Last news in Fakti

17 Февруари, 2019 20:50 4 393 58

Престъпление без наказание

  • възродителен процес-
  • мвр-
  • турция-
  • бкп-
  • българия

Обезщетенията пак ще ги платим ние. Вместо да пратим сметката на БСП и ДПС

Престъпление без наказание - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Току-що разбрах с потрес от бТВ, че делото за т. нар. „Възродителен процес“ още не е прекратено! Абсолютната му давност изтече през 2003 г. , но тогава прокуратурата реши, че не може да го прекрати, преди да разпита ВСИЧКИ свидетели. Миналата есен български турчин, лежал в Белене, бе обезщетен за безумно дълго продължилото досъдебно производство с 30 000 лв.

Това пише в блога си Калин Манолов.

Софийският градски съд определи това като отказ от правосъдие, тъй като протакането „изключва възможността за упражняване правата на пострадал в рамките на един човешки живот“. Софийската военноокръжна прокуратура обаче „обясни“, че вредите били нанесени единствено и само от престоя на потърпевшия в комунистическия концлагер на о. Белене. Очевидно не е спазила и едномесечният срок, който Софийския градски съд ѝ даде да реши съдбата на делото за възродителния процес. Нищо чудно то да надживее и потстрадалите (от подсъдимите така или иначе още е жив само бившият премиер Георги Атанасов). И нищо чудно евентуалното ново удължаване да е било под натиска на т. нар. „обединени патриоти“.

Нямам доказателства за това, но имам „обосновано предположение“.

Точно преди година, на 12 февруари 2018 г., партията на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов в нарочна позиция възрази срещу излъчването на филма „Откраднати очи“ по Канал 1 на националната телевизия, защото в него гибелта на дете от българската мюсюлманска общност през декември 1984 г. „се използва за груба „художествена“ лъжа – че невръстни дечица и бебета са били мачкани и газени с тежки бронирани машини при протестите на български мюсюлмани срещу преименуването им“. НФСБ констатира, че „този сложен, противоречив и болезнен период от близката ни история – а именно т. нар. „възродителен процес, още не е получил адекватна историческа оценка“.

Ако чакаме на прокуратурата, няма и да я получи. А ако чакаме на образованието, децата ни даже няма да разберат, че от средата до края на 80-те години на миналия век бащите на някои от тях са организирали прогонването на над 360 хиляди български турци от домовете им. През януари 2012 г. в нарочна декларация българския парламент определи това като етническо прочистване. Четири години по-рано обаче, през 2008 г, тогавашния кмет и сегашен премиер Бойко Борисов беше заявил, че основната грешка на „процеса“ била не целта, а методите, с които той бил извършен. Нищо чудно съдиите и прокурорите – военни и цивилни – да са на същото мнение. За подобно мислене в други страни самите те биха били подсъдими! За съжаление, не и в България.

Затова нека да разкажа малко за т. нар. “възродителен процес“ – на тези, които наистина не знаят, и на другите, които се правят, че са забравили.

Изгонването на отказалите да сменят имената си български турци слага края на кампанията за асимилацията им,

подета още в края на 50-те години на ХХ в. от комунистическата партия. Георги Атанасов, тогава секретар на ЦК на БКП по организационните въпроси, първи използва евфемизма „възродителен процес“. Това всъщност е нескопосан опит да бъде решен „националният въпрос“ в отговор на

„ засилващото се влияние на турския буржоазен национализъм“.

В една строго поверителна информация от септември 1982 г. първият секретар на ОК на БКП в Кърджали Георги Танев пише: „Реално преобладаващото болшинство от младото поколение подкрепя партийната политика, но все още сравнително ниското политическо съзнание и верски тежнения, насаждани в семейната среда, ограничават неговите възможности от класово-партийни позиции да се изправи решително лице срещу лице с национализма и ислямския религиозен фанатизъм на родителите.“ Родителите все още си позволяват лукса да празнуват Курбан Байряма и да обрязват синовете си. Танев е „загрижен“ за негативното отношение у много българи към сънародниците им с турско име, и препоръчва образование, идеологическа работа, откриване на предприятия в районите с български турци. Иначе, прогнозира той, „… при нова националистическа атака и създадени условия за изселване, устойчивата част от тях не би била твърде голяма.“

