13 Март, 2019 13:00 3 497 79

Крахът на Кремъл - когато „братските“ народи се наредиха на опашка пред НАТО

  • русия-
  • нато-
  • съюзници

За Кремъл източното разширяване на НАТО е болезнен символ за собствения му морален крах. И напомняне за това, че съветският режим е бил отвратителен за всички "братски" народи, които при първа възможност се разбягаха

Крахът на Кремъл - когато „братските“ народи се наредиха на опашка пред НАТО - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 30 години на мода беше следният виц: "Какво трябва да бъде изобразено на герба на Съветския съюз? Отговор: Купидон. Въпрос: Защо? Отговор: Защото Съветският съюз е като бог Купидон – гол като тояга, но въоръжен до зъби и вечно досаждащ със своята любов".

Бягството от Купидон

Защо точно днес си спомних за този виц? Защото точно преди 20 години в малкото градче Индипендънс в щата Мисури се случи едно от най-важните събития в следвоенната история. Там започна погребението на Договора от Ялта, с който през 1945 година Централна и Източна Европа фактически бяха дадени на Сталин. Именно в родината на президента Хари Труман бившите социалистически държави Полша, Чехия и Унгария подписаха документите за присъединяване към НАТО. Символичното бягство от съветския Купидон стана исторически факт.

А през 2004-та договореностите между Сталин, Рузвелт и Чърчил окончателно бяха заровени. Тогава в НАТО влязоха трите балтийски държави. Оттогава насам част от територията на бившия Съветски съюз влиза в състава на НАТО. Да, Москва започна да се съпротивлява още от средата на 1990-те години на разширяването на Алианса, макар през 1993 година Борис Елцин да беше казал на полския президент Лех Валенса, че не вижда в това някакъв особен проблем. През 1997 година Москва сключи с НАТО основополагащ акт, който ѝ позволи в течение на 17 години да води диалог и дори да си сътрудничи с Алианса в различни сфери. Операцията на ВВС на НАТО срещу Сърбия през 1999 година и руско-грузинската война от 2008 година прекратиха тези отношения и сътрудничеството.

Това сътрудничество обаче постоянно се възобновяваше – на Кремъл му беше ясно, че запазването на взаимодействието с най-силния военен съюз в историята на човечеството е в интерес и на Русия. Достатъчно е да припомним, че през руска територия преминаваха транзитно невоенните стоки на НАТО, предназначени за контингента на Алианса в Афганистан. В Москва разбираха, че по тези места НАТО осигурява и безопасността на руската държава. Чак анексията на Крим преустанови двустранните отношения за неопределено време.

НАТО като символ за моралния крах на СССР

Двадесет години след присъединяването на трите бивши страни-членки от Варшавския договор към НАТО, отношенията между Москва и Алианса са много по-лоши, отколкото навремето. Освен това Кремъл се опитва да противодейства на разширяването на НАТО по-силно, от когато и да било. Достатъчно е да споменем опитът за държавен преврат в Черна гора през есента на 2016 година.

За постсъветската върхушка в Русия разширяването на НАТО е символ на победата на Запада, и преди всичко на САЩ, в Студената война. И напомняне за това, че така любимият на днешен Кремъл съветски режим е бил отвратителен за всички т. нар. "братски" народи, които при първа възможност са се разбягали надалеч от него. Руската върхушка, наследница на същия този съветски Купидон, се опитва да убеждава себе си и руския народ, че Полша, Литва или Черна Гора са били принудени със сила да се присъединят към НАТО. Обикновеният руски човек, измамен от руската телевизионна пропаганда, може да мисли и така. Макар че тъкмо в епохата на Доналд Тръмп, който смята Алианса за "отживелица" и настоява членовете му да плащат повече за военни цели, това да звучи направо смехотворно.

Дълбоко в душите си и Путин, и Лавров, и Шойгу разбират, че опашката пред главната квартира на НАТО в Брюксел е последица от моралния крах на Съветския съюз и от неспособността на Русия да се раздели с постсоциалистическото си наследство. Абсолютно уверен съм в това! А това, че на опашка за членство пред НАТО стоят и Украйна, и Грузия, е още по-звънка плесница срещу руското ръководство и свидетелство за това, че дори и 30 години след разпадането на СССР правителството не успява да създаде една привлекателна за съседите си страна.

Как да спрем Китай?

На фона на застрашително нарастващите амбиции на Китай, който все по-често гледа на Москва като на младши партньор и изтласква Русия от Централна Азия и Южен Кавказ, упорството на руското ръководство да се бори срещу НАТО изглежда, меко казано, странно. Полските танкове никога няма да навлязат по улиците на Смоленск, нито пък германските десантчици ще направят опит да превземат Калининград.

