Last news in Fakti

8 Март, 2019 17:09 4 765 90

Русофобските ексцесии превръщат българите в русофили

  • русофили-
  • русофоби

Ако това е целта на пропагандистите и спонсорите им, добре се справят

Русофобските ексцесии превръщат българите в русофили - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато преди пет години предложих тук да си сменим националния празник, защото Трети март ни разединява, а не ни обединява, и когато няколко месеца след това критикувах „русофобията и сходните форми на дебилизъм“, не подозирах до какви дълбини на дебилизма е било писано да стигне русофобската истерия по света и у нас.

Преди пет години делът на русофилите у нас беше 75%, на русофобите – 21%, а сред най-младите и най-слабо информираните – 29%. Днес обаче със сигурност русофилите са повече от 75% и съдейки косвено по интернет форумите, броят им расте с всеки нов пропаганден ексцес на опонентите им. За сметка на неутралните, които по-рано се опитваха да запазят критическа дистанция. Като мене. Но и на някои предишни умерени русофоби.

Повод да си спомня невинните времена преди киевския преврат от февруари 2014 г. е подписката на неизвестния за мене досега сайт „Терминал 3“ (случайно научих за нея във Фейсбук от Дахер Ламот) за смяна на името на новоремонтираната по герберски софийска ул. „Граф Игнатиев“. За инициаторите на подписката тази явно абсолютно неизвестна на днешните млади историческа фигура е злодей с епични мащаби, което „кара всеки истински български родолюбец и патриот да се чувства оскърбен, че една от емблематичните улици в столицата ни носи негово[то] име“. Защото „[т]емата за пагубната роля на… граф Игнатиев беше... прикривана и фалшифицирана по време на комунизма”.

Човек чак да помисли, че улицата е наречена тъй „по време на комунизма“. Само дето така си се казва още в плана на града от 1878 г. (http://stara-sofia.com/sofiamap1878.jpg). Сигурно са я наричали и „Самоковска“, но преди Освобождението. При това в плана на столицата, която тогава още впрочем не фигурира и във втория ешелон на големите ни градове, в 1878 г. личат всичко на всичко три улици с имена – „Цар Освободител“, „Алабин“ и „Граф Игнатиев“. Това определено не е случайно.

Без въобще да навлизам в исторически тънкости около дейността и възгледите на влиятелния руски посланик в Цариград в 1864 – 1876 г. и водещ руски дипломат през Освободителната война и при подписването на Санстефанския мирен договор, по-долу се опитвам да илюстрирам само защо това не е случайно.

Личността на Граф Игнатиев и дейността му, свързана непосредствено с България в продължение на 16 години – най-важните в цялата ни нова история – са изключително добре известни на българските дейци – и по черковния въпрос, и по политическия – и в резултат на това в колективното съзнание на българите се създава траен образ, както ще видим по-долу, напълно противоположен на конструирания от „Терминал 3“.

Не в резултат на нечия чужда или наша пропаганда и фалшификация. Наскоро след подписа си в Сан Стефано графът е уволнен от дипломатическа служба и върнат в немилост в Русия, а и отношенията на младото Княжество с новия цар скоро са напълно разстроени, в София се установява задълго диктаторски русофобски режим, идва русофобски княз и страната ни бива необратимо тласната в немския коловоз.

Привеждам няколко дълги цитата от добре известни български „буржоазни“ автори, които никой никога не е уличавал в русофилство или комунизъм. Впрочем до 1917 г. българските тесняци (предшествениците на комунистите) са от най-запалените ни русофоби.

В наскоро издадената за първи път „Дипломатическа история на Освобождението на България“ дипломатът Симеон Радев (дългогодишен наш посланик във Вашингтон, Лондон и Брюксел, репресиран след 1944 г.) пише:

„За нас, младото поколение (Радев е роден в 1879 г. – б.м.), което завари България вече създадена, името на граф Игнатиев звучи някак далечно и чужденски; за тия, обаче, които растоха в робство и преживяха великите борби на Възраждането, Игнатиев, тъй смътен за нас, остана една титанческа фигура, заобиколена с ореола на една чутовна легенда. Такова бе за него представлението и в широката маса, която, при последньото му идване в София му направи едно триумфално посрещание, невидяно в България.“