Тайните служби и техните агенти са ключов инструмент в подготовката,

провеждането и особено в „закрепването“ на резултатите от „възродителния процес“. Те се „аргументират“ с демографската ситуация, надвисналите външни и вътрешни турски „заплахи“ (включително „сепаратизъм“, „турска автономия“, „втори Кипър“ и „тероризъм“), уж спонтанното желание на всички или част от самите „възраждани“ да им бъдат сменени имената, и т. н., но разбира се, най-сериозният аргумент са екстремните прояви на турския национализъм, сред които и поредицата от терористични актове в България – 19 палежи и саботажи, извършени между 1984 и 1987 г. от четирима „бивши“ сътрудници на Държавна сигурност.

От Коледа на 1984 г. до февруари 1985 г. са преименувани, административно и паспортно „обработени“ над 800 000 души. На немалко места те са съпроводени с дрънкане на оръжие и стрелба във въздуха, докарване на бронирани машини и танкове, военни маршове и всевъзможни други начини за увещаване, сплашване и пречупване. След преименуването следва неизменното хоро в центъра на селището, на което „възродители“ и „възродени“ трябва да се хванат заедно.

Цинизмът на комунистите е потресаващ. В резултат на изселванията в България остават деца от разделените семейства. Случаят с 16-годишната Айсел Йозгюр (Ася Михайлова), получава международна известност, тъй като българската държава отказва да пусне детето при родителите му в Турция и при това официално твърди, че то не се казва така, както те са го нарекли, а има друго име. В последна сметка през 1987 г. Айсел е върната на родителите си.

Има и жертви – в 8 окръга на Югоизточна България по време на „възродителния процес“ са убити 24 турци.

С най-голям отзвук сред общността остава смъртта на 17-месечното момиченце Тюркян, загинало по време на протест на 26 декември 1984 г. край с. Могиляне, община Кирково. Именно филмът за нея миналата година така възбуди Валери Симеонов.

Разследването на престъпленията по време на Възродителния процес започна още през 1990 г. с отделяне на материалите по случая от прословутото дело N 1. По-късно Прокуратурата на въоръжените сили повдигна обвинения срещу Тодор Живков, ген. Димитър Стоянов, Петър Младенов, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински „за проповядване и подбуждане на расова и верска вражда“. През 1993 г. прокуратурата се отказа от това обвинение и отправи ново по чл. 387, ал.2. През 1995 г. Военната колегия на Върховния съд върна делото за ново разследване с изричното указание да бъдат разпитани всички лица, които имат отношение към репресиите през периода 1984-1989 г. Ставаше дума за призоваване на хиляди свидетели, пръснати по цял свят. До 2012 г. делото бе спирано и възобновявано поне 10 пъти, връщано за доразследване, прехвърляно по компетентност между отделни нива в системата на прокуратурата. После „следствието приключи“ и всички забравиха.

Оказа се обаче, че още не е приключило. Дано и някой освен жертвите още помни. Все пак когато делото за „възродителния процес“ някога приключи, вероятно стотици от тях ще съдят България. И със сигурност ще я осъдят.

Обезщетенията пак ще ги платим ние. Вместо да пратим сметката на БСП и ДПС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tervel bitcoin

    24 34 Отговор
    Червения комунистическо-еврейски интернационал е виновен за всички беди в България.
  • 2 Българин

    88 20 Отговор
    А за 500 години кога ще ни обещетят

    Коментиран от #5

  • 3 Alpha_Lone_Wolf

    44 17 Отговор
    Македонците са живото доказателство, че за 2-3 поколения може да си забравиш напълно корените и да се мислиш за гръко-сърбин.
    А на тези хорица как да им се обясни, че са им върнати имената с възродителния процес?
    Това нещо трябвало да свърши още по Сталинско време. От малкото добри неща, които е могъл да ни даде комунизма, се е провалил.

