1 865 16

Новата Москва: Блясък и лукс

Новата Москва предизвиква възхищение. На мястото на бивши индустриални халета се появиха луксозни сгради и паркове, а новите широки тротоари изтикват автомобилите от центъра. Москва е станала неузнаваема, пише ФАЦ

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ремонтът приключи точно навреме - преди поредното преизбиране на Владимир Путин за президент през миналата пролет. Седем години след началото на преустройството на Блатния площад в центъра на Москва вече всичко е готово, а резултатите обезоръжиха дори и на най-големите критици на проекта, четем в обширен репортаж на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Днес центърът на руската столица е с променен облик: изградени са нови широки гранитни тротоари с велосипедни алеи, излъсканите до блясък площади с пейки и люлки за децата привличат много посетители, по улиците на града вече се движат и нови електрически автобуси, а подлези улесняват придвижването на пешеходците. Панелните блокове, строени през шейсетте години на миналия век на редица места в столицата, постепенно отстъпват място на модерни многоетажни жилищни сгради.

Цивилизоване на публиката

Тази урбанизация "спусната отгоре" третира жителите на руската столица като обект, който подлежи на цивилизоване, от каквото явно има нужда, посочва изданието и припомня един епизод: Също както през 1928 година, когато при откриването на парка „Горки“ той бил буквално стъпкан от тълпата, така и новият парк "Зарядие" край стените на Кремъл бил просто пометен от посетителите – лехите с декоративни и редки насаждения били окрадени – хората явно ги късали, за да си ги засадят по домовете. Това наложило паркът да бъде затворен, докато унищожените насаждения не бъдат възстановени.

Новият стил на живот в руската столица се харесва и на млади, и на стари, четем по-нататък в публикацията. Разчетите на архитектурното студио "Стрелка" сочат, че стесняването на лентите за движение по улиците на града ще принуди автомобилите да забавят своя ход, ще накара повече хора да оставят колите си и да използват обществения транспорт. За това ще допринесат и новите такси за паркиране, които току що бяха увеличени на 5 евро за час. В същото време това прокужда хората с по-ниски доходи от централните райони на града, посочват не без основание критиците. Но по-високото качество на живота привлича и повече чужденци: "Москва междувременно се превърна в европейска туристическа метрополия", казва по този повод ръководителят на Австрийския културен форум в руската столица Симон Мраз.

Хипстър-културата набира скорост в руската столица - въпреки икономическата криза и санкциите на държавните органи. Луксозни супермаркети или магазини за биологично чисти продукти, като веригата "ВкусВилл", предлагат на потребителите заместители на спрените от внос чуждестранни хранителни продукти. Бивши заводски халета се преустройват на луксозни жилищни сгради и творчески центрове. На мястото на бившите автомобилни заводи "Зил" в южните райони на Москва например възникнаха елегантни апартаменти с авангардистки фасади и парк със спортен център.

"Моята улица"

Да споменем също и инициативата "Моята улица", чиято цел е да отърве обществените места и тротоарите от паркирали автомобили и да освободи място за пешеходците. От нея обаче има и недоволни - собствениците на автомобили, които се чудят къде да дянат превозните си средства. А много московчани се шегуват, че настилките по някои улици и площади се сменят твърде често – навярно заради бизнес интересите на съпругата на столичния кмет Собянин, която притежава дял от фабрика за плочи.

Засега градската управа на Москва не успява да се справи с проблема за боклуците. Руската метрополия с нейните над 12 милиона жители, не рециклира отпадъците си, а ги изхвърля (несортирани) на бунища в близки до руската столица населени места. Във Волоколамск, Коломна, Таруса, Клин и Наро-Фоминск местните хора отдавна протестират срещу планините токсични отпадъци край домовете им, които замърсяват почвата и въздуха. Заради недоволството на хората властите решиха да започнат да извозват отпадъците до по-далечни места - също против волята на тамошното население. А това, че властите планират в неопределено бъдеще да започнат да изгарят отпадъците, и дори прекръстиха тези нови бунища на "Еко паркове", не променя с нищо факта, че на тях продължава да се трупат боклуците на Москва.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Borislav Popov
  Отговор
  1 18:03  10.01.19
  Опа, получих дежа вю.