Крайно време е Кремъл да престане да води собствения си народ за носа и се замисли за реалните, а не мнимите интереси на Русия. Крайно време е да бъде погребан съветския Купидон – също както преди 20 години, когато беше погребано споразумението от Ялта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Вал

    92 40 Отговор
    Не народите се наредиха пред нато, а продажните им управляващи! Народите никой не ги е питал! А управляващите не само се наредиха пред нато, но го сториха с гръб към натовците, наведени, и със собственоръчно широко разтворени задни бузи! За България пръв в тази пиза бе Монката....

    Коментиран от #22, #27, #33, #46, #66

  • 2 El comandante

    23 68 Отговор
    СЛАВА НА САЩ
  • 3 НКВД

    56 16 Отговор
    Краха на ЕС когато братята негри и азиатци нахлуха в Европа
  • 4 Batushka

    20 55 Отговор
    СЛАВА НА САЩ

    Коментиран от #25

  • 5 Кольо

    35 64 Отговор
    По правилно ,е поробените държави от Русия се наредиха на опашка пред НАТО, да не им се случи същото ! Защото видяха , кой уважава човешките права и кой го поробва , 45 години им се нагледахме на простотиите на тия руски некадърници !!!

    Коментиран от #9

  • 6 Черна Врана от ебан разкатана

    15 47 Отговор
    СЛАВА НА САЩ

    Коментиран от #15

  • 7 Гост

    46 30 Отговор
    СЛАВА РОССИЯ 🇧🇬🇷🇺💓

    Коментиран от #8, #51

  • 8 Гост

    13 46 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    СЛАВА НА САЩ

    Коментиран от #12

  • 9 Гост

    56 19 Отговор

    До коментар #5 от "Кольо":

    А 29 години гледаме простотиите на "демократичните" некадърници, нали?!

    Коментиран от #32, #69

  • 10 Хисторик

    46 17 Отговор
    1939г.тези братски народи бяха с германците 1945 вече с руснаците 2020 не есигурно с кой ще бъдат! За какво точно пируват в DW?
  • 11 флипп

    54 18 Отговор
    На такива писания в края се слага "Платена публикация" да не се бъркат хората, да помислят автора за идиот, не е тъп, платен е, като второто не изключва първото.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 5ко

    38 17 Отговор
    В една делва мед слагаш капка ако и какво се получава? На това прилича статията. А че Русия не може да се оттърси от имперския синдром е факт. Просто лошо си изигра картите и изостави на произвола съюзниците си. Не че запада са по - добрички, но използват лубрикант.
  • 14 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    5 7 Отговор
    2/4/и6/,Кириле ти си се сбъркал тотално. ....борислава взима превест над другите ти личности.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 a taka

    13 13 Отговор
    русия не трябва да последва ссср а да изстреля всички ракети и торпеда ако ще мре да не е сама
  • 17 защо така

    16 15 Отговор
    И Лудия бяга от Пияния
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Джудже

    16 9 Отговор
    Да... А ние сме си вечно потерпевши. 45г. докато се отървем от съветската "любов", а след това се хвърлихме в обятията на американците.... А те, колко ли време ще ни " обичат?!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БАТ ДАЛ

    18 25 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Вал":

    То и народа никой не го питаше дали иска да ходи на летни лагери за превъзпитаване Белене, Ловеч, Скравена, Богданов дол, Ножарево или Свети Врач, а по-заслужилите герои на соц труда направо директно на ски ваканция и руска баня в ГУЛАГ Сибир
    Ибягаха в НАТО вместо да ловят риба на Байкал - БУДАЛИ.

    Коментиран от #77

  • 23 Batushka

    5 8 Отговор
    Дойче веле и му е.и майката на тъпака дето използва чужди псевдоними ...
  • 24 да ама не

    15 7 Отговор
    Дойчовци-крах имаше--от1990-до кьм 2000г....а днес сме 2019--та тия умозаключения си ги заврете-знаете кьде
  • 25 Опорна точка

    6 19 Отговор

    До коментар #4 от "Batushka":

    Новата опорна точка спусната на руската измет е да издига лозунга "СЛАВА НА САЩ".

    Коментиран от #31

  • 26 ИСТИНАТА

    13 24 Отговор
    е, че ако Молдовия, Грузия и Украйна бяха станали членки на НАТО , нямаше да има Приднестровие, Абхазия и Южна Осетия, Донецка и Лугански "републики", и руските свине нямаше да грухтят самодоволно.

