Last news in Fakti

18 Февруари, 2019 13:05 3 710 27

Каквото и да направи БСП, все ще е лоша

  • александър симов-
  • бсп-
  • левица

Демокрацията е в реанимация

Каквото и да направи БСП, все ще е лоша - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В този крачол на историческото време очевидно каквото и да направи БСП, тя все ще е лоша. Ако стои в парламента - защо легитимира управлението. Ако реши да излезе - на страната ѝ трябвало работеща опозиция. Това е някакъв морален цугцванг. И заради това няма никакъв смисъл левицата да се съобразява с него. Тя трябва да действа според собствения си усет за добро и зло, според собствената си роля на единствен защитник на крехката българска демокрация, каквато е била винаги.

Точно заради това днес не изпаднах в дълъг размисъл как да гласувам на пленума. Не бях разкъсван от дилеми, съмнения, колебания и морфични резонанси. Гласувах "за" напускането на парламента. Всичко останало щеше да е примиряване с беззаконието. Всичко останало щеше да е съучастие в перверзната игра на управляващото мнозинство между ГЕРБ и ДПС. След като посегнаха на правото на избор самото оставане в парламента се превръща в колаборация и заради това е вредно за автентичния парламентаризъм.

Днес чух много мнения - "в страната нямало обективни условия за криза", "ситуацията не била достатъчно напрегната", "хората съвсем нямало да бъдат убедени в нашите действия". В друга ситуация бих чул такъв хладен и самокритичен анализ. Обаче какъв е смисълът от него днес, когато мнозинството си написа правилата така, че да си осигури служебна победа? Нямало условия за криза? Че каква по-голяма криза от тази? Тези си написаха правила единствено и само за тях. Ако това не е достатъчно за радикални действия, значи е време да свири последната тръба и да обявяваме фактически край на държавата...

Ситуацията наистина не е революционна. Ситуацията е реанимационна. Демокрацията е в реанимация и беше необходимо някой да се загрижи за нея. В такива екстремни мигове единствената реална алтернатива е БСП. Това не е въпрос на вяра, мнение, съмнение...Това е въпрос на историческо познание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4ти пол

    28 4 Отговор
    Ами да я затварят!
  • 2 ДАААА

    43 21 Отговор
    ЧЕРВЕНИ МАФИОТИ СТЕ И НЯМА КАК ДА ПРОМЕНИТЕ ИСТОРИЯТА И НАСТОЯЩЕТО, ПРЕЗИДЕНТА ВИ ГО ЗАТВЪРДИ С ГРИПЕН, ХАРМАНЛИЙСКОТО КРЪГОВО И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО!
  • 3 Tozi

    43 15 Отговор
    Г-н Симов се опитва да каже нещо....ама не се получава, особено че БСП е била пазител на демокрацията.....хахаха.
    Всички сте едни и същи БОКЛУЦИ!
  • 4 отчаян

    21 39 Отговор
    Отървете ни от шайката на Борисов, а после да става каквото ще
  • 5 Boxer

    37 15 Отговор
    БСП е една от частите на които се рздели БКПто. Може би най-крадливата част. Останалите части от БКП са СДС и ДПС. Като ДПС си направи АТАКА, за да има с кого да плашат турците в Бг, че да гласуват за тях... Какво да им харесваш на тия? Печеливш ход?! Народен Съд за гореизброените!

    Коментиран от #21

  • 6 Цецо

    34 9 Отговор
    Единствено ако се разформирова, ще е добре... :)
  • 7 Анонимен

    40 2 Отговор
    Сашо, направете 5 неща и ще станете добри: 1) скъсайте връзките с миналото (БКП) и започнете на чисто, с 1ви конгрес на БСП, 2) освободете се от бремето на старото олигархично ръководство на БСП, 3) извадете наяве и споделете с народа всички мръсни тайни от след 1989та и кои са крадците на прехода, 4) заемете ясна позиция за проблемите с циганите, 5) официално скъсайте всички връзки с ДПС и никога не се коалирайте с тях.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Народна мъдрост

    53 9 Отговор
    Срещнеш ли гладен комунист, нахрани го. Срещнеш ли жаден комунист, дай му вода. Срещнеш ли гол и бос комунист, обуй го и го облечи. Но никога, никога, никога не давай власт на комуниста, защото тогава всички ще са гладни, жадни, голи и боси. С изключение на управляващите комунисти.
  • 10 Пепо..

    27 9 Отговор
    Симов,скрий се,комунистче.Не се ли виждаш,че си заприличал на г...ъз в главата,както по вид,така и по съдържание.Дри...с...льо.
  • 11 Каскет Правешки

    17 6 Отговор
    Тя е зачената в грях , понеже съгрешава права. Тя е наследник на БКП по-известна в народния фолклор от социализма като: Бягайте Керемидите Падат. И през 1989 те паднаха , ама другарчетата пак се насосаха на софрата. Поне по един хубав бой трябваше да изядат.

