23 Януари, 2019 16:00 15 811 115

Румен Радев: Различният президент

  • румен радев-
  • президент

На „Дондуков“ 2 генералът от ВВС се превърна в алтернативен център на власт, който съсредоточи в себе си надеждите за промяна. Сблъсъкът с ГЕРБ е дълбок и непреодолим

Румен Радев: Различният президент - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той не е факир. Няма правомощията да внася законопроекти, да посочва и сменя министри, да предлага бюджет, да назначава свои хора в антикорупционните органи, да договаря превъоръжаването на българската армия, да нарежда на (уж) независимите регулатори какво да правят, да изкарва тежки машини на протест, да преразпределя излишъци, да вдига учителските заплати, да раздава бонуси на пенсионерите или някакви други благини.

С други думи, да си президент на Република България и да водиш война с управляващата партия с изпилените оръжия на конституционните правомощия не е лесна работа.

Затова пък, макар че като амплоа петият ни президент не е многословен, той разполага с едно силно оръжие - думите.

Въпросът е кой ги чува във време на фалшиви новини и отчетливо засилваща се пропаганда?

Ако в ГЕРБ има неофициален отдел за агитация и пропаганда, там думите на Румен Радев със сигурност биват анализирани, за да се подготви ответния удар.
Далеч по-важно е обаче дали го чуват българските граждани – тези, които му дадоха петгодишния мандат начело на държавата. Мандат, който стартира преди точно две години, на 22 януари 2017 година, с непосредствената задача да назначи служебно правителство след тактическата абдикация на ГЕРБ.

Конституционното си задължение да организира и проведе парламентарните избори кабинетът „Герджиков“ изпълни добре. В актива му трябва да добавим мерките срещу турските граждани, които представляваха риск за националната сигурност и поведението по казуса „ДОСТ и Турция“, както и отмяната на Постановление 208 за бежанците.
Толкова.

Мисля, че на 21 януари 2017 година на „Дондуков“ 2 влезе пилот- идеалист, без опит и в реалната, и в кулоарната политика, без дълбоки познания за центровете на зависимости и влияние в политическия ни ландшафт.

Радев се учеше в движение, като постепенно започна да демонстрира ново поведение и самочувствие, да търси самостоятелно присъствие в политическия процес, да уплътнява правомощията си, да се изгражда като контрапункт на предшественика си Плевнелиев, впоследствие – и като алтернатива на ГЕРБ.

Следващ служебен кабинет на президента Радев, ако има такъв, ще счупи матрицата на първия. Може да се прогнозира, че към акцента „честни избори“ ще бъде прибавен и друг – за пълна и безкомпромисна ревизия на властта.

ВОЙНАТА

По ирония на съдбата, а може би и по силата на закономерност, мандатът на сегашната коалиция (и сложните й отношения с държавния глава) започна с казуса „Грипен или F-16” и след двегодишни маневри се върна в изходната точка на челен сблъсък с президента.

Любопитно е да се припомни, че след доклад на военното министерство, потвърждаващо класирането на офертите от кабинета „Герджиков“, Борисов заяви, че започва преговори с Швеция. Само три дни по-късно ГЕРБ подаде към публиката съвсем различна информация - че сформира в Народното събрание парламентарна комисия за разследване на всички факти около придобиването на новия изтребител (юни 2017-а). Ритмично се внушаваше идеята за някакъв лобизъм в действията на служебното правителство и на самия Радев.

Точно тази комисия сложи началото на институционалната война, която ГЕРБ предположиха, че лесно ще спечелят. Заблудиха се, въпреки инвестицията на огромен ресурс в разгорялата се битка.

Атаките към „Дондуков“ 2 по линия на изтребителите продължават и днес, независимо от обстоятелството, че фактите около процедурата и сроковете многократно бяха изяснявани и те изключват подобни внушения. Но се повтарят пак, и пак, и пак...
Естествено, президентът не остана длъжен, вероятно няма да се въздържа и занапред.
През юли 2017-а схватката Радев-Цветанов достигна кулминационна точка в многозначителната реплика на президента: „Господин Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти. Единствената връзка между господин Цветанов и авиацията е в това, че той говори на автопилот.“

Но да оставим настрана пиперливите нападки, които мигновено се превръщат в хит в социалните мрежи. Днес управляващите, не президентът или служебният премиер, дължат обяснение на гражданите за процедурата, решенията, парите, сроковете, бъдещето на сделката и на ВВС.

Конфликтът ГЕРБ-президент, белязан с обвинения в лобизъм, отдавна не засяга само бойната авиация, въоръжението на армията, националната сигурност и визията за нея. През изминалите две години той обхвана всички възможни пластове и нива, засягайки фундаментални въпроси като развитието на демокрацията, корупцията (която президентът изведе като топприоритет), бъдещето на нацията, медийната среда, морала.

Ценностният сблъсък е и сблъсък на визии за развитието на България.