    Коментиран от #58

  • 27 Начо

    12 18 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Вал":

    Точно народите направиха този избор.що не отиват да живеят и работят в рашастан и Северна корея
  • 28 Чегевара

    16 16 Отговор
    Русия е империалистическа държава с феодален олигархичен капитализъм,огромно социално неравенство и е бита карта
  • 29 ХАСАН

    24 14 Отговор
    НАТО беше създадена срещу заплахата от комунизма ...тъй като няма комунизъм ,защо я има?? Отбрана от кого ? Русия отдавна е капиталистическа...разликата между бившите соц страни и Русия е че бившите соц.страни се одупиха на Запад ,а Русия не иска ...Путин ако беше дал на консигнация петрола,газта,рудите ..ако беше си разбил военната индустрия,космическата си индустрия даси отвори пазарите за западни стоки ..тогава щеше да бъде любимец на Запада

    Коментиран от #30, #35

  • 30 Гост

    17 11 Отговор

    До коментар #29 от "ХАСАН":

    Така е! Затова всичко бе мирно и тихо по времето на Горбачов и пияницата Елцин! Русия им бе пръв приятел! Да, ама в един момент нещата се промениха, хората прогледнаха и сложиха на кормилото на държавата си една силна личност! И Русия вече не е приятел!

    Коментиран от #34

  • 31 Христо Христов

    9 10 Отговор

    До коментар #25 от "Опорна точка":

    Верно ли! На руската измет! А аз от доста време се чудя, как чичко Сорос плаща за таквиз тъпи коментари на соросоидните тролове, а те явно били двойни агенти и им плащали от Кремъл , за да злепосавят "Отворено общестео"!

    Коментиран от #38

  • 32 Кольо

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Когато човек няма пари всичко му се вижда скъпо , когато е тъп всичко му е тъпо , когато има интелект в свободна държава, успява да живее добре !
  • 33 Майна от Пловдив

    15 16 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Вал":

    Бузите бяха широко отворени при СССР и целувките уста в уста между соц лидерите родиха първата гей политика в историята на човечеството. Ръководството на ушанките наистина е безмозъчно . Тръгнали да се репчат на НАТО и защо. НИкой от НАТО няма намерение да ги напада . Колкото повече источни държавио в НАТО толкова по-добре за Русия . Това е гаранция , че никой няма да нападне тези евразийци. А може би друг е страхът на ушанките , те явно имат намерение да продължават да анексират други източно-европейски територии и затова се противопоставят на разширяването на НАТО.
  • 34 ИСТИНАТА

    9 10 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    И до руснака Хасан Хасанович

    НАТО беше заспало но руската агресия и руските мании да възстановят империята най-накрая го разбуди.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 подозрителен

    13 9 Отговор
    Наредиха се на опашката, ЗА ДА НЕ ИМ ПРАВЯТ ПРОЛЕТИ И МАЙДАНИ, ЗАТОВА!!! Защото на всеки пишман политик му е ясно, какво следва, когато краварската опашка бие мухите!!! Нашата далавера беше да си останем в границите и да поемем всичко, каквото ни кажат и то с ОГРОМНО УДОВОЛСТВИЕ - ВИДЯХМЕ КАК ПРЕЧУПИХА СЪРБИТЕ С ОБЕДНЕН УРАН И РАЗДРОБИХА ЦЯЛА ЮГОСЛАВИЯ! Ние за 500години ПРИСЪСТВИЕ сме научени как да се кланяме, като гимнастички! Позорното ни смирение и безволевата си политика премахнаха желанието на всички да се занимават с МЕДУЗИ като нас! Затова се ГОРДЕЕМ С ИСТОРИЯТА - защото вече няма да се повтори!!!

    Коментиран от #40, #44, #54

  • 37 анонимен

    13 4 Отговор
    Поредна глупост от DW.
  • 38 ИСТИНАТА

    8 12 Отговор

    До коментар #31 от "Христо Христов":

    е точно такава. Единствено "руската измет" досега пишеше "слава на русия", сега им направиха забележка да пишат и с обратен знак, но никой не им вярва, защото българин никога няма да напише подобна простотия и да слави чужда държава. Единствено русоидите го правят.
  • 39 Майна от Пловдив

    10 14 Отговор
    Бузите на българските комунисти бяха широко отворени при СССР и целувките уста в уста между соц лидерите родиха първата гей политика в историята на човечеството. Ръководството на ушанките наистина е безмозъчно . Тръгнали да се репчат на НАТО и защо. НИкой от НАТО няма намерение да ги напада . Колкото повече иЗточни държави в НАТО толкова по-добре за Русия . Това е гаранция , че никой няма да нападне тези евразийци. А може би друг е страхът на ушанките , те явно имат намерение да продължават да анексират други източно-европейски територии и затова се противопоставят на разширяването на НАТО.

