Last news in Fakti

27 Февруари, 2019 21:00 1 946 2

Лидерство във виртуалната ера

  • петър иванов-
  • екипи без граници-
  • виртуални екипи

Аз акцентирам върху нуждата всеки член на екипа да се представи на останалите, казва Иванов

Лидерство във виртуалната ера - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

При виртуалните екипи детайлното планиране на бизнеса и стриктният контрол на всички работници не са възможни. Там хората трябва да имат свободата да работят и да знаят как да си вършат работата. Това каза Петър Иванов, мотивационен лектор и бизнес консултант, в предаването Boom & Bust.

Все по-често бизнесът работи виртуално. Терминът „виртуална работа“ е малко подвеждащ, защото повечето хора смятат, че е валиден само за IT индустрията, за социалните медии, но се оказва, че е много по-широко разпространено явление, коментира Иванов.

„Предизвикателно е да се обединят екипите, които по определени проекти могат да са разположени не само в няколко града, но и в няколко държави и дори на няколко континента. Аз се нагърбих с разрешаването на този проблем съвсем органично, защото ми се наложи да ръководя екип, разположен в Централна Азия, в страни, като Узбекистан, Казахстан, а след това и Близкия Изток, Дубай и цяла Африка, а в някои от тях инфраструктурата е доста ненадеждна. Дори и видео-конференциите не винаги функционираха. Тогава изведох основните принципи, които обединяват хората, независимо от разстоянията и културните различия“.

Десет са опорни точки, изведени от Иванов, като сред тях той постави акцент върху три основни принципа: „Единият е, че много често, когато се работи във виртуална среда, мениджърът подценява факта, че се работи с хора. Той казва – аз не ги виждам, защо трябва да се интересувам от тях, като личности. Така пропуска голям потенциал. Аз акцентирам върху нуждата всеки член на екипа да се представи на останалите. Това би било лесно, ако те са на едно и също място, но ако не са, може да се направи онлайн. Чрез една „линия на живота“ хората навлизат с моментите, с които са били най-горди и с тези, в които им е било най-трудно. Така се навлиза в по-интимни области и се посаждат семената на едни по-човешки отношения. Много прост формат, но помага“.

„Отделният човек във фокуса на прожектора“ чрез формат като линия на живота, е първият принцип, обобщи събеседникът. Вторият е откриване на силните страни и естествените им таланти, а третият е свързан с т.нар. взаимозависими цели – защо сме в бизнеса.

„Класическите фирми в България се пробуждат, а малките са много жадни за подобно знание и за мен е много приятно, че имам регулярен поглед да идвам в България“.

Може да се включите в отвoрeния семинар на 14-и и 15-и Април в София и да станете сертифициран Virtual Power Teams - Master!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.