Last news in Fakti

20 Февруари, 2019 16:00 2 023 42

Washington Post: Американците ще се върнат на Луната, за да останат там

  • луна-
  • мисия-
  • сащ-
  • русия-
  • китай-
  • наса

Тази година Индия и Китай планират своите лунни мисии

Washington Post: Американците ще се върнат на Луната, за да останат там - 1
Снимка: НАСА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Космическата надпревара се възражда, съобщава The Washington Post, позовавайки се на многобройните, планирани за текущата година експедиции. Сега космоса и по-специално Луната, предвид нейните ресурси, също са от икономически интерес. NASA и правителството на САЩ обявиха, че Америка трябва „възможно най-скоро" да се върне на Луната.

В разгара на "космическата ера" САЩ и СССР прокараха път към Луната: от 1966 до 1976 г. кацаха 20 космически кораба на лунната повърхност, включително 6 космически кораба "Аполо" с астронавтите на NASA, пише The Washington Post.

Обаче, от момента на последната от тези експедиции, когато съветската сонда достави 6 унции лунна почва, Луната всъщност е изоставена. Обществото и политиците загубиха интерес към нея, констатира изданието. През следващите 42 години само един космически кораб направи успешно кацане на спътника: китайския Chang'e през 2013 година.

Впрочем, Луната отново се превръща в център на възродената космическа надпревара, отбелязва The Washington Post - и тук, точно както в класически холивудски рестарт, има нови герои и нови сюжетни линии.

Изданието подчертава подема на Китай, който на 3 януари, за първи път в историята, осъществи кацане на космически кораб на обратната страна на луната. Освен това за този месец е планирано стартирането на израелския космически кораб: ако мине успешно, Израел ще стане четвъртата страна след САЩ, Русия и Китай, чийто космически кораб е достигнал лунната повърхност.

Тази година Индия и Китай планират своите лунни мисии, а миналия четвъртък администраторът на NASA Джим Брайденстайн обяви, че ведомството възнамерява да си сътрудничи с частния сектор, за да изпрати американски космически кораб на Луната още тази година: „За нас е важно да се върнем на Луната възможно най-скоро. Но този път ще отидем на Луната, за да се установим там. Няма да оставим флаг, следи и да отлетим, за да не се появяваме през следващите 50 години." Освен това администрацията на Тръмп обяви, че връщането на Луната е сред най-важните приоритети.

The Washnigton Post съобщава, че в случай на успех на всички тези мисии, ще бъде поставен нов рекорд по отношение на броя на успешните кацания на лунната повърхност за една година.

Както и в годините на Студената война, международната космическа надпревара се подхранва от национална гордост и стремежа към научни открития. Но, както пише вестникът, има нов стимул: алчност. Много корпорации получават изгода от новите технологии. В допълнение, редица богати хора вярват, че можете да създадете печеливш бизнес на Луната, като бъдат извлечени ресурсите й. В резултат на това, сега има компании, които планират да изстрелят апарати на Луната през следващите години – спътникът на Земята привлича инвеститори и първооткриватели, точно както ги е привличал американският Див Запад.

Обаче, отбелязва The Washington Post, че подобно на Дивия Запад, космосът е далечен и опасен. Дори при най-оптимистичните прогнози се казва, че повечето фирми ги чака фалит. Следователно космосът, особено дълбокият космос, остава наследство на държавата, а не корпорациите, подчертава изданието: космическите изследвания, на първо място, се тласкат от страха да не бъдат надминати от други страни и от стремежа към знания. Впрочем, най-рисковите от предприемачите, въпреки това, не изоставят опитите.

През 2015 г. в Конгреса на САЩ беше приет закон за търговското пространство, който позволи на американските компании да добиват космически ресурси. Според учените лунните ресурси са на плитко до повърхността: проблемът е във високата цена на полета.

Както информира изданието, за да се преодолее тежестта на космическия кораб се изисква огромно количество реактивно гориво: полет до Луната се сравнява с пътуване из страната без зареждане, когато трябва да вземете цялото гориво с вас.

Обаче, наскоро се оказа, че на Луната има гориво под формата на вода: този факт драматично промени сегашния подход към развитието на лунната повърхност. Всеки, който първи завладее лунната вода, ще получи сериозно предимство. Ето защо, пише The Washington Post, Брайденстайн говори за необходимостта от по-бързо връщане.

