17 Февруари, 2019 04:02 5 829 44

Добър посланик ли ще бъде Румяна Бъчварова в Израел?

  • румяна бъчварова-
  • посланик-
  • израел

Притеснението, че не се изпраща дипломат от кариерата не е съществено – и не само защото много държави правят същото

Добър посланик ли ще бъде Румяна Бъчварова в Израел? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Видях на стената на един ФБ-приятел (сравнително известна в обществото личност) коментар, свързан с новината, че Румяна Бъчварова ще бъде новият посланик на България в Израел. Пускам снимка от стената му – не с целия текст, а само с двете изречения по неин адрес. И бързам да уточня: уважавам правото на всеки да критикува, но в случая не мога да се съглася с казаното от него, макар в други случаи да съм намирал статусите му за точни.

Добър посланик ли ще бъде Румяна Бъчварова в Израел?

Някои от причините за несъгласието ми са сред изброените по-долу факти, но има и други, разбира се. Прочетете ги и решете сами дали съм прав в отговора на въпроса от заглавието, който давам по-долу, в последното изречение.

Това пише в блога си Вени Марковски.

Всеки, който е запознат с развитието на отношенията между България и Израел, би трябвало да е наясно, че България няма да прати случаен и/или неподходящ човек за посланик в нея. Със сигурност не и сега, когато отношенията са толкова добри, а премиерите са Борисов и Нетаняху – двама души, между които очевидно има добра “химия” и взаимно уважение.

Притеснението, че не се изпраща дипломат от кариерата не е съществено – и не само защото много държави правят същото (вкл. и Израел, където законът предвижда около 10% от назначенията да са политически), а преди всичко, защото българският Закон за дипломатическата служба позволява подобно назначение. Т.е. назначението не е някаква грешка или нарушение на закона. Да видим дали има някакви други, не непременно свързани със закона, грешки.

За да се изпрати един посланик във важна за България държава, това ще рече, че посланикът отива там като политическо и активно лице, а не на “заслужен отдих” или от благодарност за предишна негова работа.

Вероятно ще се съгласите, че ако Румяна Бъчварова (човек, който е от десет години на една ръка разстояние от Бойко Борисов!) искаше да отиде на почивка, тя би могла да избере която и да е страна, в която климатът е чудесен през цялата година (ако сте ходили в Израел през лятото, ще разберете защо го подчертавам) и/или държава, с която България няма кой знае какви развити дипломатически отношения, т.е. където няма да има чести посещения от София или визити на съответните президенти и премиери в София (та посланикът да трябва да се скапе от работа), няма да има съвместни заседания на Министерските съвети на двете страни и др.п. Ама не сте знаели, че е имало такива заседания между министерските съвети на България и Израел ли? Е, сега го знаете. И други факти има в архивите.

В коментара си човекът твърди – очевидно с някаква иронична нотка, че Бъчварова имала “задълбочени знания и опит в международните отношения и политика”.

Не е толкова трудно да се провери дали е така – достатъчно е човек да потърси в публично достъпните източници на информация, данни и факти за Румяна Бъчварова, за отношенията ѝ с Израел, а и с евреите, при това не само в Израел, но и в България, а и по света.

Кой е бил началник на кабинета на българския министър-председател – и то точно във времето, в което отношенията с Израел се развиваха все повече и повече?

Румяна Бъчварова, разбира се.

Кой знае повече от нея за състоянието на връзките между двете страни през това десетилетие? Ето какво казва тя на 2-ри ноември 2018 г.:

“Последните години отношенията между България и Израел се надграждат и развиват по изключително добър начин. Двете страни имат много общи перспективи. Това е третата среща на Нетаняху и Борисов за последните 4 месеца. Това е показателно за добрите ни отношения.”

Бързо търсене в Интернет разкрива още много (но малко известни?) факти: посещенията на Бъчварова в Израел са повече, отколкото човек може да си представи. Сред резултатите, които Гугъл връща, ще видите и това, че на 10-и януари 2010 г., ден след като Борисов става официално шеф на ГЕРБ, той поема (заедно с Бъчварова) към Израел. С малко усилия може да се установят поне 9 нейни визити в Израел, от които – 5 в състава на делегацията на премиера Борисов. Нетаняху е бил три пъти в България. Два пъти министерските съвети са имали съвместни заседания. Плюс още голям брой срещи с политици от високите етажи на властта в Израел, вкл. и няколко срещи с Шимон Перес. Да ви напомня и това, че миналата година Борисов отиде в Скопие и отдаде почит на депортираните евреи от Македония – изпратени на заколение в Треблинка от царското пронацистко правителство. С него беше не само Бъчварова, но и голяма делегация от български евреи,

С други думи, на този посланически пост се изпраща не човек “без опит в международните отношения”, а човек, който:

– познава отлично страната-домакин;

– е лично и добре известен на голяма част от управляващите в Израел;

– е добре свързан с политическите сили в България (не само ГЕРБ и не само представените в Народното събрание; да и това ли не знаехте?);

– е работил в продължение на 10 години до министър-председателя на България;

– има добри отношения с Организацията на евреите в България “Шалом” (която, напомням, не е израелска организация!);

Това са факти, които всеки може да открие в Интернет.