  Коментиран от #3

 • Редакторие
  Отговор
  2 18:04  10.01.19
  Я са обесни думата "изтикват" мръсен селяндур/ка.
 • Емил
  Отговор
  3 18:08  10.01.19

  До коментар #1 от "Borislav Popov":

  Публикувано във факти.бг: Цивилизоване на публиката - това да не е нова "Културна революция". Китай пак се е намесил!

  Коментиран от #8


 • ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА
  Отговор
  4 18:13  10.01.19
  СИТИЯ НА ГЛАДНИЯ НЕ ВЯРВА, КАТО НЯМАТ ХЛЯБ БЕДНИТЕ-ДА ЯДЪТ ПАСТИ И ДА СИ СТОЯТ В ГЕТАТА. НЯМАТ НУЖДА ОТ КУЛТУРА И КРАСОТА. ТЯ Е САМО ЗА БОГАТИТЕ.....ЧЕР..НИ КРАДЦИ
 • Насран русофил
  Отговор
  5 18:16  10.01.19
  Аз на статии на Дойче веле не вярвам. Всичко, написано по-горе е една голяма лъжа.
 • 1944
  Отговор
  6 18:18  10.01.19
  как от союзмултфилм да ви нарисуват тази глупост? москва е един от най-скъпите и опасни градове в света. а отвъд мкад живот има само за напреднали мазохисти.
 • някой си там
  Отговор
  7 18:31  10.01.19
  "Цивилизоване на публиката" чрез поредната помия хвърлена по Русия на тази немска нацистка медия. Цялата статия е изпълнена с лицемерие, омраза и завист. Всеки факт е до такава степен извратен и манипулиран, че човек може да повърне. Ако ги попиташ тези фашизоиди, какво целят с подобна пропаганда? Повярвате, ще ви гледат със стъклените си зомбирани погледи и няма да ви дадат смислен отговор на този въпрос.
 • Русофил
  Отговор
  8 18:49  10.01.19

  До коментар #3 от "Емил":

  Голяма и богата държава. Сороснята увисна като попикано мушкато. Ама тежи снимки не са от в. Правда или Московские ведомости. Това си е Дойче Веле, което заглушаваха комунистите на времето. Хубав повод да сверите часовника. Бедни соросоидни мишоци

  Коментиран от #9

 • гост
  Отговор
  9 19:51  10.01.19

  До коментар #8 от "Русофил":

  Богата , богата , колко пък да е богата ? По-малко от Южна Корея , дето е само половин Корея и не се вижда на картата !!! Пък от Бразилия , дето още има човекоядци и 70% от населението е неграмотно и живее като нашите цигани , ПО-БЕДНА с 50% !!!!! А пък от Индия , дето си е родината на циганите в цял свят и още основния транспорт е рикши на човешка тяга ,повече от 2(ДВА) ПЪТИ по-бедна !!!! Та по-полека с "богатата" , райш , русколюбецо , хахахах !!!

  Коментиран от #12

 • Джигит
  Отговор
  10 20:13  10.01.19
  А Германия почерне от африканци!
 • Инкогнито
  Отговор
  11 20:15  10.01.19
  DW e гласът на соросоидната пропаганда, още от едно време!

 • Патриот
  Отговор
  12 09:22  11.01.19

  До коментар #9 от "гост":

  Като ви гледам резултатите американските соросоидни галфони нещо не ви вярва народа
 • kjl
  Отговор
  13 09:33  11.01.19
  Сега само не разбрах, тази статия положителна ли е или отрицателна? Градът явно се преобразявал към добро, ама Русия е място само за плюене и търсене на негативното. Хем на автора му харесват промените, хем не се спира да плюе! Странна статия!
 • 14 08:04  12.01.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • вижте Петербург
  Отговор
  15 08:28  12.01.19
  https://www.youtube.com/watch?v=3VqTaoq6aqo
 • 16 16:23  12.01.19
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай