Last news in Fakti

19 Февруари, 2019 13:00 2 758 23

"Взгляд“: САЩ все повече напомнят на СССР

  • сащ-
  • русия-
  • пропаганда
"Взгляд“: САЩ все повече напомнят на СССР - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Facebook блокира страници от популярните ресурси на RT заради неспазване на някакви закони и правила, пише в днешния си брой руския вестник „Взгляд“. Ако оставим настрана конспиративността за това, че по този начин Марк Цукърбърг се опитва да докаже необходимостта от законопроект за устойчивостта на интернет в РФ, всичко това прилича на признак за сериозно заболяване на американската държава. И тази болест руснаците добре познават.

Facebook блокира проекта In the Now, свързан с руския телевизионен канал RT. Тази мярка беше предшествана от репортаж в CNN, където сътрудник от аналитичния център на German Marshall Fund разказа, че In the Now са «агенти на Кремъл».

Ръководителят на RT Маргарита Симонян, както обикновено, реагира емоционално:«CNN за пореден път се прояви като дясната ръка на Държавния департамент, НАТО и на всички, свързани с тях. Facebook постъпи по същия начин. CNN дори се скри, че те са направили своето т. нар. разследване, по-точно – съвършено шантажистки материал, по пряко указание на фонда, който финансира НАТО и Държавния департамент. Във Facebook до такава степен са изплашени, че за пореден път ще ги обвинят в помощ за руснаците, които се намесват в демокрацията на САЩ и я убиват, че просто за минути са изтрили акаунт с 4 милиона абоната. Два и половина милиарда преглеждания на това видео е имало във Facebook. Никакви претенции към видеото, към съдържанието, което публикува каналът от страна на Facebook не е имало и няма, но изведнъж позвънили от CNN и заявили „Как е възможно да позволявате на тези руснаци да общуват с нашето население?“ Така от Facebook просто изтрили този акаунт ».

Според главния редактор на RT, «ще става и още по-зле »:

« Никой вече не вярва в свободата, дори и не споменава за свобода, това вече е истинско геополитическо противопоставяне, в което нашите медийни площадки се превръщат в истински абсолютни оръдия. Вече не знам дали с тази цел са били създадени, но в момента нещата стоят именно така. ».

RT събра мненията на руски журналисти и политици за блокирането. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че подобни действия водят до загуба на доверие и нанасят сериозна вреда на реномето на големи и достатъчно уважавани международни компании. Той е добавил, че в последно време на руските медии се оказва „почти безпрецедентно влияние, съвсем открито и достатъчно грубо».

Коментарите на сайта на руското МВнР гласят: «Имаме работа с акт на пряк и правно необоснован натиск от страна на официален Вашингтон срещу неугодни нему източници на информация. Очевидно, този тренд в интернет цензурата постоянно се засилва въпреки призивите от Запада да се спазва свободата в цифровата и информационната среда ».

Не по-малко рязко за случилото се изказаха и депутати, и сенатори в Държавната дума.

Ще напомним, че през миналата седмица либералните медии и опозиционните партии подложиха са сериозна критика законопроекта за устойчивостта на Рунет. С пропагандни цели той беше преименуван в „закон за автономния интернет“. Дори и не се обърна внимание на нееднократните заявления на един от инициаторите на законопроекта, депутатът Андрей Лугов, за това, че «автономен интернет » звучи абсурдно и никой не възнамерява да откаже на гражданите достъп до Мрежата.

Блокираните ресурси на In the Now, без да са нарушавали нито правилата на Facebook, нито законите на САЩ, се оказват сериозен удар по критиците на този закон.

Всичко ще изглежда по следния начин: руските оператори просто ще блокират достъпа до основни сървъри в интернет – тогава може да кажем „прости“ не само на Facebook, но и на онлайн плащанията, на новините и видеата, на филмите.

Така Марк Цукърбърг по молба на руските власти продемонстрира на противниците на закона за устойчивостта на Рунет как всеки един руски ресурс може да бъде блокиран или отключен във всеки един момент.

Показателно е, че през 90-те години Джордж Сорос плащаше, за да се включват руските ВУЗ-ове към интернет. Нещо, за което и досега са му благодарни представители на поколенията над 40 години, задето им е открил невероятните възможности на Световната мрежа.

В годините на предишната студена война Западът свикна да смята, че свободата на словото и информацията е негово изключително оръжие, на което Съветите не могат да се противопоставят със своите „заглушители“ и архаични пропагандистки методи.

Сега ситуацията се обръща на 180 градуса. Западните медии и изданията, финансирани от задгранични източници, остават в руското информационно поле „ вещ, сама за себе си“. При тези огромни числа за посещаемостта на ресурсите на RT,но става дума за обективна реалност. Опитите да се забрани излъчването и на RT, и на други руски медии също е обективна реалност. Пропагандният мит за всемогъщите «руски хакери » и «руски тролове », които са способни да променят резултатите от изборите и да изкарат на улиците стотици хиляди души – това също е обективна реалност.

Не е ли удивително, че Сорос и други коментатори, независимо от любовта си или ненавистта си към глобализма, по различни причини все по-често започват да сравняват ЕС и САЩ със СССР.

Моля, основното сходство между днешната студена война и предишната е фактът, че тя съвсем не е нужна на гражданите от страните-участнички. И това е очевидно.

В СССР никой не е искал да воюва със САЩ, а и американците едва ли са изгаряли от желание да загиват в атомните пламъци в името на свободата от комунизма. Затова и краят на конфронтацията всички възприеха с еднозначно облекчение. .

Причините за сегашния конфликт повечето хора разбират още по-лошо. Русия споделя същите онези ценности, които притежават и западните държави. Едва ли да се устройва световна война заради някакви си гей-бракове влиза в сметките на когото и да било.

САЩ искат абсолютна доминация, но тя не е възможна. А ако се окаже възможна, то е за кратко време и завършва с кръв.

Като се съди по опитите да се блокира свободното разпространение на информацията, САЩ този път усещат своята слабост - и тя не е военно-политическа, нито икономическа, а преди всичко идеологическа.

СССР изгуби не икономиката си, а идеологията си: всички икономически проблеми от втората половина на 80-те години можеха и да се решат, ако не беше изчезнала идеологическата надстройка, която обединяваше страната.

Изглежда, че САЩ имат шанса да повторят този път. Главното е обаче в това рушащата се американска империя да не се опита по военен начин да продължи съществуването си.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TERVEL BITCOIN BILLIONER

    14 4 Отговор
    Именно това имам предвид
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Перър

    11 2 Отговор
    Че кога са били различни?
  • 4 Нашите

    10 23 Отговор
    Нашите русофили обожават сссР, значи САЩ се доближава до тяхната родина! Сега НашитЕ комунисти да не се отрекат от хубавия живот през соца!

    Коментиран от #5

  • 5 004130

    22 4 Отговор

    До коментар #4 от "Нашите":

    Аз хич не обичам комунизма, но пък харесвам Русия. Просто ако не беше комунизма, натресен им от Германия през ПСВ, сега щяха да са по-напред и от Япония.

    Коментиран от #10, #12

  • 6 Random

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "и ТЕ ТАКА":

    Аз съм на ВК
  • 7 отегчен

    24 1 Отговор
    Ем, то т.нар. "демокрация", "либерализация", "свобода", "права на човека"... са само политически еквиваленти на едновремешните шарени стъкълца, с които са лъжели индианците и негрите да ги заробват, да им вземат златото, земята, децата... живота... всичко.
  • 8 Рене

    6 22 Отговор
    А сегашна русия е също като нацистка Германия. Хахаха
  • 9 Наблюдател