През първата година от мандата си държавният глава наложи четири отлагателни вета. И четирите бяха отхвърлени в парламента. Включително този, предизвикан от мораториума върху новите лекарства, финансирани от НЗОК, който лишаваше от лечение и надежда тежко болни българи. Впоследствие мораториумът падна, но остана изводът, че ГЕРБ водят самоцелна битка с президента и гласуват просто на инат.

С днешна дата заключението може да се препотвърди и уплътни с нови и нови доказателства. През 2018-а държавният глава наложи още осем вета или общо 12, като само едно единствено не беше отхвърлено – за т. нар. поправка „Домусчиев“. Да подчертаем – това не бе жест към Радев, а ход за сваляне на напрежението и спасяване на управляващата коалиция. Разигран в стил „ние го измислихме преди президента“.

Институционалното сътрудничество между президент и парламент е на кота нула. Но при рейтинг от 8%, на който се „радва“ законодателната институция, от този факт едва ли губи президентството.

Отхвърлените вета са само щрих от разгърналата се мащабна война, която вече нито може да бъде отречена, нито спряна.

През първата година от мандата си Радев открито заговори за корупцията като за мащабен феномен и по-важното – за липсата на политическа воля за справяне с нея.
Предупреди, че „ако днешните парламентаристи и управляващи не отговорят бързо на обществените очаквания за борба с корупцията, бедност, сигурност, престъпност, хората ще потърсят друг изход.“

На датата-жалон в новата ни история – 10 ноември, определи прехода с думи като „грабителство, корупция, бедност, престъпност, липса на законност и липса на усещане за перспектива“.

Година по-късно – на 10 ноември 2018-а, тонът му вече режеше като бръснач и направо заяви, че „лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавата“, че „решенията се взимат на тъмно“, че „демокрацията е в опасност“, че „се възродиха механизмите на партията-държава“.

Точно 2018 година е рамката на ескалиращата война, която мина през определения като „пробив в държавността“, „управление през телевизора“, „авторитаризъм“ и др.
Заради поведението на медии, социолози и политолози, битката на Радев добива апокрифни характеристики, което засилва внушенията.

Президентът използва дотук почти всички правомощия, които му дава Конституцията – за налагане на вето, свикване на КСНС (четири заседания през двете години), сезиране на Конституционния съд, излъчване на представители в разписани в основния закон органи, участие (чрез указ) в избора на „тримата големи“ в съдебната власт (дотук – на председател на ВАС), представяне на държавата на международната сцена, доколкото му бе оставен терен за това. Последното уточнение се налага от външнополитическите амбиции на премиера, демонстрирани най-ярко по време на българското Европредседателство. Подобно раздвоение и игнориране определено вреди на държавата. Потвърждение е двойната визита в Москва – на премиер и на президент, осъществена след своеобразно състезание. Радев научи за посещението на Борисов от Кремъл и медиите, а дублирането при Путин е вторият случай, с който можем да влезем като отрицателен пример в учебниците на политология. Първият бе Ирина Бокова-Кристалина Георгиева. Но, така или иначе, големите сили знаят слабостите на малките и чудесно се възползват от тях.

По въпроса дали са малко или са много правомощията на българския президент и как трябва да се избира той - мнения всякакви. Едно е безспорно – думите са острото оръжие на българския президент, а основната му задача, изцяло в духа на конституцията, е да бъде охранител не на една или друга партия, а на държавността.

ИМИДЖ И РИСКОВЕ

Самият Радев определи основното си правомощие по друг начин: „Президентът има силно ограничени правомощия, но той може да отстоява винаги истината, а тя е силно оръжие, дори когато медиите я показват чак след криминалните хроники“ (10 ноември 2017-а пред „Панорама“).

Дали в името на истината или за запазване на достойнството и на държавността, но петият ни президент успя да влезе в съзвучие с обществените настроения. Той запълва успешно един вакуум, който ГЕРБ оставя с липсата на всякаква самокритичност и с отказ от сътрудничество с критици и опоненти.

Президентът, от ъгъла на различни интереси, може да бъде упрекнат за много неща:
- няма медиен секретар и мрежа от медийни партньори;
- допуска колебания и неизчистени позиции – (например изявленията след Керч, когато първо призова Русия да освободи задържаните кораби, после обяви, че Европа не бива да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции);
- не наложи вето върху поправката „Кирилов-Хамид“, която позволява гражданска конфискация без съдебна присъда;
- не уплътнява правото да свиква КСНС по важни въпроси, какъвто е например демографията, опираща и до проблема с националната сигурност;
- не е достатъчен русофил;
- не е достатъчен русофоб.

Трудно обаче може да бъде отречено, че Радев се превърна в алтернативен център на власт, който съсредоточи в себе си надеждите за промяна.

Нещо повече – всяко разклащане на този имидж е риск пред институцията. Дали това ще му простено? Едва ли.