Това последно посещение в България е лятото на 1902 г. за честването на 25-годишнината на Шипченската епопея. 70-годишният граф пристига по море във Варна и през Шумен, Търново и Габрово стига до Шипка, а оттам през Стара Загора и Пловдив продължава до София. Пътят му навред е прекъсван от спонтанни масови „безредици“ от вид, който не може да се инсценира. Един кратък епизод от минаването му транзит с влак през гара Ихтиман е случайно запазен от писателя Гьончо Белев:

„— Ура-а! Ура-а-а! — се раздраха гърла от викове. Това продължи няколко минути и ако граф Игнатиев не беше дал знак за спиране, „ура-то“ може би щеше да продължи до вечерта. Той искаше да говори, но съдийката го изпревари. Тя се повдигна на пръсти и му поднесе букета. После се изкашля и смутено заговори:

— Ние винаги ще имаме за идеал начертаната от вас Санстефанска България — каза тя на македонски диалект.

Граф Игнатиев попита:

— Ако съдя по вашето наречие, вие сте македонка, нали?

— Да, ваше сиятелство — отвърна с треперещ глас тя.

— Предайте на вашите съотечественици да не губят своите сили. Събирайте ги и в момента, когато всичко бъде готово, аз ще ви дам първия сигнал да употребите вашия юмрук — и той вдигна свитата си на юмрук ръка.

[...]

Хилядният народ коленичи и се наведе за поклон. Скрит зад учителя, аз се надигнах и обхванах с поглед перона. Той беше почернял от издути гърбове. Развълнуван, граф Игнатиев се опита да заговори, но не можа да се овладее и заплака. Това повлия на околните хора и те също се разплакаха. Вълната от плач се разнесе и по-нататък и заля цялото разчувствувано множество. Хълцаха чиновниците, хълцаха железничарите, пътниците, децата, мъже, жени, всички без изключение.“

И отново Симеон Радев:

„Граф Игнатиев остана пет дни в София. Те бяха пълни с непрекъснати чествувания за него. Както му бе редът и княз Фердинанд даде в двореца вечеря-гала в негова чест. Рядко е било, щото един хазаин да е тъй зле разположен да посреща поканения гост. Фердинанд бил в мрачно настроение. Вече от Шипка той се беше върнал намръщен... душевното състояние на княз Фердинанда се влоши още повече след пристигането на граф Игнатиев в София. Още преди тържествата на Шипка „Нов век“ – орган на стамболовистката партия, беше го предупредил против разпалването на русофилските страсти у българския народ. „Политиката на чувства – пишеше вестникът – е опасна, колкото за страната, толкова и за княза.“ Фердинанд се стресна сега, като че ли тази опасност зее пред него. Триумфалното посрещане на граф Игнатиев, овациите му, „ура“-та, които цепеха над София есенното небе, всичко това, което в действителност беше проява на признателност към него за личните му исторически услуги, виждаха се на княза като избухването на една стихия, влачеща неудържимо българския народ към Русия. Той се уплаши. На вечерята в двореца, на която бяха поканени всички шефове на управляващите партии, докато гостите заобикаляха граф Игнатиев, той повикал Димитър Петков на страна и с разтреперан от вълнение и гняв глас му казал: „Петков, чухте ли виковете на един полудял народ? Чувствувам, че българският престол се клати под мен. Петков, тия дни Фердинанд Сакс-Кобург-Готски не е княз на България: княз на България е Николай Павлович граф Игнатиев.“ [...] Този разговор ставаше на 10 септември 1902 г.“

Неловкостта на българските политици пред руските гости и българската публика на Шипка не е от вчера! Русофилството на българите, поне на голямото им мнозинство, от което се оплакват и османлиите, и Борис III, и днешните сини колеги, е факт на душевната конституция на новобългарския етнос. Той може да бъде критикуван, осмиван, но не и спорван или отменен, а който си затваря очите за него, стига „на съвсем друго място“.

Любопитно е, че и заклетият русофоб Стефан Стамболов като млад революционер, приятел и съавтор на Ботев, на 22 април 1877 г., след обявяването на Освободителната война, пише в Ботевия вестник „Нова България“ на който е редактор след гибелта на войводата:

„Това, което синца желаяхме и с нетърпение чакахме, вече стана... чест и слава на велика Россия, която днес иде да разбие оковите на своите по кръв и вяра братя и да им възвърне свободата... Многоожидаемите руски войски са вече на Дунава. Те след малко ще навлязат в отечеството ни. Ние сме уверени, че нашия народ-мъченик ще ги посрещне така, както посреща майка многоожидаемия си син, който са връща от чужбина... Да живее велика и славна Россия, нашата освободителка. Да живее цялото славянство!“

Колкото повече време минава, толкова повече избледняват подробностите на Освобождението и изпъква общият фон. А той е, че Русия воюва за освобождението на България, а Англия на Дизраели, въпреки масовите вътрешни протести, петиции и речите и брошурата на Гладстон за българските ужаси, изпраща своя военен и търговски флот да превози армията на Сюлейман паша от Албания до Тракия и накрая заплашва Русия с война и я изнудва да подпише прибързано примирие на 31 януари 1877 г., макар че османската армия фактически се е разпаднала и е неспособна на съпротива.

И днес, както в 1880-те и 1890-те, както в 1920-те и 1940-те, русофобските ексцеси на властта и казионната пропаганда превръщат всички психически дееспособни българи в русофили. Ако това е целта на пропагандистите и спонсорите им, добре се справят!

Автор: Валентин Хаджийски

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаргамел

    37 101 Отговор
    Русофилите били 75%....съдейки по форумите.....хахахахха, това ли ви родиха празните кратуни бе???
    Ще ме уморите от смях, айде на бояришника преди да е свършил...

    Коментиран от #6, #35, #43, #84, #90

  • 2 Перър

    93 17 Отговор
    Честно и мен все да ми писва от това превъзнасяне на САЩ и плюене по Русия. Ясно е че и двете са империи и си гледът интереса. Кога и наш политик ще гледа нашия интерес и да лавира между тези инперии за лагото на страната?
  • 3 Емил

    35 82 Отговор
    България има едно бъдеще - ЕС! Всякакви форми на двуполюсна дискусия Русия-САЩ са антибългарски! Много елементарна уловка за елементарни хора.

    Коментиран от #8, #25

  • 4 Емил

    24 67 Отговор
    Снимката е много добра - с единя крак в гроба, но с руско знаме!

    Коментиран от #23

  • 5 Alpha_Lone_Wolf

    24 67 Отговор
    Да бе 90% са русофили в България, затова бсп сега подсмърча като гладно циганче.

    Коментиран от #15, #24

  • 6 a taka

    54 9 Отговор

    До коментар #1 от "Гаргамел":

    поне 80 процента
  • 7 Kcaniba

    74 17 Отговор
    русофобията, нпо подгъзуванията и ивоинджевщината карат по голямата част от не до там заинтересуваните от политиката българи да гледат все с повече симпатия на Русия, руснаците и общата ни история!!
    И това е факт!!!

    Коментиран от #16

  • 8 гост

    56 11 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    То туй хубаво, ама ЕС докога ще е, а и кога ще стане независим от САЩ?! ЕС уви е част от двуполюсния модел, а не самостоятелен и суверенен съюз - това е проблемът. Някак си не виждам бивши колкониални империи в съюз както помежду им, така и равноправно с колониите и васалите си. Прекалено ми е наивно.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мдааа

    37 10 Отговор
    Русофилите намалява ,а русофобите се увеличават щот раждат по 6-7 деца.След 30 години русофобите ще са 75% от населението на България.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Осман

    38 9 Отговор

    До коментар #10 от "Сволач":

    Прав си! Някак си къде, къде по възвишено, умно и правдиво е да четеш в учебника по история за 500 годишното, мирно съжителство по време на турското присъствие, нали?!
  • 14 Хаха

    20 51 Отговор
    Авторът сигурно е пиян. Къде ги видя тези русофили като всички изпращат децата си на запад, а никой не ги изпраща в Русия...Ако беше прав сега 3 милиона българи щяха да са в Русия, а не по белият свят...
  • 15 ноев

    33 10 Отговор

    До коментар #5 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Едно е да си Русофил а с всем друго е да симпатизираш на чалмите от БСП...
  • 16 Интересно

    6 30 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    Каква е тази обща история....
  • 17 Абе тия мнигопроцентните

