13 Януари, 2019 20:30 12 183 24

Сега, когато знаят горчивата истина за Великобритания…

  • великобритания-
  • брекзит-
  • ес-
  • тереза мей

Втори референдум за Брекзит би бил нещо демократично

Сега, когато знаят горчивата истина за Великобритания… - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сделката за Брекзита, договорена от Тереза Мей, явно ще се провали с гръм и трясък на предстоящото гласуване в Лондон. И с право! Сега, когато знаят горчивата истина, нека британците кажат дали още искат да напуснат ЕС.

Едва ли има депутат от Долната камара на британския парламент, който да не усеща значимостта на този исторически момент: от това как ще завърши гласуването, ще зависи съдбата на Великобритания за поколения напред.

Става дума за икономическото бъдеще, за реномето на Великобритания пред света, за разбирателството между поколенията в страната и за отношението към мигрантите.

Съдейки по всичко, което се случи досега, може да се очаква, че министър-председателката Тереза Мей ще претърпи тежко поражение. И с право! В крайна сметка споразумението за излизането на Великобритания от ЕС е твърде далеч от онова, което поддръжниците на Брекзита обещаваха на своите избиратели. След няколко години Великобритания действително ще напусне институциите на съюза и сама ще може да определя кои мигранти от ЕС да пуска на своя територия.

Но Брекзитът вреди на икономиката и то чувствително. На избирателите бе обещано, че излизането от ЕС ще спести на Великобритания милиарди, които щели да се влеят в системата на закъсалото здравеопазване. Нищо подобно обаче няма да се случи. А представата за някаква напълно независима Великобритания, в която всичко вече ще тече по мед и масло, е само плод на болни фантазии.

Изгубен морален компас

Тереза Мей допусна много грешки. Дълго време тя премълчаваше истината пред своите съграждани – не им каза колко тежки ще са икономическите последици от Брекзита, нито пък им обясни, че Великобритания ще е принудена да направи компромиси пред ЕС, ако не иска да излезе от съюза без споразумение и с цената на огромни загуби. Вместо да гради мостове и да се опита да си сътрудничи с другите партии в страната, тя задълбочи още повече дълбокия разлом в обществото, наричайки привържениците на проевропейския лагер „citizens of nowhere“ („ничии граждани“).

Чувството ѝ за отговорност и желязната ѝ воля пораждаха уважение към нея – дори от страна на противниците ѝ. Но от прекалено голямо усърдие тя сякаш изгуби моралния си компас. Тереза Мей очевидно е обсебена от идеята, че изпълнява историческа мисия - да реализира на дело волята на мнозинството, гласувало за излизане от ЕС.

Заветната ѝ цел явно е да спре свободната миграция на европейски граждани към Обединеното кралство. От самото начало тя „препъна“ преговорите с ЕС и своя собствен екип с това, че очерта „червени линии“, отвъд които Великобритания нямало да се съгласи на никакви компромиси. Тя твърдеше например, че Обединеното кралство ще напусне единния европейски пазар и митническия съюз, каквото и да му струва това.

А сега напразно се опитва да спечели подкрепа за линията си сред членовете на разединената Долна камара на парламента - твърдейки, че има само две алтернативи, ако те не приемат сделката, договорена от нея: или Великобритания напуска общността без споразумение, или изобщо няма да има Брекзит. Мей категорично отхвърля възможността да се проведе втори референдум.

Втори референдум би бил нещо демократично

При това референдумът от 23 юни 2016 година отрази само едно моментно настроение в обществото. Но дори и тогава преднината на поддръжниците на Брекзита не беше огромна. По онова време никой във Великобритания не беше наистина наясно какво точно ще означава Брекзитът. Междувременно се разбра, че привържениците на излизането от ЕС не са в състояние да изпълнят много от обещанията си. Демократично би било, ако на британците се даде втори шанс.

Затова нека депутатите отхвърлят сделката и проправят пътя към второ допитване. Разбира се, че Великобритания има право да напусне ЕС, но това ще ѝ нанесе чувствителни икономически загуби. Дали британците все още искат Брекзит при тези обстоятелства – единствено народът е в правото си да реши това!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    37 24 Отговор
    Със или без Брекзит Англия си е 100 години пред нас.

    Коментиран от #4, #6, #9

  • 2 Морук

    64 7 Отговор
    Да се махат не мога да им понасям лицемерието ,и политиката на разделяй и владей ,после налагане и на джендърски ценности и т,н дето не са отишли там не е имало войни и раздори
  • 3 среднощен

    38 8 Отговор
    Защо изобщо цитирате DW - направо си го кажете, че Сорос така иска..!?
  • 4 Киро

    28 16 Отговор

    До коментар #1 от "Будалата":

    Незнам дали си ходил там, но не всичко е както си го представяш.Инфраструктората е по-зле.