В отношенията си с БСП успява да запази баланс, като нито се конфронтира, нито се идентифицира с партията, която го издигна. ГЕРБ се опитва да тласне Радев към БСП, да го „опакова“ с нея. Двата опозиционни на властта центрове обаче развиват своя политика с различни акценти. Засега това е печеливша стратегия, но съдържа риска атаките по двете писти да се банализират, чакайки твърде дълго някаква развръзка.

Радев е президент в кризисно време, когато и геополитическите баланси преживяват трус. На този етап образът му остава ясен – генерал от НАТО, който не влиза в конфликт с евроатлантическия избор на страната, но който има възможност и трябва да завоюва повече терен за маневриране в името на националните интереси.
В това отношение президентът е далеч по-свободен от премиера и трябва да използва шанса си.

Не е имало и друг президент на „Дондуков“ 2, който да е попадал в екзистенциална война с управляващата партия по ключова тема като демокрацията. В словата си той използва думи като морал, граждани, храброст, истина, демокрация, свобода – понятия извън идеологията, които показват дълбоката криза в българското общество.

И докато някои воюват с него и неговия рейтинг, други го упрекват, че е твърде мек, че трябвало да действа още по-радикално. Разминаването е налице, но едно е сигурно – без широка подкрепа усилията на една институция едва ли могат да очакват гарантиран успех.

ДВЕ СЛОВА – ДВА АКЦЕНТА

В новогодишното си слово в края на 2017 година Румен Радев сякаш бе намерил златната среда между оптимизма, задължителен при едно ново начало, и песимизма, подсказван от българската реалност. Той говори тогава за заедност, за обща съдба, за единение, за радост, любов и благоденствие в домовете ни.

В словото в края на 2018-а безспорно надделя песимизмът. Причината за това не е само в отчетливия застой, в ерозията на демократичните процеси, в печалните последни места в различни класации, които заема България. Причината може би се крие и в примирението, компромисите, личните оправдания, спорадичната протестност и гражданска активност.

В първото си новогодишно обръщение през 2017-а Радев заяви поощрително: „Успехът остава редом с тези, които не жалят сили през цялата година. Защото дали годината ще е добра или лоша, зависи от нас и най-вече от общите ни усилия да градим справедливо, достойно и сплотено общество. А за това са нужни разум, воля и морал“.

И още: „Да надмогнем безверието и сбъднем огромния потенциал на нашия народ, който винаги се е славел със своята жизненост, сила и таланти.“

Сложете си сега ръка на сърцето и кажете колко усилия, разум, воля и морал вложихме през 2018-а в обществена полза?

Сбъднахме ли потенциала на нашия народ, след като продължаваме стабилно да стоим на дъното в Европейския съюз?
Активни ли бяхме извън социалните мрежи?

Отговорът на президента е известен: „Не сторихме нужното, за да може 2019-а да бъде по-лесна. Напротив: това бе година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции. (...) Политиката не се прави на масата, а се определя и решава от усилията на милионите осъзнати личности“.

P.S.
А от вашите отговори (усилия, разум, воля и морал), скъпи сънародници, ще зависи дали в следващото новогодишно обръщение на държавния глава ще се уплътнят песимистичните нотки или ще го има оптимизмът и новото начало, което очакваме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    103 253 Отговор
    Руска подметка и неграмотен каун, който не може да озапти жена си, пък камо ли да бъде държавен глава.

    Коментиран от #3, #58, #68

  • 2 българин

    242 93 Отговор
    Генерал Радев е различен от всички досегашни президенти и затова хората се надяват да ги поведе срещу народните поробители от ГРОБ

    Коментиран от #13, #34, #64, #82

  • 3 само отговарям

    204 75 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Един ден гейберастите ще попаднете под тази подметка, и много ще ви боли

    Коментиран от #16, #103

  • 4 реалист

    188 54 Отговор
    Не мога да повярвам, че чета таква статия във Факти.бг. Има надежда.
  • 5 Анонимен

    123 30 Отговор
    Росен плевнелиев беше "различният" президент и затова си замина.
  • 6 Ванга

    211 75 Отговор
    Един достоен човек, минал през всички нива докато стане генерал. В негово лице България има надежда!

    Коментиран от #17

  • 7 Пеньо

    85 215 Отговор
    Слаб президент, разединител на нацията, без достойнство!

    Коментиран от #12, #51, #59

  • 8 Пеньо

    78 170 Отговор
    Забравих да добавя: предложен от най-ретроградната и антибългарска партия БСП, която изпълни волята на Решетников!

    Коментиран от #11, #52

  • 9 бббббб

    155 51 Отговор
    Времее за президентска република.

    Коментиран от #21

  • 10 има такъв президент

    165 56 Отговор
    Браво на факти за тази публикация. Треперете герберасти, президентът идва, за да ви потърси сметка от името на народа!
  • 11 Бююкек Угуз

    83 31 Отговор

    До коментар #8 от "Пеньо":

    Навярно си Пеньо от Биг брадър и затова мислиш така.