    11 32 Отговор
    Руфосилите защо не се явяват на избори? Да не би да става дума за многопроцентните на проф. Иво Христов?
  • 18 ВЪЗРАСТЕН

    18 36 Отговор
    ДРЪНКАНИЦИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ Е ОТВРАТИЛ СЪС СИГУРНОСТ МНОГО ПОВЕЧЕ, НО ТУК СЕ СПЕКУЛИРА В ПОЛЗА НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ! САМО НЕОБРАЗОВАНИ ХОРА НЕ ПОЗНАВАЩИ ИСТОРИЯТА СИ МОГАТ ДА ПОДСМЪРЧАТ ЗА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ!
  • 19 А БЕ

    6 22 Отговор

    До коментар #10 от "Сволач":

    Като всички русофили, не се чуди !
  • 20 Аве Адолф русофоб

    11 41 Отговор
    По -точно казано, наглостта и изопачаването на историческата истина от платените кремълски подлоги в България , кара българите да са русофоби . Дебилското и шизофренично държание на парламентарното представителство на същите тия русофили ,кара останалата част от обществото да ненавижда всичко свързано с Русия .

    Коментиран от #21

  • 21 ...

    47 10 Отговор

    До коментар #20 от "Аве Адолф русофоб":

    A на 3 март на Шипка - ”русофоб” до ”русофоба”, мила моя майчице, и с ”омраза” веят освен българските и руски знамена! Не евроГейски, не щатски - РУСКИ!!! И за да не пишеш после глупости - във ВСЕКИ репортаж от върха това е видно и доказуемо.

    Коментиран от #39

  • 22 стоян георгиев

    7 35 Отговор
    другарю в много голяма грешка си ,няма русофобски ексцесии има антипутински настроения сред интелигентната част от българското население.ние антипутиноидите познаваме българската и руската история много по-добре от вас соцносталгиците.именно за това не харесваме путин и режима му както и отношението му към българия.реално ако толкова си се интерасувал от личността на граф игнатиев 1902 година може да се поинтерасуваш и кво се случва с децата му които се заселват от зор в българия след като другарите и началници на путин вземат властта в русия.може да провериш и кво се случва с децата на игнатиев когато същите началници от кгб се настаняват и у нас.интересно що днешните наследници на граф игнатиев нещат да видят путинова русия и на снимка?та реално за вас знака за равенство между русия освободителката и русия на путин не е знак за равенство при нас дето ни наричате русофоби,а всъщност сме обикновенни българи,мразещи тоталитарния режим в русия и това в което превърна руския народ.

    Коментиран от #89

  • 23 дядо Йоцо гледа

    28 4 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Никой не знае колко ще живее! Това "с единя крак в гроба" важи и за теб!
  • 24 мнение

    32 6 Отговор

    До коментар #5 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Какво общо има БСП? БСП и ГЕРБ са абсолютно еднакви партии! И двете се борят за властта и привилегиите на своите елити! И нямат нищо общо нито с народа, нито с Русия. И двете , когато са на власт, работят за американските интереси.
  • 25 Хрис

    30 3 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    По елементарен от теб няма! А за жената с флагчето и гроба, бъди уверн и теб те чака същата съдба. Само който не се е родил, той не е умрял.
  • 26 Свободна ДемократичнаБългария

    11 37 Отговор
    Ако Левски Ботев Караджата и другите нац герои бяха живи щяха да водят борба против русофилите предатели и за всеки щеше да има куршум от сърце

    Коментиран от #29, #33

  • 27 Българофил

    10 34 Отговор
    Фаталната дата за България не е 3- ти март! Можеше да е и 6-ти септември. Фаталната дата е 9- ти септември! Оттогава дълги мъки да станем нормална държава- с развита пазарна икономика и справедлива социална политика!

