Last news in Fakti

17 Февруари, 2019 22:31 5 730 66

Позитивната дискриминация за циганите

  • роми-
  • цигани-
  • дискриминация

Преди поне 5% от полицаите, учителите и телевизионните водещи да са роми, проблемът ще се преповтаря и преповтаря

Позитивната дискриминация за циганите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решение на ромския въпрос минава през добре планирана "позитивна дискриминация" (affirmative action). Преди поне 5% от полицаите, учителите и телевизионните водещи да са роми, проблемът ще се преповтаря и преповтаря.

Това отбелязва във „Фейсбук“ Юлиян Попов.

Колко от водещите в националното радио и националната телевизия са роми? И за какво е националната телевизия, за която данъкоплатеца плаща толкова много пари, ако тя не изпълнява социално позитивни функции.

Една от тях е етническата представителност. Липсата на етнически баланс в националната телевизия е още едно основание тя да бъде закрита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    11 69 Отговор
    Именно по такъв начин ще се реши циганския въпрос ..роми полицаи по гетата ...роми учители в ромски училища

    Коментиран от #9

  • 2 Boxer

    90 2 Отговор
    Позитивна зя кого? За тези които сменят ДНКто на цяла Европа? Ми направо да им харижем цялата държава , така, ще е ощо по-толерантно, а?

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Израелски Хелзинкски Комитет

    67 1 Отговор
    В Тел Авив и Хайфа всички телевизионни водещи трябва да са роми.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Boxer

    63 1 Отговор

    До коментар #2 от "Boxer":

    Къде са феминстките и джендърските,с технит билбордове, защо не агитират сред т.н. роми ? А да, сетих се те са заети да разяждат българското общество...

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хасан

    3 59 Отговор

    До коментар #6 от "Boxer":

    Какво значи българско общество ???това са българи,турци,помаци,роми,арменци,власи,македонци избрали да живеят в България ...

    Коментиран от #13, #17, #18

  • 9 Балканец

    36 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    От сивестно време те чета. Да те питам: Да не си падал на глава, като малък? Що трябва да пишеш ЧАК такива глупости?

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Балканец

    32 1 Отговор
    Начи, Юлиянски, ти се притесняваш от сексът с мъже, понеже си мислиш, че ще те боли. Дай да ти го навръ само на 5%, и ти обещавам, че ще ти мине страха.

    Коментиран от #16

  • 12 1234

    61 2 Отговор
    Ще има роми полицаи, лекари, учители и журналисти когато те завършат нужното образование и отговарят на изискванията да упражняват съответните професии.
  • 13 Ей Хамсуняк

    38 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Заминавай си за Турция! Никой не те държи насила тука. На никого не трябваш.

    Коментиран от #34

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 1234

    46 4 Отговор
    Човек трябва да заема определена длъжност единствено ако изпълнява всички изисквания за нея. Иначе я си преставете да назначим за учител или полицай някой ром с име Хасан, без образование и две присъди за изнасилване.

    Коментиран от #24, #37

  • 16 1234

    25 1 Отговор

    До коментар #11 от "Балканец":

    Не вярвам че Юлиан се притеснява от секс с мъже. Прилича ми на много толерантно и модерно момче.
  • 17 Boxer

    35 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Избрали да живеят? Добре. Но да се стимулира превземането на държавата отвътре е съвсем друга работа! За последните 30 , какво е съотношението на т.н.роми спрямо всички останали? Не е ли това явно стимулиране, облагодетелстване и превилигироване на "ромите" спрямо всички останали? Че инаглеят някои при това!
  • 18 Димов

    39 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Българско общество е това, в което хората се кръстят, вярват и почитат Христос, пеят Мила Родино, считат Хан Аспарух за свой праотец, поднасят венци на Ботев и Левски, ядат свинско с боб, работят по поне 40 часа на седмица, плащат данъци, и мразят паразити и провокативни наглеци да им държат сметка и тон, пък било то и зад клавиатурата. На колко от критериите отговаряш ти?

    Коментиран от #21, #41

  • 19 К.К.

    20 2 Отговор
    За да стане нещо от ромите трябва да се почне от прабабите и прадядовците им.
    А по въпроса с полицията, там е пълно с покровители, корумпирани и тем подобни българи, а ще чакаме от ром полицай да се получи нещо по-добро!

    Коментиран от #39

  • 20 Хасан

    1 24 Отговор

    До коментар #9 от "Балканец":

    Ами виж в Сащ ..негри полицаи в негърските квартали..или виж в,Франция ..араби полицаи в арабските квартали

    Коментиран от #23, #31

  • 21 Хасан

    0 30 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    Това са стари понятия ..това което говориш няма място в съвременното общество ...провинциално,балканско,байганьовско ...демек щом поднасяш венци на Левси ,ядеш свинско и се кръстиш можеш да рекетираш,да крадеш,да фалираш банки,да си корумпиран...???

