Last news in Fakti

17 Януари, 2019 19:00 4 338 25

Proletären: На шведите им промиват мозъците с „руската заплаха”

  • руска заплаха-
  • швеция-
  • русия-
  • нато

Ветеранът Густав Фрьодинг е един от тези хора, които никак не вярват в тази заобикаляща ги картинка

Proletären: На шведите им промиват мозъците с „руската заплаха” - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Антируската пропаганда в Швеция доведе до там, че жителите на тази страна наистина са повярвали, че Русия може да ги нападне, пише Proletären, позовавайки се на участника в бойните действия в Босна Густав Фрьодинг. Според ветерана, въпреки цялата риторика и отсъствие на широка народна поддръжка, Въоръжените сили на Швеция активно се стремят да влязат в НАТО, с което ще поставят кръст на суверенитета на страната.

Преобладаващото мнозинство политици и журналисти, говорещи на конференцията „Народът и отбраната” с представители на Въоръжените сили на Швеция, се придържат към почти еднакви възгледи за световната обстановка. Според събралите се на форума, Швеция трябва да даде отпор на „агресивна” Русия, която се е заела със засилване на въоръженията си и да се сближи с НАТО, пише Proletären.

Ветеранът Густав Фрьодинг е един от тези хора, които никак не вярват в тази заобикаляща ги картинка. През 90-те години той служи в Босна, както под флага на ООН, така и на НАТО, но в момента той се изказва против Алианса и приближаването към него.

„Пропагандата се е превърнала в чист абсурд, те създават картина на света, която не съответства на действителността. Народът наистина вярва, че Русия може да нападне Швеция. Тук няма истина и за пет пари, но пред хората рисуват именно такава картина”, смята Фрьодинг.

Според него няма никакво съмнение, че зад създаването на образа на „руската заплаха” стоят влиятелни сили.

„Тези, на които е оказала влияние пропагандата, се събуждат и казват, че нищо не е така. Но може просто да видим бюджетите на размера на АНБ и на другите пропагандни ведомства. Да се говори, че те не могат да влияят на умовете, е смешно, защото за тези цели се отделят значителни суми”, отбелязва ветеранът.

Затова не е никак странно, че подобна картина остава в главите на хората. Междувременно Фрьодинг се възхищава доколко е жив пропагандният образ – дори след разобличаване.

„Понякога имаш чувство, че си под обектива на скрита камера. Колко трябва да продължава така, преди народът да разбере, че това не е истина? Това е като по време на войната в Ирак.Цялата страна бе унищожена, защото някой каза, че там има оръжие за масово поразяване. Такова нямаше. И нищо не се случи. Няколко стотин хиляди души загинаха, а хората дори глава не сведоха”,възмущава се Фрьодинг.

Ветеранът уточнява, че не се смята за по-умен от останалите.

„Хората много трудно виждат причината за събитията. Във Франция народът излезе на улиците, защото не може да оцелее на една заплата. Междувременно на площад „Мюнторгсет” в Стокхолм минава банда десни екстремисти в жълти жилетки и започва да крещи, че всички мигранти трябва да се прибират. Защо не искат края на войната там? Те казват, че на бежанците трябва да им се помага на място и че нямаме пари да ги изпращаме там. Но защо никой не казва, че трябва да спрем войната”, задава въпроса активистът.

Според Густав Фрьодинг, в основата на шведската отбранителна политика лежи коренно неверният възглед за причините и следствията. „ОТ САЩ ние внесохме либералната пазарна система, която ни доведе до там, че нямаме принципно никакви пари за въоръжени сили. Решението на проблема е да се предаде военния контрол на НАТО. Това е като да се оплакваме от бежанците, без да разбираме, че ние участваме в бомбардировките на страните, откъдето идват”, отбелязва той.

Ветеранът е убеден, че Въоръжените сили на Швеция напълно подкрепят сближаването между Стокхолм и НАТО. „Няма никакви съмнения, че ВС подкрепят влизането в НАТО. Повечето хора не подкрепят подобно нещо, но военните се придържат към пронатовски позиции”, смята Фрьодинг.

Активистът отбелязва, че доверието между ВС и гражданското общество изчезва, а също така дава пример с мероприятията по случай Деня на ВВС в град Упсала. „Ако бяхте там, щяхте да видите, че там стоят въоръжени с бойно и заредено оръжие хора с табелти охрана, които разгонват хората. Те имаха големи камери, които уж трябваше да снимат самолетите. Само че в 90% от времето тези камери бяха насочени към хората”, спомня си той.

