представянето на всеки едни от участниците в политическото състезание ще се отрази на основната битка – ГЕРБ или БСП ще извоюват повече евродепутатски места.

За ГЕРБ формулата да оцеляване изглежда така: победа на евровота-спечелени местни избори-пълен управленски мандат.

Затова 25 май се очертава да бъде като боя на Шипка и ключ към бъдещето на България.

При едно единствено условие. Условието, с което започнахме: ако правителството на Борисов успее да премине невредимо през зимния сезон...

Автор: Таня Джоева

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    46 3 Отговор
    Няма нищо общо със патриотите от Шипка това си е чисто коштунство като стрвнение! Борбата ще на хрантутниците за 20 000 € за5 годинки напред от нашия бюджет +кола, апартамет и заплати за уж сътрудници!
  • 2 хигиенист

    31 2 Отговор
    По-скоро като бой в кенеф - българският политичаски такъф. И недоразумението на снимката, с бомбето, да не цапа Шипка с ръцете си оцапани с ...
  • 3 среднощен

    29 0 Отговор
    Тоест: БСП се надява "полярните студове" да продължат по-дълго, по възможност през цялата зима..!? ГЕРБ пък се моли зимата да "омекне" и по-рано да дойде пролетта..!? Нещо изборната 2019г. заприлича на "прогнозата за времето" при БАН..!?
  • 4 Язе

    11 21 Отговор
    Има много гладни комуняги напиращи за 20000Е месечна заплата. Очаквам да зачестят провокациите.

    Коментиран от #11

  • 5 Стоян

    16 1 Отговор
    Само за пари като орките то е ясно че управия няма
  • 6 Apple

    10 13 Отговор
    Хвани единия, удари другия. Червените пак ще духат супата, обаче.

    Коментиран от #9

  • 7 патриотъ

    19 2 Отговор
    25 май ще мине още много пъти,докато България се оправи!Но тя може да се оправи само когато изритаме всички партии от властта и ги забраним със закон и се смени политическата система.Този цирк и панаир с тези партии и избори не може да продължава,защото се касае за съдбата на страната и народа,а никой няма право да си играе с това!Това са сериозни неща,а политиците го приемат като игра и томбола-на кого ще се падне късметчето!Ние не сме в цирка,господа управляващи,пък и не сме ви избрали да ни правите театър,а да ни управлявате,което явно не умеете!И не забравяйте,че трябва да бъдете слуги на народа,а не обратното!
  • 8 ВЪЗРАСТЕН

    23 1 Отговор
    ЕДВА ЛИ МОЖЕ ДА ИМА ПО УНИЗИТЕЛНО СРАВНЕНИЕ , КАК МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯТ ЕДНИ ХОРА ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ, С ЧИСТО ИНТЕРЕСЧИЙСКИ ИНТЕРЕСИ НА ЕДНО АЛЧНО И БЕЗОЧЛИВО ПОКОЛЕНИЕ, КОЕТО БЕЗ ВСЯКАКВО ЧУВСТВО ЗА ПАТРИОТИЗЪМ И ДЪЛГ ?! ПОРЕДНИЯТ ЖУРНАЛЯ ДРЪНКАЩ ГЛУПОСТИ ЗА ШЕПА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ, ТИПИЧЕН ДЕПУТАТ !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СссереМ

    3 16 Отговор

    До коментар #9 от "антрашпиц":

    Добре,обаче ТЪМНОЧЕРВЕНИТЕ пак ще духат супата.

    Коментиран от #12

  • 11 ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Язе":

    когато става дума за глад,май не са само комунягите и произгодящите от тях гейберасти!
  • 12 че кои са те

    16 3 Отговор

    До коментар #10 от "СссереМ":

    тези с най голям брой доносници всред депутатите,тези с най голям брой милиционери всред депутатите или тези с най голям брой баб,дядовци и бащи активни борци всред депутатите????
    Няма да отговориш нали,гейбероседерастче?
  • 13 Само питам

    3 14 Отговор
    Те тези опълченци дето толкова ги величаете безродните русофили не падат по долу от вас. Защо са ходили чак в Самара да целуват ботушите на руснаците ида им се кланят?

    Коментиран от #18, #21

  • 14 ИсториоГрафа

    10 0 Отговор
    След много търпение волско и като му прекипи на народа спиране няма да има ... ще има уроци за крадливите тиквуни ... цикъла идва
  • 15 КОНДУКТОРА

    8 0 Отговор
    Борбата на ТЮФЛЕЦИТЕ, ЗА ТОПЛО , ПЛАТЕНО И ГРАБИТЕЛСКО МЕСТЕНЦЕ.
    БУДАЛИТЕ, пак ще ги изберат горките.
    Затова, : гласувайте задължително ( но за партия която не е в парламента в момента.
    ДЕМЕК ЗА НОВИ ХОРА И НОВИ ПАРТИЙИ.
    ТЕЗИ , ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ УМЕРЕНИ КОМУНЯГИ, КРАДЛИВИ ПАТРИОТТИ , ШМЕНТИ КАПЕЛИ ОРГАНИЗАЦИЙИ ДА НЕ ГИ ВИЖДАМЕ ПОВЕЧЕ.
    ИНАЧЕ : наистина сме олигофрени 80% та даже 90% .
    ГОЛЯЯЯМО ПРОВЕТРЯВАНЕ ТРЕЯБВА ,
  • 16 ОБЕКТИВЕН КОМЕНТАР

    6 1 Отговор
    ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ , МИКОГА НЕ СА БИЛИ ЧЕСТНИ И НЯМА ДА БЪДАТ ПАК.
    ТЕЗИ ВСИЧКИТЕ СА ДС , И МНОГО ДОБРЕ ВЛАДЕЯТ ИЗБОРНИТЕ ТРИКОВЕ И НОМЕРА.
    ТЕ СА МАЙСТОРИ НА ФОКУСИТЕ ЗА ИЗМАМИ И МАНИПУЛАЦИЙ, ВИНАГИ ЩЕ НИ МАНИПУЛИРАТ И ЩЕ НИ ПРЕЦАКАТ КАКТО ПРЕДИ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Отговор ли търсиш....давам ти го-на три педи от рамото надолу...
  • 19 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор
    ГОРКАТА Шипка....Навремето,комунизма в упадък, вече битуваше мисълта,,,МИ КАТО НЕ можем да бъдем като Левски и Ботев...ТЕ ЩЕ СТАНАТ КАТО НАС!!!,,,.... Сега е ред на Шипка.
  • 20 Биде

    6 1 Отговор
    Твърде нелепо сравнение, дори грозно, като се има предвид ,че от тази битка е зависило новата ни история!!! Просто ще е битка кой ще налапа кокала!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 корупция в ЕП

    1 0 Отговор
    Забелязва се, значително покачване, на нивото , на корупцията в ЕО , след Българското Председателство на ЕО .
    Очаква се, това ниво ,да бъде барометър на последиците, след
    Румънското Председателство на ЕО, по късно тази година.
    С две думи, личности, замесени в корупция, няма да бъдат допуснати в ЕП, ще се работи, по сигнал, от гражданите в Европа!
  • 23 внимание въпрос

    2 1 Отговор
    Колко струва, в евро, да те номинират , за Евро- Депутат?

    Тук, става въпрос, колко ,трябва да платиш, на Партийния лидер ,
    за да те сложат , в листата до първите 3-4 места.
  • 24 Праправнук

    0 0 Отговор
    Ами защото когато прапрадядо ти е ходил да иска от чорбаджиите алтъни за пушки и барут,те са го натирвали. Питай, питай бе, с питане до Цариград се стига. Тъпанар!