Last news in Fakti

15 Януари, 2019 14:01 4 001 30

Защо Борисов не присъства на откриването на "Пловдив 2019"?

  • бойко борисов-
  • пловдив - столица на културата-
  • иван тотев-
  • култура-
  • европейска столица на културата

Лидерът на ГЕРБ никога не ходи там, където може да се окаже с горещ картоф в ръката

Защо Борисов не присъства на откриването на "Пловдив 2019"? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бойко Борисов не дойде за откриването на Европейска столица на културата. Премиерът, който в началото на главоломната си политическа кариера два пъти ставаше депутат от Пловдив, предпочете просто да спази протокола и изпрати поздравителен адрес. Пожела ни успех в отговорната мисия да бъдем първият български град, домакин на знаковата за Европа инициатива. Подобно нещо не се случва за пръв път, припомня "Марица". През май 2015-а, когато в града се откриваха реновираните Пеещи фонтани, премиерът се оказа на важна среща във Варна, откъдето отлетя директно за Рим, макар домакините от Общината до последно да тръпнеха в очакване, бавейки старта на церемонията с надежда, че Борисов ще успее да се отбие за час-два в Пловдив. Проблем с правителствения Фалкон пък възпрепятства министър-председателя за откриването на спортната зала "Колодрума". Всички случаи, в които Борисов не идваше в града за най-важните пиар акции на местната власт, водеха до коментари с еднакъв знак. Да,

Пловдив е в сърцето на премиера,

но там май няма място за кмета Иван Тотев. Как да разчетем знаците от последната телеграма на Борисов в знаковата 2019-а, която за Пловдив започва с голямото предизвикателство да се справи успешно като домакин на ЕСК и ще завърши с изборите за нов кмет?

Като опитен политик Борисов никога не ходи там, където може да се окаже с горещ картоф в ръката. А негативите около откриването на ЕСК в събота вечер безспорно се оказаха повече от позитивите. На всичко отгоре отдавна е известно, че Борисов мисли надалече. Залага на онова, което остава, а не на показните случки и събития с ефект от ден до пладне. В тази връзка неизбежната разходка сред гражданите и гостите на Пловдив в събота не би била никак приятна за премиера. Защото градът посреща ЕСК с разкопан площад, кофражи и кал в археологическите разкопки, затворени улици в идеалния център, празен Колодрум /в който държавата инвестира близо 50 млн. лева/, спортна и културна инфраструктура под ключ /стадионите „Пловдив“, „Христо Ботев“ и „Тодор Диев“, Концертна зала, градската галерия в Стария град и т.н./, пуст Тютюнев град, в който тъжно се издигат руините на складовете на Кудоглу, „Одрин“ 8 и призракът на Сточна гара.

Второ - на премиера щеше да се наложи да отговаря на неудобни въпроси за начините, по които Общината усвоява целевата държавна субсидия от 20 млн. лева за изграждане на културна инфраструктура, свързана с Пловдив 2019. Недостроената Зоологическа градина, в която държавата вложи над 4 млн. лева, е стара болка за премиера. Историята сега се случва с кино „Космос“, галерията на „Гладстон“ и Тютюневия град, които уж трябваше вече да са преобразени с част от държавните пари и да посрещат гости за „Пловдив 2019“.

Трето - на премиера можеше да се наложи да се превръща в арбитър на явния вече спор между кмета на Пловдив Иван Тотев и министъра на културата Боил Банов кой всъщност носи отговорността за забавянето на проектите за площад „Централен“ и Тютюневия град. А този филм в Пловдив премиерът вече го е гледал при предишни битки между знакови фигури от ГЕРБ /справка - съперничеството между Иван Тотев и Здравко Димитров/.

Във връзка със събитията от съседното Войводиново миналата седмица премиерът най-вероятно щеше да получи и други неудобни въпроси, свързани с бездействието на местната власт, която от години се е превърнала в ням свидетел на разрастването на „Столипиново“ - най-голямото ромско гето на Балканите. 90% от постройките в него са незаконни.

За да не си създава допълнителни лични, партийни и държавнически грижи с пловдивските неволи, премиерът предпочете през уикенда да се занимава с други важни дела - като общата позиция на няколко страни от Източна Европа в споровете за пакта за мобилност. В същото време под тепетата като гост на церемонията по откриването на ЕСК и за разбор с актива на ГЕРБ дойде Цветан Цветанов. И той обаче този път бе значително по-умерен в хвалбите за кмета Тотев и местната власт. И пропусна да ни каже за пореден път, че партията стои твърдо зад кметовете си в областните центрове, какъвто е и управникът на Пловдив.

Да завършиш мандата си с домакинството на инициатива като Европейска столица на културата е голям късмет за всеки кмет. Каквото и да се случи, все ще има ползи за града. При Иван Тотев обаче има огромна опасност ефектът да се превърне в дефект. А кметът да получи телеграма: Иване, не си моят човек.

Източник: "Марица"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ген Чивийков

    41 5 Отговор
    Уплашил се е циганите да не му ударят една брадва и на него.

