14 Февруари, 2019 20:30 3 509 20

Как Китай тихомълком овладява Латинска Америка

  • китай-
  • венецуела-
  • сащ

Венецуела може да стане повод за нова Студена война

Как Китай тихомълком овладява Латинска Америка - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Венецуела може да стане повод за нова Студена война. Но колкото и гласовито да се изявяват САЩ и Русия, влиянието на една друга държава изглежда в пъти по-силно - конците в Латинска Америка дърпа не друг, а Китай.

Когато стане дума за Венецуела, някогашните велики сили САЩ и Русия неизменно посягат към лексиката от времето на Студената война. "Военната опция все още не е изключена", обясни наскоро съветникът по въпросите на националната сигурност на САЩ Джон Болтън. И обяви, че ще замрази всички приходи на Венецуела от износа на суров петрол в САЩ. Но това не е всичко: според информация на "Ню Йорк Таймс", американското правителство вече е предало контрола върху замразените петродолари на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

Русия на свой ред многократно предупреждава за опасността от военна интервенция на САЩ във Венецуела. В същото време обаче Москва също умее да провокира: през декември 2018 руският президент Путин разпореди разполагането на два свръхзвукови бомбардировача във Венецуела.

Китай и "Доктрината Монро"

В сравнение с политическите провокации между САЩ и Русия, изявленията на Китай изглеждат направо умерени: китайското външно министерство призова всички страни към повече сдържаност. Зад подобни безобидно звучащи формулировки, които езиково много приличат на резолюции на ООН, се крият две неща: прагматизмът на Пекин и склоността му да говори с намеци. Защото през последните десет години Китай е подпомогнал Каракас с над 60 милиарда долара. Без Пекин тамошните леви автократи отдавна нямаше да са на власт.

Нито една друга държава не е получила толкова много заеми от Китай, колкото Венецуела. За което, впрочем, Пекин междувременно дълбоко съжалява. Защото Китай е заинтересован най-вече от политическа стабилност. А сегашното международно внимание към Венецуела изцяло обърква плановете на Пекин за стратегическо овладяване на Латинска Америка. Защото това внимание вади на бял свят силното влияние на Китай в един регион, който от 200 години насам САЩ разглеждат като свой "заден двор". Всичко започва през 1823 година с т.нар. "Доктрина Монро", когато тогавашният американски президент Джеймс Монро обявява региона между Мексико и Огнена Земя за американска сфера на влияние. С настъплението на Китай в Латинска Америка "Доктрината Монро" е поставена под въпрос. Също както преди 50 години, когато Съветският съюз се опита да разшири влиянето си в региона през Куба.

Целият континент е зависим от износа за Китай

Новите властови структури ще имат непредвидими последици. Китайската офанзива отдавна надхвърли първоначално набелязаната цел за осигуряване на суровини и енергийни източници. Междувременно цяла Латинска Америка е зависима от износа на желязна руда, соя, мед и петрол за Китай, който вече е инвестирал в региона цели 150 милиарда долара - сума, която надвишава дори китайските инвестиции в Африка.

Китайски консорциуми изкупуват фабрики, електропреносни мрежи, пристанища. Те изграждат железопътна инфраструктура, създават зони за свободна търговия, инвестират в автомобилната индустрия и в дигитални платформи. А от 2018 година през Латинска Америка преминава и "Новият път на коприната". Оттогава насам 14 латиноамерикански държави са кандидатствали за китайски инвестиции, като Чили, Перу и Колумбия се конкурират да се утвърдят като предмостие за китайския внос в Латинска Америка. И за целта са готови на политически концесии.

И отново Тайванският въпрос

Доминиканската република, Салвадор и Панама вече налучкаха посоката: миналата година те прекъснаха дипломатическите си отношения с Тайван и установиха такива с Китайската народна република. Пекин се отблагодари, като договори 20 големи инфраструктурни проекта с Панама, която с нейния Панамски канал е важна ос за стратегическото надмощие на САЩ в региона.