    Коментиран от #23

  • 12 Боко Б

    87 29 Отговор

    До коментар #7 от "Пеньо":

    Слабо плюеш Пеньо, напъни се още ... да не ти светна синята лампа
  • 13 Само питам

    56 124 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    От кога руските подлоги станахте българи?

    Коментиран от #63

  • 14 ТМВ

    36 74 Отговор
    Кучетата си лаят керванът си върви!!!!
    От тази статия полза никаква, само едни драсканици!!!
    Не забравяйте тук е България..!!
  • 15 помнещ

    65 126 Отговор
    Помните ли вечерта на изборите Червенокосата как предупреди Радев да е благодарен на БСП?Той мълчеше като ......!!Мразя и герб и бсп,но за мен Радев е по-голяма шушумига и от Плевнелиев.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нострадамус

    53 112 Отговор

    До коментар #6 от "Ванга":

    Боклука национален предател не може да вдъхва надежди!
  • 18 Браво

    97 38 Отговор
    Хубава статия! Харесва ми!
  • 19 ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК

    62 137 Отговор
    ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТ И ОГРАНИЧЕН ФАТМАК,НАДЯВАМ СЕ СКОРО ДА БЪДЕ ИМПИЙЧНАТ И ПОДВЕДЕН ПОД ОТГОВОРНОСТ.!
  • 20 bbb

    62 127 Отговор
    Такова тъпо чучуло на Дондуков 2 до сега не е имало!!!

    Коментиран от #39

  • 21 СссереМ

    56 138 Отговор

    До коментар #9 от "бббббб":

    Така е,трябва ни президентска република,но с друг президент,за момента само Борисов има такъв потенциал,а за Радев няма нужда от коментар,той е тотална щета.

    Коментиран от #24, #26, #114

  • 22 Българин

    62 118 Отговор
    Не може същество, чиято всяка втора дума е Русия и отмяна на санкции, да бъде български държавен глава! Питам се дали все още не сме Задунайска губерния а Румен Грипена е генерал-губернатор назначен от руския цар?

    Коментиран от #66

  • 23 СссереМ

    25 45 Отговор

    До коментар #11 от "Бююкек Угуз":

    Биг брадър го гледат само малоумниците,нито знаем кой е пеньо,нито ни интересува,но щом си толкова запознат с чалгаджийските предавания,пускай сузанита и волумето на МАХ.

    Коментиран от #30

  • 24 ха ха

    57 13 Отговор

    До коментар #21 от "СссереМ":

    Сери си спокойно, за това акъл не се иска
  • 25 Пешо

    59 88 Отговор
    Жена му го излага месец през месец а той не смее да и направи забележка. И това ако не чехльо!
  • 26 ГосТ

    45 10 Отговор

    До коментар #21 от "СссереМ":

    😂😂😂 ха-ха-ха е не, понякога наистина се забавлявам искрено
  • 27 Ksvban

    83 51 Отговор
    Долу ГЕРБ дано Радев скоро стана министър председател и поведе България

    Коментиран от #29, #56

  • 28 Townboy

    78 23 Отговор
    От коментарите под статията разбрах каква е активността в партийната централа на ГЕРБ.
  • 29 Само питам

    46 79 Отговор

    До коментар #27 от "Ksvban":

    Къде ще я води бре руска подлого? В Анадола или в Евразия? Вземете си го и заминавайте вкупом за руската кочина!

    Коментиран от #62

  • 30 Ранду

    34 11 Отговор

    До коментар #23 от "СссереМ":

    Ти ли си бе Росалинда? що не каза!
  • 31 Кой

    58 3 Отговор
    Винаги когато някой тръгне да обяснява толкова на дълго че,Радев бил алтернатива на ГЕРБ се чудя защо не и на БСП .
  • 32 Irmao

    77 41 Отговор
    България умира, убивана от ГРОБ! Радев, ако наистина има намерение да спаси държавата, да действа още сега! КСНС трябва да е постоянно свикан!
  • 33 Руснак

    42 82 Отговор
    Радев е сламен човек. Едни Грипени си знае само и това е, иначе го играе тонколона БСП.

    Коментиран от #46

  • 34 гост

    42 75 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    Какво му е различното на РР? Бас ловя,че този човечец нито може да обедини масите,нито може да ги поведе,няма данни за да го направи и не му се отдава .Само му виж новогодишното слово,което много хора го пропуснаха и ще ти се изясни ,че за нищо не става ,а най вече да мисли.

