Last news in Fakti

4 Март, 2019 20:30 3 100 11

За тях просто няма път назад

  • мигранти-
  • бежанци-
  • африка

Африканците продължават да бягат. Пешком, с лодки, с автомобили

За тях просто няма път назад - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Онези, които бягат от страната си, поне имат някакви пари. Онези обаче, които остават, защото нямат никакви средства, са в несравнимо по-тежко положение. Екип на DW анализира мигрантската криза в Африка.

Африканците продължават да бягат. Пешком, с лодки, с автомобили. Вътре в родните си страни и зад граница. И през 2018 година африканският континент регистрира голяма миграция, а Африканският съюз не успява да я постави под контрол. Неотдавна Африканският съюз отново се събра, за да обсъди темата под мотото: "Мигранти, завръщане и вътрешни бежанци. Търсене на дълготрайни решения за принудителните прокуждания в Африка". Тази тема отдавна трябваше да бъде в дневния ред на Африканския съюз, казва зам.-директорът на Центъра за стратегически и международни изследвания Ерол Яйбоук. "Това, че Африканският съюз подхваща тази тема, ме настройва оптимистично. Ние, американците и европейците смятаме, че Африка ни изпраща флотилии с мигранти, но това не е така. Повечето хора остават в региона. И сега всичко зависи от Африканския съюз, защото африканските проблеми трябва да бъдат разрешени под африканско ръководство. Това е изключително важно", изтъква той.

Върховният комисариат за бежанците към ООН изчислява, че в Африка има общо 30 милиона хора, нуждаещи се от помощ. Тази цифра включва почти 7,5 милиона бежанци, 600 000 търсещи убежище, един милион хора без гражданство и половин милион завърнали се бежанци. Най-голямата група обаче съставляват вътрешните бежанци. Над 18 милиона африканци са прокудени в собствената си страна. Това са хора, които по различни причини не са в състояние или не желаят да напуснат родината си.

Фалшивата надежда за бързо завръщане

Най-критична е ситуацията в ДР Конго. През 2017 година от страната са били прокудени 4, 4 милиона души. Вместо да потърсят убежище в чужбина, тези хора са се отправили към близките региони. През 2018 година още 815 000 граждани на Конго са напуснали родината си. 30 на сто от тях са отишли в Уганда, 10 на сто - в Руанда и 9 процента - в Танзания. "Това се дължи на факта, че в Източно Конго има бунтове, на юг царят размирици, а на северозапад върлува ебола. Тоест в Конго няма нито едно сигурно място", казва Ерол Яйбоук. Тази тенденция обаче не засяга само Конго.

В Сомалия и в Нигерия броят на вътрешните бежанци надвишава значително броя на хората, които са напуснали родината си. "Броят на вътрешните бежанци е най-голям сред всички прокудени от родината си", допълва той. За това според него, има две причини. "Първата е, че повечето от тях таят надеждата някой ден да се завърнат в родината си, която за голяма част от тях няма да се сбъдне никога. Вторият феномен е това, че тези хора нямат средства, за да напуснат страната. Това ги превръща в най-ранимите хора, защото трябва да живеят дълго като вътрешни бежанци. Тези хора са в голяма опосност", казва Ерол Яйбоук.

Много африканци са изправени пред неясно бъдеще като вътрешни бежанци. Африканският съюз се опитва да им помогне, но досега безуспешно, казва Катлийн Нюланд, която е член на административния съвет на САЩ към Върховния комисарият за бежанците. "Трябва да признаем, че Африканският съюз се опитва да им помогне. Но неговата власт е ограничена. Той няма нито ресурсите, нито необходимото влияние, за може да каже на отделните страни какво трябва да правят, за да променят ситуацията", посочва тя. Най-големият проблем на вътрешните бежанци се състои в това, че те почти не са защитени от международното право. Един бежанец може да подаде молба за предоставяне на убежище, а един вътрешен бежанец няма такова право.

Уганда е най-гостоприемна към бежанците

Повечето африканци, за които бягството в чужбина е решение, се отправят към съседните държави. Най-много хора са избягали от Южен Судан. Гражданската война и гладът са прогонили почти 2,3 милиона души, които са намерили убежище преди всичко в Уганда, Етиопия и Судан. Тези три държави са най-предпочитаните целеви страни за бежанците. През 2017 година Уганда е приела 1, 4 милиона бежанци. Само три години по-рано броят на бежанците в Уганда беше по-малко от половин милион. Бежанците стигат лесно до Уганда, обяснява Катлийн Нюланд. "Уганда е много гостоприемна към бежанците. Държавата им дава земя и ги подпомага да отпочнат собствен бизнес. В Уганда се родиха нови поколения, вследствие на което броят на бежанците нарастна", изтъкватя Катлийн Нюланд. Тя обаче смята, че за Уганда ще става все по-трудно да продължава курса на отворена миграционна политика. Според нея, Африканският съюз ще трябва да извърви дълъг път, докато се справи с всичките тези проблеми. "Трябва да бъде създадена легална рамка за защита на прокудените хора в Африка. "Мисля, че Африканският съюз ще работи за помирението между държави като Етиопия и Еритрея. Те имат добри изходни позиции и намерения, но въпреки това ситуацията с африканските бежанци си остава едно голямо предизвикателство, което има нужда най-вече от... време", заключава Нюланд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 месара

    25 2 Отговор
    всички африканци в германия да ви подмладят държавата, вие си ги искахте!
  • 3 Ауууууу

    21 1 Отговор
    Назад няма, ама има надолу - два метра под земята!
  • 4 лелемалее

    15 1 Отговор
    много паплъч има на Земята ей....
  • 5 ванката

    22 3 Отговор
    е как ве защо не ходят тия примати при себеподобните си в дубай или катар а идват тук във съвсем друг свят??? защото вие им позволявате да идват ако ги стреляхте по границите на съюза няма да има един талибан сега в европа а то какво е много малко хора знаят аз съм обиколил много държави последните няколко години и мога да кажа на хората които не са излизали че в германия франция белгия и лондон ( конкретно а не англия) мюсюлманите са колкото а може и повече от християните!!! факт който съм видял със собствените си очи и никой политик неможе да ме излъже за това!!!
  • 6 Срамота

    8 1 Отговор
    ДР Конго е най-богатата страна. Някой иска да заграби колтановите мини.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 NikNay

    9 2 Отговор
    Всички африкански страни са колонии на запада който безмилостно им е изсмуквал ресурсите и дори още продължават да ги смучат като кърлежи . И сега хората тръгват по пътя на природните си богатства за да могат и те да се възползват от тях па макар и под формата на социални помощи.
  • 9 Клюкар

    11 1 Отговор
    Е то от България са емигрирали повече бе,т.е са се евакуирали. Или статистиката не е точна,или тук е по зле от Африка.
  • 10 ГосТ

    4 2 Отговор
    Истината е, че африканските държави ще се пооправят малко от малко с бели президенти ;)
  • 11 Пешо

    5 2 Отговор
    Макарона, Мей, Меркел и Юнкер в едно с тъпите кравари забъркаха цялата каша и сега се опитват да прехвърлят проблема от болната глава на здравата.