    Коментиран от #32, #47

  • 28 Трагична комедия сте

    33 5 Отговор
    Само се вижте соросоиди колко сте елементарни и пьрвични-защо според вас трябва да си русофил и да гласуваш за БСП...--аз примерно сьм русофил от 45 години-сега сьм на 63-и никога не сьм бил комунист или сега да гласувам за БСП.Вие мислите толкова клиширано ,че наистина вярвам в промивката на мозьци.Абе млади мьже сте-почнете да "разкьршвате" мозьците-иначе ще останете вечните форумни експерти,нямащи и двеста думи в речника си.Не ставайте за смях.
  • 29 Идиот си

    20 4 Отговор

    До коментар #26 от "Свободна ДемократичнаБългария":

    Врачка ли си-или просто се мислиш че си оригинален?
  • 30 Джудже

    31 4 Отговор
    Ами да, аз например не знаех, че съм русофил, но вече форумните специалисти ме определиха като такъв, и то не защото особено харесвам Русия, а защото не пея псалми във възхвала на запада.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 реално

    26 5 Отговор

    До коментар #27 от "Българофил":

    Чьрчил пише на Сталин на една салфетка,когато делят сферите на влияние над
    Бьлгария.
    СССР-90%
    Великобритания10% влияние.
    Та се сьрди на бьлгаромразеца Чьрчил-това е основата на проблема.
  • 33 спец

    22 6 Отговор

    До коментар #26 от "Свободна ДемократичнаБългария":

    Доста неграмотно писание лъхащо на мъжка нежност гарнирана от инстамбулска конвенция в комбинация с наркотични вещества.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 удивен

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гаргамел":

    И вечер ли са дрогираш бе гендар!
  • 36 мънфи

    15 2 Отговор

    До коментар #34 от "Доктор Сексологов":

    Извинете да не сте гей ?

    Коментиран от #44

  • 37 Матей

    29 3 Отговор
    И ние ли ще "сдържаме"Русия,с американски атомни бомби и още военни бази?А може би ще се обърне фронта на юг,срещу Турция,след пълното разногласие между Ердоган и Тръмп?Тогава българската пишман-дипломация съвършено ще се разцентрова и ще стане разногледа.САЩ се стремят да "сдържат"Русия заради икономическата експанзия и изтласкване на щатите от Европа. ЗА НИКАКВА ВОЕННА ЗАПЛАХА И ДУМА НЕ МОЖЕ ДА СТАВА,Русия няма интерес от това.Само дава на европейските държавници да осъзнаят неизбежността на избавянето от зловредното американско присъствие.
  • 38 от германия

    12 12 Отговор
    Чувствам се супер в германия защото съм германофил. Бях американофил но вече несъм защото се отвратих от политиката на щатите но обожавам каубойските години , времето на дивия запад и закона на колта. Вече съм и русофил но не и българофил. След 1990 година българия за мен вече е само една ограбена пропаднала територия с един скапан град софия през който минавам само транзит

    Коментиран от #40

  • 39 !!!!!!

    6 13 Отговор

    До коментар #21 от "...":

    Ми що се се кефиш толкова, на простолюдието ли ?! НЯМА ПО ЛОШО ОТ НАРОД, КОЙТО НЕ СИ ПОЗНАВА ИСТОРИЯТА !

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Иванов

    6 22 Отговор
    Не знам колко рубли е взел Хаджийски за тази статия, но днешните русофили са една малка платена пасмина и няма да се увеличат. Просто продажниците вече са разпределени по хранилките и нормалните българи се гнусят от тях. Трагедията ни е съвсем друга и тя е, че ние станахме зависими от Запада, който явно не ни мисли доброто. ВСИЧКИ ЕВРОСУБСИДИИ, КОИТО НИ БЯХА ДАДЕНИ НЕ ДОСТИГНАХА ДО НАРОДА, А БЯХА ОГРАБЕНИ ОТ МАФИЯТА. С ТЕЗИ ПАРИ И ОНЕЗИ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА МАФИЯТА СИ КУПИ ДЪРЖАВАТА. ДНЕС БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е НАПЪЛНО ИЗЛИШЕН, ЗАЩОТО МАФИЯТА СИ ИМА ИЗБИРАТЕЛИ ЗА ПО 50 ЛЕВА ХОНОРАР И МЪРТВИ ДУШИ, КОИТО ОТ ОНЯ СВЯТ ГЛАСУВАТ ЗА ШАЙКАТА, КАКТО ГАЛЕНО И ВИКАТ НА МАФИЯТА. НА МАФИЯТА СА И НУЖНИ САМО ГРАНИЧНИ ПУНКТОВЕ, МАГИСТРАЛИ, ДАНЪЦИ И ТАКСИ И ЕВРОСУБСИДИИ И НИЩО ПОВЕЧЕ.
  • 42 Истината е

    29 4 Отговор
    ...щом Плевнелиев и Цветанов заговорят за Русия,моментално 100-ина непредубедени стават русофили.Факт...
  • 43 БЪЛГАРИН С ПАМЕТ

    26 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гаргамел":

    Ако не беше Русия,ти сега(ако изобщо съществуваше),щеше да си мюсюлманин и да пишеш глупостите си на турски език.