    Коментиран от #35

  • 35 На бас че

    27 15 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Губиш баса
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 32 Отговор
    Таня ДЖОЕВА, `що се не прекръстиш на МАТРОСОВ?
  • 37 аkud

    41 58 Отговор
    радев е нищо повече от първанов. кремълски пудел който в допълнение е пилот харесващ западни самолети
  • 38 Ушанков

    42 58 Отговор
    Всички са наясно, че имаме паляк за президент, но чугуните никога няма да си признаят!
  • 39 Шушумигар

    48 24 Отговор

    До коментар #20 от "bbb":

    Чучелото-шушумига си замина преди 2 години и стана синоптик в сашт. Да знайш!
  • 40 ХА ХА ХА

    41 50 Отговор
    С КОЕ Е ПО РАЗЛИЧЕН, ПРИОМИ НА КОМУНИЗМА-- ХАРМАНЛИЙСКОТО КРЪГОВО И ГРИПЕН ! ЕДИНСТВЕНОТО ПО РАЗЛИЧНО Е , ЧЕ Е ЯВЕН ЧЕХЛЬО !
  • 41 Розата

    42 15 Отговор
    А за КМЕТА НА СИМИТЛИ какво мислите?Или за КРЪСТНИКЪТ на Влади Горанов?Или за Киро Гела?
  • 42 Розата

    55 28 Отговор
    Най големият проблем на Баце е начетеният ни Президент. Баце да е учил , да не е лапал мухи.

    Коментиран от #54

  • 43 Scout for funn

    25 33 Отговор
    кви излияния бе той си играе играта нищо общо с президент на 7 милиона той освен за боико друго не говори троянски кон на бсп.
  • 44 Българин

    25 24 Отговор
    Факт е кои са безработни , РУСКИТЕ ПОДЛОГИ СЕДЯТ И ЧАКАТ НЯКОЙ ДА ИМ НАМЕРИ РАБОТА ! За некадърници няма наистина работа, в партия и комсол местата са заети от още по големи некадърници , а тези тук са само по изборите ангажирани , да купуват циганските гласове !

    Коментиран от #47

  • 45 Next

    34 30 Отговор
    Никога, повтарям никога не съм и няма да гласувам за герП. За Радев пак ще гласувам за сега.
  • 46 СИНЯ СОВА

    36 28 Отговор

    До коментар #33 от "Руснак":

    А бе руснако, ти като реши да пишеш коментар прочете ли цялата статия? Всичко е написано много точно! Не сме имали до сега толкова почтен,смел и качествен човек в президенството! Ще гласувам за него и за втори мандат ако се кандидатира!
  • 47 Българин

    22 12 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    Като чета коментарите, разбирам колко прав е бил Дядо Славейков, когато е казал: "Не сме народ , а мърша", тогава и сега !

    Коментиран от #49

  • 48 име

    32 23 Отговор
    президентът има малко правомощия и съответно малко грешки. но той трябва да бъде като арбитър- независим. и не винаги правилата са толкова важни. президента трябва да прави всичко възможно да има разговори и диалог. и да е безукорен като поведение и морал за да бъде рефер. това важи ли за радев ? -не .посредствен президент.
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 14 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    Дядо Славейков, за тази хула към БЪЛГАРИТЕ е платил много висока цена пред Господ... Внимавай да не те постигне и теб нещо подобно!
  • 50 СТАРОТО

    26 24 Отговор
    фатмака плати ,ли ремонта на служебната му кола,която Фатмаковица смачка при предизвиканата от нея катастрофа ?

    Коментиран от #71

  • 51 ОТ ЧЕПИНЦИ

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "Пеньо":

    ЩО НЕ РЪФАШ ...ЧЕПА !!!
  • 52 ЧЕПИНЦИ

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Пеньо":

    ЧЕПА , ЧЕПА !!!
  • 53 АЙДУК БАЛКАНСКИ

    19 20 Отговор
    Сега Винету може да му резне бюджета на президентството .
    А и що се излага пилота? Той не ги разбира тези неща, гаф след гаф , явно няма правни консултанти.
    Ми да му купвт един самолет и да си бръмчи цял ден ,все пак китайските струват около 3,40 лв.
    А че нашата държава се управлява от нашенци не е тайна , щото фактите разкриват мизерията.
    А ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕМ КАТО ГЕРМАНИЯ ИЛИ ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ.
    СЕГА СМЕ АФРИКАНЦИ НА БАЛКАНИТЕ
  • 54 СТАРОТО

    24 28 Отговор

    До коментар #42 от "Розата":

    розата, Фатмака ,ли е най" учения и начетен" хахаха та този елемент,дето се изживява като "президент-хаха на всички българи"не може да свърже две думи докато не примлясква няколко пъти" хахах

    Коментиран от #60

  • 55 Оппа

    31 20 Отговор
    Като гледам коментарите се чудя да се смея ли, да плача ли.., страшно е! Гербаджии, комунисти, "патриоти" 8% е доверието в парламента!?! Разпускайте парламента! Направете услуга на народа! ОСТАВКА!
  • 56 СТАРОТО

    27 32 Отговор

    До коментар #27 от "Ksvban":