И накрая, макар и не последно по важност: освен всичко изложено по-горе, редно е да се знае, че издаването на указ от страна на президента за назначаване на посланик става след консултации със страната-домакин, което ще рече, че България едва ли ще представи в Израел кандидатура, която няма да бъде одобрена. Те също ще си направят труда да проверят какво е казвала по адрес на страната Бъчварова и какви ги е вършила. Едва ли нашето правителство ще предложи човек, който не се ползва с отлична репутация там.

Във второто изречение човекът казва (няма да тълкувам по какъв начин), че това били хора, които “пасват навсякъде като кожена ръкавица”.

От фактите, които всеки може да събере из Мрежата (но явно не всеки може да прочете спокойно и обективно?), можете да направите обоснованото предположение, че Румяна Бъчварова ще води политика на приятелство, каквато двете страни изграждат от години. И че ще го прави, без да ѝ се налага да слага ръкавици – тъй като народите на Израел и България се познават и уважават взаимно, при това не само защото в Израел живеят потомците на спрените от депортация 48,000 български евреи, нито защото техните предци са живели на територията на България от 1492 г. насам.

Така че отговорът на въпроса, поставен в заглавието за мен е ясен и категоричен:

Да! Румяна Бъчварова ще бъде добър посланик на България в Израел.”

Допълнена: Междувременно във Фейсбук излезе и позиция на ОЕБ “Шалом”, в която, наред с другото, се казва: “Съвместната ни работа с г-жа Бъчварова през годините затвърди убеждението, че тя има задълбочени познания за важната роля на българската еврейска общност – у нас и в Израел, за изграждането на устойчиви мостове на приятелство и сътрудничество между двете държави.”, а като коментар под нея д-о Александър Оскар, председател на “Шалом” пише: “Благодаря на г-жа Бъчварова за отличното ни сътрудничество и подкрепата и в борбата с езика на омраза в нашето общество! Убеден съм, че тя ще бъде отличен посланик на България в Израел!”

______

* – Уточнение: Настоящата статия не е реклама нито на ГЕРБ, нито на Бойко Борисов. Постарал съм се да публикувам онези факти, които имат връзка с коментара от снимката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Marinov

    96 5 Отговор
    Господин Марковски.
    Разни Хора разни Идеали и т.н.
    Но смятам че и Тая a и Ти май и за Чепове за Зеле Не ставате.

    Коментиран от #32

  • 2 Да бе

    79 3 Отговор
    Толкова написано, за да коментира две изречения...Естествено, е че ще има реакция по такова назначение и дай да пуснем няколко уж обективни мнения в защита. Нека да се спасява като посланник щом сте решили, само не знам, защо искате да ни убедите, че изпращате професионалист, който го заслужава?
  • 3 от къде идват бедите на планетата

    25 6 Отговор
    Има צעיף/"шалом"/ има проблем....има صلى الله عليه وعليكم/салям алейкум/ има проблем.........

    Коментиран от #21

  • 4 Един ....

    90 3 Отговор
    Много добър избор , тя е дипломат от кариерата , опитен професионалист в областта на вътрешните и външните работи , овладяла е много езици , като любимият и е телешкия .
  • 5 Tутанкамон

    64 1 Отговор
    Притеснително е,че и тоя запя в хор с мутрите и мутренското им управление...
  • 6 Голям Слон

    73 4 Отговор
    Тя и за главен мюфтия става. Не се притеснявайте. Удобен и много послушен кадър предполагам. Честито! В Израел е хубаво...
  • 7 Такива са

    72 4 Отговор
    Целия политически елит в момента се състои от слугинаж надминаващ представите за низост и липса на каквото и да е достойнство !!!
  • 8 Истина зла

    75 1 Отговор
    Бъчварова - един добър хамелеон и слуга ! Утре ако се налага и комунистка ще стане ! А тя май си е такава !

    Коментиран от #9, #38

  • 9 Фалшив герой

    54 0 Отговор

    До коментар #8 от "Истина зла":

    Повечето политици у нас са бивши комунистически активисти или служители на държавна сигурност ! Важно е лапачка да има !
  • 10 Аааа

    53 3 Отговор
    Естествено , че ще е добър посланик! Ще работи за интересите на чифутите !
  • 11 висок

    24 10 Отговор
    Червената зараза Вени Марковски???? Коментирате това паразитче?
  • 12 Онзи

    50 1 Отговор
    Тази оправи МВР, че сега и външната политика ще насмогне. Само професионалисти ей...
  • 13 Доколянков

    49 2 Отговор
    Аман от герберистки калинки, калинки навсякъде!!??
  • 14 Руди Люберсъ

    30 0 Отговор
    Някой доста се е постарал и е мазал и е лизал тук ! Поръчково ли е ?
  • 15 да, ще бъде