    Коментиран от #7, #18, #21

  • 5 файъра

    19 3 Отговор
    смешници!
  • 6 Никой

    35 13 Отговор

    До коментар #1 от "Будалата":

    Със или без брекзит, България изостава 500 години назад от Великобритания, именно заради европейското влияние над БГ от покръстването до сега, и османското робство и османката империя която през цялата история е била подкрепяна от Англия.
  • 7 Будалата

    19 8 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    И кое и е по зле? Обратното движение ли?
  • 8 Никой

    21 1 Отговор
    Със или без брекзит, няма значение, вече няма да е същото, защото!!, развръзката не е в брекзит, а в Сирия, където зарът се обърна, сащ и сие напускат, така дългоочаквания и жизнено важен газопровод Катар - С.Арабия - Йордания - СИРИЯ - Турция - ЕВРОПА няма да се осъществи, няма да има енергиен ресурс за поддържане на работата за гастарбайтерите, Без този газопровод каквито и брекзити или пакети Макрон няма да спрат обръщането на зара.
  • 9 чичо Шорко

    47 4 Отговор

    До коментар #1 от "Будалата":

    и без брекзит след 10г. Англия вече ще се казва Ню-Пакистан..вече и имат и черничка принцеса
  • 10 Никой

    20 7 Отговор
    С брекзит или без, папкането свърши, ГМО - то ГМО - то, тотално на ГМО и после ппрррррррръъъццццццссссссс в тоалетната, и ракови заболявания + джендъризъм + бездетни политици, леле леле гранфон свири майка плаче.
  • 11 666

    23 5 Отговор
    Дойче зелеееее -Шорош нюз..
  • 12 Никой

    20 2 Отговор
    И без брекзит папкането свърши, просто ще си удължат агонията, нека да се самозаблуждават, войната в Сирия е загубена, Causa Perduta.
  • 13 Никой

    2 13 Отговор
    Не искам + плюсовете ви предатели, само минуси. Безнравствени мерзавци.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 стоян георгиев

    18 3 Отговор
    британците разбраха че популизма не е решение.сега са в много кофти ситуация,не им се излиза от ес ама и нещат да си го признаят!
  • 16 патриотъ

    21 4 Отговор
    Референдум до дупка,докато изберат правилния!Демокрация по британски!Тия джендъри са най-големите врагове на България!
  • 17 Може би мислещите имигрираха

    16 9 Отговор
    Защо някои вярват, че Сорос управлява света, че няма мъже и жени хомосексуални в България, че у нас не се раждат хермафродити, че не се раждат сиамски близнаци и т.н. Такива неща е имало само в лошия Запад, а в източния соц. блок ТАКИВА неща няма. Пропуснах, нямаше и инвалиди, защото никой не ги виждаше и нямаше нужда от платформи за тях в обществени сгради, градски транспорт и т.н. Жалко, че тук останаха само лесно манипулируеми хора.
  • 18 хахаха

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Аз съм живял там,а ти може би си бил в някоя друга Англия!
  • 19 Хайдук

    11 1 Отговор
    Време е тъпаците да разберат ,че други по-умни от тях ще карат влака ! СЛЕДВА 50% обезценяване на паунда !
  • 20 Стрелата

    5 2 Отговор
    Може ама на дали кой щте го кара Меркела ли хахаха че 80 процента от икономиката им зависи от ингилизите и руснаците.
  • 21 До Кирето

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Кире кире кире, поне кажи какво имаш в предвид инфраструкто(У)рата им била зле ? Чи ни тъ ръзбръх?
  • 22 Хайл

    3 1 Отговор
    Щом видях че е дойче веле и ми стана ясно че пак лъжат- умен човек с глупак съюз не прави...Англия все още владее половината свят и хич не им дреме за немците...хора,не четете нищо от дойче веле,всичко им е заблуда
  • 23 Димов

    7 3 Отговор
    Жена управлява Германия - глей кво стаа с населението им. Жена управлява Англия - глей кво стаа с икономиката им. Абе, жените що не си гледат женската работа?
  • 24 ДДРОнег

    3 2 Отговор
    Отдавна го казаха - по толкова важен, фундаментален въпрос, мнозинството трябва да е поне две трети !!! Изключително глупаво беше да започват преговори при толкова малка преднина на едните спрямо другите !!! Не повече от три месеца след референдума, нагласите на британците бяха коренно различни !!!