Last news in Fakti

22 Февруари, 2019 16:00 2 655 17

Време е за усядане, българи

  • калин терзийски-
  • усядане-
  • пътуване

Човекът е човек, когато си стои в своето място, враства в него, слива се с него...и го Очовечава.

Време е за усядане, българи - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прочетох току-що, че българите пътували по-малко напоследък.

Това, казах си, не е много хубаво. Човекът е човек, когато е на път. Какво ли е имал предвид Пеньо Пенев? Вероятно, мисля си, отчитайки младостта му, е говорел за онова невероятно чувство за истински живот, което изпитваме, когато сме по пътищата; началото на юни е, а ние сме на автостоп; и някакъв невъобразим вятър развява силните ни и жилави коси и историята не се вижда, защото сме в самата нея – ние я създаваме и ние сме героите ѝ. Силно и издигащо чувство.

Но така ли пътуваме сега ние, българите, това ли е нашето пътуване? Въздигащо и въодушевяващо?

Става ми тъжно...

Все пък тъжно ли трябва да ми става, да го вземат дяволите – паднало ми сега да остарявам и да взема така, остарявайки, да се скъсам от досадна носталгия и да надуя главите на цялото прогресивно човечество „колко беше хубаво преди, а сега колко не е...”.

Преди, честно казано, наистина май по-добре се пътуваше. На стоп и въобще. Имаше професионални стопаджии. А и всяко хлапе – стига да му хрумне – отиваше на магистралата и стопираше. И често отиваше не там, за където беше тръгнало. И там, където попаднеше, без да е имало намерение да попада, откриваше най-невероятни неща, откриваше си късмета. Случвало ми се е да тръгна за морето и да попадна в разгара на кампанията по варене на ракия в плевенско село – право на казана - и да остана...колкото е нужно, че и повече. Не, това се получи малко вулгарно. Макар че ако вляза в поетичните детайли на това отклонение от пътя, ако опиша цялата пасторална, красива картина на тия дни – по-чувствителните читатели ще осъзнаят, че и в едно варене на ракия може да има много поезия.

В 2018 година българите са пътували с близо една четвърт по-малко отколкото през 2017-а.

84% от българите, които са пътували в миналата година, са пътували из страната. 15% са пътували в чужбина. Само 2% са пътували и в страната, и в чужбина.

Доста странна пропорция, мисля си. Някак си се прокрадва изводът, че има два вида българи. Такива, които пътуват из страната и такива, които пътуват из чужбина.

Опитвам се да си представя какви ли са тия, които пътуват из страната. И в съзнанието ми се появяват образи. Стара баба, малко нещо като взета от разказ на слаб писател, стилизирана: дебела, с кошница с провизии, със забрадка, някак не от нашето време; тръгнала при сина и дъщерята в Сливен. В кошницата носи, представям си, варени яйца. Защо ли, Боже, след като навсякъде вече има яйца, ах да, има навсякъде, но не са биояйца (!), а вече бабите са много фешън, защото всяко яйце, което намерят в полога е „био” и може спокойно да се конкурира с яйцата по едно евро бройката от свръхлуксозния биомагазин...И бабата е един от пътуващите българи, тя е човек, защото е на път. И има и варена кокошка в нейната кошница (защото съзнанието ми, когато не го насилвам, е склонно да се дави в клишета), има и домати, зелен лук...Не, сега е зима и няма зелен лук, защото зелен лук има само в големите хипермаркети и той е парников...Но за да не потъна съвсем в старозаветните клишета, аз си представям, че бабата има смартфон (че каква баба ще е иначе!) и на него внукът, който учи в Техническия в Габрово, е качил приложение, което може да разпознава мелодии. И бабата чува от някакво неведомо звукосъздаващо устройство във влака някаква песен – струва ѝ се позната, бре, това какво беше? И насочва смартфона си към източника на мелодията и той разпознава, че това е Били Джийн на Майкъл Джексън. И бабата изпада в умиление, защото тя е на 64 и в 1982-а е била млада и в дискотеката на село...Да, спомени.

Представям си и ядосан брадясал бизнесмен от Банкя, който отива със стърия си опел до Якоруда - да преговаря с някакъв тип за нова машина за кантиране на плоскости от дървесни частици. Кръвното му е доста високо, той пие поредно кафе, а му се пие ракия, ама защо му се пие ракия така от сутринта? - ех, не е на добре това, ама както и да е. И той надува Куин на уредбата на колата. Защото много преди да стане бизнесмен и да брадяса, и да му се припие ракия от сутринта, той е бил дългокос студент по физика (подобно на Брайън Мей, апропо) и всъщност, като погледнем, животът е много странна работа, нали така?

А пътуващите в чужбина са друго нещо. Те са...

Всъщност – те не са нито по-богати, нито по-образовани.

Щях да тръгна в една такава посока: българите обедняха и затова пътуват по-малко.

Но се сещам веднага, че най-масовите пътувания, които в историята се наричат „преселения”, са се случили с хора, които са били притиснати от такава бедност и нужда, каквато ние по никакъв начин не можем и да си представим. Картофеният глад, взел живота на два милиона ирландци, е накарал милиони от тия мили червенокоси хора да си хванат багажа и да напуснат зеления си остров. И така Ирландия от осеммилионна да стане четиримилионна. И да си остане такава досега.