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 22 Ха на здраве и бегай легай

    1 12 Отговор
    Дреееме ми на бирата , квото за вас таково и за мен.
    Аз пък искам сам самичък искам да живея където си искам, за останалите хич ама през бирата ми.
    Кой кво иска също през бирата ми, нищо не зависи от мен ,нито пък от вас .
    Свиквайте че може да полудеете.
  • 23 Балканец

    27 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Ами виж бариерата. Заминавай за САЩ или за Франция. Апропо: От тия толерантщини Франция е пред потъване, че и САЩ също. Външният дълг на Франция е 1 трилион и 200 милярда Евро, и расте. Каквото изкарат отива за помощи на пришълците от Африка. Прокарвай си демоничните политически планчета другаде.
  • 24 Хасан

    2 26 Отговор

    До коментар #15 от "1234":

    Етническия българин ,образования,с жена професорка го направихме собстееник на КТБ и той обрули държавата с 3-милиарда ..много повече от битовите кражби на ромите
  • 25 Стига

    33 1 Отговор
    Няма проблем ,ама циганите не щат.Има турци директори и началници ,защото работят учат и искат да се развиват.Тези освен сводник друго не ще да работи аи не завършват средно.Как ще стане тогава
  • 26 Димов

    23 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Имено заради разбирания като твоите, тия понятия се считат за остарели. Такива, като тебе, прокараха покварните/модерни схващания, че да живееш безнаказано на гърба на другите е нещо модерно. Няма кого да заблудиш с провокативните си пропаганди, целящи насаждането на етническа омраза и разрушителни за БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО идеи. Тук е България! Тук поднасяме венци на Ботев и Левски. Правили сме го и ще го правим за всичкото време, що е занапред. Султан Абдул Азис можеш да си го почиташ малко по на юг, от ГКПП Капитан Андреево. Анадъмну?
  • 27 НПО "Хасан"

    28 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Виж 'ся това, че си модерен джендър мисюлманин, веган с циганско име и т.н. не значи, че трябва да викаш, че слънцето изгрява от запад и че то се върти около нея! На всички, които пишат и четат тук отдавна е ясно, че си служител към някое НПО, платен с идеята да разпръскваш новата "права вяра" на "толерастията" Дори да приемем, че временно може да имаш успех то бъди сигурен/на, че природата, ще поправи грешка, като теб! Няма и как да бъде иначе олио и вода не се смесват, дори и да успееш с миксера, ще е кратковременно ! Продължавай да пишеш глупости, а аз ще продължавам да пиша истината! неСъжалявам, че ти провалям бизнеса, но се налага !

    Коментиран от #35

  • 28 Балканец

    22 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Тия дни в България се мисли да канонизират Левски за светец, а ти най-нахално се изправяш тук и твърдиш, че той и Ботев са понятия, които нямат място в съвременното българско общество?! Наред ли си да проявяваш подобна наглост? За какъв се мислиш? Къде си мислиш, че се намираш? Ало, ФАКТИ?! Защо подобни провокатори получават трибуна, да си сеят безнаказано етническата омраза и антибългарските проповеди сред населението на страната ни?

    Коментиран от #36

  • 29 Morgoth

    2 14 Отговор
    Полицаи и учители със сигурност трябва да има. Дори и да не могат да покрият критериите ще трябва да са там за да работят със собствения си контингент. Лекари и сега има, но там не може да се практикува без необходимите познания и умения, защото много бързо ще се разчуе, че от циганските лекари нищо не става и покрай сухото ще изхори и мокрото. Водещи в националната телевизия ... то нея някой гледа ли я?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    21 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Негрите и арабите могат да станат хора и станаха хора.Циганите не подлежат на цивилизоване.Научи се да обръщаш внимание на детайлите преди да правиш сравнения.

    Коментиран от #64

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 стоян георгиев

    3 12 Отговор
    при циганите трябва да се работи с морков и тояга.от една страна моркова от друга тоягата.да се въвеждат цигани активно в органите на реда и администрацията също трябва да е в тази програма.особно активно държавата трябва да работи с изоставените деца.тях трябва да ги образова и насърчава в области като армия и полиция за да може циганина да види переспективата да се измъкне от гетото,но в същото време трябва да се деиства брутално при акции на колективно насилие от страна на цигански банди.при нападение над полицаи трябва да се убиват на момента.жени които са малоумни и такива мъже ако се размножават и зарязват децата си трябва да бъдат стерилизирани.трябва обаче да има и програми за реална интеграция в които да се вкарват млади цигански семеиства,като защитени жилища от държавен тип в които младите семеиства да бъдат под мониторинг няколко години ,а в последствие бонифицирани.няма как да се реши проблема като изселиш едни цигани от едно село или град.те просто ще идат в друго село или град и проблемите с тях ще продължат.за да се остществи цялата тази програма обаче трябва силна администрация и политическа воля ,а такива няма.