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Въх, какъв прогрес!!!

    20 2 Отговор

    До коментар #39 от "!!!!!!":

    Заменени "... кара българите (демек - ВСИЧКИ!!! българи да са русофоби..." с "що се се кефиш толкова, на простолюдието ли ?!" и "НАРОД, КОЙТО НЕ СИ ПОЗНАВА Историята". Тук "простолюдието" и "народ" вече явно са неволно признание, че МНОЗИНСТВОТО българи НЕ са русофоби...
  • 46 Гаранция - Франция...

    20 2 Отговор

    До коментар #43 от "БЪЛГАРИН С ПАМЕТ":

    А къде е гаранцията, че това НЕ е ислямофашист, комуто се налага да "твори" на БЪЛГАРСКИ в БЪЛГАРСКИ форум, и точно това НЕ може да прости на Русия?!?
  • 47 гост

    22 3 Отговор

    До коментар #27 от "Българофил":

    "развита пазарна икономика и справедлива социална политика!" ?! Един и същ изпушил грамофон - различни плочи! Както не ти се отдаде да построиш "комунизма", така и "демокрацията" ще ти е една химера. И двете са обещаният рай за вярващите в модерните религии. В България НЯМА пазарна, камо ли развита...всъщност и икономика почти няма сравнено с преди 89-та, а социалната политика просто се пренасочи от българите към циганите. Повтарянето на глупости НЯМА да ги превърне в реалност! Единствено говори за умственото развитие на "грамофона'".

    Коментиран от #64

  • 48 Alpha_Lone_Wolf

    6 26 Отговор
    ТУРЦИЯ И РУСИЯ СА КРЪВНИ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД УЧАСТВАЛИ В УНИЩОЖЕНИЕТО НА ТРИ БЪЛГАРСКИ ЦАРСТВА И УНИЩОЖЕНИЕТО НА ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ.
  • 49 Българин

    12 27 Отговор
    Няма русофоби!

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #52, #59, #63

  • 50 Психиатър

    9 25 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.
  • 51 ТОЧКАТА

    27 9 Отговор
    Русофилите са родолюбци...Те си обичат страната и децата...А Русия е НАШЕ ДЕТЕ!!!!!А България ЗНАЕ НА КОГО ДА Е БЛАГОДАРНА!!!Затова тя прави паметници с надпис,,ОТ ПРИЗНАТЕЛНА България,,, и кръщава села,градове,улици,местности,паркове !!!!АЗ НЕ ЗНАМ УЛИЦА ,,ДИЗРАЕЛИ,,,,Бисмарк,,Берлински конгрес,,!!!А ВИЕ?...Така че ТОЧКА по въпроса.... вървете да си галите бюста на Рейгън и там да си правите полю'циите....след,,молитвени закуски,,.

    Коментиран от #53, #56

  • 52 гост

    16 2 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Ctrl + "c" / ctrl + "v" ... Казах ти: замени "русофоб" с "русофил" и "руски/о" с "американски/о" и ще ти се получи мисълта! ;)
  • 53 Иванов

    7 22 Отговор

    До коментар #51 от "ТОЧКАТА":

    Муци, ти си била путлерастка? Въх, уби ма!
  • 54 Генерал

    28 8 Отговор
    Предците на нашенските русофоби са се чувствали прекрасно в Османска Турция (за разлика от останалите 99 % от българите).Освобождението от ТУРСКО РОБСТВО за тях е било лична трагедия.
  • 55 от хрониките

    6 19 Отговор
    Диктатурата в Русия няма нищо общо с Българската История, стига простотии. Путин ли е освободител на България, Житиновски ли, Мрдведев ли? Само за Навални има данни, че дядо му е участвал.
  • 56 ТОЧКАТА

    22 9 Отговор

    До коментар #51 от "ТОЧКАТА":

    ИВАНОВ!!!!!ТИ на кого името носиш бе борсук джендърски???Знааам--на ДЯДО ИВАН!То и затова обувките са ти на изток а гъзът на запад.....то и акълът ти е там...