Не, българите не намалиха пътуванията от бедност; дори и да получа статистически данни, че има такава зависимост – няма да им повярвам. Статистиката е един типичен пример за човешкото Confirmation bias –склонността ни да откриваме потвърждения на вече готовите си предубеждения. Ако реша, че българите са бедни и затова не пътуват – ще открия куп съвсем убедителни факти, потвърждаващи това.

Аз се надявам на нещо друго.

Защото падането на пътуванията в сравнение с 2017-а година е доста сериозно – 17%. Не е случайно отклонение. Та, аз се надявам на нещо друго.

Оставям настрана Пеньо Пенев с неговата неистова романтика. Човекът е човек, когато е на път. Хм, да, вероятно младият, пълен с бесен ентусиазъм човек, се чувства най-жив – именно когато е на път. Но Човекът си е човек...как беше – камъкът си тежи на мястото. Човекът е човек, когато си стои в своето място, враства в него, слива се с него...

И го Очовечава.

Човекът, който е на вечен път, се грижи само за себе си. Но не и за мястото, което обитава (временно). Никой не прави градина пред хотелската си стая. Българите, казват, преди хиляди години, сме били номади, чергари. В последните трийсет години потвърдихме тоя си произход – номадския. Преселението на народите си тече, колкото и странно да ни е това. От времето на Атила все си продължава - от Изток на Запад.

Западът поглъща всичко по-амбициозно и...като че ли – всичко по-агресивно, по-алчно – идващо от Изтока. Може би именно затова Западът винаги е бил алчен – та нима там не са отивали винаги най-алчните? Нима от Изток не са прииждали най-амбициозните и най-лакомите за хубав живот?

Но аз се надявам на това – макар че звучи доста романтично; въпреки че звучи ненаучно, недоказуемо: надявам се на това, че преселението лека-полека свършва. Поне за българите. Преселението от селата към градовете, преселението от нашата сравнително (!) бедна страна – към богатите страни на Запада...Мощният устрем на една постоянна „непоседливост” на едно постмодерно номадство се изчерпва лека-полека.

И се надявам, че хората в България сега искат и могат да поспрат. И да поочовечат местообиталищата си. Защото докато е на път – човек само пътува, а не очовечава. Той пристига и отпътува. Няма свое място. И не очовечава мястото си. Няма време за градини и паметници. Даже и за гробове с цветя на тях.

Време е за усядане, българи.

Автор: Калин Терзийски

Източник: OFFNews


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зайко Байко многознайко

    14 6 Отговор
    Дай по-добре да не осядаме а да седнем и да пием по едно. Философите и хората на изкуството страдат от депресии по-често от колкото останалата популация, поради факта, че мечтите са им винаги по-големи от възможностите.

    Коментиран от #10

  • 2 ГосТ

    8 2 Отговор
    Някои наистина пътуват от алчност, това не се бях срещал, други защото е модерно -просто туристчета,а трети за да търсят-да търсят предела на своите възможности и света. Между първите две категории наистина няма разлика,но предполагам цитираната фраза се отнася до третия тип хора. Те няма да оставят цветна градинка или мезонет след себе си,но ще оставят следа. Ярка или не толкова, могат да я оставят в родината или на запад,а също така и на изток - със сигурност. Та за тези хора, посоката изгрява спонтанно на хоризонта,но вследствие на дълго търсене, и е трудно да се каже в родината или в чужбина ще пътуват
  • 3 Марин Колаксъзов

    4 16 Отговор
    Пак за пиене ли става дума бе колега , припотил си се нещо , да не са ти пратили Новичок от СъСъСъРъ. Недей да им вярваш на тия .
  • 4 Емил

    5 4 Отговор
    Очовечаването на едно място е много често осиране (за справка виж какво става на Еверест)! Задачата на човека е да ОБОЖЕСТВЯВА света около него, но първо трябва да намери Бог в себе си!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 5 Отговор
    Ех, какви времена бяха, а и какъв шоколад имаше тогава, от раз вдигаше самолета, а сегашният за нищо не го бива, а и слънцето как топло грееше - не като сегашното...
  • 7 антрашпиц

    4 6 Отговор
    Калине,я пий една ракия,а пътуването...майната му!
  • 8 словесна полюция

    7 4 Отговор
    Това момче ми изглежда на снимката като току-що изписано от Карлуково/с подобрение/.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пиянде

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Зайко Байко многознайко":

    Най-ме е страх , когато ми предложат " да пием по едно " .
  • 11 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    И да уседнеш, и да не уседнеш, някъде на края на света да си, дори и да си на път, на суша, във въздуха или под вода, имаш ли паспорт на български гражданин, българската политическа каста ще те намери и ще ти тикне в ръцете бюлетина - да гласуваш.......за нея !!! Корифеите на Правото от Конституционния съд казаха, че не е криво, а е право...........
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Селянин

    4 1 Отговор
    Само абиш ракията и артията...
  • 14 факт

    4 0 Отговор
    върнат ли се българите тука жална им майка на политиците
  • 15 Иванов

    2 2 Отговор
    Абе хора, този човек трабва да влезе в болница и да се лекува, а не да му публикувате махмурлука!!!
  • 16 Мигел де Сервантес

    2 0 Отговор
    Лудият Калин Терзийски ми прилича на Дон Кихот де ла Манча. И визуално и интелектуално.
  • 17 Камък

    2 0 Отговор
    Много добро включване Калине!
    Свалям Ви шише ракия от най-горен рафт, вместо шапка!