Last news in Fakti

23 Януари, 2019 19:00 3 490 10

Внукът на Чърчил: Брекзит е историческа грешка

  • никълъс соумс-
  • уинстън чърчил-
  • брекзит

Ние ще напуснем Европейския съюз. И мисля, че Европа ще се почувства по-добре, въпреки изявленията, че Великобритания ужасно ще ѝ липсва

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Няма добър Брекзит, няма правилен отговор, но така стоят нещата. Ние ще напуснем Европейския съюз. И мисля, че Европа ще се почувства по-добре, въпреки изявленията, че Великобритания ужасно ще ѝ липсва. Те ще могат да вървят напред, без никой, подчертавам, никой да им пречи за все по-дълбоката интеграция, за единната им армия и не знам още какво. Както обикновено, малките страни ще бъдат стъпкани от Франция и Германия. Най-голямата ни грешка беше, че им позволихме да вървят към политически съюз. Това е трагедия. Можехме да го направим другояче”.

В интервю за "Фигаро" сър Никълъс Соумс, внук на Уинстън Чърчил, депутат от Консервативната партия от 35 г., е категоричен, че Брекзит е "историческа грешка", но провеждането на нов референдум би било истински "срам".

Приликата с дядо му, Уинстън Чърчил, е поразителна. На 70-годишна възраст Никълъс Соумс, който е бивш военен, прави предизборните си кампании на кон, но има и 50 хил. последователи в туитър, които се наслаждават на острите му позиции. Проевропеец, той се е борил срещу Брекзит, но смята, че е невъзможно да не се случи.

- Как трябва да се излезе от днешната безизходица?

- Това е въпросът, който ме буди всяка сутрин. Нямам представа. Министър-председателката най-накрая реши да се опита да постигне консенсус между партиите. Това е единственият начин да вървим напред, тъй като е невъзможно другояче да се постигне мнозинство в парламента. Но лидерът на опозицията, Джереми Корбин, който се среща с “Хамас”, “Хизбула”, ИРА без никакви условия, отказва да разговаря с нея, ако тя не отхвърли no deal (никаква сделка - бел. ред.). Това е глупав начин за започване на преговори.

- Вие подкрепихте позицията на Тереза Мей, след като преди това защитавахте оставането в Европейския съюз. Трябва ли Великобритания да напусне въпреки породения хаос?

- Винаги съм бил и съм за принадлежността към Европа. По време на кампанията предупредих, че ще бъде изключително трудно да се развалят 45-годишни юридически връзки. Но е факт, че 17,4 млн. британци гласуваха за излизане. Дълбоко съжалявам за това. Мисля, че те направиха историческа грешка. Но ние дадохме думата си на референдума, че ще уважим резултата и би било срамно да се откажем от обещанието си. Няма да правим последователни референдуми, както в някои страни, докато не получим желания резултат. Това би било абсурдно. Хората са толкова гневни, че един нов референдум вероятно ще роди още по-голямо мнозинство за излизане от ЕС.

Няма добър Брекзит, няма правилен отговор, но така стоят нещата. Ние ще напуснем Европейския съюз. И мисля, че Европа ще се почувства по-добре, въпреки изявленията, че Великобритания ужасно ще й липсва. Те ще могат да вървят напред, без никой, подчертавам, никой да им пречи за все по-дълбоката интеграция, за единната им армия и не знам още какво. Както обикновено, малките страни ще бъдат стъпкани от Франция и Германия. Най-голямата ни грешка беше, че им позволихме да вървят към политически съюз. Това е трагедия. Можехме да го направим другояче.

Хората във Великобритания, които вкараха страната в Европа, сред които и дядо ми, никога не си направиха труда да защитят ползите от това. Аз поемам своя дял от отговорността. Онези, които се противопоставяха, имат подкрепата на общественото мнение и на бездарната преса на Мърдок и други. Позволиха на заека да избяга от шапката. Сега трябва да ограничат щетите. Излизане без споразумение би било катастрофа.

- Трябва ли, както препоръчват брекзитарите, просто да стискаме зъби и да чакаме по-добри дни?

- Това е глупост, абсурд. За съжаление, на Великобритания й харесваше да гледа в миналото, а не към бъдещето. Това решение е ретроградно. Пътят ще бъде дълъг и труден. Ще трябва да удвоим усилията, за да запазим позицията си в света. Хората смятат, че Великобритания е загубила здравия си разум, питат се какво става с тази прагматична, разумна и достойна за доверие страна. Ние наистина сме на непозната територия.

- Това на криза на лидерството ли се дължи?