    Коментиран от #57

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Иванов

    9 19 Отговор
    И ако си мислиш, че името ми е руско, много не си наясно. Днешният руски език е модифициран тракомизийски наричан ЦЪРКОВНО СЛАВЯНСКИ. Преди да го получат от България москалеросите са хортували на фински и болгаротюркски и са скачали по дърветата.
  • 59 "Българин"? Как не!!!

    16 3 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    "Правоверен", днес яко си прекалил с пращенето на това, дето го имаш вместо глава, в пода! От бързане да не си забравил да си навиеш буфера, демек - чалмата??? Девиците от "рая" вече двойни ли ги виждаш?

    Коментиран от #60

  • 60 Иванов

    2 15 Отговор

    До коментар #59 от ""Българин"? Как не!!!":

    Точно това е българинът! Човек, който пада на колене само пред Твореца!

    Коментиран от #61

  • 61 ???

    16 3 Отговор

    До коментар #60 от "Иванов":

    И пред лъжепророка педофил;-)??? "Иванов", недоразумение ислямофашистко, "мааалко" ще попочакате истинските българи да станат турци... Колкото и да ви е мъка...
  • 62 Паметлив

    3 4 Отговор
    По тошово време 3 март не беше празник ! Кога се заговори за 3 март като за празник ?
  • 63 Джудже

    12 4 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Тази мантра май постоянно я припяваш. Разбирам, че мно'о та кефи и като си я измислил ти е идело да са цунеш сам по челото (ако ти си я измислил), но а малко разнообрази репертуара, че ставаш банален. Или за толкова пари, толкоз?

    Коментиран от #70

  • 64 Българофил

    4 18 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    Брутният вътрешен продукт сега е в пъти по-голям от този през 1989г. Колкото и да е чудно! Можеше и да е още по- добре, ако бързо бяхме скъсали със старите спомени за " едно време". Както това направиха Полша, Чехия и Унгария.

    Коментиран от #69

  • 65 охохо

    5 16 Отговор
    Много се радвам на русофилския събор на яз. "Копринка", бивш "Георги Димитров". Каква ирония? Бащицата на българските русофили, отровен от господарите си в момента, в който е станал непотребен. Руснаците може да са всякакви, но дори и те се отвращават от предателите и полезните идиоти, дори и да работят за тях.

    Коментиран от #66

  • 66 Възхитен

    18 0 Отговор

    До коментар #65 от "охохо":

    И аз много се радвам на ислямопитеците във форума, дето си въобразяват, че ”топлите чувства”, които храним към тях, ще ги преориентираме към руснаците...
  • 67 Отегчен

    21 3 Отговор
    Намразих т.н. "западна демокрация" заради постоянното натрапване ! Те не знаят ли , че българите реагират точно обратното на това което им натрапват ? Затова България е оцеляла и затова ще расте подкрепата за Русия сред българите !
  • 68 Гост

    20 4 Отговор
    Станах русофил само заради Цв.Цв.и Росен Плюн. !
  • 69 Напротив

    19 4 Отговор

    До коментар #64 от "Българофил":

    Брутният ни вътрешен продукт не се изразява в икономика , а в тотално и повсеместно стригане от държавата , за всичко от което се сетиш , дори лекарствата , и букварчетата на първолаците , акцизите на горивата , данъците на имотите. В момента изваждането на строителни документи , струва колкото завършена къща по времето на социализма. Всичко е някакъв пазар на услугите , и местене от рафт на рафт . В България вече влизат и много "мръсни" пари от дрога , проституция , които се вливат в икономиката , в земеделието , туризма , недвижимите имоти , и това е добре известно . Една яхта с дрога за Мароко 1 000 000 000 в България. Има и работещи в чужбина които създават основното перо в БВП , с техните преводи в България , но това не създава реална икономика в страната , а там където те работят , хранят се , потребяват , и плащат данъци.

    Коментиран от #74

  • 70 Българин

    7 10 Отговор

    До коментар #63 от "Джудже":

    Кое от написаното те е вярно бе русоид безроден? А с мантри си служат единствено руските слуги и лакеи.