Според Фрьодинг, ВС са обхванати от „параноя”. В частност той разказва, че веднъж е ходил да разглежда разположението на новия полк, който се формира на остров Готланд.

„Ако излезеш на пътя, водещ към разположението на полка, ти се натъкваш на огледална стена, и високоговорител ще те пита какво правиш тук. При това с охраната се занимават не военни, а охранители на частни компании. Военните се обграждат от обществото и навсякъде им се привиждат шпиони”, отбелязва ветеранът.

Въпреки критиката си към курса на Въоръжените сили, до последно Фрьодинг влиза в състава на народното опълчение. „В края на краищата не успях да намеря мотивация да остана там. Вече не споделях възгледите си с военните”, признава той.

Споменава, че и него самият го е засегнала параноята. „Плъзнаха слухове. Квартирмайсторът на нашата рота опълчение ми каза пряко, че си мисли, че Русия ми плаща”, съобщава ветеранът.

Според него, Въоръжените сили твърде активно се сближават с НАТО, за да може да скрият зад думите, че те само изпълняват заповеди на политиците.

„Повечето шведи не подкрепят влизането в НАТО, но във ВС се смята, че трябва да се присъединим”, отбелязва Фрьодинг, напомняйки за шведската поговорка за военноморския флаг над крепостта Кастелет в Стокхолм.

„Казват, че в деня, когато над Кастелет престане да се развява този флаг, Швеция ще загуби свободата си. Интересно ми е само кой ще спуска този флаг, когато ние влезем в НАТО. Ще пристигне ли самият главнокомандващ или ще го спуска заедно с министъра на отбраната?”, задава риторичен въпрос Густав Фрьодлинг.

Превод: В.Сергеев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валери

    57 8 Отговор
    На тоя човек някой да му обясни, че бежанци няма, а това са икономически емигранти или терористи. Другото долу горе го е схванал. В момента сме пред прага на световна война и двата лагера се консолидират на тоя етап, съответно се привличат неутралните държави към единия или другия лагер. Ние разбира се пак сме от грешната страна на Х.Я! НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ЩЕ ИМАМЕ 8 САМОЛЕТА, след края на войната!
  • 2 onq s konq

    13 36 Отговор
    Е затова няма да им купим Грипенитена тия шведи-ЗАЩОТО СА ПРОТИВ РУСИЯ!

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Емил

    9 37 Отговор
    Виж името на вестника и си направи изводи! Пролетарски мъдрости!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахаха

    33 13 Отговор
    Последният път когато Западът заплаши Русия това им струваше 20 милиона убити и половин държава разрушена.
    Така че може би имат причина да се притесняват.
  • 7 гост

    51 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    бесния, няма защо да им промиват мозъците на руснаците, те виждат как нато ги обгражда с бази, трябва да си глупав, за да мислиш, че те обграждат, за да те обгрижват...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 NikNay

    19 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Тук си прав относно пропагандата и едните и другите размахват някакво плашило за да могат да отклоняват вниманието на масите от истинските проблеми.

    Коментиран от #13

  • 12 Бесен Язовец

    20 6 Отговор

    До коментар #8 от "мда":

    Работата е там,че на руснаците съвсем не са им промити кратуните, за разлика от твоята, макар, че такива опити се правят, ако гледаш руска телевизия и централните руски канали, щеще да го знаеш, но явно си много бос по темата, затва си мълчи по добре .
  • 13 Бесен Язовец

    5 13 Отговор

    До коментар #11 от "NikNay":

    Именно, точно това исках да кажа, пропагандата се води и от едните и от другите и това си е самата истина, но изглежда само ти си ме разбрал !! Виж как, ей ся ще набягат тук русуфилити и ще ме изкарат американска или не знам още каква си западна подлога, понеже съм посмял да обвиня любимата им матушка в пропаганда.
  • 14 onq s konq

    3 25 Отговор

    До коментар #10 от "NikNay":

    Аз държа на логиката си и определено съм против покупката и на Ф-16 от янките ПО СЪЩИТЕ ПРИЧИНИ.Обаче...в случая нещата са други:Единствената причина за купим самолети от САЩ е ЗА ДА ПРЕДПАЗИМ ПРЕЗИДЕНТА НИ ОТ КОРУПЦИЯ покрай лобирането му за Грипен!А ако на теб ти е безразлично,то аз не желая КОРУМПИРАН ПРЕЗИДЕНТ.