    Коментиран от #55

  • 34 чавае

    1 11 Отговор

    До коментар #13 от "Ей Хамсуняк":

    Родолюбец въри копай някаде .

    Коментиран от #56

  • 35 Кемал

    2 10 Отговор

    До коментар #27 от "НПО "Хасан"":

    Голям професор си ти бре бок.
  • 36 Истината ни дразни ама трябва да свикнем

    0 9 Отговор

    До коментар #28 от "Балканец":

    КТБ беше ограбена от марсианците, ние не крадем.
    Котупция ? Сакън , при нас не може да вирее таково нещо.
    Ние сме най , абе швеция на балканите .
    Всите правят шашми , гешевти но ние не .
    По някога си викам , що се не видиме в огледалото.

    Коментиран от #38, #57

  • 37 5678

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "1234":

    Цитат:"...някой ром с име Хасан, без образование...". А какво образование се предполага, че има някой, дето не може да различи PОМ от ЦИГАНИН???
  • 38 Огледален

    13 0 Отговор

    До коментар #36 от "Истината ни дразни ама трябва да свикнем":

    Като толкова искаш да се видим в огледалото, я ни открехни за последните 30 години колко българи са претрепани от цигани и колко цигани - от българаи, а във втория случай - и при какви обстоятелства ( демек - кой от убитите цигани не е бил в крачка по време на убийството)?

    Коментиран от #58

  • 39 L.L.

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "К.К.":

    #37 е адресиран за всички, които "блестят" с незнанието си на българския език. Прочие, циганите с каквото и понятие от речника на винарските изби да ги преименуваме (ром, коняк, узо, кампари, чинцано, ...) НЯМА да престанат с циганиите си... или вече по политкоректному - с "ромиите" си?...
  • 40 Българина

    6 0 Отговор
    Квоти за нечовеците е първа стъпка към македония и косово. Следващите стъпки са ясни, етнически сблъсъци до тоталната дебългаризация и прогонването на българите от тези земи след 1400 г
  • 41 Железен

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    Железен!!!!!
    Браво!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мерчо

    3 0 Отговор
    Интеграция ли....само газови камери оправят тия изроди.колко е бил прав Хитлер.
  • 44 Мерчо

    4 0 Отговор
    Интеграция ли....само газови камери оправят тия изроди.колко е бил прав Хитлер.
  • 45 Scout for funn

    10 0 Отговор
    А сега да ги направим насила учители писатели ,актьори ,политици да ги направим и инжинери ,архитекти ми да ги направим ма ти си купи къща направена от цигани архитект насила ти си запиши децата в циганско училище с учители цигани и ти си купи лекарства от цигани "кво шии каиж " кви са тия глупости бе кой ги спрял да станат до един доктори цяло гето докторово .В САЩ някой да натиска мексиканците да стават водещи не ма те са си готини и стават. Юлиян това са хора които истинската им гордост е да си тарикат който нищо не прави ма живее супер Докато Българина се гордее ако стане лекар ако изучи децата си то циганина се гордее с това че е тарикат и ти искаш да му го отнемеш насила .Недей така ше ядеш бой в някое гето ако им кажеш стига с тарикатлъка айде на училище .А ако това стане насила ще развалиш и останалото добро име в чужбина на лекари ,инжинери ,физици,математици.
  • 46 Scout for funn

    7 0 Отговор
    АА и да закрием БНТ щото нямало цигани я по добре се премести ти в някое гето или с тея балъшки виждания ше те земат там за мезе и ше трябва да избягаш при бабати да и рзправяш на нея как да стане!!!
  • 47 Друг един

    4 0 Отговор
    Со благо и со кротце и со мнооооого кютек!
  • 48 Иван

    9 0 Отговор
    Преди години бяха започнали някакъв национален проект да обучават роми за полицаи. Хващате от улицата многоуважаваните в махалата роми и ги пращате на курс. Полицаите тогава бяха много обидени, защото за тази професия се изисква и образование, грамотност, някакво ниво на обща култура, но по политически причини за ромите това не важеше. И какво ми се случва един път в Пловдив, при това в квартал, където исторически почти не е имало роми - вървя си аз спокойно с брат си по улицата, двамата облечени с метълски дрехи, чисти, спретнати, разговаряме и се смеем и в един момент ни прегражда пътя патрулка. Вътре единият полицай българин, другият - от новите. Без обяснения защо са ни спрели, ромът започва да крещи, да заплашва с палка, да се прави на страшен и въобще не му се разбира какво точно иска, но поведението му беше типично избиване на ромски комплекси срещу българи. Полицаят българин гледаше удивено своя "колега". Историята завърши с това, че българинът ни пукна да си ходим и остана да се разправя с ромския "полицай"... Страшна изродщина ни очаква, ако разчитаме, че тези гадини няма да си избиват комплексите и злоупотребяват с власт спрямо обикновените българи, ако им падне възможност. Те сега ни мразят, какво остава да им дадем още една тояга в ръцете...
  • 49 Юни