Изданието съобщава, че NASA отпуска все повече и повече пари за постигането на тази цел, като сътрудничи с частния сектор: наскоро министерството избра 9 компании, по чиито разработки полетът трябва да се проведе тази година. Освен това в продължение на много години NASA и Пентагонът инвестират милиарди долари в компании като SpaceX на Илон Мъск, като им помагат да създават ракети, способни да изстрелват спътници на околоземна орбита.

Превод: М. Желязкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rukaisho

    21 4 Отговор
    Китайците ще бъдат първи

    Коментиран от #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Инкогнито

    26 3 Отговор
    Луната е на цялото човечество и от нея зависи живота на всички нас, как някакви алчни същества ще си позволяват да човъркат по нея??!!
  • 4 арджентата

    26 1 Отговор
    Като разрушат Планетата Земя с агресивната си политика за надмощие ... Ще търсят алтернатива в Космоса, но няма да намерят друга Планета Земя! ... И скафандрите няма да им помогнат!
  • 5 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    25 2 Отговор
    Честно, прочетох само заглавието, не можах повече и смях, смях, смях но от сърце!
  • 6 арджентата

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Еl comandante":

    :) Гъбите нямат семена, а спори... :)
  • 7 Блапо

    17 1 Отговор
    Ако беше заселена ,досега САЩ вече да са обявили война на кумунистите там . Нали все пак кацането не е свързано с търсене на нефт ?!
  • 8 Експериментът

    24 1 Отговор
    Прекрасна новина, да се изнасят САЩанистите. Светът ще стане едно прекрасно място за живеене.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 sotir

    26 1 Отговор
    По времето на лунните кацания компютрите бяха на ниво МАК 8 ,сега само телефона ми е 1000 пъти по бърз и производителен а не могат да отидат на луната има нещо збъркано в цялата работа и моля не ми говорете за ръчно управление на експедицията.
  • 11 в Карнобатска трибуна

    28 4 Отговор
    Две лъжи, в едно изречение - че са ходили и ще ходят, пак.

    Коментиран от #14

  • 12 Гост

    17 1 Отговор
    Имам чувството, че се върнахме 60-80 години в миналото. Всичко се повтаря както е било тогава.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Alpha_Lone_Wolf

    4 16 Отговор

    До коментар #11 от "в Карнобатска трибуна":

    Ти да не си ония дето ходил до края стратосферата и обратно, и повече не можело?
    И човек въобще не яе напускал?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бат Вал

    20 4 Отговор
    Някой да ме светне, как може да се върнеш някъде, след като никога не си бил там? Тия палячовци още ли смятат, че някой им вярва?
  • 18 Eeee

    15 2 Отговор
    И хич да не се връщат.
  • 19 Alpha_Lone_Wolf

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Еl comandante":

    Какви са тарифите?

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    12 3 Отговор
    Тмого лъжат краварите. На луната никой не е ходил до сега.
  • 22 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    7 0 Отговор
    Пълни дивотиййй
  • 23 Старото

    2 0 Отговор
    Дано вземат и мен на Луната .
  • 24 СТИВЪН

    12 1 Отговор
    ......... Американците ще се върнат на Луната, за да останат там........ А ТЕ КОГО СА ...БИЛИ ТАМ ,........СТУДИОТО НА ХОЛИВУД , ......НЕ Е НА ЛУНАТА ??????????!!!!!!!!!!!
  • 25 ааааахаххаххаааа

    10 2 Отговор
    ааааааха ха ха ха ха ха хааааааа! Как ще се върнат на Луната като никога не са били там а и нямат възможности да отидат. Китай и Русия ще стъпят първи на Луната. Появи се новина , че камъните уж донесени от американските космонавти от Луната са с земен произход. Това даказва, че тези камъни са от Земята и ония нникъде не са ходили.
  • 26 ГАЛЕВ

    9 1 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ НИКОГА НЕ СА СТЪПВАЛИ НА ЛУНАТА -ВСИЧКО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА.НО АКО МОГАТ ДА СТИГНАТ ДО ЛУНАТА НЕКА ЗАМИНАТ ВСИЧКИ АМЕРИКАНЦИ ТАМ ЗА ДА НАСТЪПИ МИР И СПОКОЙСТВИЕ НА ЗЕМЯТА БЕЗ ДЕМОКРАЦИЯ.
  • 27 гост