    Коментиран от #29

  • 2 Венци Мартинов

    45 4 Отговор
    Снишаване, снишаване и пак снишаване. Докато отмине бурята.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 нач протокол

    40 1 Отговор
    Той, Борисов е специалист по зап. Балкани. Източните, много много... не ги... такова...
  • 5 Българина

    29 2 Отговор
    За да не му се налага да се обяснява за ци га низацията и ислямизацията просто да да замине за брюксел и да не се връща повече, и на него ще му олекне и на нас повече

    Коментиран от #7

  • 6 hmhmhm

    29 1 Отговор
    Ееее, браво - как се престрашихте!
  • 7 скептик

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българина":

    Ти май искаш Цецо да ни управлява. Да се оженят с Крадайъ... и
  • 8 Batushka

    32 4 Отговор
    БорисоФ е страхливец и подлец ....ползва и захвърля хората около себе си ...затова и качеството им е ниско....
  • 9 Кон-дуктора

    14 0 Отговор
    Влака от София за Пловдив се движи със закъснение защото Спирача от Вакарел и Началника се напиха ...
  • 10 Циник

    29 4 Отговор
    Боко си е взел парсата и не го е еня какви глупости твори Мамин ваньо в Пловдив.
  • 11 Кон-дуктора

    8 0 Отговор
    Влака от София за Пловдив се движи със закъснение защото Спирача от Вакарел и Началника се напиха ...
  • 12 Byg

    10 37 Отговор
    Много куца драсканица са спретнали , нищо общо с действителноста. ГЕРБ и Бойко Борисов са единствените които посегнаха на незаконните постройки в столипиново , другите партийки се мешат с циганорите. В момента започват нови акции за разчистване на незаконните постройки кметът на "Източен" Николай Чунчуков. Вече са подписани заповеди за събарянето на шест къщи и 30 търговски обекта, сглобени от леки метални конструкции. Всички те са разположени върху общинска земя без разрешение, проекти и без да се плаща наем. Няма лабаво , въпреки годината на избори ГЕРБ мачка циганорите по всички направления , комунетата и турчилята ще почнат пак с кебапите , тях ли искате.

    Коментиран от #13, #16, #21

  • 13 Др Радева

    20 3 Отговор

    До коментар #12 от "Byg":

    Спри да пиеш, и си смени дилъра - тази дрога не ти понася!
  • 14 кифладжиев

    17 3 Отговор
    Марийче щом ти отгатваш помислите на Бать Бойка значи не е чак птолкова голям политик Той си е просто един СЕЛСКИ ТАРИКАТ това го доказа не един или два пъти Но ще го изтърпим още малко
  • 15 ТАКА Е

    19 2 Отговор
    Пловдив е ОГРОМНА ИЗДЪНКА на ГЕРБЕРСКО УПРАВЛЕНИЕ-крадене искам да кажа !!! Бойко щеше да убере много освирквания !!!!!!!!!!!
  • 16 отегчен

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "Byg":

    Ни герб, ни бсеп - искаме нормални, почтени хора.
  • 17 българин

    12 2 Отговор
    'щото е помияр, а и нищо не разбира от култура, понеже си е простовато момче по природа! селчо! а и той книги не чете! нито ходи на театър, художествени изложби, концерти и т.н.
    какво да прави един морално деградирал тип на такива събития?!
  • 18 Кумчо Вълчо

    11 2 Отговор
    " Залага на онова, което остава, а не на показните случки и събития с ефект от ден до пладне."
    Ей това най -много ме изкефи,голям виц.боко е само по показните събития бе аланкоолу,2квадрата асфалт,чешмичка ,тухличка щом има лента за рязане той е там.
  • 19 Чичо

    15 3 Отговор
    Борисов и култура? Шегувате ли се?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 СТАРОТО

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "Byg":

    Вуг, то кога е било нашите лъжливи комунисти да не лъжат като за ПОСЛЕДНО? И до утре да им говориш комуниста си е комунист -застава с голи гърди на амбразурата за да сипе лъжите си партийни! Чудя се как не се е обадил и плоскоглавия ФАТМАК за да налива масло в огъня на платените червени драскачи!
  • 22 Обръчи от Кметове

    8 1 Отговор
    Защото, Тотев си построи, хотели и Бизнес центрове, с комисионните
    на Бойко Борисов, хванат в далавера ,Прокуратурата го покри ,за може да разплати обещаните рушвети, тук там...
  • 23 патриотъ

    9 1 Отговор
    Моля ви,не показвайте тази мазна и гнусна муцуна повече от необходимото,че вече не понасяме!

    Коментиран от #25

  • 24 Системата ме Побърка

    6 0 Отговор
    Че за какво ви е!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 СТАРОТО

    0 0 Отговор
    патриот, ти за гнусната муцуна на тъпия ФАТМАК,ли говориш?
  • 27 ГЕРБ

    0 0 Отговор
    ТУРЯМ БАС ЧЕ БОРИСОВ ПАК ЩЕ СПЕЧЕЛИ ЩОТО БЪЛГАРИЯ ГО ОБИЧА И Е С НЕГО!
  • 28 ДОКО

    0 0 Отговор
    ГЕНЕРАЛ БОКО ИМА ТАКТИКА..НЕ СИ ВРИ НОСА ТАМ КЪДЕТО НИЩО НЕ РАЗБИРАШ..НО АКО НЕМА НАЧИН ДА ОТКАЖЕШ СПЕЧЕЛИ ВРЕМЕ ДА СЕ ПОДГОТВИШ..ОТНОСНО ПЛОВДИВ БОКО КУЛТУРАТА ГО ВЪЛНУВА КОЛКОТО МАНГО РОМАНА ЖЕЛЕЗНИЯТ СВЕТИЛНИК..ХИ ХИ
  • 29 Ей ръчички ей ги две

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ген Чивийков":

    Нали оттам /Столипиново/ минаваше канала на Сретан Йосич. Няма да е брадва!
  • 30 Половин кило

    0 0 Отговор
    Е той си действа и сега