    Коментиран от #78, #83

  • 71 1944

    4 12 Отговор
    за сведение на автора средната възраст на русофилите в българия е на 70 години. поради ежегодното намаляване на броя им, кукловодите обръщат повече внимание на циганите като електорат на кремъл. и накрая за капак да сменим името на храма александър невски, руският мюсюлманин, като го кръстим на светите братя кирил и методий.

    Коментиран от #72

  • 72 удивен

    9 3 Отговор

    До коментар #71 от "1944":

    Доста рано в събота сте се дрогирал бе другарю Гендар Сороски !
  • 73 истински русофил

    6 9 Отговор
    като има Русофили да си вземат по един Руснак в къщи и да си го гледат като домашен любимец да му се радват
  • 74 Българофил

    4 11 Отговор

    До коментар #69 от "Напротив":

    Вечна раздвоеност- тъга по соца и хленчене, че капитализмът ни не ставал.Загубихме 30г. по този начин.Антипазарното мислене от периода 1944- 1989г.още дава уродливи плодове. Разделен народ, разделена интелигенция.Тъжно! Как в другите " нормални" държави се справят? Как може Дания и Финландия да се справят? Финландия също е била руска колония! Тук проблемът е, че тези, които ни освободиха през 1878, ни натресоха комунистическата утопия през 1944. И едва ли не щом освободителите ни са комунисти, това означава нещо добро.Всичко това е история, но лошото е, че още се лутаме като народ. И ставаме все по- малко. Най- тежката присъда дават младежите- просто бягат навън.

    Коментиран от #75

  • 75 антисоросоид

    11 3 Отговор

    До коментар #74 от "Българофил":

    Ти си толкова българофил колкото съм аз император Нерон

    Коментиран от #77

  • 76 жжжж

    5 9 Отговор
    То това нашето не е точно "русофилия", ами "стокхолмски синдром".

    Коментиран от #80

  • 77 Българофил

    5 3 Отговор

    До коментар #75 от "антисоросоид":

    Ето за това разделение става дума.Утре е Сирна неделя. Стъпките са катарзис- покаяние- прошка- единение! А не да палим Рим, Нероне!
  • 78 Джудже

    8 1 Отговор

    До коментар #70 от "Българин":

    Сигурно се пишеш Българин, за да прикриеш истинската си същност, но интелектуалното си ниво не можеш да прикриеш.
  • 79 РУСЕВ

    10 4 Отговор
    РУСИЯ ТРАЙНО Е НАМЕРИЛА МЕСТО В НАШИТЕ СЪРЦА. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА Я ИЗТРИЯ. НИЕ СМЕ БРАТЯ СЛАВЯНИ, С ЕДНАКВА ПИСМЕНОСТ, РЕЛИГИЯ И МНОГО БЛИЗЪК ЕЗИК.
  • 80 Джудже

    2 6 Отговор

    До коментар #76 от "жжжж":

    Добър коментар. Много добре формулирано обобщение. Печелиш +, при това от "русоид" :-)
  • 81 1908

    3 7 Отговор
    Изцепките на русофилнята ни правят по-големи русомразци все по - отвратени и погнусени от тази гнусна страна.

    Коментиран от #82

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Голем смях

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гаргамел":

    Съдейки по роднините и близките ми,по приятелите ми и техните приятели почти няма да се намери някой ,който да симпатизира на сегашна Русия.А СССР мразеха всички ,псуваха ги и съветско беше синоним на ниско качество или боклук.Не случайно казвахме-филмът хубав ли е или съветски.Всичко беше халтура,СССР беше непобедим,а дружбата ни вечна и нерушима.Всичко това отиде в канала,а русофили в България останаха само избирателите на ДПС и БСП.99 процента от младите харесват САЩ и ЕС.
  • 85 ПОЗНАВАЧ

    1 0 Отговор
    С мантри по "Гласове" не става. Моите наблюдения са точно обратните. Дори тук тенденцията се обърна - с лъжи и манипулации не става другари...
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 НЕКОЙ

    1 0 Отговор
    Русофилът бързо става русофоб след общуване с руснак.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гаргамел":

    Русофилите са 82 процента казва небесната информация