    4 18 Отговор
    Взгляд трябва да синхронизира антиамериканската си пропаганда с изказванията на гениалният фюрер Путин, който каза, че разпадането на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век.
  • 10 Само питам

    9 9 Отговор

    До коментар #5 от "004130":

    Не е ли много елементарно да смяташ, че някой е натресъл на руснаците комунизма /"Публикувано във факти.бг: ако не беше комунизма, натресен им от Германия през ПСВ"? , т.е. повтаряш руската теза, че всичси злини за Русия идват от Запада? Доколкото знам и Ленин и Сталин са били руски поданици а Ленин е етнически руснак. И изкарваш руснаците едва ли не дебили, на които някой може да им натресе нещо, което те да обичат и възхваляват цели 70 години.

    Коментиран от #13, #17, #22, #23

  • 11 Ю Кортес

    5 7 Отговор
    Рашастан навлезе в последната фаза от съществуването на ссср
  • 12 ТтТ

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "004130":

    Ти чуваш ли се какво говориш?

    Коментиран от #16

  • 13 ТтТ

    5 7 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Така е, ама това е за мислещи хора! Не е за хора, мислещи за водка!
  • 14 Да го кажем направо.

    12 4 Отговор
    Два и половина милиарда преглеждания-и Фейса ги блокирал...?!?! Еми ако това не е диктатура-здраве му кажи...В Фейса изтриха и клипа който качих за Хаити-как там протестиращите горяха американското знаме и викаха "Путин помогни ни"--а те го изтриха..-едва ли това е демократично....

    Коментиран от #15

  • 15 аршинолог

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Да го кажем направо.":

    Ти май още не си вдянал - "демократично" е това, което е в интерес на сащ. Затова Хашим Тачи, ал Сауд, Порошенко... са баш демократи, а за Боко само канграчулайшан. "Недемократично" е онова, което е в ущърб на техните интереси. Затова, Орбан, Асад,Мадуро... Путин, разбира се, най-вече, са "недемократи", "диктатори", "мракобеси".
  • 16 004130

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "ТтТ":

    Само да ти напомня че Ленин е бил изгонен от Русия и е живял в Швейцария където е чел Маркс, след това започва да пропагандира марксизъм и след началото на ПСВ немците се сещат че могат да го ползват да дестабилизират Руската Империя. Помагат му финансово в пропагандата и след като събира достатъчно поддръжници е изпратен с брониран влак в Русия. От там нататък вече е ясно.
  • 17 004130

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Били са така да се каже заблудени. Както и ние си мислехме че с демокрацията ще се оправим, така и те са си мислели за комунизма.
  • 18 Димитър

    6 2 Отговор
    На СССР все повече заприличва европейския съюз. сащ са зтрана терорист управлявана от диктатор, свободата е само на хартия.
  • 19 1944

    5 5 Отговор
    русия е копие на камбоджа от времето на комуниста пол пот.

    Коментиран от #20

  • 20 Бай Шиле

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "1944":

    "Русия е копие на Камбоджа".Миличък,ти си гениален разбирач.Моля те не спами в този сайт.Има толкова други.Иди там.
  • 21 Преброяване на бесните язовци

    3 2 Отговор
    Взгляд = Дойче веле. Дебилна пропаганда за слабоумни.
  • 22 критик

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    А на нас как ни натресоха евроатлантизма и измислените му ценности, дето никой не ги е виждал. Зарежи някъде да видим колко години продажните ни медии ще ги възхваляват преди да ги изринем.
  • 23 Элджей

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Улянов е бил извън Русия няколко десетилетия. Живял е в Швейцария. По късно е вербуван от службите и е качен в пощенски влак през фронта. Революцията се състои в узурпиране на един от дворците през нощта, когато вътре е имало 3-4 човека администрация, а Улянов е бил с 7-8. И не е чист руснак, а има дядо евреин. Роден е в царицин (Волгоград).