17 Февруари, 2019 13:00 6 531 10

На маймуни ни обърнахте

  • маймуна-
  • българи-
  • корупция-
  • еволюция

Поне един жив българин е хубаво да остане, за да обори най-сетне теорията на Дарвин

На маймуни ни обърнахте - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И тази година Световният ден на еволюцията на 12 февруари мина и замина, без у нас да бъде отбелязан с особена тържественост. Разбира се, наградата „Дарвин“ отново отиде при десетки заслужили жертви на собствената си глупост, но за пореден път с такава не беше отличен нито един българин. А това е непростим пропуск, защото кой по-добре от нас е в състояние да се самонарани или самозатрие по възможно най-нелепия начин? И не отговаряме ли тъкмо ние на условието: „Решението за действията да е взето доброволно и в пълно съзнание, като историята на кандидата следва да бъде потвърдена от надеждни източници“?

Един Господ знае кога тази несправедливост ще бъде изправена, но пък хубавото е, че в това време не седим със скръстени ръце. Напротив, даже навръх Деня на еволюцията дадохме всичко от себе си, за да се докажем пред света. В знак на потвърждение, че на този свят наистина не съществуват по-големи идиоти, Агенция „Пътна инфраструктура“ излезе с радостната вест, че победител в конкурса за най-дългия тунел – „Железница“, е… „Джи Пи Груп“.

За позабравилите: това е пътностроителната компания, която бе замесена в разследване за злоупотреби с европейски средства и по тази причина се отказа от участие във въпросния конкурс. Решението ѝ, взето през октомври миналата година, беше свързано и с катастрофата край Своге, когато на ремонтиран от нея участък загинаха 20 души. То дойде броени часове след като премиерът Борисов настоя „Джи Пи Груп“ да се оттегли от процедурата и дори да бъде извадена от всички европейски и държавни проекти. Не на последно място същото това решение беше мотивирано от самата компания с „полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност“. Тогава тя отчете, че заради започналите проверки има реална опасност да не спази графика за изпълнение на проекта, заради което България може да загуби финансирането на цялата магистрала „Струма“ и да се наложи да върне парите в бюджета на ЕС.

Сега обаче се оказа, че дружеството не само ще строи „Железница“, ами ще го прави отново заради обществения интерес. Тъй като още на 4 януари Върховният административен съд постановил, че обединението „АМ Струма Тунел 2018“, от което АД-то е част, e законосъобразно избранo за изпълнител, „Джи Пи Груп“ в крайна сметка решило да се пожертва. При това обосновката му е повече от трогателна: „С оглед създалата се ситуация – скъсените срокове и възможността изграждането на този мащабен проект да бъде провалено, управителният съвет се съобрази със законодателството и изпълни задълженията си, като сключи договор за изграждането на тунел „Железница“ с възложителя Агенция пътна инфраструктура. Същото ще бъде в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет, които могат да възникнат при неизпълнение на проекта до 2023 г., и в подкрепа на пътната безопасност“.

Но с това добрите новини, естествено, не свършиха. Освен дето разбрахме, че компанията никога не е депозирала в АПИ официален писмен отказ от участие в конкурса, регионалният министър Петя Аврамова изтъкна, че това е и причината пътната агенция да не я отстрани. Въпреки призивите на премиера АПИ дори поканила „Джи Пи Груп“ да поднови офертата си, понеже срокът на предишната вече бил изтекъл. А отгоре на всичко дружеството междувременно спечелило и друг конкурс – за сигнализация и телекомуникация на жп линията Пловдив – Бургас на цена от близо 185 млн. лв. без ДДС…

Благодарение на това догодина вече спокойно ще можем да кандидатстваме за наградата „Дарвин“, а най-положителното е, че ни се даде възможност да го направим колективно. Цял народ, превърнат в глупак, е изключително постижение, пред което със сигурност бледнее случаят с почистилия паяжините от дървената си барака с ацетиленова горелка. Заедно ние сме далеч по-добри и от акробата джудже, който скочил от трамплина под грешен ъгъл и се озовал директно в разтворената паст на прозяващ се хипопотам. Търпейки тази наглост, придружена с огромни количества цинизъм, смаяният от държеливостта ни свят би трябвало дълго да ни ръкопляска, защото няма никакво логично обяснение как все още не сме се погубили окончателно. Такава нелепост „в пълно съзнание“, при която доброволно сме се отказали да дирим сметка от нахалниците, е достойна да бъде почетена именно с бравурна подигравка, нали?

„С оглед на обществения интерес“ обаче все пак се налага да се избърза с официалното внасяне на кандидатурата ни лично от премиера Борисов. И не за друго, а понеже условието, че историята на кандидата следва да бъде потвърдена от надеждни източници, никак не е случайно. Поне един жив българин е хубаво да остане, за да обори най-сетне теорията на Дарвин. Поне един жив е хубаво да извика: „На маймуни ни обърнахте, да ви вземе дявола с маскари!“…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еничър

    33 2 Отговор
    А сега гробарите (герб) да за мълчат. И господин тиквун да си подаде оставката.Само Велико народно събрание може да оправи тази смрад.

    Коментиран от #6

  • 2 Иванов

    23 0 Отговор
    След този геноцид е много трудно да се намери жив българин, но авторката нека дерзае, може пък и да открие поне един.
  • 3 Tervel bitcoin

    12 0 Отговор
    И то отдавна
  • 4 Красавец

    9 0 Отговор
    Ето това снимка.
  • 5 ванката

    17 1 Отговор
    най-странното е че всеки го знае това но никой нищо не прави...
  • 6 антрашпиц

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Еничър":

    Е добре де .Кой ви е виновен ,че за трети път избрахте да управлява герб?
  • 7 Голям прос

    11 1 Отговор
    Всяко стадо си заслужава овчарите
  • 8 Дългия

    7 1 Отговор
    А то ако е само това с,, мед да го на храниш"а оцелелия българин ако има такъв , сигурно ще е Митьо очите!
  • 9 Краен

    8 1 Отговор
    Не Велико народно събрание , а Народен съд за престъпниците които ни управляват и ограбват !
  • 10 Смотаняци 33

    3 1 Отговор
    Официално съм луднал не може на кафе повече ма явно може.