    8 1 Отговор
    Има множество доказателства за това, че публикуваното и заснетото видео не е направено на Луната. Тогава как да вярваш на някой, който те лъже? Може да са били, може да не са, но щом разпространяват фалшиви видеа може ли да им се вярва на останалото? Същото е с 11 Септември, прецедент в строителството и отбраната, но точка, дотам, не се разследва, не се нищят доказателства, нищо. Просто се покрива и се мълчи и това е. Астронавтите не са давали интеревюта след кацането, това нормално ли е? Докато Гагарин е обикалял навсякъде, за да разкаже какво е било усещането да си в Косомоса. Как е възможно на МКС да няма звук, а на Луната да има? Никой не отговаря на това, нито пък артефактите са запазени, нито документацията, нищо, всичко се води изчезнало или засекретено, защо ли? Американците са търпели провал след провал, но щом са се насочили към Луната вече са били безупречни без ни един гаф и жертва, след 30г. продължават с жертви и провали? Това не е обяснимо и логично. Нали все пак имаш опит, знания, умения. Все едно фалкон хеви да работи, а след това бфр да получи разрешение да превозва хора и да започне да гърми на всеки два, три полета.

    Коментиран от #29

  • 28 котйо

    7 1 Отговор
    Добра новина.Дано е верна.Светът ще си отдъхне най-после.
  • 29 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    само обясни как 300000 човека участвали в лунната програма са скрили истината че само си играят?сащ не са ти ссср бе убавецо!!!!там има публичност има медии има права на опониращите.ако сащ не са били на луната що излъчваха всяко прилуняване в реално време ,а не го правиха като псевдополета на гагарин с магнетофон на кораба и без нито едно видео от самия полет.демек ние трябва да вярваме на лъжливите съветски пропагандатори, че гагарин е летял без нито едно доказателство ,а да не вярваме на публичната програма на сащ излъчвана на живо?и са пълни глупости че не било запазено нищо от програмата .програмата бе закрита след мнгократно прилуняване ,признато от целия свят .що руснаците не опонираха че е измам особено когато се изършваше програмата?сега обаче пак не опонират,но насъскват разни платени от тях тролове да го правят.не че има някакво значение ,но е досадно да пълните форумите с едни и същи ,скалъпени щуротии.

    Коментиран от #30, #38, #39

  • 30 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Не са 300 000 , били са 300 000 000 ...овце .

    Коментиран от #31

  • 31 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    овце със 56000 долара на човек!!!ти като не овен си с околу 7000.смях!!!!много ми харесва самочувствието на соцносталгика от панелката с москвича ,как в щатите били овце.ти другарю не си овен ,ти си супер!!!!супер смях!!!!!

    Коментиран от #32

  • 32 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    На овцата колкото и пари да и дадеш , си остава ОВЦА , другарю веселяк !

    Коментиран от #34

  • 33 Патето яки

    0 1 Отговор
    Дано да се изнесат всички кравари на луната че да настане мир.

    Коментиран от #37

  • 34 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    овцата си ти другарю. американците не ги мисли.на тях всичко им е по- добро от на теб ,дори на негрите в гетата.като почнеш от храна минеш през дрехи обувки,информация,демокрация политици, доходи...всичко .та се вижда кои е овцата ,дето те бутат едни и същи тъпори през целия живот в дупката и ти се връзваш всеки път другарю.после обясняваш колко си умен ,а ония в щатите тъпи.вярно че има и тъпи там ,но не са колкото теб и масовката тук,дори негрите в гетата както писах по-горе.

    Коментиран от #35

  • 35 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Стоенчо, що щеш тука като у щатите е по-добро? Бегай натам, негритосите те чакат с големите черни кабели.

    Коментиран от #42

  • 36 СТАРОТО

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Rukaisho":

    а първите ще бъдат последни хахаха
  • 37 СТАРОТО

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Патето яки":

    като се изнесат на луната американците къде ще ти бягат децата ,бре а и ребята на любимите ти пияндурници???хаха
  • 38 СТАРОТО

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    а и Гагарин не устоя на огромната руска манипулация и се самоуби човека !!! Явно съвестта го е борила !!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 СТАРОТО

    1 0 Отговор
    тази снимка съвсем не е от НАСА а от руския "мултфилм" -замислете се защо са я пробутали пияндурниците -много е плоско това хахаха
  • 41 СмотанЯк

    0 1 Отговор
    И аз съм за си седят там.
  • 42 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    сбъркал си си ника пич вместо старо можеше да си сложиш неукото.няма да бягам в сащ ,макара да ми се ходи ,ще си стоя у нас и ще се опитвам да помогна и тук поне малко да заприлича на там.трудна работа предвид броя на индианците,но кво да се прави родина!