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ярак

    23 23 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Първо вземи от византийците за 200 та години, после искай и за 500 те
  • 6 НА ПАРЧЕТА

    6 8 Отговор
    ПУЙКИСТАН ! РАЗГРОМ ПЪЛЕН !
  • 7 Само питам

    38 8 Отговор
    Помаците кога ще си платят за клането в Батак?
  • 8 Заблуден

    25 13 Отговор

    До коментар #3 от "Alpha_Lone_Wolf":

    И защо башибозука е сменял избирателно имена, някои ги направил мюсюлмани сменил им имената, а други не, и това за 500 години робство. И как при башибозука се строели черкви, имало е попове, църкви, български чорбаджии, и това пак повтарям когато българите са били 500 години роби, и башибозука, колил, бесил, убивал. А комунистите за два месеца смениха имената, башибозука за 500 години не е могъл всички, да потурчи, като можел и да коли и беси.. Не се връзва

    Коментиран от #9, #16, #28

  • 9 КАТО СА

    14 12 Отговор

    До коментар #8 от "Заблуден":

    ПОГЛЕДНЕШ В ОГЛЕДАЛОТО И РАЗБИРАШ КАКЪВ СИ ! МАСОВО В ПУЙКИСТАН СА С КРИВИ ГЛАВИ !
  • 10 1234

    26 14 Отговор
    Колко са смели нашите турци, сложили жените най-отпред.

    Коментиран от #26

  • 11 Иванов

    23 13 Отговор
    Много моля фесовете да се точат срещу комунистите, а не срещу българите, защото нашите жертви и в България и в Македония от комунистическия терор са стотици хиляди човешки души!!!
  • 12 Коментар

    17 2 Отговор
    Ще повърна!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Шиле

    21 3 Отговор
    За т.н. възродителен процес е интересно да се изкажат лица живели по това време и имащи достатъчно ИНТЕЛЕКТ и ИНФОРМАЦИЯ да коментират това.Считам ,че авторът на горното писание не е от тях.Иска му се,ама не е.
  • 15 Хасан

    13 27 Отговор
    В България все още има националфашисти които са за Възродителния процес ..това престъпление трябва да влезе в човешката история наред с нацисзма и да бъде подсъдимо ..

    Коментиран от #22, #23

  • 16 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Заблуден":

    Интересна тема за размисъл
  • 17 Хасан

    11 15 Отговор
    Но с борбата на турците против комунизма и техните деяния ,скапахме социалистическата икономика и разбихме комунистическата държава ..благодарение на турците ,българите са част от НАТО и демократичния свят

    Коментиран от #36

  • 18 Крум

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "СоцБоц":

    Къде си тръгнал да копираш Китай. Китай са сила във всяко едно отношение. Ти си направи сметката, идва март, ще се залее пазара с мартенички произведени в Китай. Ти можеш ли да предложиш на китайците нещо, НЕ. България е все зависима. Отоманци,руснаци, американци.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 сноу

    22 9 Отговор
    А за стотиците загинали от терористичните актове българи ,кой ще ги обезщети, бе Калинка..?Всичките турчаля ги ръчкаха турските специални служби, на които пък им навиваха пружините ония измамници отвъд океана.Над половината бяха съгласни с имената си но вербувани агенти им чупеха прозорците и ги плашеха с какво ли не, само да спретнат цирка на дългите колони .Истината в крайна сметка е, че по Санстефанския мирен договор Русия не трябваше са отстъпва на ингилизкото условие ,да останат цели региони т.е. 70000 рязанки в България.За всичката подлост и мръсотия която са ни сторили ингилизите, не заслужават името им да произнасяш.
  • 21 Otto

    2 5 Отговор
    След отмъщвнието на тия 500 години значи мача е 1 на 1 .очаквайте реванша българи
  • 22 1234

    18 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Наред с нацизма, трябва да бъде погромът над тракийските българи и геноцида срещу арменците.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ОБЕКТИВЕН ПЪНЧО ПЪНЧЕФ