    Коментиран от #71

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Олаф Гунаршон

    10 13 Отговор
    Докато мужиците се правят на велики пред Европа и САЩ , Китайците така ще им го натътрузят , че няма да разберат какво става. А като разберат ще са облекли китайските униформи.
  • 42 Пеньо

    10 17 Отговор
    Факт е, че Кремъл няма нито един читав партньор а само треторазрядни държави начело с диктатори, като руския и предимно нехристияни. На Путлер, като неспособен да възроди икономиката кагебист, не му остава друг вариант за оставане на власт освен дрънкането на оръжие. Жалко за пропиляният потенциал на тази иначе велика държава.
  • 43 ХАСАН

    18 7 Отговор

    До коментар #35 от "Марин Колаксъзов":

    Не си прав ..НАТО е за защита на западната олигархия ..всичко е за една шепа акционери на енергийни,оръжейни и финансови инстииуции и техните клонове в разни-страни..няма да правиш по добре оръжие-от американското ,няма да правиш по добри технологии от американското ,ще се подчиниш на долара ,ще си дадеш енергийните запаси концесия

    Коментиран от #45

  • 44 ИСТИНАТА

    6 11 Отговор

    До коментар #36 от "подозрителен":

    е , че майдани има единствено в руската пропаганда и зомбираните от нея кухи кратуни!
  • 45 ИСТИНАТА

    7 6 Отговор

    До коментар #43 от "ХАСАН":

    е, че пишеш простотия след простотия. Защо в Америка приеха на въоръжение Берета? Която съвсем не е е американска. Има и редица други подобни примери.

    Коментиран от #53

  • 46 321

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Вал":

    Даа, доста точен коментар. НАТО е едната страна на двуполюсния модел. Него вече го няма. На кого по дяволите му трябва НАТО.

    Коментиран от #48

  • 47 1908

    3 12 Отговор
    СЛАВА НА САЩ.!!!

    Коментиран от #50

  • 48 ИСТИНАТА

    7 12 Отговор

    До коментар #46 от "321":

    Ами прочети статия за да видиш на кого му трябва НАТО бе руски троле!
  • 49 Citizen X

    6 13 Отговор
    НАТО трябва на всички, които искат да им бъде пазена свободата. Слава на САЩ!
  • 50 Опорна точка

    5 14 Отговор

    До коментар #47 от "1908":

    Новата опорна точка спусната на руската измет е да издига лозунга "СЛАВА НА САЩ".

    Коментиран от #52, #57

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 1908

    3 6 Отговор

    До коментар #50 от "Опорна точка":

    Нямам никакви симпатии към нещо руско, точно обратното.
  • 53 M. A. G. A.

    3 6 Отговор

    До коментар #45 от "ИСТИНАТА":

    Не е само,, Берета", в САЩ са на въоръжение и Хеклер и Кох, Глок и Зигзауер. Да не забравяме и Хариър, които бяха в флота до скоро, сега Метеор е на Ф-35 и въобще нещо ако е читаво го купуват.
  • 54 Хрониките на Евразия

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "подозрителен":

    Мозък нямаш , считай се за инвалид !
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 1944

    4 9 Отговор
    велика русия затъна в блатата на украйна, сирия, либия, грузия, сърбия, армения. уважаеми другари великоидиоти, като нямате пари къде сте тръгнали?
  • 57 Джудже

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Опорна точка":

    Абе, ти си кремълски агент провокатор. Такава паника предизвика сред американофилите, че сами ще се избият :-)))))
  • 58 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "ИСТИНАТА":

    Няма държава с име "Молдовия"! Ама си прост.
  • 59 Читател

    5 5 Отговор
    Много хубаво написана статия. И не е антируска, а за обединение на запада и изтока.
    Браво, веднъж и вие да пуснете нещо добто, макар и не авторско.
  • 60 гост

    4 3 Отговор
    Македония е принудена - иначе я грози албанизация и териториален разпад.А тази мрежа там се тъче от доста години.И е ясно кой е паяка.Просто им дойде времето да си събират пллячката. Така нареченото политическо инженерство.