    Коментиран от #17

  • 15 Джудже

    23 2 Отговор
    Абе те и нашите тролове във всяка новина виждат виждат руска заплаха ;-D
  • 16 ПРОМИТИ МОЗЪЦИ

    20 2 Отговор
    То, ако промиват мозъците , само на Шведите, с мед, да ги нахраниш.
    Промиването на мозъци, е най-важната задача, на едно вътрешно разузнаване , на една държава ,то е насочено в посоката на политиката, която страната проповядва.
    В този момент, Българския мозък е подложен на американско промиване, от Правителството на Бойко Борисов, причината е,
    че самото правителство, е корумпирано, и за да, угоди на Америка , или да ги заблуди , че българите, са проамерикански настроени проповядва , американска политика от куртоазия.
    Ако сравниш ,Русия, която е успяла с промиването на мозъци ,
    поради болестта, Ленин и неговата диктатура, ние сме по-слаби..
    Не, на по -завидно място, е Америка ,те успяха да копират Русия в промиването на мозъци, като, чиста капиталистическа държава
    което е по- трагично от диктатурата на Сталин.
    С по-промити, мозъци, са японците, там са, още от феодали са
    фанатически, промити мозъци и жив нацистки образ, след, като
    американците ги бомбардираха , се покриха , и света ги позабрави..понякога и бомби помагат..
    И след, като сме започнали, с промити мозъци, трябва да включим и привържениците на Алах ,във всичките си форми, най-промити,
    за сега, в Целия свят , си остават" Ислямска Държава".

    Коментиран от #24

  • 17 Ристе

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Кон хайде прибирай се вече, стига си цвилил из форумите! Няма да ти останат сили да се ........видим ! Иначе днес си много активен, добър надник ще получиш от чичко Сорос!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Наблюдател

    5 13 Отговор
    Навсякъде има полезни идиоти и руски подлоги, даже и в Швеция. Но такава огромна пета колона от продажници и българофоби както у нас няма. Те са дори в парламента, правителството и президентството.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Демократ

    6 16 Отговор
    Това не е промиване на мозък. Империалистите от Кремъл винаги имат апетити към съседите. Или на автора му е къса пеметта.
  • 22 само USA само F16

    1 6 Отговор
    Да си купиш самолети от промити мозъци??!!!Дето се вика,благодарим ти Господи,че ни опази!!
  • 23 Румяна Костова

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Руснаците не са слепи и глухи, знаят как НАТО се разполага по границите на Русия,по този въпрос няма смисъл Русия да харчи пари за пропаганда.И още нещо,руснаците не се страхуват от Западна инвазия.Имат си ядрени оръжия, и ,,Авангард "и боен дух ,с който ще посрещнат нашествениците. И няма да се оплакват, че врага им е хакнал телефончетата.
  • 24 Румяна Костова

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "ПРОМИТИ МОЗЪЦИ":

    По същество съм съгласна с Вас.Не мисля,обаче ,че САЩ са копирали методите си на пропаганда от руснаците,американската пропаганда надви руската по време на студената война.В сегашно време също продължава войната за влиянието над мозъци,така наречената информационна война.Американските и Западните медии от рода на Дойче Веле вече се изчерпаха от повтаряне на едни и същи фрази и пропагандиране на американския алтруизъм.А мислещия човек ще си зададе въпроса,,Как непрекъснато говорят за мир ,а едновременной с това всяка година увеличават парите за военни разходи? "

    Коментиран от #25

  • 25 промиване на мозъка

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Румяна Костова":

    Аз приемам, че преди всичко , влиянието на мозъците ,е схема ,която се копира , това дали , се засягат ,политики на национални доктрини, или чрез директни, диктаторски подходи, като Пиночет, или Сталин , има малка разлика, която в края на процеса,"промиване", върши една и съща работа.
    Ти да мислиш така, както аз, ти нареждам, което е равносилно , ти да мислиш, без да разсъждаваш, това е диктаторски подход...
    Идеологически може да различно ,но на финалната права, е важно , до каква степен, си промил, мозъка на гражданите , в посока, която ти желаеш, тук искам, да изключа децата, защото
    те, са най-лесни за манипулация ,поради възрастта им, и за това
    един път написани учебници, не трябва да се пренаписват.
    Но, това е друга тема, на нацията и този, който те управлява.
    Вие споменавате, че промиването е унифицирано, вече ,да така е но, всичко около нас, се променя , постоянно и промиването също търпи промяна, нали всеки иска", да бъде избран и да е най-добрия"!