    2 17 Отговор
    Най-добрият.
  • 16 Бойко тиквата

    17 0 Отговор
    Шалом по бъчеаровия г....
  • 17 666

    51 1 Отговор
    СЪЩАТА ЩЕ Е И КАТО МИНИСТЪР НА МВР-ТЪПА ПРОСТА И БЕЗПОЛЕЗНА.
  • 18 Реалист

    36 0 Отговор
    Определено не съм съгласен с коментарите на марковски, не се е съгласен из възможността да се изпращат посланици не от кариерата, за различни длъжности има конкурсии трябва да покриваш определени критерии изисквания за заемане на длъжността, няма значение какво ще кажем и напишем ясно е че назначението на бъчварова в израел е награда за вярната и служба към борисов, за мен назначението на бъчварова е съчетание на една екскурзия в екзотична страна при това и получаване на добра заплата и други бонуси и облаги свързани с посланическия пост
  • 19 Вввв

    38 2 Отговор
    Каквото и да кажа, все ще прозвучи нецензурно. Затова ще замълча. А след време, като се осере до плешките, ще видя този автор как ще оправдава и този "дялан камък".
  • 20 Врабче сдуханяк

    10 1 Отговор
    Хаха
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    39 0 Отговор
    Каква е целта на тази възхвала? Ако женицата имаше качества нямаше да я коментират. Но тя ги няма! А и аргументите на автора са направо смешни!
  • 23 Gost

    16 1 Отговор
    Проста и тъпа.....

    Коментиран от #27

  • 24 Шефа

    27 0 Отговор
    Браво Вени.Добри шпакли.Мини към офиса да си вземеш парите
  • 25 алкохолик

    8 2 Отговор
    Да живее бъчвата.
  • 26 Д. Димитров

    19 0 Отговор
    Ако не добър.. То поне ще е послушен национален предател...
  • 27 О.Р.

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "Gost":

    Гугутка
  • 28 11666

    16 0 Отговор
    Недоразумение!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 бял

    18 0 Отговор
    Бавноразвиващата се овца-посланик,смях се от сърце
  • 31 Иванов

    16 1 Отговор
    Венциславе, ти си в голяма грешка, Кацата няма да бъде добър посланик в Израел, защото тя е една слуга на Запада, както и цялата герберастия. Това са същества, които си гледат единствено интереса и изобщо не им пука за България и българския народ. Единственото което тя знае и може е Йес сър и да си подложи паничката господарите да и сипят да хапне сладичко и после да мърка и да си облизва лапичките. Цялата ни върхушка е селектирана от Запад дупедавец до дупедавец! Много съм разсъждавал защо стигнахме до тук... Изводът е само един, "братушките" ни избиха не само елита на нацията, но чрез тукашните си слуги и всеки, който е бил с българско самосъзнание. В днешна България българите сме единици, стадото масово възприема Ердоган за баща, а Путин за майка. Да си българин днес е изключително болезнено и самотно занимание, заобиколен от всякаква животоподобна измет, която не знае ни защо се е родила, ни защо живее на този свят. Българинът не лъже и не краде. Българинът вярва в единия Бог и се отнася с уважение към другите народи, но първо защитава и пази своята Родина, като е готов във всеки момент да се пожертва за Нея.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Кумчо Вълчо

    16 0 Отговор
    Щом секретарката на плевню стана министър ,защо тая патка да не стане посланик,ако може да прави качествени свирки.
  • 34 Петър

    4 6 Отговор
    Може би Сергей Станишев е по-подходящ?
  • 35 АборигенЪТ

    10 0 Отговор
    Министър на вътрешните работи става посланик - само в ТикварияЛенд.
  • 36 Гепи

    13 0 Отговор
    Тази съм я запомнил само със скандала по ограбването на НДК от любовника и.
  • 37 Ели

    7 0 Отговор
    Президентът подписал ли е указа за назначаванети й както и указа за назначаването на Марин Райков за посланик във Великобритания? Гледай ти какви работи стават в родната ни политика !
  • 38 ВТД

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Истина зла":

    Хилядо пъти ДА.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 пишман политици

    3 0 Отговор
    Послушна!
  • 41 дедо иван

    5 0 Отговор
    ГЕРБ, защо винаги избирате НЕКАДЪРНИЦИ? Ако нямате кадърни кадри, не ставате за управници, по-добре си ходете.
  • 42 възмутен

    4 0 Отговор
    Тази долна подмазвачка, боршовица, некадърница, нали Тиквуна със същите мотиви я направи и министър и какво излезе, НАЙ-НЕКАДЪРНИЯ МИНИСТЪР ДО СЕГА. ПО НЕЙНО ВРЕМЕ ПРЕМИНАХА НАЙ-МНОГО ЕМИГРАНТИ ПРЕЗ ГРАНИЦАТА, НАЙ-много ДАЛАВЕРИ. НАЛИ ТАЗИ ОБЯСНЯВАШЕ, ЧЕ ВЪВ ВСЯКО СЕЛО ПОЛИЦИЯ,ДРЪН, ДРЪН- КАДЪРА НА ТИКВУНА, КАКТО ТОЙ Е СРАМ И ПОЗОР, ТАЗИ Е СЪЩАТА!!!!!
  • 43 Гостът

    3 1 Отговор
    Добър посланник ли ще бъде? Колко добра може да бъде една дърта калинка?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.