    9 3 Отговор
    Това че ние не пишем и крием тези извращения, незначи че не са писали? Ине се знае?
    Не може цяла българия да е виновна за щутите прищевки на П. Кубадински и на ком. партията.
    Всичките беди на държавата ни са именно от БКП , която изпълнява стриктно волята на КПСС и оттам КГБ дирижира и командва ДС .
    Всички са подвластни на политбюро на БКП , и сега сме обвързани силно с кагебе.
    Доколко сме сводни и сами си взимаме решенията е все още съмнително.
    Като знаеме кои са олигарсите и с какво потекло и с какъв генезис ,?
    Предполагам ще ни съдят и ще ни осъдят в страсбук , и кой ще плаща ? Ми става ясно пак същите хорица дето все губиме, който ни съди , печели.
    Това са фактите до сега.
  • 25 Хасан

    9 9 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Шиле":

    Аз съм човек с гражданска позиция ..туркофил съм ..за българо турска дружба съм
  • 26 Клюкар

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "1234":

    Виждал съм го с очите си. Шумен 1988- а.
  • 27 Диоген

    17 4 Отговор
    Хора, дайте да правим бизнес! Заровете томахавките! Нека да сме като в САЩ- много етноси, без стари спомени.И само работа и пари!

    Коментиран от #29

  • 28 Alpha_Lone_Wolf

    12 8 Отговор

    До коментар #8 от "Заблуден":

    Кое искаш да ти се върже, че сме мръднали с 500 000 човека за 500г? И не са ни потурчвали 500г, а за 50г. Сега разни псевдо историци са готови да кажат, че сами сме си сложели чалмата.

    Коментиран от #37

  • 29 Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Диоген":

    Ти си моя човек ...свинското за вази ,агнешкото за нази ,ракията общА.
  • 30 И така

    4 4 Отговор
    Искаме си обезщетенията за психически и физически тормоз.И признанието че българската държава е виновна за всички комунистически издевателства за да не могат тогавашни партийци и техните деца да ни управляват като престъпници против народа си,което го виждаме и в тези години.Същите методи само ,че в демократичен режим.
  • 31 Sky-blue

    11 8 Отговор
    Да ни платят за кланетата, изнасилванията и. т. н за 500 г. И за беломорска Тракия и тогава да искат които се чувства турчин да си ходи в Турция
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тихомир Тодоров

    12 7 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Какви турци, в България те гонят?! Турците са в Турция, а Българските мюсюлмани ако се турчеят тогава да отидат в тази съседна държава да го правят, но историята доказа колко много ги обичаха там, без разлика на пол и възраст, това племе или да млъкне веднъж завинаги или точно ще се наложи да им сменим не само имената а и вярата

    Коментиран от #40

  • 37 Да де

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Сега за 30 години сме минус 2 000 000
  • 38 Българка

    9 2 Отговор
    Ние какви обезщетения получихме за 500 години робство? А за разрушенията и убитите през 1984-1987 година? Който е живял през тези години помни взривената църква, взривения вагон за майки с деца във влака, отровата в питейната вода, взривовете в Златни пясъци, Дружба, Слънчев бряг, подпалените горски масиви, диверсиите с електричеството и в заводите и фабриките, отвлечените 2 българчета и после взривени и много, много други. Сега тези терористи се изкарват герои и пак искат да ни оберат и да ни унищожат.

    Коментиран от #39

  • 39 Хасан

    3 8 Отговор

    До коментар #38 от "Българка":

    Това което казваш бяха операции на Държавна сигурност ..целта беше да се намери оправдание за геноцида срещу турците ..просто бяха тъпи комунистически номера ...турците никога не са прибягвали към насилие ..бяхв като индийците на Ганди срещу англичаниие ..мирни протести,стачки идр. средства на демократичната борба

    Коментиран от #44

  • 40 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #36 от "Тихомир Тодоров":

    Българското общество не са българи ,това са български граждани от различни етноси :българи,турци,помаци,роми,арменци,власи,македонци,татари ...не може да се асимилира и да се забрани езика на арменеца ,религията на помака езика на турчинаи др
  • 41 сори сорос