Новият президент на Мексико също приветства китайските инвестиции. Заедно с Пекин той иска да реализира нещо като план "Маршал" за Средна Америка, който предвижда инвестиции в размер на 30 милиарда долара. С тези пари ще бъдат финансирани инфраструктурни проекти, които ще създадат много нови работни места и така ще спрат емиграцията в северна посока. А срещу такива инвестиции не може да аргументира дори и Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ами сега

    39 5 Отговор
    Мдааа, китайците превзеха света.......на кравабойс им остава да мучат още малко преди да обявят фалит и да се разпаднат на отделни щати! Не могат да се опънат на обединените китайска икономическа и руска военна мощ!
  • 2 Шаолин

    33 5 Отговор
    ЕДИН МИЛИОН китайска армия в помощ на Венецуела.Сеирът ще е голем.Дедо Тръмп пий си хапчетата,че Мелани заглежда драйвъра.
  • 3 Tervel bitcoin

    33 4 Отговор
    Китай са толкова огромни и пълни с ресурси че ако се хванат с Русия да превземат света никой няма да ги спре прощо ще го смажат и залеят с ракети Сащ да си му мислят

    Коментиран от #7, #14, #15

  • 4 Газета Москва

    20 5 Отговор
    Как звучно Африка превзе Западна Европа!
  • 5 антисоросоид

    25 7 Отговор
    Китай е номер едно. Обичам Китай и китайките и мразя сороскитегендари в софия
  • 6 Наблюдател

    8 20 Отговор
    Китай на първо място овладява Далечния Изток на руската кочина.

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Само питам

    5 26 Отговор

    До коментар #3 от "Tervel bitcoin":

    Защо руската измет си мисли, че Китай ще играе по свирката на руските дегенерати? За Китай руската кочина е единствено суровинен придатък и грохнала империя, която има за връща 1 600 000 квадратни километра заграбени китайски земи.

    Коментиран от #9, #12, #13

  • 8 гфхп

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател":

    има нещо вярно в това
  • 9 КГБ Териер

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Да ходят си ги вземат тези земи жълтите от Федерацията. Ако падне Русия, Китай е следващия, близко до акъла!
  • 10 ха ха ха

    26 1 Отговор
    Китай съжалявал за 60-те милиарда?! Айде бе! Мао ли го каза? Не! Просто си пазят инвестициите и намекват, че не биха били безучастни наблюдатели. Учете китайски език. По - точно кантон и мандарин. Ще е от полза. И не занемарявайте руския.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 МихиРотера

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    За Китай "руската кочина" е най-могъщият съюзник. До като Китай напипваше "ваксата" дълги години, как да изгради най-правилно действащата система , като ограничи до минимум паразитите и грабителите , на своето национално богатство , руснаците със своите военни сили, и технологии , и суровини, им помагаха и защитаваха. Китай да скочи на Русия , значи да се самопростреля в двата крака.Китай и нереформираната Русия , просто ще се въоръжават военно и технологично заедно , и ще очакват спокойно , и мъдро момента в който англосаксите притиснати от изчерпващите им се суровини и пазари , ще сгрешат ОТНОВО да ги нападнат.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 123

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Tervel bitcoin":

    Да, бе пълни с ресурси, западът контролира много повече ресурси. А и въпросът не е само да имаш ресурси, технологиите, въоръженията и организацията са много по-важни, иначе ресурсите са просто купчина материали. А западът и съюзниците му превъзхождат Русия и Китай почти във всяко едно отношениие.
  • 16 изтърбушен русофил болшевик

    2 3 Отговор
    Сибир е вече Китайски Всичко е китайско предприятия фабрики заводи Китай превзема целия Далечен Изток без война Множат се като зайци и са станали не малцинство а мнозенство
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Христо

    2 0 Отговор
    Китайците са може би единствените, които имат визия за 50-100 години напред. И най вече, грешат и се учат от грешките си. За разлика от другите държави.
  • 19 Си ши хо

    1 0 Отговор
    През 70 те години Китайците се опитаха да нападнат Русия (СССР).
    До ден днешен съжаляват и няма да посмеят още 100 години да предприемат подобна стъпка.
    Тогава Руснаците използваха ново оръжие, с което им унищожиха няколко дивизии, температурата е била толкова висока, че танковете и техниката са били разтопени.
  • 20 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    С ОГЛЕД НА ГОРНОТО ,СЕ ПИТАМ : " ИМА ЛИ КИТАЙСКО ОРЪЖИЕ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА И КИТАЙСКИ "ИНСТРУКТОРИ " ???