Last news in Fakti

15 Февруари, 2019 08:37 4 354 7

Кой ще ни защити?

  • киберсигурност-
  • образование-
  • наков

Светлин Наков: Както винаги – ще сме изоставащи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Киберсигурност. Напоследък все по-често срещаме тази дума, а причината за това е, че колкото по-бързо се развиват технологиите, толкова по-голямо предизвикателство е те да останат в границите на полезното, както и определени „специалисти” да обуздаят желанието си да изпитат колко сигурна е защита на последния технологичен писък. Има ли обаче кой да ни пази от т.нар. „зловредни” действия? За момента физическите лица се пазят като сами проявяват инициатива за набиране на информация как могат да защитят личните си данни, а бизнесът натоварва с тази задача IT-специалистите и системните си администратори. Кой, как и къде трябва да обучи специалистите за тази екзотична към днешна дата професия попита ФАКТИ програмиста Светлин Наков.

Господин Наков, как виждате обучението на кадри в областта на киберсигурността?

Тази професия е нова и за България, и за света. Доскоро се чудехме как в училищата ще вкараме интернет. Това се случи. Чудихме се как да не ни „дропва” връзката на модема. И това оправихме.

Обучението започва от най-ниско ниво – детската градина и началните класове. Там би трябвало да се изучава безопасност в интернет, заплахи. Знаем, че има органи, има ред, по който могат да се докладват тези неща и да се възпитават определени навици за пароли, профили и т.н., както и какво може и какво не да се шерва в интернет, какво правим, когато някой ни заплашва или ни тормози, или ни продава нелегални неща.

Следва обучението на ниво средно училище. Тук, според мен, трябва да се създаде комбинация от технически познания.

За по-високите възрасти е подходящо обучението в професионалните гимназии. Там може да се разкрият специализирани паралелки, където да се предлага специализирана техническа подготовка.

Във ВУЗ-овете и към днешна дата има подобни направления свързани с киберсигурността. Не знам дали са силни. На ниво висше образование обучението ще е специализирано като всяка професия и ще си намери пътя.

Какво ще е обучението за фирмите. Специалисти споделят, че в момента тази дейност се изпълнява от IT-тата и системните администратори?

За там нямам никакви притеснения, тъй като когато средата го изисква, бизнесът е адаптивен. Той не е държавна машина. Той ще си намери и хора, които да го обучат, и програми, и сертификация. Въпрос на време е. Темата си сигурността е актуална от почти 20 години. Аз от 1998 г. съм се занимавал с тези проблеми. Там имаше проникване, сривове. Откраднати били кредитни карти, сега са биткойни – същата работа.

Това, което се случва сега обаче, е хай. Някак си като че ли Европа и светът се е уплашил докъде може да стигнем с тези кибератаки. Говори се за военни атаки, за манипулиране на избори. Много е сложен въпросът, но по отношение на образование. Очаквам, както винаги, да сме изоставащи. Това е най-нормалното нещо, което може да се случи. Очаквам първо по-гъвкавите структури да наваксат пропуските. Това ще стане чрез неформално образование – ще се появят курсове, академии, школи, кръжоци и т.н. И в един момент, като му дойде времето ще го вкарат в образователната система. Същото като с програмирането. То вече е в държавните програми. Навремето беше някаква екзотика да учиш програмиране. Всичко ще се повтори. Нищо ново, нищо радикално не се случва. Не е паднала кибербомба, която да остави цялата земя без ток за една седмица. Ако това се случи ще има драстични мерки, но за да се случи, трябва много силно да действат редица организирани структури.

Така че, смятам, че еволюционно ще се случи и затова сме отговорни всички – и държавата, и академичната общност, и бизнеса, и обикновеният гражданин, който може да се грижи поне за собствената си сигурност.

А по отношение на формално обучение?

Възможно е да стане по-бързо от 5-10 години. По принцип нашата образователна система бавно се променя, бавно се адаптира. Ще влезе в извънкласните форми. В момента като започне една специализирана паралелка, тя прави план отсега за следващите 5 години и не е възможно много да го променя. И самата образователна система не е пригодена да търпи голяма адаптация и това е проблем.

Как ще коментирате връзката киберсигурност-изкуствен интелект?

Изкуственият интелект е инструмент, който може да помага. Всички смятат, че той едва ли не ще замести хората. Това няма да се случи в обозримо бъдеще, но той ще подобрява живота. Както в един автомобилен завод има много роботи, все пак има и хора, които измислят процеса. Част от нещата, които се правят от хора, ще се правят от машини, инструменти, изкуствен интелект – не всичко, но този процент във времето ще нараства. Очаквам еволюционно подобрение, а не изведнъж – от утре изчезва професията аптекар, ще сложим робот. Няма да го бъде. Дори self-driving cars няма да навлязат толкова бързо. Тепърва предстоят големите инциденти. Аз вярвам, че ще се случи, но не вярвам, че ще се случи от днес за утре, както си го мислят и го рекламират в Uber и други. След 10-15-20 години сигурно таксиджиите ще започнат лека полека да си сменят професията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шапката

    3 1 Отговор
    Гъданс ще ни защити.
  • 2 офффф

    1 2 Отговор
    шерване, хай, дропва,

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "офффф":

    кво искаш от дропла?
  • 5 ВЪЗРАСТЕН

    1 1 Отговор
    С ТАЯ ПРОСТОТИЯ ДЕТО СЕ Е НАСАДИЛА В НАС , НИЕ САМИ СМЕ СИ ВРАГОВЕ ! А ТИЯ ВАЙКАНИЯ НА РАЗНИ РУСОФИЛИ НЕ СА СЛУЧАЙНИ, КОЙ ЩЯЛ ДА НИ ЗАЩИТИ, СИ Е НАСАЖДАНЕ НА СТРАХ В НАРОДА, И НИ ВЛАЧАТ КЪМ РУСКОТО РОБСТВО!

    Коментиран от #7

  • 6 Един

    0 0 Отговор
    Споко ! В матрицата сме !
  • 7 натовец

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ВЪЗРАСТЕН":

    По-добре руско, отколкото турско или американско. Как Нато защити Кипър от турците.