    ураааа, ще си имаме ТЪП ФАТМАК за премиер урааа ! Да живее БКП !
  • 57 Вуйчо

    22 20 Отговор
    От тия коментатори срещам 2-3, които не умеят да четат и мислят и един, който обижда шушумигите!
    Ген. Радев има спирачки в обстоятелствата, че сме членове на НАТО и сме страни по други международни споразумения! Питам след като се оттървахме от Варшавския договор, чий грездей дирим в това НАТО???
    АКО СТЕ ПРОЧЕЛИ, СЛЕД ИЗЛИЗАНЕТО НА САЩ ОТ ДОГОВОРА ЗА РАКЕТИТЕ СЪС СРЕДЕН И ГОЛЯМ ОБСЕГ, РУСИЯ ЩЕ НАСОЧИ СВОИТЕ РАКЕТИ КЪМ ДЪРЖАВИТЕ, КОИТО ИМАТ НА ТЕРИТОРИЯТА СИ АМЕРИКАНСКИ РАКЕТИ!
    ТОВА Е ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, ЛОШО Е АКО Е ВЗЕТО ОТ ЧОВЕК, РЪКОВОДЕЩ ДЪРЖАВА, ОБГРАДЕНА ОТВСЯКЪДЕ ОТ АМЕРИКАНСКИ РАКЕТИ!!!
    А задавали ли сте си въпроса от какви люде е създадена САЩ? Такива, които ако им се стори, че сте ги погледнали накриво вадят пищова а английските им идеолози ги доведоха дотам да унищожат цяла една цивилизаия и сега претендират да са най демократичната държава!!!
    Иначе е достоен мъж!
  • 58 хари

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Не Плювню беше всичко това платен измекяр
  • 59 ако не бяха Боко и Цоко

    30 30 Отговор

    До коментар #7 от "Пеньо":

    бих си написл истинското име.
    Абе хора, спите ли? Докога ще ги търпим ГРОБ? Докога ще търпим да ни мачкат, ограбват, лъжат, пребиват, унижават?!?!? Шепа улични тарикати, поставени на власт от ФАЩ. Къде ни е акъла, че траем толкова време? Някой надява ли се на "спокойни старини"? или си мислите, че като търкате билетчета - ще спечелите милиони и това вас няма да ви засяга, а?
    Viva El Presidente!

    Коментиран от #67

  • 60 хари

    5 5 Отговор

    До коментар #54 от "СТАРОТО":

    Че си хахо и мазохист го разбрахме и една твоя роднина тъй правеше хаха насреща ми и се пръкна ти хаха
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 СТАРОТО

    18 22 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    кои хора,бре "българино"червените крадливи комунисти,ли??? и как може да ги наречеш "ХОРА" хахаха

    Коментиран от #65

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 СТАРОТО

    28 22 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    уж не сме задунайская губерния с назначен губернатор ама сме същата губерния ама с назначен Фатмак от руския генерал Решетников за уж "губернатор"
  • 67 СТАРОТО

    25 21 Отговор

    До коментар #59 от "ако не бяха Боко и Цоко":

    ама твоите деца къде са -в омразния САЩ,нали руска подлого ???
  • 68 Кико

    21 25 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Ако президента е неграмотен как да квалифицираме банкянската ТИКВА
  • 69 Стук

    23 13 Отговор
    Тая журналистка как го е облизала, като малко момиченце ескимо!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 СИНЯ СОВА

    21 13 Отговор

    До коментар #50 от "СТАРОТО":

    Как съпругата на президента е предизвикала птп-то? Нея просто са я возили.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 krasen

    12 20 Отговор
    даржавта затава от корупциа боко мн от високо взе да гледа румен радев поне за6тити бедниа балгарин
  • 74 Ужас

    23 15 Отговор
    Тоя никога нямаше да стане президент ако не се беше кандидатирали като независим... А то ква била работата, независимо издигнат от бсп...
  • 75 Хахах

    24 23 Отговор
    Румен Радев - характера.... Докато БКП е на власт се кълне в "сърп и чук" (тренира да сваля натовски самолети). След 1989 в Американска база се учи да сваля руски самолети... Хич не е със силните на деня, без значение каква идеология проповядват. Мнооооого принципен човек хахаха Срам за България е Румен Радев.
  • 76 Личо

    17 18 Отговор
    Е, улигофрени няма вече мистър Бйин взе си синоптичка. Но за сметка на това можете да се порадвате на истински президент на република България.

    Коментиран от #77

  • 77 копи пейст

    24 8 Отговор

    До коментар #76 от "Личо":

    Илияна Йотова предупреди Радев: „Сега ще се обърна и към г-н Радев. Няма как да не почувствате, г-н Радев, как трепти във въздуха в тази зала едно огромно доверие, очаквано към Вас. Още днес в тази зала Вие трябва да почувствате и да знаете цената на всеки един глас, който е застанал зад Вас, на всяка една личност. Защото пред себе си имате най-старата партия в България и не само в България, а почти в цяла Европа.Защото тук има достойни хора, които особено през последните години са мачкани, обиждани, гонени само заради това, че са верни на Българската социалистическа партия. И НАЙ-МАЛКОТО ДВИЖЕНИЕ ОТ ВАША СТРАНА СРЕЩУ ТАЗИ ПАРТИЯ НЯМА ДА ВИ БЪДЕ ПРОСТЕНО.”