    5 0 Отговор
    Юли, парите на колко роми отиват в БНТ, че напъваш там да има водещи от малцинствата? А и когато си образован и кадърен, кой те спира?
  • 50 jforfk

    5 1 Отговор
    Г-н Ю. Попов, поправете ме ако греша, но за да стане човек полицай, учител или телевизионен водещ се изисква специализирано образование. За учител или водещ съответно хуманитарен ВУЗ, а за полицай, като минимум средно. Поставете се от другата страна. Вие имате сътветната квалификация ... е ще работите ли като метач например? Защо смятате, че един учител ще му хареса, човек едвам стигнал до осми клас, да учи деца в първи например и да получава същата заплата, като хора направили си труда да вземат едни 40 изпита?
  • 51 Патриот

    4 0 Отговор
    Докато не се сложат спирали на всички циганки негодни да отглеждат добри деца, запомнете техния проблем с престъпността и нуждата ние да ги издържаме ще става все по-голям и по-голям. Елементарна математика е тяхната прогресивна раждаемост и нашата западаща.
  • 52 Патриот

    5 0 Отговор
    Тая статия да не е платена от някаква западна "хуманитарна" соровска институция?
    Кой от кого трябва да се учи? Ние от тях или те от нас, че да им се дават медии и власт.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Poooing

    4 0 Отговор
    Та те тия нямат писменост! За какво изобщо са тия полемики?! Който е кадърен, има шанс да стане какъвто си поиска!
  • 55 Голем прас

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Не да ги изселват от един град в друг, а да ги изселят от страната. Така проблемът вече няма да е в България. Персона нон грата се е ставало и за много по-малко золуми от тези, които натвориха. Аман от тях!
  • 56 Ей Хамсуняк

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "чавае":

    Българомразец, въри се кланяй някъде другаде.
  • 57 Балканец

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Истината ни дразни ама трябва да свикнем":

    Не се опитвай да отклониш вниманието от един проблем на друг. И тия с ктб ще им дойде часа. Нищо че са големи. Това въобще не значи че трябва да оставим някви орки да вилнеят като поробители тука. Или си много изтолерастен само щото още не са влезли и у вас?
  • 58 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Огледален":

    Няма да ти каже щото не му изнася. Тоя влиза тука за да подмята тънки обиди, да дразни, и да разпалва етническа омраза. Работи за някое НПО и си създава оправдания че взима заплата от данъците ни.
  • 59 Русенец

    2 0 Отговор
    Да дадеш власт и оръжие на тия дето те мразят си е чисто самоубийство.
  • 60 СмотанЯк

    1 0 Отговор
    Гентомицит гентовагимицит Абе геноцид айде бегай. До сега коня клатили та се не наработили.
  • 61 Патриот

    4 1 Отговор
    В Индия всички медии са на индийците, и въпреки това мръсотията им на циганско ниво.
  • 62 гл цюбж

    1 0 Отговор
    В нашата болница отдавна има квота за цигани -лекари, но никой не идва.
  • 63 гйлгб

    2 0 Отговор
    И да допълня. Квотата е вид дискриминация на по-кадърния. Сптаведливостта изисква конкурс а не квота.
  • 64 Националист

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Какви хора са станали негрите? Това са най-ниско интелигентните хора на земята след пигмеите и аборигените. С най-висока престъпност са проучет статистика за тях.

    Коментиран от #65

  • 65 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "Националист":

    Явно едвам си изкарал основно и по цял ден пасеш добитъка, затова не си чувал за Мартин Лутър Кинг, Ричард Алън, Тони Морисън, Опра Уинфри, Тайгър Уудс, Ричард Райт, Уил Смит, Майкъл Джексън, Морган Фрииман, Майкъл Джордан, Идрис Елба...... и още няколкостотин творци, артисти, хора от всички сфери на изкъството, литературата, изобетатели и дори нобелови лауреати, които са чернокожи, но доста по-интелигентни от тебе. Не опорочавай идеята да се противопоставим на варварските, етнически приоми, като залиташ в крайностите на расизмът и неонацизмът.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.