    Коментиран от #12

  • 12 Чичо

    9 14 Отговор

    До коментар #11 от "Каскет Правешки":

    За съжаление фактите говорят нещо друго - че в момента не БСП, а герб (където има повече комунисти, отколкото в БСП) използва методите и хватките на БКП, и то в най-гадния им вариант. Остава само да въведат отново Член Първи, и да се попитаме за какво скачахме през 1989!?
  • 13 Просто статистика

    9 16 Отговор
    Недоумявам защо са толкова простички тролчетата, писали по-долу. Оставете БСП - те не са на власт. Вгледайте се в герб - кабъдето 99% са или членове на БКП, или отрочета на такива, за агентурните им имена от ДС пък да не говорим. И как те провеждат политика, далеч по-мракобесна и от тази на БКП през 60-те години на миналия век.
    И когато ругаете БСП на "червени чугуни" (не че наистина не са много читави), не си ли даване сметка, че всъщност ругаете и червените комунисти от герб начело със заслужилия деятел на БКП другаря Борисов (агент Буда)!?

    Коментиран от #14, #15, #18

  • 14 onq s konq

    11 6 Отговор

    До коментар #13 от "Просто статистика":

    Ти не разбираш-Болшинството от хората /включително и аз/ нямат никакъв проблем да гласуват за БСП и "бившите им членове на БКП и ДС",СТИГА ДА ВОДЯТ СЪЩАТА ПРО-ЗАПАДНА ПОЛИТИКА КАТО ГЕРБ,а не да сменят СЕГАШНАТА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ОРИЕНТАЦИЯ на България със РУСКА!Е за тва говорим.
  • 15 Подкупен червен овчар

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Просто статистика":

    Сигурен ли си, че БСП не са на власт?!? Защото всички по-заможни и разни олигарси все червени и помагащи на БСП излизат!
  • 16 Западните Балкани

    10 1 Отговор
    Има неща, които може да направи. Да се саморазпусне. Толкова се е сляла с мафията, че няма оправия и само закриването може да я спааи. Може да махне мафията от редиците си, да посочи мафиозите във властите. Но това е по-малко реално да стане
  • 17 Morgoth

    7 1 Отговор
    Да се разпусне, така ще бъде добра!
  • 18 Morgoth

    6 8 Отговор

    До коментар #13 от "Просто статистика":

    Ако мислиш един ход напред ще гледаш ГЕРБ, ако обаче се опиташ да мислиш и още един ще видиш, че ГЕРБ рано или късно си тръгват, а в момента единствената алтернатива е БСП, затова именно тях трябва да гледаш. Хубаво е да знаеш какво идва когато препираш за изхвърляне на ГЕРБ, защото имаме доста опит с управление на БСП. Не е зле да си го припомниш.
  • 19 СТАРОТО

    5 0 Отговор
    анонимен, ако комунистите извадят на показ всичките си мръсни тайни-директно ще отидат първо на бунището и след това в затвора!!! Следователно това няма да стане НИКОГА -"бит и еван признава,ли си???
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Еретика

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Boxer":

    Мнозинството от ГЕРБ са били най активни комунисти и даже се гордеят че са били агенти на ДС.Та когато гласувате не ви ли минава през ума че като гласувате всъщност за БКП.НЕ забравяйте че Бойко Борисов е варел циганина Тодор Живков БЕЗПЛАТНО.

    Коментиран от #26

  • 22 Умната

    4 0 Отговор
    Е, сега поне стана ясно, че въпрсът с преференциите и с избора на нова ЦИК е било претекс, а не причина БСП да напусне парламента. Май получиха отвън нареждане да се предаде Изпълнителната власт на служебен кабинет на пРезидента Мадуров. Ха дано тази зловредна за България и ЕС конспиративно-диверсионна организация да се сбогува завинаги с политическия ни живот !
  • 23 Иво

    3 0 Отговор
    ... Ситуацията наистина не е революционна....- само това се върти в тъпите ви глави - революции, пролетарии, диктатури, Коминтерни....Малоумна червена ИЗМЕТ !Ч У М А !!!
  • 24 Дон Жуан

    3 0 Отговор
    Смешни и нагли мизерници ! Явно си въобразявате , че хората забравиха какви сте ги вършили... :) Никога вече на власт !
  • 25 отчаян

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Срещнеш ли гладен комунист, нахрани го. Срещнеш ли жаден комунист, дай му вода. Срещнеш ли гол и бос комунист, обуй го и го облечи. Но никога, никога, никога не давай власт на комуниста, защото тогава всички ще са гладни, жадни, голи и боси. С изключение на управляващите комунисти.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Саше много си тъп

    1 0 Отговор
    Знаем кое е зло и добро за милионерите във върхушката на БКП-БСП ! Защо не разпределите милионите които откраднахте от нас, нали правите социална политика ? Разпределете милионите си ПО-РАВНО между всичките членове на БСП. Нали се борите за равенство и братство ? При БКП всички бяхме равни, но някои бяхте ПО - РАВНИ ! Ама Семов това ли значи тая сложна думичка -"цугцванг" ? Същите ги приказвахте в СДС с Курнелка а сега в БСП, сигурно значи ПО-РАВНО ЗА ВСИЧКИ ? Каква ентелегентност, "Обичаме ви"