    Коментиран от #81

  • 78 Личо

    17 19 Отговор
    За разлика от фълшивия генерал този сме го видяли да лети с изтребител, другия още опитва да лети с пожарна кола ама Цецо не мое да му е вдигне
  • 79 ярс

    9 6 Отговор
    тоа па кой е!?
  • 80 Мордекай

    19 17 Отговор
    Стига глупости , кукла на конци от единия край курнела от другия лейтенант от кгб , безлично човече правещо единствено коремни възлизания . Ще го запомним с катастрофите на баща му , изцепките на жена му и издънките на сина му , свети с отразена светлина горкия.
  • 81 Личо

    19 19 Отговор

    До коментар #77 от "копи пейст":

    Ти нема не разбра че този човек има собствено мнение и колкото да го четкат социалисти и дърти кумонисти той си има мнение свое. Бил е и генерал в нато а не онбашия на банкя

    Коментиран от #84

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Пена от Пенкилер

    18 14 Отговор
    Горките тролчета на ГЕРБ! Избършете си брадите, че се оплюхте от злоба, хахаха.
  • 84 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 17 Отговор

    До коментар #81 от "Личо":

    В политиката Радев е Н-И-К-О-Й и комунягите в БСП го ползват за параван като същевременно провеждат про-кремълската линия в управлението.
  • 85 ЛАЛЕН

    15 16 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ ЕС !!! Има ли други споделящи каузата ни ? За 29 години съсипаха България ( здравеопазване, образование, селско стопанство, земеделие, индустрия ) процъфтяват само крадците и мошенниците . Не е ли време да напуснем тоя гнил съюз и да вземем съдбата в собствените си ръце ? Може би някой се страхуват от гражданска война, а вие страхувате ли се ?

    Коментиран от #86

  • 86 Хахах

    16 12 Отговор

    До коментар #85 от "ЛАЛЕН":

    България е съсипана още от 1946-7 откакто Москва започва да казва какво да правят националните предатели - БКП. Ако не ти харесва в ЕС можеш да си тръгнеш когато решиш. Сега е разрешено да живееш където искаш. А това КАК ще живееш е въпрос на способности 😜
  • 87 патриотъ

    14 16 Отговор
    Народа трябва да подкрепи Радев и да се инициира референдум за президентско управление със забрана на всички партии,защото те са вредни за България!Напред господин президент,имате пълната подкрепа на народа и това е шанс за нас да се отървем от гнета на бандитите и крадците!

    Коментиран от #90

  • 88 Истината

    13 15 Отговор
    Най добрият президент до сега.Но още ще им гледа резиЛа. И ще ги научи на истинска демокрация.
  • 89 Истината

    8 4 Отговор
    И ще им светне синята лампа
  • 90 Доктор Ох Боли

    3 3 Отговор

    До коментар #87 от "патриотъ":

    ... ха хахах.... пак не си си пила ликарствата...... аха.....
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Taneva

    8 10 Отговор
    Haresvam go!!!
  • 93 Руския поп с антенката

    12 9 Отговор
    Не става Голям задръстеняк
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Една

    14 12 Отговор
    Когато един човек говори за морал, добре е първо да погледне себе си и своето семейство, коггато непрекъснато повтаря, че държавата била затънала в корупция, добре е да обясни някои свои действия, като например назначаването на бившата си любовница и настояща жена на две длъжности и заплати, като например неистовото бързане той, новоизлюпения политик в рамките на месец да вземе решение за закупуване на бойните самолети, когато ръси пред чужди политици глупости и дава противоречиви сигнали, това е президента, който в елементарната си провинциална завист и дива злоба, надменно отказва да разговаря с представители на изпълнителната власт, разбира се това не се отнася за представителите на опозицията в лицето на бсп. И не, това не е моя президент, въпреки напъните на госпожата написала горния текст. п.п. само да поясня, не съм член на партия герб, нито на която и да било друга, просто имам очи и уши.
  • 96 Пепо.

    10 11 Отговор
    Комунистите все за ГРОБ пишат.Толкова ли бързат да се погребат.То и летящият Буратино ще им помогне.Земя в БГ колкото искаш.Пък и лопати има.Копайте си .
  • 97 Мамата.

    11 5 Отговор
    Мойте уважения към коментара на ЕДНА. Много точно написано.
  • 98 Най слабият президент

    10 8 Отговор
    Да !!!
  • 99 Равнис, Мирррно

    9 6 Отговор
    Авиаторите от край време са мамините синчета на армията! Тоя е ренегат и нагаждач! Дядо Вълю - запасняка от Елховския полк козирува по добре и е по добър оратор,, тъй че всеки може да го замени!
  • 100 Сашка Васева

    8 5 Отговор
    Румене,мама да се прибереш до Хюстън,че съм ви приготвила бурканите ,ако си зает прати Деската със служебната кола дето я плащат балъците народни,хайде,че почвам да затварям бурканите от прасето дето го гътна тате ти след онзи с количката.
  • 101 Живите мъртви на България