- Моментът не е на голямо лидерство. Такава впрочем, с едно или две изключения, е ситуацията в цяла Европа, която е в плен на голямо възмущение. Брекзит е само една от неговите прояви. Аз съм голям франкофил, баща ми беше посланик в Париж и не изпитвам никакво перверзно удоволствие, виждайки какво се случва в момента във Франция.

Възхищавам се много на Еманюел Макрон. Той има превъзходен начин, също като президента Обама, да изразява визията си. Но както казваше генерал Дьо Гол: как да управляваш страна, в която има над 450 вида сирена? Трябва да си готов да посрешнеш бурята, както Маргарет Тачър се изправи пред драконите, които парализираха европейската икономика. А президентът Макрон изглежда се сблъсква със същите трудности, като своите предшественици.

- Публикувахте в туитър едно любимо на Чърчил стихотворение, за влак, който се е втурнал към катастрофа. Какво беше вашето послание?

- През 1938 г., в момент на голяма криза, майка ми била на масата заедно с дядо ми, когато все още го мразели като войнолюбец, защото предупреждавал за рисковете, които поставя Германия, докато Чембърлейн проповядвал усмирение. Тя ми разказа, че си спомня как той изведнъж започнал да рецитира това стихотворение на Едвин Миликен, за влак, катастрофирал през 1918 г., Who's in Charge of the Clattering Train? (Кой отговаря за тракащия влак?).

Е, това е моят въпрос: Кой кара влака? Изправени сме пред голяма криза в Европа и е трудно да се види кой е отговорен. Правителството не контролира положението и ние се движим по прищявката на общественото мнение, заобиколени от всички страни от хора с решителни идеи. Нужен е компромис. Аз направих компромис: приех, че сме загубили референдума и трябва да изпълним неговия резултат.

Трагедията е, че моята партия е напът да загуби волята си да упражнява властта, докато Джереми Корбин ще умре, ако дойде в правителството: той цял живот е бил в опозиция на властта!

Дядо ми имаше един израз keep buggering on: продължавай да се бориш. Като малко момче, веднъж плахо почуках на вратата на стаята му, където го намерих да чете вестник, пушейки пура в леглото. Той ме погледна над очилата си. Попитах го: “Дядо, вярно ли е, че си най-великият човек на света?”. Той ми отговори: “Да. Сега ме остави на мира!”. Със сигурност, той щеше да се справи по-добре от нас с всичко това!

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NikNay

    15 10 Отговор
    Като е внук не значи , че е като дядо си. В днешни времена за малко повече пари всеки дава акъл и прави анализи .

    Коментиран от #2, #3

  • 2 ТойПък

    20 8 Отговор

    До коментар #1 от "NikNay":

    Той пък дядото защото голяма стока - неговото управление се крепеше и на доза късмет, симулация и включване само когато трябва да се разделя спечеленото ... Никой не забравя войната на Англия в Африка по време на световните войни, вместо 2 години да се намесят на истинка страна ... оставиха Европа в Агония, докато си оправят сметките в Африка... и се сетиха за Европа чак когато видяха, че могат да си договорят печалбата.
  • 3 Джони

    24 6 Отговор

    До коментар #1 от "NikNay":

    Даа , но си личи класата на човека . Сравни го с някои от говнярите които са в нашето управление ..стиска ли ти ...или...може би цв.цв...хааахахаааа..
  • 4 САП

    16 0 Отговор
    Човека е честен признава, че Великобритания е пречела на Европа да върви напред. Публикувано във факти.бг: И мисля, че Европа ще се почувства по-добре, въпреки изявленията, че Великобритания ужасно ще й липсва. Те ще могат да вървят напред, без никой, подчертавам, никой да им пречи за все по-дълбоката интеграция, за единната им армия и не знам още какво. Отделен е въпроса дали ще е за добро или зло, но поне няма да го има тоя троянски кон вършещ тръни.
  • 5 история

    8 0 Отговор
    примерът не е добър за нас като се има споменът , че въобще не ни е обичал .
  • 6 3333

    10 2 Отговор
    То и малък Тошко е внук на бай Тошо, ама между двамата няма нищо общо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Хой

    2 0 Отговор
    Вашата фамилия е грешка на природата !
  • 9 Метгонтан

    1 0 Отговор
    Крайно време е някой да сложи чатала на врата на кривозъбите грозници. Да се научат на работа и уважение.Стига цуцане от колонии , и имигранти докато си седят удобно на честърфийлда и си пият чайче . Навън на полето , да ги видя , как им се стапят сланинките.

    Коментиран от #10

  • 10 727

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Метгонтан":

    Кой е този "някой",че не мога да се сетя.