    Коментиран от #63, #68

  • 61 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор
    При толкова борба срещу фейковете---това как се появи????
  • 62 ТОЧКАТА

    6 5 Отговор
    НАТО....И МОРАЛ????!!!!Хайди де....
  • 63 Читател

    6 5 Отговор

    До коментар #60 от "гост":

    Ами, по времето на Тито Югославия не случайно странеше от СССР и страната им цъфтеше, после...

    Коментиран от #64, #67

  • 64 Юго

    9 2 Отговор

    До коментар #63 от "Читател":

    После дойдоха Нато, прецъфтя и се разпадна ))
  • 65 Atem

    6 2 Отговор
    Сащ е диктатор и агресор номер 1 в света и това е ясно на всичи , освен на платените боклуци които са на служба към Вашингтон !
  • 66 Еретика

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Вал":

    Е какво като се наредиха какво спечелиха"от трите най дългият".Да спечелиха само МИЗЕРИЯ.
  • 67 Еретика

    3 1 Отговор

    До коментар #63 от "Читател":

    Да бе голямо цъфтене падна.Като са цъфти защо сега Югославия я няма на световната карта.
  • 68 Еретика

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "гост":

    Днешната измислена държава Северна Македония по и прилича да се казва Югозападна България. Ние няма да се му си като мързеливи те гърци които обичат да крадат история.
  • 69 Хахах

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    29 години гледаме комунисти който се правят на демократи.
  • 70 М. Маринов

    4 1 Отговор
    Ще кажа че служих в БНА, бяхме добре обучени и въоръжени с прилично социалистическо оръжие, произведено знаете къде. Тогава на 100% вярвахме че ще защитим Родината НРБ от всякакво посегателство, най вече от Турция и... НАТО! Отлично знаехме че и тях ги е страх от Българската армия. Ще уточня че тогава бяхме със СССР! Кажете ми сега, колко икъде се крие армията на РБ? Как е въоръжена? Мигар по последни натовски стандарти? Имаме ли изобщо армия? СЕГА СМЕ С.... НАТО! Като голтаци със смъкнати потури....
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 русская сволочь

    1 3 Отговор
    Няма по-мръсно и противно животно от руснака
  • 73 Другия с коня

    3 0 Отговор
    Защо никой от тук пишещите Анализатори не св замисли кое РЪКОводи отношенията между Капиталистически ориентирани Империалисти,щом липсва Комунистическа Идеология....Нали ВоенноПромишлените комплекси произвеждащи Оръжие си търсят Клиенти,а ако си в НАТО не можеш да купуваш Руско.....Там е заровено Кучето.....Милиарди влизат в Икономиката.....хиляди работни места.....и се почва Битката в ЧИЯ икономика да влязат тези милиарди.....и така.....
  • 74 Вили

    1 0 Отговор
    По време на живковизма във всяко българско министерство имаше кабинет с надпис- съветски специалист. Специалист от КГБ.

    Коментиран от #75

  • 75 Другия с коня

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Вили":

    Вили,така наречената Власт на Работниците и Селяните изключва участието в изграждането на КомунизЪма на хора Имали Собственост и Образование....Това се случва в половин Европа и навсякъде под ръководството на Окупатора и спец в отнемането на собственост Русия.....Капиталистите са избити или в концлагери(което е равносилно на убойство в агония)и съветници как се прави Комунизъм във всяко министерство.....И кой знае защо Националните ни Предатели все още Управляват с Партия....Левски и Ботев са се обърнали в Гробовете си всички избити достойни Българи.....Еечна им Памет....
  • 76 времето ще покаже

    1 0 Отговор
    не мислете че ще бъде много добре дори като капиталисти те ще заграбват и ще го усетите но не ще се изтръгни те от алчноста им .
  • 77 просто българин

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "БАТ ДАЛ":

    а ти беше ли там?какви хора имаше?не са ли същите,които сега ни управляват?
  • 78 Бате Люси

    0 0 Отговор
    В България нямаше референдум за Нато ,ако имаше - нямаше да сме там!!! До държавният преврат в Украйна , ако имаше референдум за Нато - резултатът щеше да е отрицателен.Много правилно авторът на статията го казва , че територий от Съветският съюз са станали територий на Нато . Тоест от държавни територий във военно блокови.
  • 79 Бате Люси

    0 0 Отговор
    БАТ ДАЛ трябва да знае и за други лагери за почивка - Освиенцим , Бухенвалд,Дахау , Треблинка ,Майданек и т.н. Скоро се заговори и за по-съвременен в Гуантанамо....