    5 7 Отговор
    Като си помисля, че Църфналивт ГЕРБ можеше да е президент и тръпки ме побиват.
  • 102 Нико

    7 9 Отговор
    Истинският Президент - генерале ние заставаме зад теб и очакваме да ни поведеш.Нашата цел е възраждането на България нейният икономически социален духовен и културен просперитет.Кръвта на България изтича в чуждите страни -нашите деца нашите цвятя -трябва да спрем този процес час по-скоро ако трябва ще стигнем и до крайности
  • 103 нато пауър

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "само отговарям":

    Шапкарят, БСП са най-верният слугинаж на Путин и Русия, което означава само едно, изолация за България и отдалечаването и от Европа и ЕС.
    Всичко това знаеш ли до, какво води бе глупак? Помниш ли 90-те години? Края на социализЪма!?
    Тъпите комунисти сте, хем насрани, хем крадливи, хем нагли, лошото е, че има много прости хора в България, които ви се връзват, но ние помним и го казваме на децата си, да помнят и те и да не бъдат лъгани!
    Видиш ли комунист, знай, че задължително е крадец, мошеник, измамник и лъжец, това е най-долната и гнусна паплач и прослойка от обществото ни, мръсни паразити, жалко, че не ви изтрепаха, както вие избихте нормалните хора в България след 1944г!
    Никога повече социализъм и комунисти, ще умрете, така или иначе, няма да сте вечни!

    Коментиран от #111

  • 104 нато пауър

    7 7 Отговор
    Ей, тъпунгер, кой ти изгони децата бе, тия същите хора, които стоят зад генерала!?
    Кой заграби, зароби страната, кой я докара до просешка тояга?
    Как ще стане икономическия просперитет? С лозунги, като по соца ли?
    Просперитетът идва с инвестиции и работа, с икономика! Къде е икономиката? В Русия ли?
    Давай да стигаме до крайности, както казваш, че и да ви налеем мозък в кухите тикви прости!
  • 105 нато пауър

    9 6 Отговор
    Първата работа на генерала беше да поиска вдигането на санкциите с Русия!!!!!!!
    Не България да е добре, защото стокооборотът ни в момента е с ЕС, а да може Русия да е добре!
    Виждате ли за кой работи генерала? Не за България, а за Русия, за Путин!
    Който се чувства руснак, да ходи в Русия, да живее там и да види, как се живее, после пак да дрънка глупости!
    Какъв е изводът от елементарната логика? Генралът не е полезен за България, защото решенията, които взима са анти НАТО и ЕС, което води до мизерия и бедност, ниски доходи, защото всичко зависи от ПАРИТЕ, не от вечна дружба и приятелство, такова нещо няма.
    Мислете с главите си, че после пак ще рИвете, че сте бедни и гладни децата бягали, ще бягат, като подкрепяте безумни идеи, така ще е.
  • 106 ББек

    5 8 Отговор
    Срам, простащина, пошлост, наглост, лъжи и още..., сам се досети. За това " държавата " трудно ще я има, а народа ще живее в мизерия, глад, болен, заблуден, необразован и т.н.
    Поздравления за ПРЕЗИДЕНТА, ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!
  • 107 Има нема

    3 2 Отговор
    Има президент ИМА ВЕТО! Нема президент НЕМА ВЕТО! Кое е по убаво?
  • 108 Ами да

    8 3 Отговор
    Май по убаво е НЕМА ПРЕЗИДЕНТ, НЕМА ВЕТО, НЕМА И ДЪРЖАВНИ РАЗНОСКИ ЗА МОМЧЕТО!
  • 109 С....Я

    5 7 Отговор
    ОТ ТИЯ КОМЕНТАРИ РАЗБРАЗБРАХ ЧЕ Е СВЕТНА ЛА СИНЯТА ЛАМПА МНОГО
    СА СЕ МОБИЛИЗИРАЛИ ГЕРБ
    А МА СИ ОТИВАТЕ МНОГО ЩЕ БОЛИ
  • 110 черно и бяло

    8 4 Отговор
    От въпросния президент, чийто идолопоклонник е автора на тази "статия" единствено половинчати нападки не съм чул до момента. Много приказки, приказки и уж аха да каже нещо и млъква сякаш пл закона на омертата. Незнайно защо говори-неговорейки този президент от страх ли от що ли да не прекрачи границата и да обърне огъня към тези, които му дърпат юздите. Уж напада и громи а същевременно послушно маха с опашка. Има нещо гнило, но не в Дания и предстои да видим какво, а народа на празни приказки се е наситил. И сега въпроса е дали ще изпише вежди или ще избоде очи...
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 1944

    4 3 Отговор
    другарко джоева, прекалили сте с четенето на работническо дело.
  • 113 физкултурник номер 2

    3 0 Отговор
    Че е различен, различен е, но не се държи като президент. По скоро е физкултурник номер 2, само дето тоя изпълнява по добре заповеди. Говори с половин уста. Общо взето да каже нещо но да не накърни никой.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.