2 036 12

А мнозинството още си мълчи

Насилствено решаване на политически конфликти в Германия за последно е имало преди десетилетия

А мнозинството още си мълчи
Снимка: БГНЕС/EPA
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пребит бе депутат от Бундестага. Но медиите първоначално си замълчаха - може би ако не ставаше дума за политик от дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“, възмущението щеше да се появи по-бързо. А това е опасно!

Насилствено решаване на политически конфликти в Германия за последно е имало преди десетилетия – за подобни неща децата можеха да научат единствено от учебниците по история. Но ето че сега насилието явно се завръща по германските улици.

В Бремен неизвестни лица пребиха Франк Магниц - депутат в Бундестага, който е и председател на местната партийна организация на „Алтернатива за Германия“ (АзГ). В резултат на побоя Магниц бе приет в болница. Бруталното деяние предизвика огромно възмущение сред представителите на всички останали партии.

Председателят на АзГ Йорг Мойтхен обаче наля допълнително масло в огъня, публикувайки в Туитър снимка на ранения по главата Магниц. Така омразата от улицата се пренесе и изля и в социалните медии. След известно време почти всички останали медии информираха за случая. Навярно те щяха да го направят много по-рано, ако не ставаше дума за депутат от дяснопопулистката АзГ, а за политик от някоя друга партия.

Вярно е, че десните популисти от „Алтернатива за Германия“ нямат много приятели сред германските медийните среди, но подобно брутално насилие не бива в никакъв случай да бъде премълчавано. Затова престъплението от Бремен естествено е тема и за Дойче Веле.

Къде започва и къде свършва насилието?

Всички наблюдатели са единодушни, че откакто АзГ влезе в Бундестага, тонът на дебатите там значително е загрубял. Десните популисти говорят за „мъже с ножове и забрадени момичета, които живеят на гърба на държавата“, визирайки бежанците. Речта им е изпълнена с крайна омраза, която поставя всички мигранти под един знаменател.

Останалите партии, за съжаление, също не са открили още верния тон за разговори, който да внесе деескалация в обществото. Депутатът от ГСДП Йоханес Карс например твърде предизвикателно се обърна към народните представители от АзГ в Бундестага, заявявайки: "Омразата е разкривила лицата ви! Вижте се в огледалото!" В знак на протест цялата фракция на АзГ напусна пленарната зала. Стигна се до сцени, каквито Германия не е преживявала от времето на Ваймарската република до днес.

Навярно онзи, който е извършил бруталното нападение срещу депутата Магниц, също е бил подтикнат към насилие от все по-истеричните нападки, които просто заливат социалните медии. Голямото мнозинство от хората в Германия нямат нищо общо с това и се отвръщат отвратени. Но, за съжаление, си мълчат!

А именно оттам - от средата на обществото - би трябвало да дойде импулсът за уталагане на страстите - от училищата и семействата! В Германия се забелязва десен уклон, който непременно трябва да стане предмет на разговори и обсъждания. Хората трябва отново да започнат да разговарят помежду си, независимо дали са от Източна или Западна Германия, дали са чужденци или местни хора, бедни или богати. В политиката този импулс трябва да дойде от утвърдените партии. Независимо от остротата на споровете с АзГ, те са длъжни да запазят култивиран тон на общуване.

От АзГ подобно нещо едва ли може да се очаква – това си пролича и от истеричния начин, по който партията реагира на бруталното нападение срещу депутата Франк Магниц.

Германия
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Meganoob BG
  Отговор
  1 20:39  09.01.19
  Да не се окаже че го е бил някой на име Георги Димитров?

  Коментиран от #6

 • 2 20:45  09.01.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • виц
  Отговор
  3 21:45  09.01.19
  Тате, тате, рекъл Шабанчо, кво и тва димукрация. Димукрацията е татьовото, га белите бачкат, а ние взимаме помощи. А неми ли да ни скочат, попитал Шабано? Ааа, тва вече шъ е РАСИЗЪМ!

 • виц
  Отговор
  4 21:45  09.01.19
  Тате, тате, рекъл Шабанчо, кво и тва димукрация. Димукрацията е татьовото, га белите бачкат, а ние взимаме помощи. А неми ли да ни скочат, попитал Шабано? Ааа, тва вече шъ е РАСИЗЪМ!

  Коментиран от #9

 • среднощен
  Отговор
  5 22:12  09.01.19
  Двата икономически "мотора" на ЕС Франция и Германияна се "тресат" в политическа криза..!? Великобритания е пред Брекзит, а бившите социалистически страни от Източна Европа, сегашни членки на ЕС, Китай купува на едро..!? Какво се случва с ЕС..!?

  Коментиран от #11

 • goni
  Отговор
  6 23:43  09.01.19

  До коментар #1 от "Meganoob BG":

  А, стига бе! Кой е тоя Георги Димитров? У нашто село такъв нема! Да не е от твоито!
 • Хасан
  Отговор
  7 08:05  10.01.19
  Опаааа...пак броди призрака на фашизма в Германия..пребиха депутат,сега ще запалят Райстага

 • преводач от еврогейски
  Отговор
  8 08:31  10.01.19
  "Десни популисти" - хора, които не желаят канибали и касапи ислямисти от по света и у нас, да бият, изнасилват, колят, газят, стрелят, взривяват... децата им, жените им, тях самите, в собствената им страна, под прикритие на "бежанци".
 • Emigrant
  Отговор
  9 08:36  10.01.19

  До коментар #4 от "виц":

  Абсолютно малоумни коментари. В Германия, че и в цяла Европа гледа на българите както вие гледате на циганите. Непотребна мързелива нискоквалифицирана маса. Затова се преместих при белите хора.

  Коментиран от #10

 • отегчен
  Отговор
  10 08:44  10.01.19

  До коментар #9 от "Emigrant":

  Най-малоумният коментар е твоят. Но е дълго и безполезно, да ти обяснявам, защо.
 • гост
  Отговор
  11 09:25  10.01.19

  До коментар #5 от "среднощен":

  Как какво, разпад. Няма е тази цялост и единомислие, с което бе образуван ЕС, защото се видя, че големите страни все пак искат власт над малките, което не се харесва. Защо не се реагира при грешката на Меркел с бежанците? И преди това конфликтите си съществуваха и миграцията си беше налична, но при открита покана от лидера на ЕС всичко избухна. Меркел веднага трябваше да оттегли поканата и да се затегне контрола и пропуска, видя се до какво води това в тяхната стрнаа, а в другите страни не е по-добре. 90% от мигрантите са животни, останалите 10% са читави, но когато пускат всички е грешно, много грешно. Все едно в училище двама от класа да се учат и стараят, а останалите да липсват или да си играят, а накрая всички да завършат наравно. Абсурно е и е демотивиращо.
 • Morgoth
  Отговор
  12 10:50  10.01.19
  Няма как положението да не ескалира, когато политическия център и всички медии заедно с него проявяват двуличност и приемат крайно дясното като вредно и популистко, докато крайно левите зелени се радват на пълен медиен комфорт. Крайните течения са като скачени съдове - разкарай поддръжката на едните и другите ще загубят смисъл и ще залинеят.

Напиши коментар:


Публикувай