    6 1 Отговор
    Какво да очаквате от Калин Манолов - една обикновена комсомолска номенклатура, член на Дружествения комитет на ДКМС, а днес пръв соросоид- продажен като всеки един такъв.
  • 42 Генерал

    4 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Изгонването на отказалите да сменят имената си български турци слага края на кампанията за асимилацията им подета още в края на 50-те години на ХХ в. от комунистическата партия>>>> Това е една ГОЛЯМА ЛЪЖА! Възродителният процес започва далеч преди събитията от 50-те години, почти веднага след Освобождението, когато десетки хиляди хора, „туркоезични“ и българомохамедани, без намесата на държавата пожелават да получат християнски имена и да се върнат към Христовата вяра на своите насилствено ислямизирани през вековете деди. По време на Балканската война нещата се повтарят в още по-големи мащаби, подсилени и от патриотичната еуфория след разгромните удари на нашата армия срещу силите на бившия поробител.Това продължава през 1937-40 г...
    Помаци-българи мохамедани и турскоговорящите българи са различни степени на турцизацията на българите. Първо са ги принудили да приемат исляма (помаци), а после някои от тях са проговорили и турски (турскоговорящи българи).

    Коментиран от #46

  • 43 Болярин

    3 1 Отговор
    Не мога да открия точния отговор на един въпрос, който си задавам от много години. Защо хора, които живеят в България се определят като турци, а не могат да говорят и пишат на правилен турски език, а други, които не знаят дума български и живеят в Турция, казват, че са българи? Аз, като типичен Бай Ганьо, питам: Къде е келипирът?

    Коментиран от #47

  • 44 Българка

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Хасан":

    Господин Хасан, попитайте Ахмед Доган, който е участник в тези събития. Ако той има достойнство и чест, ще ви каже истината. Но по-вероятно е да се скрие.

    Коментиран от #48

  • 45 Биде

    1 1 Отговор
    Не разбирам кога ще сложим точка и ще престанем да се бичуваме по тая тема и да се правим на по черни и от дявола! Доста дълго са изчакали с смяната на имената, но положението в районите с турско население е ставало страшно.Акцентира се на наште грешки- насилие, цинизъм, но и те са отвръщали със същото- атентати и престъпления! Болници и производства останаха без хора , но държаваа се справи някак с ситуацията.И от тогава продължаваме да се плюем, да се създават филми с тематика от събитията, а турците направиха паметник на атентаторите убийци на майки и деца от Буново!!!
  • 46 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #42 от "Генерал":

    Ей заради такива неща трябва да бъдеш съден ...все едно рекламираш нацизма ...ако някой доброволно си смени име ,религия евалла ..но ако държавата явно или скрито го принуди това е престъпление против човечеството

    Коментиран от #50

  • 47 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "Болярин":

    Аз не съм чул за българи в Турция освен една шепа истамбулски българи ...и «не знаят правилен турски » ,какво ще рече ???..имаш предвид помаците ???..те не са турци а са славяни които са приели мюсюлманството ...не са етнически българи ..като бошняците са ..или албанците

    Коментиран от #49

  • 48 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "Българка":

    Ами всеки народ си има своя «поп Крьстьо »...
  • 49 Помак

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Помаците не говорят на турски език, а на български. В Турция има езикови правила и норми за писане, които всеки турчин трябва да знае.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хасан

    2 5 Отговор
    Комунистически националсоциалистически приказки .....дай да ти обясня ..през новия век националните държави в Европа ще изчезнат ..така както се създадоха националните държави с Френската революция и империите се разпаднаха..ще се създадат наднационални институции и корпорации ...всички ще бъдем европейци от български,немски ,френски произход ...една армия,един парламент ,един език ..и т.н... националните култури ще се стопят ..затова Запада е против турците ..със своите силни традиции,култура и не подлежи на асимилация дава «лош пример »за останалите народи ..затова е против Орбан ..
  • 52 Хасан

    2 5 Отговор

    До коментар #50 от "Генерал":

    По твойта логика «нацизма е велико дело на немския народ за утвърждаването на арийската раса ...т.н.»

    Коментиран от #53, #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.